همه چیز درباره «اُمیکرون»/ اُمیکرونویروس در کمین مردم هرمزگان
سازمان جهانی بهداشت بعد از واریانتهای آلفا، بتا، گاما و دلتا، پنجمین واریانت کرونا را با نام امیکرون در لیست واریانتهای نگرانکننده (Variant of concern) قرار داد. حال این ویروس در کمین مردم هرمزگان است و مردم این استان بیشترین آمار کشور را یدک میکشند.

سازمان جهانی بهداشت بعد از واریانتهای آلفا، بتا، گاما و دلتا، پنجمین واریانت کرونا را با نام امیکرون در لیست واریانتهای نگرانکننده (Variant of concern) قرار داد.
حال این ویروس در کمین مردم هرمزگان است و مردم این استان بیشترین آمار کشور را یدک میکشند.
مجله فارس پلاس هرمزگان، سازمان جهانی بهداشت بعد از واریانتهای آلفا، بتا، گاما و دلتا، پنجمین واریانت کرونا را با نام امیکرون در لیست واریانتهای نگرانکننده (Variant of concern) قرار داد.
طبق اعلام کارشناسان این سازمان در روزهای ابتدایی شناسایی امیکرون، این واریانت دارای تعداد زیادی جهش است که برخی از آنها نگرانکننده هستند.
حال این ویروس در کمین مردم هرمزگان است و مردم این استان بیشترین آمار کشور را یدک میکشند.
همانطور که مشخص است گونه امیکرونویروس کرونا با سرعت زیادی در سراسر دنیا در حال گسترش است و علائم آن نسبت به گونه دلتا خفیفتر است و خطر بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر را افزایش نمیدهد.
به نظر میرسد که علائم این گونه جدید با دیگر سویههای ویروس کرونا متفاوت است.
گزارشهای ارائه شده نشان میدهد که افراد مبتلا به گونه امیکرون ویروس کرونا معمولاً علائم کلاسیک بیماری مانند سرفه، تب و از دست دادن حس بویایی و چشایی را تجربه نمیکنند، بلکه دچار علائم دیگر مانند مه مغزی میشوند.
متخصصان معتقدند که کووید-۱۹ بر بخشهای مختلف بدن از جمله مغز و دیگر سیستمها تأثیر میگذارد.
آسیب ناشی از ویروس کرونا به ریه، قلب، کلیه و دیگر اندامهای بدن ممکن است تفکر را مختل کند و منجر به بروز مه مغزی شود.
تعریق شبانه و از دست دادن اشتها نیز دیگر علائم غیرعادی مشاهده شده در میان افراد مبتلا به گونه امیکرون ویروس کرونا در نظر گرفته شده است.
اطلاعات ارائه شده نشان میدهد که احتمال نیاز به مراقبتهای پزشکی در میان افراد مبتلا به گونه امیکرون ۳۱ تا ۴۵ درصد کمتر از دیگران است.
علاوه بر این، احتمال اینکه افراد مبتلا به گونه امیکرون در بیمارستان بستری شوند بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کمتر از احتمال بستری شدن به دلیل آلوده شدن به گونه دلتا است.
تفاوت جهشهای امیکرون با دلتا
از جمله نگرانیها درباره این نوع ویروس کرونا وجود جهشهای متعدد و متنوع است.
بیش از ۳۰ جهش در پروتئین اسپایک گزارش شده، تعدادی که بیش از دوبرابر جهشهای واریانت دلتا است.
بعضی از این جهشها قدیمی هستند و در واریانتهای قبلی مانند آلفا، بتا، گاما و دلتا شناسایی شده بودند و بعضی از آنها جدید بوده و مربوط به پروتئین اسپایک نیستند.
هنوز اطلاعات دقیق درباره نوع اومیکرون ویروس کرونا اندک است و باید در انتظار بررسی و آزمایش بیشتر درباره این واریانت بود؛ اما، این نوع از جهشها در واریانتهای قبلی، منجر به افزایش سرعت انتقال ویروس، عفونتزایی و فرار از سیستم ایمنی شده است.
همچنین این جهشها ممکن است باعث مقاومت بیشتر در برابر درمان با آنتیبادی مونوکلونال و مقاومت در برابر آنتیبادیهای خنثیکننده میشود.
مقایسه قدرت انتقال نوع امیکرون با انواع قبلی کرونا
مشخص نیست که امیکرون توانایی انتقال بیشتری نسبت به واریانت های قبلی از جمله نوع دلتا دارد یا نه.
تعداد افراد مبتلای با نتیجه تست مثبت در آفریقای جنوبی (اولین محل شناسایی امیکرون) در حال افزایش است، اما مطالعات اپیدمیولوژیک نشان خواهد داد که این افزایش موارد ابتلا به دلیل خود نوع امیکرون است یا عوامل دیگری در آن موثر است.
