مساجد آماده تحقق اهداف گام دوم انقلاب/ جذب جوانان به مساجد نیازمند ذوق ائمه جماعات است
مساجد قابلیت آن را دارند که با فراهمسازی زمینه ازدواج جوانان، شناسایی افراد نخبه و ارزشمند، تجلیل از کاسبها، دانشجویان، دانشآموزان و خانوادههای نمونه، جامعه هدف و حضور جوانان در مسجد را افزایش دهد.

مساجد قابلیت آن را دارند که با فراهمسازی زمینه ازدواج جوانان، شناسایی افراد نخبه و ارزشمند، تجلیل از کاسبها، دانشجویان، دانشآموزان و خانوادههای نمونه، جامعه هدف و حضور جوانان در مسجد را افزایش دهد.
خبرگزاری فارس-گروه مسجد و هیأت: روزهای دهه تکریم و تعظیم مساجد که از۲۰ شعبان تا پایان این ماه مصادف با ششم تا ۱۴ اردیبهشتماه است، از سوی مرکز رسیدگی به امور مساجد، نامگذاریهای شده است که دومین روز آن با عنوان «مسجد، پیشتاز در تحقق گام دوم انقلاب»، نام نهاده شده است که به مناسبت این روز و عنوان انتخابشده گفتوگویی با حجتالاسلام سید ناصرالدین نوری زاده رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد داشتهایم که در ادامه میخوانید:
کانونی بابرکتتر از مسجد در حوزه فرهنگی و مسائل اجتماعی وجود ندارد
مساجد بهعنوان یک مرکز و قرارگاه مرکزی چه توان و امکانی برای تأثیرگذاری در جامعه دارا هستند؟
مساجد مهمترین پایگاه، عبادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی جامعه هستند و میتوانند کانون بسیاری از خدمات اجتماعی در جامعه مانند روزهای صدر اسلام باشند که در آن زمان کارکردهای بسیاری داشتند.
در صدر اسلام علاوه بر مسائل عبادی بسیاری از برنامههای جامعه در مساجد مدیریت میشد، کمک به ایتام، مستمندان، نیازمندان و ...
در مساجد صورت میگرفت و جلسات مختلف پیامبر(ص) با اصحاب ازجمله جلسات وعظ و خطابه و همچنین عزل و نصب فرماندهان در مسجد رخ میداد.
مساجد در زمان صدر اسلام محل اقامت بسیاری از مستمندان بود و حتی مسئله قضاوت در مسجد انجام میشد که این مهم به جهت آنکه مسجد انسان را به یاد خدا و عبادت میانداخت، موجب رفع بسیاری از اختلافات و منازعات میشد.
کارکردهای اجتماعی مساجد برای تأثیرگذاری در جامعه
معتقدیم کانونی بابرکتتر از مسجد در حوزه فرهنگی و مسائل اجتماعی وجود ندارد و امروزه کارکردهای اجتماعی مساجد در حوزههایی همچون سلامت، رفع آسیبهای اجتماعی، و ...
بسیار زیاد است.
بهعنوانمثال اگر مسجد جلوی یک طلاق را بگیرد یا یک معتاد را از دام اعتیاد نجات دهد و یا مسبب یک ازدواج شود، تأثیرات بسیاری در جامعه گذاشته است.
مساجد قابلیت آن را دارند که زمینه ازدواج جوانان را فراهم کنند، شناسایی افراد نخبه و ارزشمند را صورت دهند، تجلیل از کاسبها، دانشجویان، دانش آموزان و خانوادههای نمونه را انجام دهد که اگر این مهم صورت گیرد جامعه هدف و حضور جوانان در مسجد افزایش خواهد یافت البته این مهم نیازمند خلاقیت و ابتکار ائمه جماعت، هیأت امنا، شورای فرهنگی و بسیج مساجد دارد.
مهمترین کانون معنویت و اخلاق در جامعه مساجد هستند
مساجد در برهههای مختلفی از انقلاب اسلامی به ویژه در گام اول انقلاب برای پیروزی بر رژیم شاهنشاهی و سپس برای بقای انقلاب در جنگ تحمیلی، گامهای اساسی و مهمی برداشتند، امروز برای گام دوم انقلاب مساجد چه برنامهها و اهدافی دارند؟
مساجد همواره در برهههای مختلف انقلاب اسلامی، نقشآفرین بودند، در دوران دفاع مقدس پشتیبانی از نیروها و همچنین اعزام نیروهای انسانی توسط مساجد انجام میشد و امروزه نیز این پایگاههای اخلاقی و معنوی جامعه در عرصههای مختلف تأثیرگذار و نقشآفرین هستند.
در بیانیه گام دوم انقلاب که بهنوعی مانیفست انقلاب اسلامی است، نکات بسیار مهمی مطرح شده است که یکی از آنها موضوع معنویت و اخلاق است که دراینباره مقام معظم رهبری فرمودهاند: « معنویّت به معنی برجسته کردن ارزشهای معنوی از قبیل: اخلاص، ایثار، توکّل، ایمان در خود و در جامعه است، و اخلاق به معنی رعایت فضیلتهایی چون خیرخواهی، گذشت، کمک به نیازمند، راستگویی، شجاعت، تواضع، اعتمادبهنفس و دیگر خلقیّات نیکو است.
