خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 16 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تاخیر در واریز سهمیه بنزین تاکسی های اینترنتی طبیعی است

باشگاه خبرنگاران | اقتصادی | پنجشنبه، 22 مهر 1400 - 15:13
رضایی گفت: رانندگان تاکسی‌ با مراجعه به سامانه "سماس" می‌توانند عملکرد واریز و برداشت ماهانه خود را مشاهده کنند.
سنجي،سامانه،صحت،اطلاعات،وزارت،ماه،روز،كشور،رضايي،فرآيند

مدیر سامانه هوشمند:
به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مسعود رضایی مدیریت سازمان هوشمند سوخت بیان کرد: به صورت کلی تاخیری در واریز سهمیه تاکسی‌های اینترنتی و سایر کاربری‌های عمومی که سهمیه اعتباری دریافت می‌کنند در این ماه نداشتیم.
او ادامه داد: عملکرد و اطلاعات کاربری‌های مختلف در شرکت‌های ذی ربط جمع آوری می‌شود و سپس در بستر‌های امنی که با وزارت کشور برقرار شده صحت سنجی اطلاعات انجام می‌شود و بعد از آن، وزارت نفت سهمیه‌ها را فعال می کند و کاربری‌های مختلف می‌توانند از سهمیه‌ها استفاده کنند.
رضایی در رابطه با این دیرکرد‌ها بیشتر توضیح داد: این اسمش دیرکرد نیست، عملکرد ماه گذشته بعد از اینکه توسط پایگاه داده مختلفی که شرکت‌ها دارند، جمع آوری می‌شود، باید فرآیند صحت سنجی و انطباق با مصوب‌ها را بگذراند و بعد از اینکه مغایرت‌های احتمالی که دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد از جمله تغییراتی که در مصوبات رخ می‌دهد و تغییراتی که در مالکیت خودرو‌ها ایجاد می‌شود و ...
مورد بررسی قرار گرفت، فرآیند صحت سنجی حدود ۲۰ روز تا یک ماه به طول می‌انجامد.
او در رابطه با این بازه زمانی یک ماهه توضیح داد: طبق دستور العمل‌هایی که با وزارت کشور داریم، در ۱۰ روز اول عملکرد‌ها از شرکت‌های مختلف دریافت می شود و حدود ۱۰ روز صحت سنجی اطلاعات زمان می برد و انطباق اطلاعات را وزارت کشور انجام می‌دهد؛ و ۱۰ روز پایانی صرف ارسال اطلاعات می‌شود و ظرف ۴۸ ساعت این سهمیه‌ها پیاده سازی خواهد شد.
رضایی گفت: تمام این فرآیند‌ها در حداقل زمان انجام می‌شود.
طبیعی است که پایگاه‌های داده‌ای شرکت‌های خصوصی نمی‌توانند به صورت آنلاین و بدون صحت سنجی با پایگاه‌های بالا دستی و بانک‌ها ارتباط داشته باشند و این اتفاقی که تا به الان افتاده این است که در شروع طرح این فاصله زمانی به ۲ ماه افزایش پیدا می کرده است.
این یک فرآیند طبیعی است و این اتفاقات باید بیفتد به دلیل اینکه این یک سرمایه ملی است.
او در آخر تصریح کرد: سامانه‌ای در وزارت کشور به نام سامانه سماس راه اندازی شده و در این سامانه رانندگان می‌توانند عملکرد خود را مشاهده کنند و اگر مغایرتی در آن زمینه مشاهده کردند، می‌توانند با پشتیبانی این سامانه و یا سامانه پاسخگویی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ایران تماس حاصل کنند.
انتهای پیام/