فوت و فن «آش» پزی به سبک مادربزرگ ها/ از آش انار و لبو تا آش ترخینه و دوغ
آش یکی از سنتی ترین غذاهای ایرانی است. در ایران تقریبا حدود 200 نوع آش وجود دارد که در شهرها و استان های مختلف به شکل های متنوعی طبخ می شوند.

گروه زندگی: آش یکی از سنتی ترین غذاهای ایرانی است.
در ایران تقریبا حدود 200 نوع آش وجود دارد که در شهرها و استان های مختلف به شکل های متنوعی طبخ می شوند.
یک کاسه آش داغ بهترین انتخاب برای وعده یا میان وعده در روزهای سرد سال است چرا که آنتی اکسیدان و مواد مغذی موجود در آن موجب افزایش سیتم ایمنی بدن می شود و همچنین در درمان سرماخوردگی تاثیر زیادی دارد.
شما هم اگر دوست دارید در این روزهای سرد سال اطرافیان تان را به یک میان وعده مغزی و خوشمزه دعوت کنید این مطلب را از دست ندهید زیرا در ادامه طرز پخت 5 آش اصیل را برای تان آورده ایم.
آش انار
مواد لازم برای 4 نفر برنج 1 پیمانه لوبیا قرمز 1 پیمانه عدس 1/2 پیمانه بلغور گندم یا جو 1/2 پیمانه قرص استاک گوشت 1 عدد سبزی آش خردشده 500گرم آب انار ترش 3پیمانه پیاز داغ 20گرم پودر تخمگشنیز 1قاشق سماق 1قاشق سیرداغ به مقدار دلخواه
آش انار یک میان وعده خوشمزه و بسیار سبک است که پیشنهاد می کنیم آن را برای یک بار هم که شده امتحان کنید.می توانید این آش خوشمزه و ترش را برای سفره یلدایی تان آماده کنید و مهمان های یلدایی تان را با یک طعم متفاوت شگفت زده کنید.
پیازها را به صورت خلالی خرد کنیدو در روغن فراوان که از قبل داغ شده است سرخ کنید.
برای عطر بهتر آش کافی است یک قاشق چای خوری در آن پودر گشنیز اضافه کنید و با مقداری زردچوبه پیازها را تفت دهید.
البته پیشنهاد ما این است که مقدار بیشتری زردچوبه به پیازداغ اضافه کنید این کار باعث می شود که آش طعم بهتری به خود بگیرد اما حواستان باشد که در استفاده از آن زیادهروی نکنید.
سپس پیاز داغ را روی توری قرار دهید تا روغن اضافی آن کاملاً گرفته شود اگر پیاز داغ روغنی و درشت باشد باعث میشود داخل غذا مشخص می شود و همان طور که میدانید برای خیلی از افراد معلوم بودن پیاز در غذا خوشایند نیست بنابراین روغن پیاز را کامل بگیرید به طوری که حالت پودری پیدا کند.
حبوبات را از 24 ساعت قبل خیس کنید و سپس اجازه دهید به مدت 3 ساعت با آب جوش و نمک به صوت جداگانه پخته شوند.البته برنج و بلغور مدت زمان کمتری برای پخته شدن نیاز دارند.
در تهیه این آش برنج در فرآیند پخت باید کاملاً له شود پس از برنج نیم دانه هم میتوانید استفاده کنید.
بهتر است از حبوبات کنسروی استفاده نکنید و خودتان حبوبات را آماده کنید.
ظرفی را انتخاب کنید که گنجایش آن از مواد اولیه بیشتر باشد ظرفی مناسب است که حدود ۲ برابر مواد اولیه گنجایش داشته باشد.
حبوبات را به همراه پیاز داغ داخل ظرف بریزید.
قرص استاک گوشت را در آب جوش حل کنید و به مواد اضافه کنید و ظرف را روی حرارت قرار دهید.
سپس آب انار را به مواد اضافه کنید و اجازه دهید جوش بیاید.شیرین یا ترش بودن آب انار را می توانید متناسب با ذائقه تان انتخاب کنید اما اگر از آب انار ترش استفاده کنید آش طعم بهتری خواهد داشت.