شدت بیماری با ویروس نوع امیکرون
میزان شدت بیماری با ویروس کرونای امیکرون نسبت به انواع دیگر ویروس مانند دلتا هنوز روشن نیست.
علاوه بر این، برای فهمیدن میزان شدت بیماری با یک نوع ویروس نیاز به گذشت چند روز تا چند هفته است.
اطلاعات اولیه از آفریقای جنوبی نشان داده که میزان بستریها افزایش یافته، اما این میتواند به دلایل دیگری مانند افزایش تعداد کل موارد ابتلای کرونا باشد تا عفونت با امیکرون.
نباید فراموش کرد که پوشش واکسیناسیون در آفریقای جنوبی در مقایسه با دیگر کشورهای جهان همچنان پایین (حدود ۲۴%) است.
تفاوت علائم عفونت با کرونای امیکرون
هماکنون اطلاعات کافی برای اظهارنظر درباره تفاوت علائم در عفونت با این نوع ویروس کرونا نسبت به بقیه سویهها مانند دلتا وجود ندارد.
اولین گزارشها از کرونای امیکرون از میان دانشجویان بوده که به دلیل سن پایینتر معمولاً علائم خفیف با کرونا نشان میدهند.
با این حال، امکان بیماری شدید با همه انواع قبلی ویروس مانند نوع دلتا وجود داشته است.
تاثیر ایمنی ناشی از ابتلای قبلی بر کرونای امیکرون
شواهد اولیه نشان میدهد که ممکن است خطر عفونت مجدد با Omicron افزایش یابد، این یعنی افرادی که قبلاً بیماری کرونا داشتهاند، میتوانند راحتتر با Omicron دوباره آلوده شوند.
در مقایسه با سایر واریانتهای نگرانکننده ویروس، اطلاعات فعلی محدود است.
اثربخشی واکسنها برای کرونای امیکرون
دانشمندان در حال بررسی این موضوع هستند تا تأثیر احتمالی این نوع را بر واکسن ها درک کنند.
آنچه میدانیم این است که واکسنها در کاهش بیماریهای شدید و مرگ بر اثر نوع غالب فعلی، یعنی کرونای دلتا، موثر و کارآمد عمل کردهاند و میتوان امیدوار بود تا واکسنها در برابر امیکرون هم ایمنی ایجاد کنند و از بیماری شدید و بستری در بیمارستان تا حد قابلقبولی پیشگیری کنند.
تاثیر نوع امیکرون بر روشهای تشخیص ویروس
آزمایش PCR که به طور گسترده استفاده میشود، همچنان برای تشخیص عفونت کرونا، از جمله عفونت با Omicron، همچنان که در مورد انواع دیگر نیز دیدهایم، مناسب است.
مطالعات برای تعیین اینکه آیا این نوع واریانت بر انواع دیگر آزمایشها از جمله آزمایشهای تشخیص سریع آنتیژن تأثیری میگذارد، ادامه دارد.
اثربخشی درمانهای فعلی بر کرونای امیکرون
کورتیکواستروئیدها و مهارکنندههای گیرنده IL۶ همچنان برای مدیریت بیماران مبتلا به نوع شدید مؤثر خواهند بود.
با توجه به تغییرات بخشهایی از ویروس در نوع Omicron، سایر درمانها برای تعیین میزان تاثیر آنها ارزیابی خواهند شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان:
استفاده از ماسک برای جلوگیری «اُمیکرون» ضروری است
حسین فرشیدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در جمع رسانهها گفت: هر موردی از کرونا که شناسایی میشود بدون شک از سویه امیکرون است، قطعا در کشور ما هم همانند سایر کشورها در حال افزایش است.
وی با بیان اینکه باید در شرایط موجود بیماری را مدیریت کنیم، عنوان داشت: استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و تزریق واکسن نشان داده در پیشگیری و کنترل بیماری بسیار موثر بوده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تصریح کرد: افرادی که دو دوز واکسن را دریافت کردهاند حتما نسبت به تزریق دوز سوم اقدام کنند.
با توجه به رعایت دستورالعملها و تزریق واکسن در استان در شرایط بسیار خوبی قرار داریم و شاهد جنب و جوش در سطح اقتصاد استان هستیم.
وی ادامه داد: شهروندان در صورت داشتن هرگونه علائم شبیه سرما خوردگی حتما به پزشک مراجعه کنند و افرادی که از ابتلای خود به کرونا آگاه میشوند حتما در قرنطینه بمانند.
و از حضور در مکانهای شلوغ و سربسته به جد پرهیز کنند.
فرشیدی اذعان کرد: بر اساس آمارهای اخیر در رسانهها اعلام میشود که هرمزگان بیشترین آمار مبتلا به امیکرون را به خود اختصاص داده است اما این موضوع بهدلیل وجود آزمایشگاه مجهز، بیماریابی خوب و تعداد تستهایی است که انجام میشود.
