پزشکان مهاجرت میکنند یا فرار؟
رئیس مرکز تحقیقات اورولوژی و نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بخش بیشتر مهاجرت نخبگان در حوزه پزشکی فرار بوده و نمیتوان نام آن را مهاجرت گذاشت.

ایسنا/همدان رئیس مرکز تحقیقات اورولوژی و نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بخش بیشتر مهاجرت نخبگان در حوزه پزشکی فرار بوده و نمیتوان نام آن را مهاجرت گذاشت.
دکتر حبیب اله موسوی بهار در نشستی با موضوع مهاجرت نخبگان در ایسنا اظهار کرد: بحث مهاجرت پزشکان هیچ ارتباطی به درآمد آنها ندارد و گاهی فرد به دنبال یک موضوع تخصصی بوده و برای مباحث علمی به دنبال مهاجرت است به عنوان مثال در آلمان به موضوع اورولوژی بسیار توجه میشود و فرد علاقمند به این موضوع و برای کسب مدارج علمی به دنبال مهاجرت به این کشور است، اما گاهی فرد تنها به دنبال رفتن و دور شدن از شرایط موجود است که تنها هدفش رفتن بوده و در جستجوی مهاجرت به کشوری است که مهاجرت پذیری راحتتری دارد و شرایط پذیرش آنها بهتر باشد که این نوع تفکر را باید فرار خواند چرا که فرد تصور میکند در صورت مهاجرت به لحاظ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سایر مصادیق شرایط بهتری را حتی با تحمل دوری از اقوام و خانواده خواهد داشت که بخش بزرگ مهاجرت پزشکان جزو این دسته است.
توهین به جامعه پزشکی دلسرد کننده است
وی با بیان اینکه هر شغلی ارزش خود را داشته و شغل پزشکی بخش عمدهای از مشکلات جامعه را حل میکند بنابراین نباید به آنها نگاه توهین آمیز داشته باشیم، تصریح کرد: فردی که خود را جامعهشناس معرفی میکند با توهین به جامعه پزشکی آنها را دلسرد میکند و این مباحث فاکتوری را برای مهاجرت جامعه پزشکی فراهم میکند و به این ترتیب فرد ترجیح میدهد در مکانی ادامه زندگی دهد که به دور از بحث باشد یا لااقل در جایی زندگی کند که به وی احترام گذاشته شود.
دکتر موسوی بهار با بیان اینکه باید از الگوهای موفق جهان یا الگوهای موجود در داخل الگو بگیریم، تصریح کرد: در حوزه علوم پزشکی هیچ دانشجوی رشته پزشکی بیکار و بدون شغل نمیماند، بنابراین علت مهاجرت کادر پزشکی ارتباطی به یافتن شغل ندارد.
وی ادامه داد: دانشجویان رشتههای غیر پزشکی بعد از فارغ التحصیلی ممکن است به دنبال یافتن شغل بروند اما در حوزه علوم پزشکی چنین وضعیتی وجود نداشته و حتی در برخی بخشها با کمبود کادر پزشکی نیز مواجه هستیم.
دکتر موسوی بهار به ارتباط صنعت و شاخه علوم پزشکی اشاره کرد و افزود: دانشگاه صنعتی و دانشگاه بوعلی نیز میتواند حلقه واسط بین صنعت و رشته پزشکی باشند، به گونهای که مهندسان پزشکی عملکردهای بسیار خوبی داشته و زمینه پیشرفت علم پزشکی را فراهم کردند که با ترکیب سی تی اسکن و اسکن هستهای نیز پت اسکن را به وجود آوردند و این دستگاه نیز در تشخیص سرطان به بیماران سرطان بسیار کمک کرده است.
درد مهاجرت جامعه پزشکی محسوس تر است
این متخصص اورولوژیست خاطرنشان کرد: در بحث مهاجرت مشوقان زیادی در خارج از کشور وجود داشته و چندها سایت و تبلیغات در فضای مجازی برای افراد وجود دارد که آنها برای مهاجرت تشویق شوند و حتی در برخی موارد برای افراد شغل یابی کرده و آنها را به مهاجرت ترغیب میکنند، همچنین از داخل کشور نیز مشوقی برای ماندن وجود نداشته و حتی نگاههای توهین آمیزانه برخی افراد موجبان مهاجرت آنها فراهم میشود.
وی با بیان اینکه مهاجرت جامعه پزشکی در کشور درد بیشتری را به جامعه تحمیل می کند، تصریح کرد: مهاجرت جامعه پزشکی سریعتر درد را به جامعه منتقل میکند به همین دلیل نسبت به مهاجرت جامعه پزشکی حساستر شدهایم، در حالیکه شاهد مهاجرت سرمایه گذاران و کارآفرینان در حوزه صنعتی هستیم که این سرمایه گذاران در صورت مهاجرت ضربه بزرگی وارد خواهد کرد.
موسوی بهار به تغییر حرفه کادر پزشکی در برخی موارد اشاره کرد و افزود: هر فرد عاقل و باهوشی هنگام ورود به جامعه، وضعیت معیشتی را در نظر گرفته وحق انتخاب برای شغلش دارد، بنابراین برخی پزشکان ممکن است بعد از فارغ التحصیلی و بعد از مدتی فعالیت در حرفه پزشکی تغییر شغل دهند.
ثروت آفرینی با علم پزشکی
این متخصص اورولوژی با بیان اینکه علم پزشکی در کشور ما بسیار توانمند است، یادآور شد: با خدمات پزشکی میتوانیم ثروت آفرینی فوق العادهای در کشور داشته باشیم و در پیشرفت اقتصاد کشور سهیم باشیم.
