برق؛ روشنیبخش اقتصاد زنجان
برق لازمه زندگی و صنعت برق فراهمکننده این نعمت ارزشمند امروزی است، اگر چه پیشتتر آب را مایه حیات میدانستند اما حالا بدون برق حتی آب هم نخواهد بود، تصور زندگی بدون برق حتی برای چند ساعت دشوار و سخت است، برقی که روشنی بخش محیط زندگی ما است و بدون او زندگی ما مختل خواهد بود، برق مهمترین اختراع بشری است و پرکاربردترین آن.

برق لازمه زندگی و صنعت برق فراهمکننده این نعمت ارزشمند امروزی است، اگر چه پیشتتر آب را مایه حیات میدانستند اما حالا بدون برق حتی آب هم نخواهد بود، تصور زندگی بدون برق حتی برای چند ساعت دشوار و سخت است، برقی که روشنی بخش محیط زندگی ما است و بدون او زندگی ما مختل خواهد بود، برق مهمترین اختراع بشری است و پرکاربردترین آن.
به گزارش ایسنا، برق نیز مانند بسیاری از موارد دیگر در ابتدای ورودش با استقبال مواجه نشد ولی به خانهها رفت و روشنایی را برای همه به ارمغان آورد و حالا پس از گذر سالهای بسیار، نبود این جریان حیاتی برای همه سخت و غیرقابل تصور است.
در ایران تا قبل از استفاده از نفت برای چراغ و رواج چراغهای نفتسوز، روشنایی به دو صورت تأمین میشد، پیهسوز و شمع.
چراغ پیهسوز با استفاده از روغن حیوانی یا گیاهی مانند روغن کرچک روشن میشد.
شمع نیز از پیه و چربی امعاء و احشاء حیوانات و یک فتیله ساخته میشد.
با ساخت چراغهای نفتی که فتیله آن داخل مخزن نفت قرار میگرفت کار چراغسازها رونق گرفت.
با آمدن چراغهای زنبوری روسی با توری دراز که به توری خیاری معروف بود، روشنایی شبها چند برابر شد و کسب و کار مغازهها رونق گرفت.
در اولین سالهای قرن ۱۳ هجری شمسی، از طرف دولت وقت برای نصب چراغ در کوچهها برای بلدیه (شهرداری) دستورالعمل صادر شد.
این چراغها فانوسهای دیواری بودند که در چهار متری از زمین به دیوار کوبیده یا روی پایههای چدنی نصب میشدند.
فانوس، محفظه هرم مانندی با کلاهکی بارانگیر داشت که طرف دیوار آن پوشیده بود و سه طرف دیگر آن شیشه داشت و لامپ داخل این فانوس قرار میگرفت.
در هر صد و پنجاه قدم فاصله یک چراغ نصب شده بود.
در همان سالها، چراغ گازی نیز وارد ایران شد.
در این چراغ، گاز استیلن از طریق لوله به فانوس میرسید و آن را روشن میکرد.
برای تولید این گاز نیز کارخانهای در خیابان امیرکبیر فعلی و چراغ گاز آن زمان دایر شده بود.
اولین مولد برقی که وارد ایران شد تنها سه یا چهار لامپ را روشن میکرد و ناصرالدین شاه در سفر فرنگ با دیدن چراغهای روشن آنجا وارد کرده بود.
این مولد کوچک الکتریکی در دربار ناصرالدینشاه و تکیه دولت مورد استفاده قرار گرفت، اما بهعنوان مبدأ تاریخی ورود برق به ایران مورد توجه قرار نگرفت؛ چراکه دو سال پیش از این تاریخ، حرم امام رضا (ع) با ۴۰۰ لامپ روشن شده بود که برق آن جنبه عمومی نداشت و بهطور اختصاصی برای روشنایی حرم استفاده میشد.
درست بیست سال بعد از آن بود که محمدحسین امینالضرب با مولدی ۴۰۰ کیلوواتی بخشی از شهر تهران را روشن کرد.
این مولد چندین سال بهصورت انحصاری برق مناطقی از تهران را روشن کرد و تا مدتها منحصر به ساعاتی از شب بود.
حال روشنایی برق در همه شهرها و اغلب روستاهای کشور میدرخشد و شبهای تاریک را نورباران میکند.
