خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 08 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

عضو مجلس خبرگان رهبری: "فقه الاجتماع" راهی برای تبیین مسائل کشور است

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 29 فروردین 1398 - 15:45
عضو مجلس خبرگان رهبری "فقه الاجتماع" را راهی برای تبیین مسائل کشور دانست و گفت: فقه اجتماعی به زیرساخت‌های اجتماعی که سیاست و اقتصاد بر آن قرار می‌گیرد، مربوط می‌شود.
فقه،اجتماعي،الاجتماع،مسائل،اصفهان،جامعه،اجتماع،قرار،مضاف،شاخ ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مبلغی ظهر امروز در همایش فقه الاجتماع اظهار داشت: فقه مضاف به مسایل مربوط خاصی مانند اجتماع و سیاست می‌پردازد تا ماهیت موضوع شناخته شود که در این راستا احکام موضوعات علم سیاست و اجتماع را از شریعت استنباط کرد.
وی افزود: اهمیت فقه مضاف از حیث دانشی است و راهی برای خروج از نگاه عمومی به فقه است و علاوه بر این تلاشی برای کشاندن فقه به زندگی انسان و پاسخ گویی به نیازهای متنوع اوست.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: فقه الاجتماع را باید در راستای تبیین مسایل کشور بگنجانیم و فقه اجتماعی به زیرساخت‌های اجتماعی که سیاست و اقتصاد بر آن قرار می‌گیرد، مربوط می‌شود.
وی افزود: یکی از نیازهای جامعه ارتباط فطرت با فقه است و داعش نتیجه دوری فقه و فطرت است؛ درواقع فقه به رفتار می‌پردازد.
مبلغی بیان کرد: علاوه بر این نبود تفسیر اجتماعی قرآنی دقیق با چهارچوب‌های اجتماعی یکی از ضعف‌های جامعه است که همین امر جوانان ما را به بیراهه و عرفان کشانده است.
فقه الاجتماع خاستگاه مردمی دارد
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان نیز در این همایش گفت: فقه اجتماع به ما کمک می‌کند که رفتار‌های مردمی، آیین و سنت‌ها و رویداد‌های اجتماعی را با دید و زاویه‌های مختلف بررسی
حجت‌الاسلام محمد قطبی با اشاره به اینکه فقه‌‌های مضاف در حوزه علمیه قم رشد خوبی پیدا کرده است، اظهار داشت: در تلاش هستیم این فقه‌های جدید با رویکرد مسائل روز در قالب کلاس و درس برای طلاب اصفهان برگزار شود تا ذهن طلاب نسبت به موضوعات و نظام مسائل جدید آشنایی عمومی پیدا کند.
وی با اشاره به تعریفی از فقه الاجتماع، گفت: به مجموعه مبدا و منشاهایی که مسائل اجتماعی از آنها استخراج شده و به دست آوردن احکام این مسائل فقه الاجتماع می‌گویند.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان خاطرنشان کرد: فقه الاجتماع نقشه راه و دسته بندی مواردی است که مسائل اجتماعی از آن به دست می‌آید و ابتدایی ترین منشا، رفتارهای مردمی و حتی فردی است؛ برای مثال گفتار و بیان انسان و انتخاب لباس با اینکه فردی است اما در جامعه و بیرون به لحاظ اینکه نماد اجتماع پیدا می‌کند، حکم اجتماعی دارد.
وی منشا دوم را رفتارهای بین فردی بیان کرد و گفت: احوالپرسی، داد و ستد اجتماعی، گفت‌وگو با یکدیگر و رفتار دو طرفه و دوسویه را رفتار‌های بین فردی گویند.
قطبی افزود: آیین‌ها و سنت‌ها به مدلی که در جامعه قالب بیرونی پیدا کرده و اصول دارد مانند مراسم تحریم و ازدواج و ...
از دیگر منشاهاست که نسبت به این موضوعات سه نوع رویکرد اجتماعی در نظر گرفته می‌شود؛ بررسی نفس عمل، مسائل ناظر به این امور و عوارض و پیامد امور است.
وی دیگر مواردی که در شاخه فقه الاجتماع قرار می‌گیرد را رویدادهای جهانی مانند کنسرت، همایش، دربی، نشست و ...
که عامل انسانی در ایجاد آن دخیل است، برشمرد و گفت: همچنین رخداد و حوادث که عامل طبیعی دارد، خدمات و سرویس‌های خدمتی مانند آموزش، هتل داری و نانوایی که در قالب خدمت به جامعه درآمده‌اند نیز در این شاخه قرار می‌گیرند.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان در ادامه تصریح کرد: الگوهای فرایندی که از سنت و آیین جدی‌تر است و منطق سیستمی دارد مانند الگوی فرایندی قرض الحسنه نیز در شاخه فقه الاجتماع قرار می‌گیرد که البته چنین مسائلی ممکن است از زاویه‌های فقه الاجتماع، فقه الامنیه، فقه الاقتصاد و فقه الاعبادی نگاه و حکم داده شود.
انتهای پیام/ ت