معیشت؛ کلیدواژه گلایههای معلمان/ مشکلات فرهنگیان را جدی بگیریم
قزوین- روز معلم فرصت مناسبی برای رسیدگی به دغدغه های معلمان و فرهنگیان و توجه به طرح رتبه بندی، پرداخت مطالبات و معیشت آنها است تا تربیت آینده سازان با آرامش بیشتری محقق شود.

خبرگزاری مهر، گروه استانها- آرش صالحی: همه ساله همزمان با سالروز شهادت استاد مطهری، روز معلم را گرامی میداریم.
بی تردید اختصاص روزی برای بزرگداشت معلمان، سنتی ارزشمند و فرصتی مناسب برای اندیشیدن دوباره به آموزش و آموزشگر و آموزگار است.
بعید است کسی در تجلیل از مقام والای معلم و آموزگار تردید داشته باشد با این حال این روزها فشارهای اقتصادی کشور معلمان را نیز بی نصیب نگذاشته و مشکلات مختلف و متعددی را برای آنها ایجاد کرده است.
استان قزوین در حال حاضر با دارا بودن نزدیک به ۲۲ هزار فرهنگی شاغل و بازنشسته، جمعیت بالایی از معلمان کشور را در خود جای داده است که اگر آمار نیروهای آزاد، حق التدریس و سرباز معلم را به این تعداد بیفزاییم متوجه میزان تأثیرگذاری این قشر در فرهنگ استانخواهیم شد.
معلمانی که اگر دغدغههای رفاهی و معیشتی آنها را رفع نکنیم، بدون شک باید افت کارایی و کیفی آنها در وظیفه مقدس آموزش را شاهد باشیم.
دغدغههای مالی معلمان
با اینکه بارها از معلمی به عنوان شغل انبیا نام برده شده، اما میزان درآمد آنها که نقش مهمی در اثرگذاری آموزشی، تربیتی و فرهنگی آنها دارد، همواره مورد غفلت قرار گرفته و توقع افزایش مداوم کیفیت آموزشی، آن هم در تنگناهای معیشتی روزافزون توقع بجایی از پاسداران واقعی «ن و القلم و مایسطرون» نیست.
یکی از معلمان قزوینی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه رفع مشکلات اساسی معلمان و مدرسان چندین دهه بلاتکلیف مانده است، گفت: معضلات و درخواستهای فرهنگیان در طول این سالها به ۲ دسته مالی و حقوقی قابل تقسیم بندی بوده که در بخش مالی، اجرا نشدن قانون مدیریت خدمات کشوری به دغدغه اصلی معلمان بدل شده است.
محمد رحمانی با اشاره به مطالبات معوقه و پرداخت نشده معلمان، افزود: اگرچه قرار بود هزینههای مربوط به مهدکودک فرزندان معلمان، لباس خدمتگزاران، بخشی از بیمه تکمیلی آنها و دستمزد یک ساله راهبران آموزشی پرداخت شود، اما این هزینهها هنوز از سوی دستگاههای متولی در اختیار معلمان قرار نگرفته است.
وی با تاکید بر لزوم پیگیری جدی مسئولان برای حل این مشکلات، ادامه داد: پرداخت نشدن هزینه سفر طی ۸ سال اخیر، یارانه مسکن، معوقماندن حق مأموریت و حق امتحانات ظرف چند سال گذشته هم از مشکلات دیگر فرهنگیان و معلمان است که نباید به بهانه مشکلات اقتصادی دولت نادیده گرفته شود.
فراموشی طرح رتبهبندی فرهنگیان
دیگر فرهنگی باسابقه هم استانی، اجرای طرح رتبهبندی فرهنگیان را گامی مؤثر در جهت بهبود معیشت معلمان دانست و گفت: با اینکه وزیر فعلی آموزش و پرورش یکی از اولویتهای کاری خود را اجرای این طرح عنوان کرده بود، اجرای این طرح حتی به مرحله تهیه پیش نویس هم نرسید و با اعلام کمبود بودجه از سوی وزارتخانه، این طرح از دستور کار آموزش و پرورش خارج شد.
علیرضا طاهرخانی به ضرورت بازیابی و اجرای طرح یادشده اشاره کرد و یادآور شد: یکی از اهداف و ویژگیهای مهم طرح رتبهبندی، استقرار شایسته سالاری در سطوح مختلف آموزشی و مدیریتی آموزش و پرورش است که امیدوارم با پیگیری انجمنهای صنفی معلمان و کوشش مدیران آموزش و پرورش استان بار دیگر اجرای آن به جریان بیفتد.
متناسبنبودن حقوق بازنشستهها با هزینههایشان
اما روز معلم بهانه خوبی برای پرداختن به خواستهها و نیازهای فرهنگیان بازنشسته است.
معلمانی که با همت و تلاش خود طی سالها چراغ آموزش را در این کهنه دیار روشن نگه داشتند و تجربیات ذی قیمت خود را به نسل بعد و معلمان جوان انتقال دادند.
