سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

چرا مکتب شهید سلیمانی در کتاب‌های درسی جایی ندارند؟

فارس | سیاسی | یکشنبه، 19 دی 1400 - 17:12
دکترای جامعه شناسی سیاسی گفت: یکی از نقاط ضعفی که در آموزش و پرورش و سازمان تألیف کتب درسی وجود دارد این است که آنطور که باید و شاید بر روی الگوسازی برای نسل آینده توجهی ندارد و یا در معرفی شخصیت‌های مهم و موثر کلی گویی می‌کند.
اسطوره،قهرمان،سليماني،قهرمانان،معرفي،اجتماعي،مظلوم،نسل،فرهنگ ...

دکترای جامعه شناسی سیاسی گفت: یکی از نقاط ضعفی که در آموزش و پرورش و سازمان تألیف کتب درسی وجود دارد این است که آنطور که باید و شاید بر روی الگوسازی برای نسل آینده توجهی ندارد و یا در معرفی شخصیت‌های مهم و موثر کلی گویی می‌کند.
محمدامین مظلوم دکترای جامعه شناسی سیاسی و از ادوار بسیج دانشجویی ر گفت‌وگو با خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، گفت: در فرایند اجتماعی شدن، هر شخص، هنجارها، عرف‌ها و ارزش‌های جامعه خویش را یاد گرفته و برای برعهده گرفتن نقش‌های اجتماعی آماده می شود.
در این فرایند، اسطوره ها نقش به سزا و موثری دارند که ضمن ایجاد همبستگی اجتماعی، هویت جمعی یک یا چند نسل را می سازند و تقویت می کنند و سبب بر این می شود که نظام اجتماعی قوی و مستحکم باشد.
این فعال فرهنگی تاکید کرد: اسطوره و قهرمان، چیزی است که تاریخ گذشته و معاصر و زندگی امروز ما نمونه‌های فراوان آن را در خود دارد و البته بسیاری از کشور‌ها به معنی واقعی از داشتن این مزیت محرومند.
فقر قهرمان و اسطوره برخی کشور‌ها را چنان می‌آزارد که مجبورند برای پر کردن این خلأ به قهرمان‌سازی خیالی یا افسانه‌سرایی و خلق قهرمان در سینما و انیمیشن یا بازی رایانه‌ای متوسل شوند، یا برخی چهره‌های ورزشی و هنری را به عنوان قهرمان و اسطوره جا بزنند.
مظلوم یادآور شد: غرب قهرمان و اسطوره ندارد به خاطر اینکه نظام اجتماعی و فرهنگی خود را بازتولید کند و برای خود قدرت ایجاد کند، قهرمان و اسطوره تولید میکند، آنهم قهرمان و اسطوره های مجازی و پوشالی که در سینمای هالیوودی زیاد مشاهده میکنیم.
وی تاکید کرد: اما کشور ایران پر از قهرمانان حقیقی است.
گلزار های شهدا، خانواده های معظم شهدا، افرادی همچون سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و علی لندی و شهید حججی و ...
و همه شهدایی که در دورانی که زندگی می کنیم، زندگی می کردند، گواهی این حقیقت هستند.
این فعال حوزه فرهنگی ادامه داد: اما یک سؤال مهم وجود دارد!
چرا با وجود پر بودن و غنای خزانه فرهنگ و تاریخ کشور و دین ما از قهرمانان متعدد و بی‌نظیر و کم‌نظیر از گذشته تاکنون، بسیاری از مردم و به‌خصوص جوانان و نوجوانان این کشور یا قهرمانان واقعی خود را نمی‌شناسند یا قهرمانان پوشالی و ساختگی غرب را بیشتر و کاملتر می‌شناسند و متاسفانه در مواردی آن‌ها را در گفتار، رفتار و...
الگوی خود قرار می‌دهند؟!
مظلوم تاکید کرد: ما نیازی نداریم که قهرمانان افسانه‌ای تولید کنیم تا هویت و امید را به جامعه تزریق کنیم، فقط نیاز داریم این قهرمانان را به خوبی معرفی کنیم.
آموزش و پرورش یکی از نهادهایی است که با معرفی این الگوها می‌تواند سبب باز تولید سرمایه اجتماعی و فرهنگی و در نتیجه ایران قوی شود.
وی گفت: یکی از نقاط ضعفی که در آموزش و پرورش و سازمان تألیف کتب درسی وجود دارد این است که آنطور که باید و شاید بر روی الگو سازی برای نسل آینده توجهی ندارد و اگر الگویی به دانش آموز معرفی می کند ضعفش این است که در معرفی شخصیت های مهم و موثر درباره ویژگی های آنها کلی گویی می کند.
مثلا می گوید: بصیر بود، مردمی بود، مخلص بود، چنین بود چنان بود و از کنار این رژه کلمات و صفات عبور می‌کنیم.
درحالی که برای الگو سازی باید از "کلی گویی" درباره شخصیت و عملکرد این اسطوره‌ها و قهرمان ها اجتناب کرد و در رفتار، سلوک، خانواده داری، مردمداری، برنامه ریزی و...
دقیق شد تا بتوان از آن الگو بهره عینی برد.
این فعال فرهنگی تاکید کرد: سردار شهید سلیمانی بزرگترین اسطوره زمانه ماست که فرایند جامعه پذیری کودکان و نوجوانان گام دوم انقلاب را تسهیل و هویت جمعی آنان را منسجم تر می کند.
وی افزود: با گذشت دوسال از شهادت این مرد بزرگ، با توجه به اینکه مقام معظم رهبری فرمودند که شهید سلیمانی یک مکتب هستند اما این مکتب در کتاب‌های درسی جایی ندارد و فقط به تصاویر و چند جمله درباره این شخص بزرگ بسنده شده است.
مظلوم ادامه داد: سازمان تألیف کتب درسی و وزارت آموزش و پرورش که مهمترین نهادها برای احیا و بازتولید ارزش‌های جمهوری اسلامی ایران هستند باید برنامه‌ای ویژه برای معلمان و دانش آموزان داشته باشند، اگر قرار باشد نسل سلیمانی تربیت کنیم، اگر قرار باشد ایرانی قوی داشته باشیم، این دو نهاد باید به این فکر کنند و برنامه اجرای داشته باشند که یک معلم چطور باید نسل سلیمانی تربیت کند و یک دانش آموز چگونه می تواند قاسم سلیمانی شود.اینها به خودی خود امکان پذیر نیستند تا زمانی که به شکلی دقیق الگوها را معرفی نکنیم.
به گزارش فارس، کلیپی با اجرا و طراحی محمدامین مظلوم و فیلمبرداری و تدوین علی یعقوبی در باره موضوع فوق تهیه شده که در ادامه آمده است:
انتهای پیام/