احیای نقش محوری رئیسجمهور در بازگشت نظم به جلسات شوراهای عالی
آیتالله رئیسی در صد روز ابتدایی دولت علاوه بر احیای سفرهای استانی و دیدار با اقشار مختلف مردم، اهتمام جدی به برگزاری شوراهای عالی داشت؛ اقدامی که در دولت قبل بسیار کمرنگ بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، مطابق قانون اساسی رئیسجمهور علاوه بر ریاست قوه مجریه، مسئولیتهای متعددی از جمله امضای عهدنامهها، موافقتنامهها، معرفی وزرای کابینه به مجلس و انتخاب سفرای ایران در کشورهای خارجی را برعهده دارد.
در کنار وظایفی که در چارچوب قوه مجریه تعریف میشود، شخص اول اجرایی کشور ریاست بر شوراهای عالی از جمله شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی مسکن، شورای عالی اشتغال و چندین شورای عالی و کشوری دیگر را عهدهدار است.
در میان این شوراها، یکی از مهمترین مسئولیتهای رئیسجمهور ریاست بر شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان اصلیترین نهاد سیاستگذار در حوزه فرهنگی و علمی کشور است.
نهادی که روند برگزاری جلسات آن در دولتهای یازدهم و دوازدهم دستخوش برخی حواشی شد چراکه دولت وقت در 8 سال گذشته آنطور که باید و شاید اهتمامی به برگزاری جلسات این نهاد بالادستی حوزه علم و فرهنگ نداشت.
**تعطیلی 5 ماهه شورای عالی انقلاب فرهنگی در دولت سابق/ برگزاری جلسه شورا به ریاست لاریجانی
بررسیها نشان میدهد شورای عالی انقلاب فرهنگی در بازه بهمن 97 تا خرداد98 حتی یکبار هم تشکیل جلسه نداد؛ این درحالی است که براساس آییننامه داخلی این شورا جلسات این نهاد سیاستگذار باید حداقل هر دو هفته یکبار تشکیل میشد.
همین بیاعتناییها در کنار نحوه مدیریت جلسات توسط روحانی موجب شد تا حسن رحیمپور ازغدی و عزتالله ضرغامی به رویه حاکم اعتراض کنند.
البته اعتراض این 2 عضو حقیقی شورا از سوی آقای روحانی بیپاسخ نماند و وی تداوم برگزاری جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی را منوط به عدم حضور ضرغامی و رحیمپور ازغدی کرد.
اقدامی که بلافاصله با واکنش ضرغامی همراه شد.
وی در صفحه شخصیاش نوشت: «ممانعت غیرقانونی رئیس جمهور از حضور من در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی در برابر دهها اقدام غیرقانونی مهمتر ایشان در سطح ملی خیلی مهم نیست.» پافشاری روحانی بر عدم برگزاری جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی تا حدی بود که موجب شد تا جلسهی 7 خردادماه 98 این شورا در دفتر علی لاریجانی و بهریاست وی برگزار شود.
البته حاشیهآفرینیها و بیاعتنایی روحانی به برگزاری جلسات شوراهای عالی در دولت سابق محدود به شورای عالی انقلاب فرهنگی نمیشود و دیگر جلسات نهادهای بالادستی همچون شورای عالی فضای مجازی نیز به شکل پراکنده و نامنظم برگزار شد.
با این حال نگاهی به عملکرد صد روز اول دولت سیزدهم نشان میدهد که دولت جدید و شخص آیتالله رئیسی در پی آن است تا در کنار اجتناب از برخی سیاسیکاریها، نقش شوراهای عالی در حوزه سیاستگذاریهای کلان را احیا کند؛ در همین راستا در سه ماه گذشته بیش از 11 جلسه شورای عالی به ریاست رئیسجمهور برگزار شده است که در این بین شورای عالی انقلاب فرهنگی 4 مرتبه، شورای عالی فضای مجازی 3 مرتبه و شورایهای عالی مسکن، اشتغال، آب و آموزش و پرورش هر کدام یک مرتبه تشکیل جلسه دادند.
علاوه بر این رئیسجمهور در کنار برگزاری نوبهای نشست شوراهای عالی، به منظور اطلاع از مشکلات و چالشهای پیشروی فعالان اقتصادی، 29 مهر ماه پای صحبت جمعی از صادرکنندگان کشور نشست.
همچنین با هدف هماندیشی برای ساماندهی مشکلات و آسیبهای اجتماعی، در بیستم آبان ماه نشست شورای اجتماعی کشور را برگزار کرد.
حضور منظم آیتالله رئیسی در قامت رئیسجمهور در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام، از دیگر اقداماتی است که با رویه رئیسجمهور سابق متفاوت است.
حسن روحانی طی ریاست خود بر دولتهای یازدهم و دوازدهم شاید بهتعداد انگشتان یک دست نیز در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام حاضر نشد که البته این حضور معدود نیز به دوران پیش از درگذشت مرحوم هاشمی رفسنجانی بازمیگشت.
از زمان تشکیل پنجمین دوره مجمع در مردادماه 96، وی در هیچیک از جلسات آن حضور نیافت و حتی در افتتاحیه دوره پنجم نیز غائب بود.
تنها جلسهای که اعضای مجمع تشخیص و روحانی یکجا دیده شدند، دیدار اعضای دوره جدید آن با رهبر معظم انقلاب اسلامی بود و بعد از آن، چه در دوره ریاست مرحوم هاشمی شاهرودی و چه در دوره ریاست آیتالله آملی لاریجانی، روحانی غائب جلسات بود.
انتهای پیام/