رئیس کانون صنفی معلمان استان تعداد فرهنگیان بازنشسته در استان را ۶ هزار نفر عنوان کرد و گفت: یکی از مشکلات مهم بازنشستگان اختلاف قابل توجه حقوق و دستمزد آنها با سایر باز نشستههاست و با وجود اینکه ۱۲ سال از تصویب شدن قانون یکسانسازی حقوق پایه به بازنشستگان کشوری میگذرد، همچنان دولت تمایلی به اجرای آن ندارد.
محمدرضا بهنامنژاد، هم طرازی حقوق بازنشستگان کشوری و معلمان بازنشسته را مطالبه دیرین فرهنگیان توصیف کرد و افزود: در این روزها که تورم افسارگسیخته و رکود حاکم از آن، اقتصاد ما را به شدت متأثر کرده، حقوق بازنشستههای فرهنگی کفاف دخل و خرج آنها را نمیدهد و حتی بسیاری از بازنشستگان ما با حقوق ماهی ۲ میلیون تومان به سختی زندگی میکنند.
وی بر لزوم اجرای قانون خدمات کشوری اشاره و تصریح کرد: از آنجایی که حقوق و دستمزد کنونی بازنشستگان هیچ تناسبی با هزینههای آنان ندارد، مجلس شورای اسلامی و دولت باید با طراحی و اجرای قوانین افزایش متناسب حقوق با تورم و هم طراز کردن سطح درآمد بازنشستهها با کارمندان فعلی، قدری از آلام و دردهای آنها بکاهند.
فقدان امنیت شغلی برای حقالتدریسیها
اما سالهاست که آموزش و پرورش استان برای مرتفع کردن خلأءهای ناشی از نیروی انسانی از معلمان حق التدریس استفاده میکند که این دسته از فرهنگیان هم با مشکلات عدیده بودجهای به ویژه در حوزه پرداخت دستمزد روبهرو هستند.
یکی از معلمان حق التدریسی استان، فقدان امنیت شغلی را مهمترین چالش پیش روی این قشر دانست و گفت: متأسفانه حقوق و دستمزد ما در مقایسه با مدرک، میزان تحصیلات و مهارت ما بسیار کم است و جالب اینکه همین میزان حقوق اندک هم پس از ماهها انتظار به معلمان حق التدریس پرداخت میشود.
معصومه قنبری، هماهنگ نبودن ساعات تدریس و میزان بیمه را از دیگر معضلات این گروه از فرهنگیان برشمرد و اضافه کرد: با اینکه در حیطه دستمزد و بیمه نیروهای آزاد و سرباز معلمها توجه کافی وجود ندارد، اما هنوز بخش قابل توجهی از نیروهای حق التدریسی از نعمت حقوق مناسب و به موقع و بیمه محروم هستند؛ به همین خاطر از متولیان امر انتظار داریم که توجه کامل برای انعکاس و رفع این مشکلات را به خرج دهند.
مشکلات استانی فرهنگیان رفع شود
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی درباره چنین پیگیریهایی از سوی نمایندگان مجلس گفت: به تازگی در مجلس به وزیر آموزش و پرورش تذکر داده شد که در آستانه روز معلم، مطالبات فرهنگیان را پرداخت کند، چرا که تکریم معلم بدون توجه به مطالبات او در این روز بیمعناست و معلم حق دارد که در این زمینه اعتراض کند.
داود محمدی با یادآوری اینکه حقوق معلمان ما نسبت به کشورهای همجوار و پیشرفته کمتر است، بیان کرد: افزایش میزان حقوق فرهنگیان در اختیار شورای حقوق و دستمزد و رئیس این شورا شخص رئیسجمهور است.
وی ادامه داد: مجلس قطعاً برای افزایش حقوق فرهنگیان فشار میآورد، ولی طبق قانون تصمیمگیری با دولت و رئیسجمهور است.
محمدی همچنین بر ضرورت حل مشکلات درون استانی معلمان و فرهنگیان بازنشسته تاکید کرد و گفت: اگرچه بیشتر مشکلات فرهنگیان، به ویژه در حوزه یکسان سازی دستمزد و پرداختی معلمان حق التدریس از طریق مراجع کشوری قابل حل است، اما توزیع مناسب امکانات رفاهی موجود بین فرهنگیان میتواند بخشی از رنجهای آنها را کم کرده و روحیه نشاط و سرزندگی را در آنها احیا کند.
لزوم مشارکت فرهنگیان در حل مشکلات
با این همه به نظر میرسد معلمان هم باید بیش از پیش نسبت به مطالبه گری در راستای حل چالشهای معیشتی خود فعال شوند تا بتوانند صدای خود را با وضوح بیشتری به گوش مسئولان کشوری برسانند.
ضمن اینکه تعداد بالای جامعه معلمان و فرهنگیان استان قزوین میتواند صورت بندی برای حل مشکلات را پیچیده کند که به نظر میرسد بهترین راه برای طرح و پیگیری مشکلات نهادها و کانونهای صنفی قانونمند هستند.