بکارگیری واکسیناتور به جز ردههای شغلی و دانشگاهی مجاز، ممنوع شد
بکارگیری واکسیناتور بغیر از ردههای شغلی و دانشگاهی مجاز، ممنوع شد و در صورت بروز اتفاق و خطا، واکسیناتور باید پاسخگوی حقوقی باشد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت در نامهای به معاونت بهداشت دانشگاهها و دانشگاههای علوم پزشکی دستور داد که واکسیناتورها در مراکز واکسیناسیون فقط افرادی باشند که رده شغلی و دانشگاهی مرتبط داشته باشند.
در این دستورالعمل بر لزوم جدیت در امر رعایت جوانب واکسیناسیون تاکید شده است و اگر واکسیناتور در تزریق خطایی دچار شود بایستی مسئولیت حقوقی آن را بپذیرد.
متن کامل نامه به شرح زیر است:
معاون محترم بهداشت دانشگاه/ دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
با سلام و احترام
ضمن تشکر از اقدامات و تلاش همکاران محترم گروه بیماریهای واگیر برای تامین و توزیع و نظارت بر تجویز واکسیناسیون کووید -۱۹.
با توجه به نیاز به افزایش روزافزون پایگاههای واکسیناسیون و تعداد خدمات واکسیناسیون، ورود واکسنهای متنوع و جدید کووید -۱۹ و به کارگیری نیروهای انسانی جدید داوطلب و غیره)، ضروری است که موارد ذیل به دقت در آموزش کارکنان و نظارت محیطی مورد تاکید قرار گیرد تا احتمال خطا در فرایند نگهداری و تزریق به حداقل برسد:
١- فقط افرادی بعنوان واکسیناتور به کار گرفته شوند که قابلیت انجام واکسیناسیون حسب رده شغلی و مدرک دانشگاهی را داشته باشند.
سایر افراد بعنوان ثبات و یا سایر خدمات مورد نیاز در مراکز تجمیعی مورد استفاده قرار گیرند.
۲- تمام واکسیناتورها حتی افرادیکه قبلا سابقه فعالیت بعنوان واکسیناتور داشته اند مثل بهورزان، بایستی آموزشهای ضروری نگهداری صحیح واکسنها در زنجیره سرما و تزریقات ایمن را ببینند.
۳- در خانههای بهداشت که تعداد محدودی و یال واکسن کووید -۱۹ توزیع و نگهداری میشود، جداسازی ریالهای واکسن کووید -۱۹ از ویالهای واکسیناسیون جاری کودکان بدقت انجام و حساسیت دقت در
تزریق نوع صحیح واکسن به بهورزان تاکید شود.
۴- در مراکز بهداشت استان و شهرستانها از صحت عملکرد ژنراتورهای برق برای موارد اضطراری اطمینان حاصل شود.
۵- تامین امنیت یخچالهای واکسن در همه مراکز (زنجیره سرمای شهرستان و یا در واحدهای عملیاتی بسیار ضروری است، فقط افراد مجاز (فرد مسئول مشخص شده) مجاز به باز کردن و خروج واکسن از یخچال باشند.
٦- ویالهای واکسن در یخچال داخل سید مخصوص و یا ظروف لیبل گذاری شده واضح قرار داده شوند تا از ایجاد خطا جلوگیری شود، به طور مثال ویالهای واکسن سینوفارم یا برکت در سبدهای مجزا و یا
طبقه مجزا با برچسب واضع مخصوص به خود قرار داده شوند.
٧-آموزش نحوه کشیدن دوز مناسب از ویال واکسن (حسب راهنمای ارسالی و بروشور واکسن) ضروری است به طور مثال در مورد واکسنهای با پلتفرم آدنوویروس از تکان دادن شدید ویال خودداری و چند حرکت ملایم ریال کافی است، ولی ویالهای واکسنهای ویروس غیرفعال شده قبل از تزریق باید تکان
داده شوند.
۸- تاکید شود که واکسیناتورها قبل از تزریق هر نوع واکسنی حتما برچسب روی وبال واکسن را خوانده و از صحت واکسنی که باید تزریق شود مطمئن شوند.
بدیهی است در صورت خطا و تزریق اشتباه، مسئولیت حقوقی خطا بر عهده فرد تزریق کننده خوهد بود.
۹- در زمان تزریق نوبت دوم بدقت از نوع واکسن تزریق شده نوبت اول پرسش شده و قبل از تزریق از صحت نوع واکسن نوبت دوم اطمینان حاصل شود.
۱۰- جمع آوری و امحای ویالهای خالی و یا باقیمانده در پایان وقت، حتما با حضور نماینده حراست دانشگاه انجام پذیرد.
۱۱- دادههای واکسیناسیون در همان زمان تزریق و با در اولین فرصت ممکن در سامانههای الکترونیک سلامت ثبت شود چرا که توزیع واکسن بر مبنای واکسن مصرف شده انجام میشود و کارت دیجیتال واکسن نیز فقط بر مبنای دادههای ثبت شده در سامانهها صادر میشود.
۱۲- پزشکانی که در مراکز تجمیعی واکسیناسیون کووید -۱۹ فعالیت میکنند ضرورتا باید با نحوه تشخیص و درمان آنافیلاکسی آموزش دیده و راهنمای آموزشی ارسالی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر باید در اختیارشان باشد.
۱۳- سرنگ مورد استفاده بلافاصله بعد از تزریق و بدون سرپوش گذاری در داخل ظروف ایمنی safety box انداخته شود.
١۴-جمع آوری و امحای ظروف ایمنی پر شده باید طبق دستورالعمل و نظارت مرکز سلامت محیط و کار انجام شود.
١۵- در خصوص عوارض رایج و شایع واکسیناسیون آموزش اولیه به افراد واکسینه شده داده شود استفاده از بنر و پلاکاردهای آموزشی در این زمینه در محل سالن انتظار کمک کننده است.
انتهای پیام/