تنظیم امور مساجد بر اساس شاخص ولایت لازمه ایجاد گفتمان مسجدمحوری است
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی گفت: برای تحقق گفتمان مسجدمحوری باید شاخص و معیار مجموعه فعالیتها را رهنمودهای امامین انقلاب قرار داده و امور مساجد نیز طبق شاخص ولایت و گفتمان امامین انقلاب تنظیم شود.

ایسنا/خراسان رضوی رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی گفت: برای تحقق گفتمان مسجدمحوری باید شاخص و معیار مجموعه فعالیتها را رهنمودهای امامین انقلاب قرار داده و امور مساجد نیز طبق شاخص ولایت و گفتمان امامین انقلاب تنظیم شود.
حجتالاسلام مجتبی مهدوی ارفع امروز در نشست خبری که در مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: امام راحل و رهبری چند موضوع را به عنوان مطالبه از مسجد تراز و مسجدی بیان میکنند که میتوانیم به آن مسجد انقلابی و الگو بگوییم که یکی از آنها به تعبیر امام راحل مسجد به عنوان مرکزیت ستاد اسلام است؛ یعنی باید مسجد محل برنامهریزی برای همه عرصههای مختلف و موردنیاز جامعه اسلامی باشد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان رضوی اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودهاند مسجد قلب تپنده جامعه اسلامی و محور همه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی است.
بر این اساس باید مسجد را محور تصمیمگیریهای محله قرار دهیم و محله اسلامی را با محوریت مسجد آماده کنیم.
مهدوی ارفع اظهار کرد: امام راحل مسجد را جهانی میدیدند که در خصوص آن فرمودهاند هستههای مقاومت در مساجد ایجاد کنیم و با توجه به این هستهها اسلام را جهانی کنیم.
همچنین ما انقلاب کردیم که با مساجد کشور را اداره کنیم.
وی تصریح کرد: گاهی عدم توجه به این ساختارها باعث به وجود آمدن ساختارهایی در جامعه شده که باری به دوش جامعه افکنده است؛ لذا تا گفتمان مسجدمحوری و توجه به کارکردهای آن اتفاق نیفتد، مسئولان ذهنشان به این مهم معطوف نشود و تا این گفتمان حاکم نشود، نمیتوان چنین ظرفیتی را مورد استفاده قرار داد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی با اشاره به جمعبندی برنامهریزیها در این مرکز گفت: چشماندازی برای مسجد تعریف شده که بر اساس آن در اجرا و تحقق بیانیه گام دوم به مسجد مطلوبی که مد نظر امامین انقلاب است برسیم و سپس به مساله جامعهپردازی که رهبری در بیانیه گام دوم بیان کردهاند، بپردازیم و جامعه خود را مبتنی بر مبانی دینی پردازش کنیم و کار را به سمت تمدن اسلامی پیش ببریم.
مهدوی ارفع افزود: در نتیجه مسجد باید کانون محوری تربیت نیروی انسانی تمدنساز و نهاد نقشآفرین در اداره فرهنگی و اجتماعی کشور در سطح محله و بسترساز تمدن نوین اسلامی باشد که این مسیر نیاز به طرح و برنامه دارد و دغدغههای کنونی مقدمهساز این آرمانها به شمار میرود.
وی گفت: رویکرد تربیتی نخستین دغدغه مساجد محسوب میشود که اگر بتوانیم محوریت مباحث تربیتی را مبتنی بر مباحث قرآن، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه دنبال کنیم، زودتر به هدف مطلوب میرسیم که طرح احیای مثلث هدایت در این زمینه آغاز شده و توسعه خواهد یافت.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی تصریح کرد: موضوعات تربیت فکری، اعتقادی، سیاسی و بدنی باید در مسجد دنبال شود اما رویکرد نهادی مهمتر است که با برقراری ارتباط بین مسجد و نهادهای انقلابی محقق میشود که از جمله آن میتوان همکاری با کمیته امداد و راهاندازی مراکز نیکوکاری در مساجد، همکاری با قوه قضائیه و راهاندازی شعب همیاری حلاختلاف، همکاری با ادارهکل زندانها و پرداخت بدهی زندانیان جرایم غیرعمد به همت خیران نمازگزار، همکاری با اداره اوقاف و راهاندازی مراکز ازدواج آسان و موارد دیگر را نام برد.
