حقوقی که از حافظان محیط زیست سلب شده
یک کارشناس محیط زیست گفت: محیط بان مسلح است اما به اندازه کافی مجهز نیست.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان ، محیط بانان حافظان حریم محیط زیست هستند که با وجود تلاش برای حفاظت و نگهبانی از انواع گونههای جانوری گاهاً زحماتشان نادیده گرفته میشود، اما دست از سعی و تلاش برای حفظ محیط زیست و طبیعتشان بر نمیدارند و همچنان با انگیزهی طوفانی شان به راه خود ادامه میدهند.
پدرام جدی پژوهشگر و کارشناس محیط زیست دررابطه با این موضوع در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: در ابتدا لازم است بدانیم کشور ما کشوری است بزرگ با تکثر آب و هوایی و اقلیمی که این موضوع باعث شده است اکوسیستم متفاوت و بینظر با شرایط مختلفی را داشته باشیم.
وی ادامه داد: این امر سبب شده تا از گونههای جانداران متنوعی برخوردار باشیم، ما برای حفاظت، صیانت و محافظت از این قلمروها به افرادی نیاز داریم که در این امر تخصص داشته باشند و سازمان محیط زیست به عنوان متولی اکوسیستمهای طبیعی کشور که حدود ۱۲ درصد از مساحت کشور را تحت مدیریت دارد عهده دار این مسئولیت شده است.
جدی گفت: با توجه به متغییر بودن مساحت مناطق، میزان حفاظت و مدیریت نیز در هر منطقه متفاوت است طبق آمار و گفتهها ما حدودا به ازای هر ۱۲ هزار هکتار یک محیط بان داریم در صورتی که بر اساس میانگین جهانی به ازای این مساحت باید ۳ محیط بان داشته باشیم.
این کارشناس اظهار کرد: این نکته نشان دهنده این است که ما به لحاظ نیروی انسانی ضعیف هستیم؛ لازم به ذکر است کشورهایی مانند ژاپن که طبق ادعای برخی به ازای جمعیتشان از تعداد محیط بانان کمتری برخوردارند از وسعت کمتری نیز برخودارند، اما گستردگی ناحیه سرزمینی ایران خیلی بیشتر است.
وی افزود: زمانی که مساحت زیاد و محیط بان کم باشد به محیط بانان فشار روحی و عملکردی وارد میشود و کارایی پایین میآید و متاسفانه به ازای سختی کاری که دارند شرایط رفاهی قابل توجهی ندارند و حتی میتوان گفت در برابر کار حائز اهمیتی که انجام میدهند حقوق بسیار ناچیزی دریافت میکنند.
حق تیر حق محیط بانان
این پژوهشگر در رابطه با حق تیر برای محیط بانان بیان کرد: محیط بان مسلح است اما به اندازه کافی مجهز نیست، زمانی که محیط بان در شرایطی قرار دارد که از یک عرصه طبیعی و بخش بزرگی از اقلیم کشورمان محافظت میکند باید به عنوان یک نیروی مسلح شناخته شود البته نباید از این نکته غافل شد که همه این محیط بانان مسلح نیستند!
جدی ادامه داد: برخی مناطق صعب العبور هستند، وجود جانوران وحشی و همچنین خطر حمله به محیط بانان و کمبود البسه مناسب مانند زانوبند و پوتین، جلیقه ضد گلوله سبک و...
اگر با سایر نیروهای مسلح مقایسه شود متوجه کمبود امکانات خواهیم شد، این نکته درست است که محیط بان از عرصه طبیعی محافظت میکند، اما نباید از این نکته چشم پوشی کرد که این افراد درگیر آتش سوزی هم هستند در صورتی که این افراد یک آتشکوب ساده نیز در اختیار ندارند.
وی گفت: متاسفانه با شرایط خاصی به محیط بانان سلاح دادهاند به این صورت که اگر شکارچی به سمت محیط بان شلیک کرد وی صرفا در مقام دفاع میتواند تیر شلیک کند که این روند هم در صورت افتادن اتفاق برای شکارچی باید توسط محیط بان ثابت شود که این قاعده غلطی است، زیرا در صورتی که اگر این فرد نیروی نظامی به حساب آید و به آن سلاح داده میشود باید به این فرد اعتماد کرد و آموزش کافی و لازم رو هم درنظر داشت.
این کارشناس بیان کرد: با شرایط موجود تاکنون ما یک محیط بان اعدامی و هشت محیطبان با حکم اعدام داریم و این نشان دهنده این است که قانون باید اصلاح شود؛ بخشی از این مسئله نیز با تکنولوژیهای نوین قابل رفع است به طور مثال نصب دوربینهای کوچک برو اورکت محیطبان برای قانع کردن قاضی جهت تصمیم گیری صحیح بسیار موثر خواهد بود.
جدی مطرح کرد: به دلیل کم بودن تعداد محیط بانان این افراد باید در عرصههای طبیعی باشند و گشت داشته باشند و علاوه بر این خستگی روحی و جسمی بالایی برای آنها ایجاد میشود که باعث نارضایتی اغلب خانوادههای محیط بانان شده است، از طرفی به این دلیل که معیشت این افراد به خوبی تامین نمیشود میتوان گفت رفاه قابل انتظار نیز تامین نمیشود.
140 شهید محیط بان برای حفاظت از محیط زیست
این پژوهشگر ادامه داد: نکته مهم دیگری که البته محیط بانان کمتر درگیر آن هستند شهادت این افراد است، ما تعداد ۱۴۰ شهید محیط بان داریم که این آمار کمی برای این عرصه نیست و به رسمیت نشناختن این افراد توسط بنیاد شهید نیز باعث بروز مشکلاتی برای خانوادههای این افراد شده است؛ محیط بانانی که دچار جراحات میشوند نیز در این زمینه درگیر برخی مشکلات هستند این نکته که رسیدگی وجود دارد قابل انکار نیست، اما باید به این مسئله نیز توجه شود که رسیدگیها در سطح اقدامات ارزشمندی که محیط بانان انجام میدهند اندک است.
حال با وجود مشکلاتی که در این عرصه حافظان محیط زیست بر سر راه خویش دارند باید برای اقداماتی که سازمان محیط زیست برای این افراد قرار است انجام دهد به انتظار نشست هر چند که قدردانی از محیط بانان و خانواده هایشان جهت جبران زحمات و تلاشهای بی وقفه شان مستلزم حمایتهای توقف ناپذیر سازمان حفاظت از محیط زیست است.
بیشتر بخوانید
رسیدگی به بهبود دریافتی محیط بانان و تامین امنیت آنها
انتهای پیام/