آنچه در همایش بینالمللی مدیران گروههای عربی جهان گذشت + بیانیه پایانی
نخستین همایش بینالمللی مدیران گروههای عربی جهان با قرائت بیانیه پایانی در اصفهان بهکار خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، نخستین همایش بینالمللی مدیران گروههای عربی جهان با ارائه بیش از 90 مقاله از دانشگاههای مختلف از سوم تا پنجم اردیبهشت در تالار امام(ره) دانشکده زبان دانشگاه اصفهان برگزار شد و در پایان دبیرخانه این همایش بیانیهای را منتشر کرد که به شرح زیر است:
پس از برگزاری هفت دوره از همایش مدیران گروههای زبان عربی دانشگاههای ایران، نیاز به برگزاری این همایش با حضور گروههای زبان عربی در سایر دانشگاههای جهان، در راستای هم فکری و تبادل تجربیات در فرآیند تعلیم زبان عربی و روشهای آن در سطح دانشگاهی احساس شد.
از این رو اساتید گروه زبان عربی دانشگاه اصفهان با درک ضرورت تبادل علمی و عملی در شرایطی که با سلطه علمی، فرهنگی و زبانی از سوی فرهنگ غربی روبهرو هستیم، مسئولیت برگزاری همایش بینالمللی مدیران گروههای زبان عربی را بر عهده گرفتند.
شهر اصفهان که سابقه پرورش تعداد زیادی از اساتید زبان عربی در زمینه علم نحو، بلاغت، ادبیات و شعر دارد، بار دیگر در محفلی علمی و ادبی، در روزهای 3 الی 5 اردیبهشت 1398 میزبان جمع کثیری از علاقهمندان به زبان قرآن کریم بود.
برنامههای این همایش بر مبنای دستور کار منتشر شده شامل محورهای ذیل است:
1.
جلسه افتتاحیه: که با آیاتی از قرآن حکیم و سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز و با سخنرانی رئیس دانشگاه اصفهان، شهردار اصفهان، رئیس هیئت علمی و دبیر کل همایش پیگیری شد، با اجرای گروه موسیقی و نیز سخنرانی نماینده دانشگاه کوفه، رئیس دانشگاه اسلامی نجف اشرف و نماینده دانشگاه لبنان ادامه یافت و با رونمایی از کتاب «طبقهبندی موضوعی زبان و ادبیات عرب از سوی اصفهان» خاتمه یافت.
2.
جلسات علمی: شامل شش جلسه که در ظهر روز اول و صبح روز دوم برگزار شد و در آن 36 مقاله از 154 مقاله ارسال شده به همایش ارائه شد.
3.
جلسه اختتامیه: که ابتدا دبیرکل همایش به تشریح پروژه «طبقهبندی موضوعی زبان و ادبیات عرب از سوی اصفهان» پرداخت، سپس میزگردی با حضور چهار تن از اساتید مجرب گروههای زبان عربی بهمنظور ارائه تصویری روشن از مهمترین دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه زبان و ادبیات عرب پس از پیروزی انقلاب برگزار شد.
جلسه با اجرای قطعهای هنری برگرفته یکی از سرودههای دبیرکل همایش(به زبان عربی) توسط گروه تواشیح ادامه یافت و با قرائت بیانه پایانی، اعطای مدرک به شرکتکنندگان و عکس یادگاری دسته جمعی در حالی به پایان رسید که شهرداری اصفهان میزبانی شرکتکنندگان در همایش را برای یک تور تفریحی به مدت یک روز و جامعة المصطفی العالمیة نیز میزبانی گروهی از مهمانان همایش را برای سفر به شهر مقدس قم عهدهدار شد.
مهمترین محورهای مورد توجه شرکت کنندگان در همایش:
1.
تأکید بر ضرورت هم فکری و مبادلات مستمر بین گروههای زبان عربی در دانشگاههای جهان با هدف نوسازی برنامهها و بهبود روشها در زمانهای که پیشرفتهای سریع و عظیم از شاخصههای آن است.
2.
تأکید بر ضرورت ارتباط نهادها و انجمنهای علمی زبان عربی در نقاط مختلف جهان برای درک بعد جهانی شدن زبان که یکی از مهمترین ابعاد جهانی شدن فرهنگ است.
3.
پایهگذاری «انجمن علمی جهانی زبان و ادبیات عربی» و یا «مجلس اعلای زبان عربی» به صورتی فعال با تمرکز بر نسلهای جدید و شکوفایی پتانسیلها و سوق دادن استعداد آنها به مسیر درست.
4.
سوق دادن فعالیتهای بخشهای زبان و ادبیات عربی به سمت عبرت از گذشته، عدم تکرار خطاها و عبور از گذشته برای درک واقعیتهای موجود و تلاش مضاعف برای داشتن آیندهای بهتر از گذشته و حال.
5.
تأکید بر ضرورت پیروی از «طبقهبندی موضوعی علوم زبان و ادبیات عرب» در راستای ادامه راه سایر بخشهای علمی دیگری که در دهههای گذشته از این مسیر در زمینههای آموزشی و تحقیقاتی استفاده کردهاند.
شرکتکنندگان در همایش از تلاشهای بخش زبان و ادبیات عرب دانشگاه اصفهان در پروژه «طبقهبندی موضوعی زبان و ادبیات عرب از سوی اصفهان» که در قالب کتابی با همین عنوان منتشر شد و نیز راهاندازی سایت ویژه این پروژه به آدرس «isasc.ir» و تلاش مستمر برای بهروزرسانی نمادگذاریها و تطابق آنها با موارد جدید، قدردانی کرده و خواستار دستیابی به یک توافق جهانی برای استفاده از نمادگذاریهای این پروژه در انتشار تحقیقات در نشریههای علمی و تألیف پایان نامهها و پروپوزالها شدند.
6.
تشکر از ریاست دانشگاه اصفهان و حمایتهای ایشان، ریاست و اعضای بخش زبان عربی دانشگاه اصفهان به خاطر میزبانی از این رویداد موفق.
7.
تشکر و قدردانی از اشخاص و نهادهای حامی همایش که مهمترین آنها عبارتند از:
دانشگاه کوفه
دانشگاه اسلامی نجف اشرف
دانشگاه لبنان
جامعة المصطفی العالمیة شعبه مرکزی قم و شعبه اصفهان
سازمان تألیف کتب دانشگاهی علوم انسانی (سمت)
شهرداری اصفهان
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
انجمن علمی جهانی زبان و ادبیات عرب
8.
درخواست ادامه فعالیت دبیرخانه این همایش در دانشگاه اصفهان، جهت برنامهریزی برای برگزاری دورههای آینده در ایران اسلامی و سایر کشورهای عربی و غیرعربی.
9.
رئیس بخش زبان عربی دانشگاه تهران که به نمایندگی از این دانشگاه در همایش حضور داشت، آمادگی دانشگاه تهران برای برگزاری دومین دوره این همایش در سال 1400 را با همکاری تعدادی از دانشگاههای عربی اعلام کرد.
انتهای پیام/ح