ضرورت تصویب گایدلاین برای درمان بیماران کرونایی/ فرآیند تکمیل سامانه تیتک باید تسریع شود
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی گفت: ستاد ملی مبارزه با کرونا به منظور حل مشکل کمبود دارو بایستی هر چه سریعتر با همکاری پزشکان و متخصصان مجرب کشور، یک گایدلاین و دستورالعمل علمی مشخصی را تهیه و تنظیم کند تا تأمین داروهای مورد نیاز کشور بر اساس آن انجام شود.

عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی گفت: ستاد ملی مبارزه با کرونا به منظور حل مشکل کمبود دارو بایستی هر چه سریعتر با همکاری پزشکان و متخصصان مجرب کشور، یک گایدلاین و دستورالعمل علمی مشخصی را تهیه و تنظیم کند تا تأمین داروهای مورد نیاز کشور بر اساس آن انجام شود.
سیدمسعود خاتمی عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار سلامت فارس با اشاره به کمبود دارو و به تبع آن رونق بازار سیاه از زمان شیوع ویروس کرونا، گفت: عدم نظارت بر نهادهای تولیدکننده دارو باعث شده است تا وضعیت بازار دارو دچار نابسامانی شود؛ به همین دلیل نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وزیر جدید بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قول گرفتهاند، تا سروسامان دادن به بازار دارو یکی از اولویتهای اصلی ایشان در وزارتخانه باشد.
حل مشکل کمبود دارو مطالبه جدی رهبر معظم انقلاب است
وی با بیان اینکه نظارت بر واردات و توزیع دارو یکی از ضرورتهای بهبود وضعیت نظام سلامت است، افزود: در حال حاضر دولت، داروهای خاص را از طریق واردات تأمین میکند و به صورت سیستمی در اختیار بیماران قرار میدهد، اما به نظر میرسد کماکان حتی در حوزه داروهای تولید داخل نیز بینظمی وجود دارد و ضروری است تا نظارتها در این حوزه جدیتر شود و در نتیجه بازار سیاه دارو یا همان ناصرخسرو کمرونق شود.
وی افزود: حل مشکل کمبود دارو از جمله مطالبات جدی رهبر معظم انقلاب است.
به نظر میرسد مسئولان امر باید تدابیری بیندیشند تا دغدغه چگونگی تأمین دارو به دیگر مشکلات و نگرانیهای بیماران، افزوده نشود.
نقش مهم سامانه تیتک در کنترل کیفیت داروها
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در خصوص نقش سامانههای نظارتی در افزایش کیفیت داروها، اظهار داشت: واردات و همچنین تولید باید با یک روند منظم و کنترلشده انجام بگیرد و پس از تأیید کیفیت، در اختیار بیماران قرار بگیرد.
بنابراین سامانههای نظارتی در انجام این وظیفه میتوانند به افزایش کیفیت دارو در بازار، کمک کنند.
خاتمی با انتقاد از روند کند تکمیل سامانه تیتک، گفت: سالهاست که این سامانه در حال پیادهسازی و تکمیل است و انتظار میرود تا جناب آقای عیناللهی به این موضوع نیز توجه کنند و سامانه تیتک را در مسیر اصلی خود، ریلگذاری کنند.
تصویب گایدلاین از تجویزهای سلیقهای جلوگیری میکند
وی با اشاره به دلایل کمبودهای ناگهانی دارو در مقابله با ویروس کرونا، افزود: پزشکان بر اساس مسئولیتی که بر دوش آنان است، تمامی داروهایی که احتمالاً به بهبود بیماران کرونایی کمک میکند، تجویز کرده و عمده مشکلات کمبود دارو نیز به همین دلیل است.
خاتمی در ادامه تشریح کرد: ستاد ملی مبارزه با کرونا باید یک مجموعهای نظاممند از آخرین و معتبرترین شواهد علمی(گایدلاین) را توسط پزشکان و متخصصین مجرب کشور تهیه و تنظیم کند تا بر اساس آن، نسخ مربوط به بیماران کرونایی تجویز شود.
با انجام چنین اقدامی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز برای تأمین داروهای قید شده در گایدلاین تلاش خواهد کرد و در نتیجه از کمبود این داروها جلوگیری خواهد شد.
کمکاری رسانه ملی در اطلاعرسانی و آگاهیبخشی
عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در پایان در خصوص ضرورت همکاری هرچه بیشتر رسانه ملی برای اطلاعرسانی بهتر در مواجهه با ویروس کرونا، اظهار داشت: پیشنهاد میشود تا صداوسیما یک شبکه را به طور کامل به اطلاعرسانی اخبار مربوط به بحران کرونا اختصاص دهند تا آگاهی مردم برای مبارزه با این ویروس منحوس افزایش و اضطراب آنان کاهش پیدا کند.
مشکل کمبود دارو چگونه حل خواهد شد؟
پس از به وجود آمدن مشکلات مربوط به کمبود دارو و تشکیل صفوف طولانی مردم در مقابل داروخانهها، رهبر معظم انقلاب در یک پیام تصویری، حل فوری مشکلات کمبود دارو را از مسئولان مربوطه مطالبه کردند.
برخی از کارشناسان، علت بروز کمبود دارو را نشتی زنجیره توزیع، عدم رصد و دسترسی دستگاههای نظارتی به اطلاعات مربوط به زنجیره توزیع دارو میدانند.
به نظر میرسد تکمیل سامانه تیتک که رسالت رهگیری و ردیابی داروهای تولیدی یا وارداتی از ابتدای زنجیره توزیع تا محل عرضه و رسیدن به مصرفکننده را بر عهده دارد، یکی از راهکارهایی است که مشکلات کمبود دارو در کشور را تا حدی برطرف خواهد کرد.
اما در این بین، یکی دیگر از دلایلی که کارشناسان نظام سلامت معتقدند در کمبود ناگهانی برخی از اقلام دارویی خصوصا در دوران شیوع ویروس کرونا نقش جدی دارد، تجویز نسخ متنوع دارویی توسط پزشکان برای درمان این بیماری است.
بارها مشاهده شده است که عده اندکی از پزشکان که فعالیت پر هیاهویی در فضای مجازی دارند، با ایجاد فضای احساسی و غیرعلمی، دیگر پزشکان را برای تجویز آن دارو تهییج میکنند.
اخیراً نیز این اتفاق، موجب کمبود برخی از اقلام دارویی نظیر رمدسیویر و یا فاواپیراویر در کشور شده است.
ذکر این نکته ضروری است که مقصر شرایط فعلی و کمبود دارو در بازار، به هیچ وجه پزشکان نیستند، چرا که این افراد با توجه به مسئولیت خود، نسبت به انجام هر راهکاری که احتمال بهبودی بیمار را قوت بخشد، اقدام میکنند.
به گزارش فارس با توجه به این اوصاف، به نظر میرسد برای حل مشکلات مربوط به کمبود دارو، ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا بایستی هر چه سریعتر از پزشکان مجرب کشور دعوت به عمل آورد تا بر اساس تصمیم این شورا، یک گایدلاین و یا دستورالعمل دارویی تصویب شود و تمامی پزشکان موظف به تجویز نسخه از این گایدلاین شوند.
در صورت تحقق این پیشنهاد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز تأمین دارو را بر اساس گایدلاین تدوین شده انجام خواهد داد.
از سوی دیگر با رهگیری و رصد این محصولات در طول زنجیره تأمین، مشکل کمبود ناگهانی برخی از اقلام دارویی تا حد زیادی برطرف خواهد شد.
انتهای پیام/