چرخدندههای بانک و تولید؛ لازم و ملزوم یکدیگر
چرخش چرخ تولید وابسته به مسائل و عوامل مختلفی در کشور است، امروز عدهای معتقدند نقش بانکها در حمایت و رونق از تولید موثر است و اگر بانکها نقش خود را بهخوبی در این حوزه ایفا کنند، تولید و اقتصاد کشور نیز رونق میگیرد، بهنظر میرسد بانکها وارد بنگاهداری شدهاند و این مسئله مانعی بر سر راه تولید ایجاد میکند.

ایسنا/چهارمحال و بختیاری چرخش چرخ تولید وابسته به مسائل و عوامل مختلفی در کشور است، امروز عدهای معتقدند نقش بانکها در حمایت و رونق از تولید موثر است و اگر بانکها نقش خود را بهخوبی در این حوزه ایفا کنند، تولید و اقتصاد کشور نیز رونق میگیرد، بهنظر میرسد بانکها وارد بنگاهداری شدهاند و این مسئله مانعی بر سر راه تولید ایجاد میکند.
بهگزارش ایسنا، نقدهای بسیاری به بحث بنگاهداری بانکها وارد میشود، ورود بانکها به فعالیتهای غیربانکی باعث کاهش تاثیر بانکها در حمایت از تولید میشود، امروز تملک واحدهای تولیدی توسط بانکها از دیگر مسائلی بوده که اقتصاد و تولید کشور را با مشکل مواجه کرده و کارگران بسیاری نیز در این فرآیند بیکار کرده است.
بانکها نیز امروز در وصول مطالبات خود از اشخاص و واحدهای تولیدی با مشکلات بسیاری مواجه شدهاند، همین مسئله موجب میشود که منابع بانکها برنگردد و نتوانند تسهیلات را در بخشهای مختلف پرداخت کنند.
رونق تولید و تقویت سیستم بانکی یک جاده یکطرفه است، هر کدام از این دو مورد آسیب ببینند در روند فعالیت دیگری اختلال ایجاد میشود، بانکها در سخن معتقدند که نقش آنها در حمایت از تولید موثر است، اما در عمل شاهدیم که سود بالای تسهیلات برخی از بانکها کمر تولید را خم میکند.
بانک تنها عامل موثر در تولید موثر نیست
علیرضا شجاعی مدیر یکی از شعب بانکهای چهارمحال و بختیاری و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با ایسنا در خصوص سهم بانکها در فرآیند و رونق تولید، اظهار کرد: اما متاسفانه در خصوص نقش بانکها در زمینه تولید گاهی برداشتها نادرست است و در مورد نقش بانکها در جریان تولید بهطور دقیق صحبت نمیشود.
وی افزود: عوامل متعددی در رونق تولید موثر است، بنابراین قبل از اینکه در مورد کوتاهی بانکها در حمایت از تولید صحبت کنیم، باید قبل از هر چیز سهم بانکها در میان این عوامل مشخص شود، قطعا بانک تنها عامل موثر در جریان تولید نیست، بلکه بانک گاهی معلول و یک ابزار محسوب میشود.
شجاعی با تاکید بر اینکه اگر فرآیند تولید در کشور پر رونق باشد، بانک نیز میتواند به خوبی تاثیرگذار باشد، عنوان کرد: ورودی و دادههای متعددی در بحث تولید تاثیر گذار هستند و در نهایت این ورودیها میتواند به خروجی موثر منتج شود، امروزه تکنولوژِی و فناوری، دسترسی آسان به مواداولیه و تولید بر اساس نیاز جامعه به آن محصول از جمله دادههای اولیه موثر در تولید است.
مدیر شعب بانک مهر ایران در چهارمحال و بختیاری بیان کرد: دو عامل اولیه از جمله کیفیت و قیمت تمام شده در خروجی مطلوب حوزه تولید موثر هستند، اگر این دو عامل تعیینکننده به خوبی انجام شود بازار را نیز تحت تاثیر قرار میدهد، بنابراین اقتصاد به دلیل یکسری ورودیهای نادرست، پایین بودن سطح فناوری در تولید محصول و نبود نیازسنجی مناسب در تولید محصول دچار مشکل میشود.
وی یادآور شد: امروز واحدهای تولیدی در دسترسی به مواداولیه دچار مشکل هستند و در نهایت محصولی تولید میشود که از کیفیت لازم برخوردار نیست و قیمت تمام شده بالایی نیز دارد، بنابراین مردم به خرید کالای خارجی رغبت بیشتری نشان میدهند، کالاهای تولیدی در کشور باید از نظر قیمت و کیفیت توان رقابت با کالاهای داخلی در بازار را داشته باشند.
شجاعی با بیان اینکه امروز در بحث اقتصاد مرزهای جغرافیایی پررنگ نیست، خاطرنشان کرد: امروز در مراکز خرید بزرگ دنیا، کالا از اقصی نقاط جهان وجود دارد، حال باید ببینیم سهم ایران از این بازارهای بینالمللی چقدر بوده؟، قطعا مجموعه عوامل مختلف در بحث رونق تولید موثر است.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه نمیتوان سهم بانکها در فرآیند تولید نادیده گرفت، گفت: باید در ابتدا سهم بانک که عموما ناچیز است، مشخص کرد، سپس بررسی کنیم که آیا بانکها نقش خود را بهدرستی ایفا میکنند یا نه؟
عموما بانکها با پرداخت تسهیلات در رونق تولید نقشآفرینی میکنند.