وی با تاکید بر اینکه اگر زمینه ارتباط مردم با مسجد را در قالب خدمترسانی اجتماعی فراهم کنیم، موفق خواهیم بود، عنوان کرد: با آموزشوپرورش برای راهاندازی مدارس مسجدمحور در محلات مذاکره شده تا با حضور دانشآموزان و مدیریت امام مسجد موضوع تعلیم و تربیت نیز در مساجد پیگیری شود.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی بیان کرد: مامن و پناهگاه تمام مردم مسجد است و در این مکان است که مردم خودشان به همنوعان خود خدمت اجتماعی ارائه میدهند؛ همچنین مسجد حلقه متصله بین مردم و خیرین محسوب میشود.
مهدوی ارفع با اشاره به طرح نذر هشتم به عنوان فعالیت جدید مرکز رسیدگی مساجد برای خدمت اجتماعی گفت: در این طرح ماهانه هشت زندانی معسر یعنی زندانی که جرم غیرعمد مرتکب شده باشد، توسط امور مساجد آزاد میشوند.
وی بیان کرد: اگر بناست مسجد در تراز انقلاب، قلب تپنده و جامعهپردازی اسلامی را داشته باشیم، باید مواسات، همدلی، کمک به همنوع و توجه به امور یکدیگر در جامعه ایجاد شود.
در جریان کرونا تفاوت تمدن اسلامی و غرب کاملا مشهود بود، به گونهای که مردم ایران سعی کردند به برادران خود خدمترسانی کنند.
مهدوی ارفع با بیان اینکه نگاه خدمت به هم نوع باید به عنوان اصل حاکم قرار گیرد، گفت: اگر میخواهیم مسجد به قلب تپنده تبدیل شود، باید به سمت مسجد مطلوب حرکت کنیم و مسجد مطلوب باید مبتنی بر نگاه و اندیشه امامین انقلاب باشد و بیانیه گام دوم انقلاب در آن تعریف شود؛ همچنین لازم است وظایف مبتنی بر آن مشخص شده و به آن عمل شود.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی افزود: بر این اساس چشماندازی برای مساجد از جمله راهبرد مسجدسازی به معنای گفتمانسازی، مساله جوانسازی، موضوع توانمندسازی، تخصصیسازی مساجد، موضوع الگوسازی که مساجدی به عنوان الگو معرفی شود در موضوع جامعهسازی و جریانسازی باید تعریف شود.
وی با اشاره به برنامههای دهه بصیرت که از ۹ تا ۱۹ دی برگزار شد، گفت: برنامههای مختلفی از جمله ویژهنامه محتوایی بر خط، بستههای آموزشی و بصیرتی، تولیدات چندرسانهای ویژه دهه بصیرت، مسابقه کتابخوانی برای جوانان، مسابقه وصیتنامه شهید سلیمانی، مسابقه نقاشی مجازی با موضوع مکتب سلیمانی، پخش کلیپ و نماهنگ در مساجد ویژه، برگزاری نشستهای بصیرتی و سیاسی، طراحی شبکه اعزام سخنرانان مساجد، برپایی نمایشگاههای عکس و پوستر مربوط به جریان فتنه در ۱۰ مسجد به صورت ویژه و اجرای سرودهای خیابانی با محوریت مساجد انجام شد.
مهدویارفع با بیان اینکه ۲۴۰۰ مسجد، سنگر سلامت را بر عهده دارند، به تعداد مساجد مشهد و استان اشاره کرد و افزود: در مشهد ۱۳۰۰ مسجد فعال است که از این تعداد ۱۱۵۰ مسجد فعال و ۲۳۰ مسجد سطح یک و ویژه است.
در استان ۶۵۰۰ مسجد وجود دارد که از این رقم ۴۵۰۰ مسجد فعال است.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی بیان کرد: مساجد ۲ کارکرد اصلی یعنی کارکرد تربیتی و نهادی دارد که در حوزه کارکرد تربیتی مسجد به عنوان محل تحقق تربیت فکری، معنوی، سیاسی و اجتماعی و نهاد بسترساز تحقق تمدن اسلامی محسوب میشود اما در ۴۰ سال گذشته در زمینه نهادی مسجد توجه کافی صورت نگرفته و حتی نهادهای موازی در عرض مسجد ایجاد شده که کارکردهای مسجد و نقش آن را تحتالشعاع قرار داده است.
وی تأسیس و توسعه مراکز نیکوکاری، کانونهای معین شوراهای حل اختلاف، مهدهای قرآنی و کانونهای خادمیاری تخصصی در مساجد استان خراسان رضوی را از جمله کارکردهای نهادی مساجد برشمرد و گفت: بر اساس تفاهمنامههای منعقد شده بین دادگستری، کمیته امداد و...