معنویّت و اخلاق، جهتدهندهی همهی حرکتها و فعالیتهای فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتّی با کمبودهای مادّی، بهشت میسازد و نبودن آن حتّی با برخورداری مادّی، جهنّم میآفریند.
شعور معنوی و وجدان اخلاقی در جامعه هرچه بیشتر رشد کند برکات بیشتری به بار میآورد؛ این، بیگمان محتاج جهاد و تلاش است و این تلاش و جهاد، بدون همراهی حکومتها توفیق چندانی نخواهد یافت.»
مهمترین کانون معنویت و اخلاق در جامعه ما مساجد هستند و با توجه به اینکه در بیانیه مقام معظم رهبری توجه ویژهای به جوانان داشتهاند که سرمایه بزرگ انقلاب اسلامی هستند لذا مساجد برای جوانان در راستای این توصیههای اخلاقی و معنوی بیانیه گام دوم انقلاب برنامهریزی خواهد داشت تا ان شاء الله بتوانیم حکومت و حاکمیت را با اخلاق و معنویت مستحکم کنیم تا در نهایت بتوانیم اهداف مهم گام دوم انقلاب اسلامی که همان تمدن سازی نویت اسلامی و زمینه سازی ظهور است، محقق کنیم.
اتحاد و همافزایی مساجد راهی برای تمدن سازی نوین اسلامی
بنا دارید با چه برنامههایی معنویت و اخلاق مدنظر بیانیه گام دوم انقلاب را در جامعه محقق کنید؟
بصیرت افزایی، تحکیم مبانی اعتقادی، شبکهسازی، گفتمان سازی، جریان سازی و فرهنگسازی ازجمله اقداماتی است که مساجد در این راستا میتوانند اجرایی کنند، شبکه بزرگی از مساجد در کشور وجود دارد که در این راستا باید با یکدیگر متحد شوند زیرا برای تشکیل تمدن نوین اسلامی نیازمند ارتباط و ایجاد گفتمان هستیم.
در کنار این گفتمان باید جریان سازی لازم در برابر توطئههای دشمن نیز صورت گیرد؛ منتظران ظهور امام زمان(عج) منتظر تحقق برنامههای حکومت مهدوی در جامعه هستند لذا برنامههایی همچون تحقق عدالت، مبارزه با فقر، خیرخواهی، صلاح در جامعه، مبارزه با ظلم، رسیدگی به ایتام، پیادهسازی اخلاق و معنویت در جامعه و ...
تماماً اقداماتی است که زمینهساز ظهور امام زمان(عج) است که در این راستا مسجد بسیار میتوانند تأثیرگذار باشند.
پیوند دین و سیاست در مسجد رقم میخورد
مساجد پایگاه حاکمیت دین و الله است و پیوند دین و سیاست در مسجد رقم میخورد و بهنوعی نماد تمدن اسلامی را در مساجد میتوان مشاهده کرد.
شکل حاکمیت اسلامی نیز در مساجد تمرین میشود که در آن شاهد رابطه امام و امت هستیم و تبعیت واقعی از امام در آنجا رخ میدهد که امت باید از امام پیروی کند و حتی یکقدم از امام نباید جلوتر حرکت کنند و همواره پشت سر امام حرکت کنند و این لازمه حکومت مهدوی و ساخت تمدن اسلامی است که در آن دوران نیز همگان تحت هدایت و رهبری امام زمان (عج) برای برپایی عدل و عدالت تلاش خواهند کرد.
جذب جامعه هدف و جوانان نیازمند ابتکار و خلاقیت
برای جذب جوانان به سمت مسجد و این فعالیتها چه برنامههایی مدنظر دارید؟
این مهم به ابتکار و خلاقیت ائمه جماعت مساجد بستگی دارد که در برنامههای مساجد، با توجه به منطقه و روحیه جوانان و همچنین شناسایی ذائقه و نیازهای جوانان، جذب بیشتر این قشر را در دستور کار داشته باشند و برای این امر ارتباط با جوانان در اقشار مختلف اعم از ارتباط هیأت امنا، ائمه جماعت، و ...
با جوانان بسیار مهم است تا زمینه حضور آنان در مسجد فراهم شود.
این مهم در گام اول نیازمند ذوق، سلیقه و ابتکار ائمه جماعات است بهطور مثال مساجد میتوانند کارآفرین برای جوانان باشند یا نیازهای منطقه را توسط جوانان دنبال و تأمین کند و از ظرفیتهای آنان در حوزههای اجتماعی استفاده کند.
رویکرد جدید در مدیریت امور مساجد جذب بیشتر جوانان و نقشآفرینی مساجد بهعنوان مهمترین پایگاه اجتماعی در جامعه است که در این راستا برنامهریزیهای لازم صورتگرفته و هماهنگی و همراهی ائمه جماعت نیز حاصل شده است.
انتهای پیام/