زنجان قطب قدرت و انرژی
صنعت برق در زنجان جایگاه ویژهای داشته و سهم قابل توجهی در صنایع را فارغالتحصیلات دانشگاهی و اقتصاد تشکیل میدهند و آوازه آن به آنسوی مرزها رسیده است، به طوری که در سال گذشته مدیرعامل شرکت برق سلیمانیه عراق از واحدهای مربوط به صنعت برق استان بازدید کرد و این دفعه دومی بود که صنایع استان زنجان از جانب عراقیها پیشنهاد همکاری داشتند.
در رابطه با وضعیت صنعت برق استان، مدیرعامل شرکت برق منطقهای زنجان، اظهار میکند: صنعت برق از سه بخش تولید که در نیروگاهها انجام میشود، بخش انتقال فوقتوزیع و بخش سوم توزیع است و شرکت برق منطقهای استان زنجان در بخش دوم فعالیت میکند و استانهای زنجان و قزوین را تحت پوشش قرار میدهد.
بهمن اللهمرادی با بیان اینکه استان زنجان در تولید انرژی برق بهعنوان قطب معرفی میشود و در بخش تولید انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی پتانسیل دارد، ادامه میدهد: در حال حاضر 90 درصد تجهیزات نیروگاهی در کشور تولید میشود.
همچنین 95 درصد از تجهیزات انتقال فوقتوزیع و صد درصد تجهیزات حوزه توزیع در کشور تولید میشود.
وی میافزاید: با توجه به ویژگی و زیرساخت صنعت برق در استان میتوان ادعا کرد که سرمایهگذاران در رابطه با تامین برق در استان زنجان مشکلی نداشته و نخواهند داشت و رشد مصرف برق در استان زنجان به دلیل رشد سرمایهگذاری صنعتی در استان است.
اللهمرادی یادآور میشود: شرکت برق منطقهای زنجان 16 مشترک سنگین صنعتی دارد و صنایع سنگین به صنایعی اطلاق میشود که بالای 7 مگاوات مصرف دارند.
همچنین استان زنجان به علت وجود شرکتهایی از قبیل ایرانترانسفو، پارسسوئیچ، سیم و کابل ابهر، پارس زنگان و سایر شرکتهای اقماری وابسته به این شرکتها، قطب قدرت و انرژی در کشور شناخته میشود.
سهم صنعت برق از اقتصاد زنجان چقدر است؟
تامین انرژی برق نقش مهمی در اقتصاد جهانی و داخلی دارد و این اهمیت بر آسایش و رفاه و توسعه پایدار جامعه اثرگذار است.
انرژی برق از جمله انرژیهای پاک که در زمینه توسعه، تولید آن برنامهریزهای درازمدتی صورت گرفته که بر افزایش تولید ناخالص داخلی اثرگذاری مستقیم دارد.
صنعت برق از مهمترین صنعتهای زیرساختی است که یکی از با اهمیتترین شاخصهای توسعهیافتگی در قالب مصرف سرانه برق آن کشور تجلیی مییابد.
در توسعه سایر زیرساختها تقاضای مصرف انرژی برق از تنوع استفاده در بخش خانگی، صنعت، تجارت، کشاورزی و پزشکی به عنوان سوختی بسیار تمیز و انرژی بی خطر با استاندارد بالا مطرح است.
رئیس گروه امور اقتصادی، سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان با اشاره به سهم صنعت برق از اقتصاد زنجان، میگوید: سهم استان از تولید ناخالص داخلی کشور با احتساب نفت در سال 94، برابر با 1.12 درصد بود که این شاخص بدون احتساب نفت برابر با 1.29 درصد است.
در سال 94 محصول ناخالص داخلی استان برابر با 138 هزار و 198 میلیارد ریال بوده و سهم استان از محصول ناخالص داخلی کشور برابر 1.12 درصد است و این در حالی است که این میزان در سال قبل 95 صدم درصد بوده است.
خلیل قاسملو با اشاره به ارزشافزوده صنعت استان در سال 94، ادامه میدهد: میزان ارزشافزوده بخش صنعت استان در این سال بیش از 41 هزار و 885 میلیارد ریال بوده که سهم بخش صنعت استان از صنعت کشور 1.9 درصد است که این سهم در سال 1390 برابر با 1.12 درصد بوده است.