وقتی آب به جوش آمد سبزی آش را اضافه کنید قبل از اینکه سبزی را اضافه کنید ۱ قاشق چایخوری نمک اضافه کنید نمک باعث میشود رنگ سبزی به آش پس ندهد.دقت داشته باشید که سبزی آش را درشت خرد کنید.
در ظرف را قرار دهید و اجازه بدید روی حرارت ملایم پخته شود تا کامل جا بیفتد در آخر چاشنی ها را به آش اضافه کنید برای اضافه کردن سماق می توانید هم پودر آن را استفاده کنید و هم برای ترش تر شدن آش سه یا چهار قاشق سماق را خیس کنید و آب آن را به غذا اضافه کنید.
در آخر می توانید با دانه های انار و پیاز داغ های چیپسی آشی که آماده کردید را تزئین کنید.
آش دوغ
مواد لازم برای 4 نفر دوغ 1/5 لیتر آرد 1قاشق غذاخوری تخم مرغ 1عدد سیر 5عدد برنج نیم پیمانه نخود 100گرم سبزی آش 600گرم
آش دوغ یکی از غذاهای اصیل و ایرانی است که در شهرهای مختلف کشور با روش های متفاوتی پخته می شود و جز پرطرفدارترین آش ها است برای طبخ این آش خوشمزه ابتدا نخودها را از 24 ساعت قبل در آب خیس کنید بهتر است برای اینکه نفخ آن کامل گرفته شود چند بار آب نخودها تعویض شود.
نخودها را آبکشی کنید وسپس با آب داغ بجوشانید.
نخودها را حدود 3 ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید تا کامل پخته شوند.
یک ظرف مناسب انتخاب کنید و دوغ را در آن بریزید تا روی حرارت ملایم جوش بیاید بهتر است برای خوشمزه تر شدن آش تان از دوغ ترش محلی استفاده کنید.یک قاشق آرد را در آب مخلوط کنید و آن را هم بزنید تا یک دست شود و به مواد اضافه کنید این کار باعث می شود که آش لعاب بدهد و شکل و مزه بهتری به خود بگیرد.
در مرحله بعد تخم مرغ را در ظرفی بشکانید و با کمی دوغ مخلوط کنید و هم بزنید تا رقیق شود سپس به مواد اضافه کنید.
اضافه کردن تخم مرغ اجباری نیست و بستگی به سلیقه و ذائقه شما دارد اما اگر می خواهید خیال تان از نبریدن دوغ راحت باشد و مدام حین پختن آن را هم نزنید، تخم مرغ راه حل خوبی است.
برنج نیم دانه را که از شب قبل خیس کردیم به مواد اضافه می کنیم سپس نخودها را که در این مدت کامل پخته اند به محتویات قابلمه اضافه می کنیم.
معمولا آش دوغ هر شهری سبزی های مخصوص خودش را دارد اما اگر برای بار اول است که این آش را درست می کنید پیشنهاد می کنید گشنیز، تره و کمی اسفناج به آش تان اضافه کنید.سیر را رنده کنید و اجاز بدهید آش یک ساعت روی حرارت ملایم بجوشد در آخر نیز نمک و فلفل را اضافه کنید.می توانید از یک فلفل قرمز تازه استفاده کنید که هم طعم تندی به آش تان بدهد و هم طبع سرد دوغ را بگیرد.
آش لبو
مواد لازم برای 4نفر لبو 2عدد نخود نصف پیمانه لوبیا نصف پیمانه عدس نصف پیمانه رشته آش 200 گم پیاز 2عدد نعنا 2قاشق غذاخوری قره قوروت به میزان دلخواه
لبو به علت داشتن فیبر فراوان باعث کاهش چربی و کلسترل خون میشود.
لبو همچنین دارای مقادیر زیادی اسید فولیک است که به همراه آهن از ایجاد کمخونی جلوگیری میکند و باعث بهبود سلامت روانی و هیجانی میشود.
آش لبو یکی از آش های مقوی است که حتی اگر لبو هم دوست نداشته باشید رنگ قرمز این آش شما را ترغیب می کند که آن را امتحان کنید.