مراکز و کانونهای دیگری در مساجد برای ارائه خدمات به مردم و تقویت مسجد به عنوان کانون ارائه خدمات اجتماعی تشکیل خواهد شد که در حال حاضر ۳۵۱ مرکز شورای حل اختلاف و ۴۰۰ مرکز نیکوکاری در مساجد استان فعالیت دارند.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی همچنین به عملکرد مساجد و مرکز رسیدگی به امور مساجد استانهای خراسان در قالب طرحهای قرارگاه مواسات و همدلی، مسجد سنگر سلامت، ربیعالانام و نعمت حضور اشاره کرد و افزود: ایجاد بنیاد علمی و تربیتی ساجدین با همکاری آموزش و پرورش، ایجاد ۵۰ مرکز ازدواج آسان و فرزندآوری با همکاری اوقاف و امور خیریه از دیگر کارکردهای نهادی مساجد بوده است؛ ضمن اینکه در سال گذشته ۲ مدرسه مسجد محوری را فعال کردیم که برکات خوبی به همراه داشته است.
تدوین نقشه جامع مساجد
مهدوی ارفع از تدوین نقشه جامع مساجد نجم در مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی خبر داد و اظهار کرد: سه راهبرد کلان مسجد مطلوب، جامعه آرمانی و تحقق تمدن نوین اسلامی در این سند مطرح شده و ذیل دستیابی به مسجد مطلوب ۱۰ راهبرد عملیاتی ترسیم شده و معتقد هستیم که در گام اول باید گفتمان مسجد تراز انقلاب اسلامی در سطح نخبگان و عموم مردم ترویج شود و بر اساس آن گفتمان مطالبه شکل گیرد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان رضوی افزود: با تلاش این مرکز در قالب طرحهای کوثر و هدایت حدود ۴۴۰ روحانی در مساجد روستاهای استان خراسان رضوی و حاشیه شهر مشهد جهت اجرای فعالیتهای فرهنگی مستقر شدهاند.
وی در ادامه به اجرای طرح نذر هشتم اشاره کرد و افزود: در حال حاضر ۱۶ ماه از آغاز این طرح میگذرد و تاکنون ۵۰۷ زندانی معسر در استان در طول این طرح آزاد و به آغوش خانواده بازگشتهاند.
به واسطه این طرح در هشتم هر ماه هشت نفر به همت اهالی مسجد و مردم آزاد میشوند که با اجرای این طرح بنا داریم فرهنگسازی اهتمام مسلمین به امور یکدیگر اتفاق بیفتد تا مردم نسبت به اطرافیان خود بیتفاوت نباشند.
مهدوی ارفع با بیان اینکه این افراد توسط ادارهکل زندانها معرفی میشوند، تصریح کرد: آنها بر اساس امتیازاتی مانند فعالیتهای فرهنگی و دیگر اولویتها این افراد را انتخاب میکنند و مساجد تأمینکننده هزینهای است که باید فرد متقبل شود؛ ضمن اینکه باید اثبات شود که فرد جزو معسرین است و امکان پرداخت هزینه خروج از زندان را ندارد.
افرادی هستند که برای مبلغ کمی مانند چهار میلیون تومان سالها در زندان هستند و نمیتوانند این مبلغ را فراهم کنند تا به آغوش خانواده بازگردند و امید است این کار به یک فرهنگ جاری و ساری میان مردم مبدل شود.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان خراسان رضوی طراحی و راهانداری سامانه مسجدنا و برگزاری رزمایش جهاد تبیین را از جمله اقدامات در مساجد استان برشمرد و افزود: از ۱۳ دی تا ۲۲ بهمن ماه و در راستای لبیک به فرمان رهبر معظم انقلاب و اجرای رزمایش بزرگ جهاد تبیین، بیش از ۴۰۰۰ جلسه بصیرتی در سطح مساجد استان خراسان، هیاتها و حسینیهها، برخی ادارات، نهادها و حوزههای علمیه برگزار شد.
مهدوی ارفع در خصوص اسکان کارتنخوابها در مساجد اظهار کرد: در مورد کارتنخوابها نمیخواهیم رفع مسئولیت کنیم بلکه با توجه به وضعیت این قشر در این خصوص تدابیری لازم است که برای حل مشکلات این حوزه باید نهادها و مسئولان مرتبط پای کار بیایند.
انتهای پیام