لذا شرایط استان از لحاظ میزان بستری و تعداد فوتیها رو به کاهش است و هماکنون در وضعیت آبی کرونایی قرار داریم.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان:
کیت تشخیص داریم، بیماری را سریعأ تشخیص میدهیم
فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفتوگو با خبرنگار فارس در بندرعباس اظهار کرد: شاید شمار بالای موارد شناسایی شده امیکرون در هرمزگان این برداشت را ایجاد کند که این بیماری در هرمزگان بیش از دیگر استانهای کشور است اما الزاما این گونه نیست چرا که یک مرکز تشخیصی مرجع ویروس شناسی در هرمزگان فعال است که دیگر نیازی برای ارسال نمونهها به تهران برای تشخیص اومیکرون نیست و در استان این فرآیند تشخیصی در زمان کوتاهی انجام میشود.
وی افزود: کیت تشخیص امیکرون در هرمزگان وجود دارد و ما بلافاصله از موارد مشکوک به کرونا در طول روز، تست اومیکرون نیز میگیریم و این باعث شده که ما در تشخیص موارد مثبت امیکرون در کشور جلوتر از سایر استانهایی باشیم که تستهایشان را به تهران ارسال میکنند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با بیان این که موجود بودن کیت تشخیص امیکرون در هرمزگان موجب شده تا سرعت شناسایی در استان بالا باشد و عمل قرنطیه و انجام تست از نزدیکان و دوستان فرد مبتلا نیز با سرعت انجام شود، خاطرنشان کرد: بالا بودن شمار افراد شناسایی شده نشانه تشخیص سریع و اقدام فوری برای شناسایی خوشههای ابتلا است که امکان مهار بیماری را در گامهای اول شیوع فراهم میکند.
به گفته نوروزیان، تقویت آموزش و اطلاعرسانی و افزایش سرعت واکسیناسیون دوز سوم از دیگر اقداماتی است که برای مهار شیوع اومیکرون در استان در جریان است و تاکنون 229 هزار نفر دوز سوم واکسن کرونا را نیز دریافت کردهاند.
متخصص بیماریهای عفونی:
جاماندگان از واکسن حتما واکسن بزنند
مهدی حسنی آزاد متخصص بیماریهای عفونی از شهروندان جامانده از واکسن خواست حتما واکسن بزنند و افرادی که دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند در اولین فرصت نسبت به تزریق دوز سوم اقدام کنند.
وی ابراز کرد: امیکرون همان بیماری کووید ۱۹ است که با رعایت پروتکلهای بهداشتی و انجام واکسیناسیون قابل پیشگیری است.
حسنی آزاد افزود: افرادی که متوجه علائمی شبیه سرماخوردگی از جمله تب، سرفه، گلودرد شدند حتما به پزشک مراجعه کنند.
علائم در سویه امیکرون بیشتر در سیستم تنفسی فوقانی بروز میکند، لذا استفاده از ماسک برای جلوگیری از ابتلا و یا انتشار بیماری ضروری است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان:
افزایش ۷۰ درصدی موارد مثبت کرونا نسبت به هفته گذشته در استان
فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفتوگویی رسانهای اظهار کرد: در هفته گذشته در شاخص انجام تست و غربالگری یک و سه دهم درصد کاهش داشتیم.
وی در ادامه افزود: علی رغم کمتر انجام شدن تست های غربالگری درصد موارد مثبت شدن تست ها افزایش یافته و از ۵ درصد به ۹ درصد رسیده است و این نشان از شروع موجی جدید ناشی از گردش بیشتر ویروس است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی استان هرمزگان ادامه داد: همچنین در حال حاضر ویروس غالب در استان اومیکرون است و بیش از ۸۰ درصد موارد کرونا ناشی از این ویروس است.
نوروزیان گفت: در هفته ای که گذشت در شاخص بستری هم شاهد افزایش ۱۱ درصدی بودیم وموارد مرگ و میر از یک مورد به دو مورد افزایش یافت.
بستک در طغیان اُمیکرون
وی گفت: متاسفانه در شهرستانهای بستک، خمیر و بندرعباس افزایش موارد مثبت قابل ملاحظه ای داشته ایم به ویژه در شهرستان بستک و در حاجیآباد، قشم و کیش هم شاهد افزایش موارد مثبت بوده ایم که این زنگ خطری جدی است و نباید از آن به سادگی عبور کرد.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، تکمیل واکسیناسیون، حفظ فاصله فیزیکی، رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک را تنها چاره گریز از این بحران برشمرد و تاکید کرد: همه ما در برابر یکدیگر مسئولیم و تخطی از این پروتکل ها مانند شکستن حلقه های سلامت در جامعه است که عواقب آن تعداد بسیاری را متضرر خواهد کرد.
لذا بر همه ماست که به حقوق یک دیگر احترام گذاشته و به عنوان یک شهروند آگاه و مسئول در رعایت پروتکلها کوشا باشیم.
انتهای پیام/3264/ ق