حبوبات را از شب قبل خیس کنید و بعد از گذشت 24 ساعت آن را در یک ظرف مناسب بریزید.دو پیمانه آب به آن اضافه کنید و با کمی زردچوبه اجازه دهید به مدت یک ساعت روی حرارت بماند تا جوش بیاید.سپس لبوها های پخته شده را رنده کنید و به مواد اضافه کنید.
قره قوروت را هم در یک لیوان آب حل کنید و به آش اضافه کنید مقدار قره قوروت بستگی به ذائقه شما دارد اما اگر مزه های ترش را می پسندید مقدار بیشتری از آن در آش بریزید.
سپس رشته های آش را به آن اضافه کنید و در ظرف را بگذارید.
پیازها را با نعنا تفت دهید و به آش اضافه کنید و دوباره در ظرف را بگذارید و اجازه دهید به مدت 10 دقیفه آش بجوشد تا کاملا جا بیفتد.
آش ترخینه
مواد لازم برای 4 نفر ترخینه 3 عدد عدس 200گرم نخود 200گرم لوبیاچیتی 200گرم دوغ ترش 1/5لیتر کشک 1پیمانه سبزی آش 200گرم پیاز 2عدد سیر 5عدد
آش ترخینه یکی دیگر از آش های مناسب ماه های سرد سال است که برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مثل یک آنتیبیوتیک قوی عمل میکند.
برای درست کردن یک آش ترخینه محلی به سبک مردم لرستان کافی است مراحلی که پایین تر گفته شده را طی کنید.
حبوبات را از شب قبل خیس کنید و بعد از 24 ساعت آن ها را داخل قابلمه و روی حرارت قرار دهید تا نیم پز شوند.
در ظرف دیگری ترخینه خشک را به مدت 2ساعت داخل دوغ یا آب بگذارید تا خیس بخورد و سپس مواد را هم بزنی تا کامل ترخینه با دوغ مخلوط و رقیق شود برای سرعت دادن به روند آشپزی تان می توانید اینکار را با گوشت کوب برقی انجام دهید.
مخلوط ترخینه و دوغ را روی حرارت بگذارید و حبوبات و دوغ را به آن اضافه کنید صبرکنید تا آش جوش بیاید و سپس میزان حرارت گاز را کم کنید.
توجه داشته باشید که در این مدت باید آش را به طور متداوم هم بزنید تا ته نشین نشود.
سیرها را رنده کنید و با نعنا و فلفل تفت دهید سپس به همراه کشک به مواد اضافه کنید سبزی ها را خرد کنید و داخل آش بریزد.پس از گذشت 20 دقیقه آش ترخینه شما آماده است و می توانید با نعنا داغ و پیاز داغ آن را تزئین کنید.
آش اوماج
مواد لازم برای 4 نفر سبزی آش 1کیلوگرم عدس 1پیمانه آرد گندم 2پیمانه عصاره گوشت 4لیوان پیاز 2 عدد فلفل سبز 2عدد
آش اوماج یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی است که برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید می باشد برای پختن این آش ابتدا آرد را در ظرفی صاف مثل سینی ریخته و سپس روی آن کم کم آب بریزید تا آرد کمی مرطوب شود.
آرد را با سرانگشتان تان ورز دهید و گلوله های کوچکی از خمیر درست کنید.
اوماج ها یا همان گلوله های آرد را روی سینی پخش کنید و اجاز دهید تا خشک شوند.
پیاز را با کمی زرچوبه و رروغن تفت دهید و بعد از آن که طلایی شد به آن عصاره گوشت، ادویه و عدس اضافه کنید.پس از آن که آب جوش آمد سبزی آش را که شامل تره، شوید، اسفناج، گشنیز و ریحان است به آن اضافه کنید.
اجازه بدهید عدس کامل بپزد و سپس اوماج ها را اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا گلوله های خمیر، داخل قابلمه به همدیگر نچسبند.اوماج ها که کمی سفت شد آش شما آماده است.
بهتر است در حین طبخ آش مخصوصا پس از اضافه کردن سبزی در ظرف رار خیلی باز و بسته نکنید چرا که ویتامین های محلول در آب از طریق بخار خارج می شوند.
انتهای پیام/