خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

سه شنبه، 20 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

آیین‌ها و غذاهای سنتی ابرکوه ثبت ملی شد

فارس | استان‌ها | سه شنبه، 02 آذر 1400 - 14:32
رئیس میراث فرهنگی ابرکوه گفت: سه اثر ناملموس ابرکوه از جمله یک مراسم سنتی، شیوه طبخ یک غذای محلی مربوط به بخش بهمن و نحوه تهیه یک نوع شیرینی عیدانه، به عنوان سه اثر ناملموس شهرستان در فهرست آثار ملی ایران ، به ثبت رسید.
سفره،ابركوه،عروس،شيريني،مراسم،عنوان،خورشت،چنگال،طبخ،سبزي،ماد ...

رئیس میراث فرهنگی ابرکوه گفت: سه اثر ناملموس ابرکوه از جمله یک مراسم سنتی، شیوه طبخ یک غذای محلی مربوط به بخش بهمن و نحوه تهیه یک نوع شیرینی عیدانه، به عنوان سه اثر ناملموس شهرستان در فهرست آثار ملی ایران ، به ثبت رسید.
حمید مشتاقیان در گفتگو با خبرنگار فارس در ابرکوه، ضمن اعلام خبر فوق، اظهار کرد: روش پخت شیرینی چنگال سین ابرقوئی، روش پخت خورشت صغری خانم (قیمه سبزی) و اجرای مراسم سر سفره ای به تاریخ اول آذر 1400 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.
رئیس اداره میراث و سرپرست پایگاه پژوهشی بافت تاریخی، پیرامون مراسم سر سفره ای، اظهار کرد: سفره پنبه ای یا سفره خمیر که در گذشته یکی از اقلام جهیزیه عروس بوده، پس از بافته شدن توسط مادر عروس، با آداب‌ و رسوم خاصی طی یک مراسم تحت عنوان «سر سفره‌ای» با حضور خانواده داماد و همسایه‌ها، از دار جدا می‌شده است.
مشتاقیان خاطرنشان کرد: میهمانان در مراسم سرسفره ای، سفره مورد نظر را آستر کرده و با هدایایی که همراه با خود آورده بودند، آن را به مادر عروس تقدیم می‌کردند.
مادر عروس در شب عروسی نانی پخته و در آن سفره قرار می داد تا برکت سال عروس و داماد باشد.
وی اثر ثبتی دیگر را شیوه تهیه شیرینی چنگال سین عنوان کرد و گفت: «چنگال سیَن» اصلی‎‎ترین شیرینی نوروزی ابرکوه در قدیم‌الایام بوده است که با گذر زمان هرگز فراموش نشده و هنوز هم در آستانه نوروز بانوان زیادی اقدام به تهیه آن می‌کنند.
این مسئول تصریح کرد: شیرینی مذکور که با آب، شیره انگور (ماده شیرین‎‎کننده اصلی شیرینی‎های قدیم)، زعفران، گلاب، ارده، گردو و پسته تهیه می‌شود بسیار مقوی بوده و تقویت عمومی بدن، رفع ضعف و بی‎حالی، انرژی‌زا، اشتهاآور و تأثیر جلوگیری از بیماری‏‏های مفصلی و آرتروز از جمله خواص آن است.
مشتاقیان از نحوه طبخ خورشت صغری خانم یا قیمه سبزی سبزی به عنوان سومین اثر ثبتی شهرستان یاد کرد و ادامه داد: این خورشت از جمله غذاهای بسیار خوشمزه و قابل توجه در محله اردی شهر مهردشت واقع در بخش بهمن شهرستان ابرکوه است که بیشتر در مراسمات عزاداری و عروسی طبخ و در بین میهمانان توزیع می شده است.
انتهای پیام/ف/ی