ورف چال یادگار 600 ساله مازنیها + فیلم
یکی از قدمتهای دیرینه و آداب و رسوم مردم مازندران، آیین سنتی ورف چال بوده که ریشه 600 ساله دارد.

به گزارش خبرگزای تسنیم از آمل، در مازندران سالانه آیینهای متفاوت و دیرینهای در ایام متفاوت سال برگزار میشود که برخی از این آیینها به قدمت بیش از 600 سال بر میگردد.
آیین دیرینه ورف چال یا برف چال یکی از آیینهای سنتی و مذهبی این استان است که در منطقه ای به نام اسک وش واقع در محور هراز و 80 کیلومتری آمل به تهران، جاده پلور به رینه برگزار میشود.
این آیین کهن در لیست ثبت ملی میراث معنوی قرار گرفته است که هر سال در اواسط اردیبهشت توسط اهالی دو منطقه اسک و نیاک به اجرا در میآید.
برف چال برخلاف دیگر سنتهای فراموش مازندران با کمک اهالی این دو منطقه با به گرد هم آمدن در منطقه به یادگار گذاشتند تا آن را اسک وحش آن را گرامی دارند؛ آیینی که در رگ و ریشه آنها دوانده شده و با اعتقاد شدیدی به برگزاری آن در این ماه از فصل بهار می پردازند به گونهای که در طول این ششصد سال اجازه ورود یک زن را در برگزاری برف چال نمیدهند.
مراسمی که در آن شور و نشاط و وحدت و یکپارچگی موج میزند و مردم این دو منطقه از صبح زود پس از زیارت آرامگاه عالم جلیل القدر سید حسن ولی در منطقه اسک وش جمعآوری شده و با نوای امیری خوانی و طالبا به سراغ گولههای برف رفته و با بر دوش گرفتن آن طی مسافتی برف ها را در گودال بنفش آن میریزند.
بخشدار لاریجان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در آمل آیین سنتی و مذهبی ورف چال یا برف چال را بیش از 600 سال قدمت بیان کرد و گفت: اهالی دو روستای نیاک و اسک اعتقاد دارند که سید جلیل القدر به نام سید حسن ولی مکانی را در اینجا نشانهگذاری کرده و از اهالی خواسته تا در آنجا کانال یا خندقی حفر کند.
رضا مقدم بیان کرد: با حفر این خندق هر سال برفها را در این مکان میریزند تا در فصل تابستان برای امور دامی، آب احشام و حتی نگهداری آذوقه شان استفاده کنند.
این مراسم سنتی و مذهبی هر سال در منطقه اسک وش برگزار میشود.
رئیس شورای بخش لاریجان نیز در این گفتوگو با بیان اینکه چون اهالی روستای اسک و نیاک در گذشته دامدار بودند و این منطقه محل چرای دامهایشان بوده و محل پرورش چرای دامهایشان بوده است، افزود: در گذشته اهالی این دو محل تصمیم گرفتند در این منطقه از کرمش چاهی بکنند چون راه و جادهای در این منطقه نبود و دامداران گذری از آن میگذاشتند دچار معضل کمآبی مواجه میشدند.
مسلم میرزا قاضی ادامه داد: برای این که چاه را برای ذخیره آب و استفاده از آن در فصل تابستان و پاییز به کار ببرند به حفر چاه در آنجا مشغول شدند.
وی افزود: همانطور مشغول بودند که روحانیون بزرگ سید حسن ولی از این مکان عبور می کرد از آنها پرسید که چه میکنید اهالی اهداف خود را از کندن این مکان گفتند این سید بزرگوار به آنها گفت اینجا را نکنید زیرا به سنگ به می خورید.
میرزا قاضی گفت: اهالی محل گفتند بنده خدا شما از زیر زمین چه خبر دارید، سید حسن نیز چیزی نگو و از محل دور شد، مردم شروع به کندن کردند تا به سنگ برخوردند.
رئیس شورای بخش لاریجان با بیان اینکه از اینکه به حرف سید وی توجه نکردند پشیمان شدند و مجدد به سراغ سید حسن ولی رفتند، عنوان کرد: با برگشت این عالم از طریق عصایش با یک دایره بزرگ مردم به کندن آن نقطه از مکان کندند.
وی خاطرنشان کرد: امروزه با گذشت بیش از 600 سال این مکان وجود با گودال 20 متری عمق و 10 متر قطر مردم هر سال باپیشرفته تر و با تبلیغات گسترده تر به برگزاری برفچال میپردازند به گونهای که امروز با حضور جوانان سالانه کولهبار برف از سوی اکثریت این جوانان به سمت گودال برف چال هدایت میشود.
گزارش و فیلم از کبریا مقدس، سامره نصیری
انتهای پیام/ ت