خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 30 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

داغ فرونشست سرد نمی‌شود

ایسنا | استان‌ها | یکشنبه، 07 آذر 1400 - 09:31
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: اهمیت پدیده فرونشست بواسطه این است که این پدیده افول سفره و غیرقابل برگشت است چراکه فضاهای مفید خالی رسوبات از بین رفته و اگر زمانی بارش‌های خوبی هم داشته باشیم به دلیل کاهش شدید نفوذپذیری با ایجاد رواناب و سیلاب فقط پدیده فرسایش شدید آب بویژه از نوع آبکندی را خواهیم داشت.
سفره،پديده،آب،ايجاد،فرونشست،آبخيزداري،جنوبي،طبيعي،زمين،سطح،ر ...

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: اهمیت پدیده فرونشست بواسطه این است که این پدیده افول سفره و غیرقابل برگشت است چراکه فضاهای مفید خالی رسوبات از بین رفته و اگر زمانی بارش‌های خوبی هم داشته باشیم به دلیل کاهش شدید نفوذپذیری با ایجاد رواناب و سیلاب فقط پدیده فرسایش شدید آب بویژه از نوع آبکندی را خواهیم داشت.
علیرضا نصرآبادی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: فرونشست زمین در واقع آخرین مدل فیزیکی واکنش طبیعی سفره به برداشت بی رویه و بیش از حد تغذیه سفره آب زیرزمینی است.
وی افزود: به عبارتی وقتی بیلان سفره منفی شد به تدریج با خروج آب از بین منافذ رسوبات در لایه آبدار، با فشار لایه‌های بالایی سفره، خلل و فرج و منافذی که به جای آب، هوا در آن جا گرفته فشرده شده و در نهایت افت تراز توپوگرافی سطح زمین یا پدیده فرونشست را شاهد هستیم.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه نشانه‌های فرونشست زمین در منطقه پدیده‌های متفاوت یا همزمان چند پدیده می‌تواند باشد، تصریح کرد: لوله زایی یا بیرون زدن طوقه لوله جدار چاه‌ها یا اتاقک پمپاژ و موتور خانه از سطح زمین، ایجاد درز و شکاف‌های عمیق یا نیمه عمیق یا ایجاد اختلاف سطح در حاشیه دشت نسبت به مناطق مرکزی آن، ایجاد گودال‌های حلقوی یا مخروطی شکل در سطح دشت، ایجاد ترک و شکاف و اختلاف سطح‌های نامتعارف در جاده‌ها یا ساختمان‌ها و گل آلود شدن آب چاه در بعضی مقاطع زمانی از جمله نشانه‌هاست.
نصرآبادی ادامه داد: اهمیت پدیده فرونشست بواسطه این است که این پدیده افول سفره و غیرقابل برگشت است چراکه فضاهای مفید خالی رسوبات از بین رفته و اگر زمانی بارش‌های خوبی هم داشته باشیم به دلیل کاهش شدید نفوذپذیری با ایجاد رواناب و سیلاب فقط پدیده فرسایش شدید آب بویژه از نوع آبکندی را خواهیم داشت.
وی با اشاره به راهکارها، اظهار کرد: بهترین روش پیشگیری با مدیریت صحیح مصرف آب در سفره است و جلوگیری از حفر چاه و بهره برداری غیر مجاز از سفره و اصلاح الگوی کشت و بکارگیری روش‌های نوین آبیاری از دیگر روش‌هاست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی ادامه داد: روش‌های کشاورزی حفاظتی، اجرای طرح‌های آبخیزداری در بالادست سفره و آبخوانداری در اراضی دشتی و اصلاح و احیای پوشش گیاهی جنگلی و مرتعی در اراضی بالادست و پایین دست حوزه آبخیز نیز از دیگر روش‌هاست.
انتهای پیام