وی سهم بخش صنعت استان از ارزشافزوده استان را 30.34 درصد در سال 94 دانسته و میافزاید: میزان ارزشافزوده صنایع دارای 10 نفر کارکن و بیشتر استان در سال 94 بیش از 21 هزار و 539 میلیارد ریال بوده و میزان ارزشافزوده رشته فعالیت تولید ماشینآلات مولد و انتقال برق و دستگاههای برقی دارای 10 نفر کارکن و بیشتر استان نیز بیش از 4514 میلیارد ریال بوده و سهم ارزشافزوده این بخش از کل ارزشافزوده صنایع دارای 10 نفر کارکن و بیشتر استان نیز 20.96 درصد است.
رئیس گروه امور اقتصادی، سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان، یادآور میشود: در سال 94 تعداد اشتغال کارگاههای دارای 10 نفر کارکن و بیشتر استان 24 هزار و 531 نفر بوده و تعداد اشتغال رشته فعالیت تولید ماشینآلات مولد و انتقال برق و دستگاههای برقی نیز 4076 نفر است که سهم اشتغال این بخش در استان 16.6 درصد است و این در حالی است که این میزان در کشور 8.9 درصد بوده است.
این مسئول خاطرنشان میکند: میزان سرمایهگذاری کارگاههای دارای 10 نفر کارکن و بیشتر استان بیش از 2184 میلیارد ریال است که سهم سرمایهگذاری رشته فعالیت تولید ماشینآلات مولد و انتقال برق و دستگاههای برقی 148 هزار و 850 میلیون ریال بوده که سهم 6.8 درصدی در استان دارد.
71 درصد؛ سهم تولید از صنعت برق زنجان
افزایش سرمایهگذاری در کشور و هر استانی نیازمند زیرساختهایی است که برق یکی از مهمترین این نیازها است و ادامه حیات و احدهای موجود نیز به این جریان وابسته است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان میگوید: بیش از ۹۵ درصد تجهیزات مورد نیاز صنعت برق در کشور ساخته شده و لازم به توجه است که ۷۰ درصد تجهیزات صنعت برق در استان زنجان تولید میشود و با توجه به زیرساختهای موجود میتوان زنجان را قطب انرژی، برق و آیتی دانست.
علیرضا علیزاده ادامه میدهد: شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان، قریب به ۴۴۶ هزار مشترک شهری و روستایی و سایر تعرفهها را دارد که صد درصد جمعیت شهری و صد درصد روستاهای بالای ۱۰ خانوار را شامل میشود.
همچنین از کل انرژی توزیع شده در استان ۷۱ درصد صرف بخش مولد که صنعت و کشاورزی است، میشود، به طوری که ۱۹ درصد توسط بخش کشاورزی و ۵۲ درصد توسط بخش صنعت مصرف میشود.
وی، مصرف 52 درصدی برق استان توسط بخش صنعت را بستر مناسبی برای توسعه اقتصادی دانسته و اظهار میکند: خاموشی مشترکان در استان زنجان به زیر یک دقیقه در روز میرسد که این عدد نشاندهنده خاموشی زیر 360 دقیقه در سال برای مشترکان داشته که روند نزولی آن ادامه دارد.
این مسئول با بیان اینکه حجم شبکه استان زنجان 14 هزار و 118 کیلومتر است، یادآور میشود: 9821 دستگاه پست در استان زنجان وجود دارد که ظریفت این پستها 1506 مگاولت آمپر است و اتفاق خوب اینکه 1730 کیلومتر از کابلهای فشار ضعیف استان به خودنگهدار تبدیل شده است که 33 درصد شبکه را شامل میشود.
برق؛ کالایی که در ابتدای ورودش به ایران به سختی مورد پذیرش مردم آن دوره قرار گرفت و به خانهها رفت حالا فقدانش، خیلی سختتر از ورودش شده است.
صنعت برق از ابتدای ورودش به ایران قامت خم نکرده و همچنان استوار ایستاده است که از عوامل مهم موفقیت هر فعالیت اقتصادی برخوردار بودن از مزیتهای نسبی است و وجود مزیتهای نسبی عامل اصلی موفقیت صنعت برق کشور بوده است.
در استان زنجان نیز سرعت پیشرفت صنعت برق و نیروی انسانی مربوط به این رشته به سرعت برق است.
پریسا یوسفی ـ خبرنگار ایسنا (منطقه زنجان)
انتهای پیام