منابع بانک از طریق سرمایهگذاری تامین میشود
وی ادامه داد: اما باید به این نکته توجه کرد که بانک پول تولید نمیکند، بلکه بانک از طریق جذب پول از مردم و بنگاههای اقتصادی، منابع مالی را جذب کرده و سپس طبق ضوابط مشخص شده این منابع را در قالب تسهیلات به بخشهای مختلف پرداخت میکند، بر اساس منابع و مصارف بانک میتوان مشخص کرد که آیا بانکها در پرداخت تسهیلات سختگیری میکنند یا نه؟
مدیر یکی از شعب بانکهای دولتی در چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی رئیس شورای هماهنگی بانکهای استان شبکه بانکی دولتی در استان امسال ۱۲۰ درصد از منابع خود را در قالب تسهیلات پرداخت کرده است، یعنی برای پرداخت تسهیلات از منابع سایر استانها نیز استفاده کرده که نشان میدهند شبکه بانکی در این استان تلاش خود را در حمایت از تولید بهکار گرفته است.
شجاعی با بیان اینکه بحث جمعیت و فعالیتهای اقتصادی از عوامل تاثیرگذار در عملیاتهای بانکی مسحوب میشود، توضیح داد: چهارمحال و بختیاری ۱.۲ درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است، اما به میزان جمعیت سهمی از اقتصاد و منابع مالی کشور را ندارد، همچنین سهم استان از تولید ناخالص کشور ۰.۷ درصد است و تنها ۰.۵۴ سهم پول از اقتصاد را در اختیار دارد، بنابراین میزان تقاضا برای پرداخت تسهیلات و منابع همخوانی ندارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی اضافه کرد: اگر پولی که در اثر فعالیتهای اقتصادی تولید میشود در بانکهای چهارمحال و بختیاری سرمایهگذاری شود، آن زمان بانکها منابعشان افزایش پیدا میکند و میتوانند تسهیلات بیشتری پرداخت کنند.
وی بیان کرد: بسیاری از افراد ساکن در روستاها از اقشار ضعیف جامعه هستند و توان بازپرداخت تسهیلات با سود بانکی بالا را ندارند، اگر افراد خیر و فعالان اقتصادی منابع مالی خود را در بانکهای چهارمحال و بختیاری سرمایهگذاری کنند، منابع بانکها افزایش پیدا میکند و میتوان این منابع را در قالب تسهیلات قرضالحسنه به متقاضیان پرداخت کرد، زیرا عموما منابع بانکها برای پرداخت تسهیلات قرضالحسنه محدود است.
شجاعی در پایان تاکید کرد: اگر بنگاههای اقتصادی و کارخانجات همکاری خود را با بانکهای چهارمحال و بختیاری افزایش دهند، کمبود منابع بانکها جبران میشود و میتوانند نقش پررنگتری در تولید داشته باشند.
بانکها به جای بنگاهداری به بحث تولید و اشتغال کمک کنند
غلامعلی حیدری- استاندار چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه باید صنایع و واحدهای تولیدی تملک شده توسط بانکها هر چه سریعتر به چرخه تولید برگردند، گفت: رئیسجمهور بر بحث بازگشت واحدهای تعطیل و تملک شده به چرخه تولید حساسیت بالایی دارند، بانکها به جای بنگاهداری به بحث تولید و اشتغال کمک کنند.
وی با اشاره به مسئله فروش املاک مازاد بانکها، توضیح داد: این مسئله قانون است و باید اجرای قانون تمام عیار باشد، فروش اموال مازاد میتواند منابع داخلی بانکها را افزایش دهد تا این منابع در غالب تسهیلات تولید و اشتغال به متقاضیان پرداخت شود، همچنین نباید اجازه دهیم منابع بانکها از استان خارج شود و اعتباری برگشت بخورد.
حیدری بیان کرد: با تاکید بر اینکه برای خروج از وضعیت فعلی استان نیازمند هماندیشی و اخذ تصمیمات عالمانه هستیم، اظهار کرد: شرایط فعلی استان قابل قبول نیست، در گذشته کارهایی صورت گرفته است، اما کافی نیست و باید مدیران دستگاههای اجرایی و بانکها تلاش خود را مضاعف کنند.
۹۰ درصد واحدهای تولیدی تملک شده توسط بانکهای کشور تعطیل شده بودند
احمدرضا صباغی- رئیس شورای هماهنگی بانکهای چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه منابع و مصارف بانکهای استان همخوانی ندارد، اظهار کرد: امسال ۱۲۰ درصد از منابع بانکهای استان در قالب تسهیلات پرداخت شده است، یعنی برای پرداخت تسهیلات از منابع بانکی سایر استانها کمک گرفته شده است.
وی با بیان اینکه نقش بانکها در رونق تولید قابل چشمپوشی نیست، گفت: رونق تولید به نفع سیستم بانکی است، اما اعلام ورشکستگی توسط واحدهای تولیدی و عدم وصول مطالبات توسط بانکها موجب تضییع بیتالمال میشود.
صباغی در خصوص واحدهای تولیدی تملک شده توسط بانکها، عنوان کرد: ۹۰ درصد واحدهای تولیدی تملک شده توسط بانکهای کشور تعطیل شده بودند و بدهیهای آنها نیز چند بار تقسط شده بود، ۵۰ درصد واحدهای تولیدی تملک شده توسط بانکهای چهارمحال و بختیاری از طریق مزایده به چرخه تولید برگشته است و مابقی نیز تعیین تکلیف میشود.
انتهای پیام