وی ادامه داد: از علم پزشکی میتوان برای کشور بسیار درآمدزایی کرد و درآمدهای صنعتی و نفتی را برای زیرساختها کنار گذاشت، اما برخی کشورها از جمله ترکیه علم و توانایی پزشکی ایران را با خود برده و می توان گفت افول پزشکی آغاز شده است و این در حالیست که میتوان۶۵۰ میلیون نفر جمعیت اطراف منطقه از تونس تا قرقیزستان را با علم پزشکی خدمات داد و برای کشور سود جمع آوری کرد در حالیکه ترکیه بسیار سریعتر عمل کرده است و توریسم پزشکی ایران را با خود بردهاند و به این ترتیب موسسات پزشکی نیز رشد نخواهد کرد.
سرمایه گذاران حمایت نمی شوند
وی با بیان اینکه باید کفش سرمایه گذار را جفت کنیم و به آنها احترام بگذاریم و شرایط را برای آنها تسهیل کنیم، گفت: در صورتیکه سرمایه گذاران حمایت نشوند، فاکتوری برای رفتن آنها ایجاد میشود و به این ترتیب سخت گیریها و سنگ اندازیها برای سرمایه گذاران در بخشهای مختلف به ویژه حوزه پزشکی عامل رفتن آنها را فراهم میکند.
دکتر موسوی بهار خاطرنشان کرد: نگاه به سرمایهگذار در کشور ما هنوز در دوران کمونیستی به سر میبرد در حالیکه اگر سرمایهگذاران در کشور نباشند، ما هم چیزی نداریم در حالیکه باید سرمایهگذار به ماندن تشویق و سرمایهاش حفظ شود در غیر این صورت شاهد مهاجرت سرمایهگذاران خواهیم بود.
پروژه اسکای مال با بهانه جویی رخت بر بست
این متخصص، به پروژه اسکای مال اشاره کرد و افزود: این پروژه برای استان عایدیهای خوبی به همراه داشت و تعداد زیادی شغل ایجاد می کرد و بهانه های مختلفی برای ادامه این پروژه گذاشته شد در حالیکه در تهران شاهد اجرای چنین پروژههایی هستیم که اجرا شده و مشکلی ایجاد نکرده است و به این ترتیب سرمایه گذاران را دلسرد میکنیم و به این ترتیب فاکتورهای رفتن آنها فراهم میشود.
بالابردن ظرفیت پزشکی تولیدات کشورهای خارجی را بالا می برد
وی بالابردن ظرفیت پزشکی را راهکار مناسبی برای عدم احساس مهاجرت کادر پزشکی نخواند و گفت: افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی تنها تولیدات کشورهای خارجی را بالا می برد چرا که افراد فارغ التحصیل رشته پزشکی فاکتورها و علتهای زیادی برای مهاجرت داشته و به تعداد مهاجرین افزوده میشود.
این متخصص سرشناس در حوزه اورولوژی با اشاره به اینکه دفتر ارتباط با صنعت به صورت ظاهری فعالیت دارد و آن طور که باید عمل نمیکند، خاطرنشان کرد: اشتیاقی برای نگهداشتن کادر پزشکی وجود ندارد و از آن طرف در خارج از کشور ذوق و شوق فراوانی برای استخدام و به کارگیری این افراد در حوزه های مختلفشان وجود دارد؛ میتوانیم بگوییم در حال حاضر با فرار مغزها و نخبگان مواجه هستیم نه مهاجرت نخبگان!
این افراد از خانواده و دوستان خود و بسیاری از موارد زندگیشان میگذرند و بخش اعظمی از آن ها در بخش فرار نخبگان قرار دارند؛ برایشان مهم نیست به کدام کشور میروند، صرفاً میخواهند به آرامش و امنیت اجتماعی، مالی و کاری برسند و از وضعیت موجود فرار کنند!
وی اضافه کرد: اتفاقات دوران کرونا نیز در مهاجرت کادر پزشکی بی تاثیر نبوده و جذب این افراد از سوی کشورهای خارجی تسهیل شد.
لزوم توجه به توریسم پزشکی
رئیس اسبق دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: اگردر توریسم پزشکی پیشرفت کنیم و بتوانیم زیرساخت ها و امکانات را ارتقا بدهیم اقتصاد کشور را میتوانیم متحول کنیم و با جذب دانشجویان اتباع خارجی می توان درآمدزایی بسیار خوبی داشت چرا که در زمانی که ریاست دانشگاه علوم پزشکی همدان را برعهده داشتم از طریق ارتباط با اتباع خارجی و جذب آن ها در دانشگاه توانستیم ۶ میلیون دلار درآمدزایی داشته باشیم و سایر دانشجویان نباید تصور کنند دانشجویان اتباع خارجی حق آنها را ضایع کرده چرا که این سهمیه جدا بوده و ارتباطی به کاهش سهمیه دانشجویان داخلی در رشته پزشکی ندارد.
وی در پایان گفت: لازم است با کشورهای خارجی ارتباط و مراوده داشته باشیم و مراجع تقلید ما به این موضوعات اشاره داشتند و با آن موافق هستند و این در حالیست که در حال حاضر کشور ما در دنیا حضور فعالی ندارد و با قوانین فعلی و رفع برخی از مشکلات تحریم میتوانیم مانع از مهاجرت نخبگان شویم وتا زمانی که سرمایهگذار سرمایهاش حفظ نشود و کشور ما با دنیا مراودات و ارتباط نداشته باشد، مشکلات همچنان باقی خواهد ماند.
انتهای پیام