خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 22 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

ویدئو / بلاتکلیفی پرونده «بادگیر» بین ایران و یونسکو

ایسنا | فرهنگی و هنری، استان‌ها، چند‌رسانه‌ای | سه شنبه، 17 اسفند 1400 - 07:12
بیش از ۱۰ سال از طرحِ ثبت فناوری ساخت بادگیرهای یزد می‌گذرد؛ طرحی که این میراث را در فهرست آثار ملی قرار داد و سه سال بعد پرونده با محوریت بادگیرهای یزد به یونسکو فرستاده شد؛ اما نبودِ مستندات کافی برای ثبت این پرونده باعث شد یونسکو آن را در مرحلۀ نخست رد کند و در ادامه، برخی سنگ‌اندازی‌ها از سوی کشورهای همسایه بخصوص امارات و تلاش برای ثبت این میراث ناملموس به نام خود، باعث به تعویق افتادن ثبت جهانی بادگیرهای ایرانی شد. هرچند اکنون میراث فرهنگی می‌گوید پرونده بادگیرها را آماده ثبت جهانی دارد، اما به نظر می‌رسد با وجود این تهدیدات، هنوز اولویت اصلی، جهانی کردن «فناوری ساخت بادگیر» نیست.
ثبت،بادگيرهاي،ميراث،پرونده

بیش از ۱۰ سال از طرحِ ثبت فناوری ساخت بادگیرهای یزد می‌گذرد؛ طرحی که این میراث را در فهرست آثار ملی قرار داد و سه سال بعد پرونده با محوریت بادگیرهای یزد به یونسکو فرستاده شد؛ اما نبودِ مستندات کافی برای ثبت این پرونده باعث شد یونسکو آن را در مرحلۀ نخست رد کند و در ادامه، برخی سنگ‌اندازی‌ها از سوی کشورهای همسایه بخصوص امارات و تلاش برای ثبت این میراث ناملموس به نام خود، باعث به تعویق افتادن ثبت جهانی بادگیرهای ایرانی شد.
هرچند اکنون میراث فرهنگی می‌گوید پرونده بادگیرها را آماده ثبت جهانی دارد، اما به نظر می‌رسد با وجود این تهدیدات، هنوز اولویت اصلی، جهانی کردن «فناوری ساخت بادگیر» نیست.
خبرنگار و گوینده: سمیه ایمانیان / تصویربردار و تدوینگر: جواد علیزاده