نشست بررسی زندگی و آثار عطار نیشابوری برگزار شد
نشست «بررسی زندگی و آثار فریدالدین عطار نیشابوری، شاعر پارسی گوی» بهمناسبت روز بزرگداشت عطار نیشابوری در سارایوو برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست ادبی «بررسی زندگی و آثار فریدالدین عطار نیشابوری، شاعر پارسی گوی»، پیرو سلسله نشستهای ادبی رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین در جهت معرفی ادیبان و شاعران ایران بهمناسبت ۲۵ فروردین روز بزرگداشت عطار نیشابوری در نمایشگاه فرهادیه رایزنی فرهنگی ایران در سارایوو برگزار شد.
در ابتدای این نشست نوری رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین گفت: در تقویم رسمی ایران روز ۲۵ فروردین بهعنوان روز بزرگداشت فریدالدین عطار نیشابوری ثبت شده است.
از این رو نشست ادبی این ماه رایزنی فرهنگی را به معرفی آثار و شخصیت این شاعر بلند آوازه پارسی گوی اختصاص دادهایم تا بتوانیم در کنار همدیگر زوایایی هرچند کوچک را از زندگی این شاعر نامدار بشناسیم.
وی در ادامه ضمن معرفی اثار عطار نیشابوری گفت: بین تمامی آثار بهجا مانده از عطار نیشابوری از جمله اسرارنامه، الهینامه، دیوان اشعار و سایر آثار، کتاب منطق الطیر و تذکره الاولیا این شاعر جایگاه ویژهای در ادبیات فارسی دارد.
این شاعر توانسته تأثیر فراوانی بر شاعران و ادیبان بعد از خود بگذارد؛ به نحوی که مولانا در وصف عطار چنین سروده است که «هفت شهر عشق را عطار گشت / ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم» که تفسیر همین یک بیت نیازمند مطالعه دقیق آثار عطار از جمله منطق الطیر است.
در ادامه، دکتر الویر موسیچ فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران و ایرانشناس معروف بوسنی و هرزگوین گفت: دوستان عزیز چون امروز میخواهیم با هم درباره یک شخصیت شاعر صحبت کنیم، بد نیست از خود بپرسیم چرا برای قرنهای متمادی است که بشر نتوانسته از کلام مولانا، حافظ عطار سعدی و سایر شاعران بزرگ جلوتر برود؟
به جای اینکه فقط ببینیم یک فرد بزرگ چه گفت و چه نوشت، باید در این زمینه درنگ بیشتری داشته باشیم.
وی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت تربیت صحیح و اسلامی کودکان از بدو تولد گفت: شما خواهید یافت که این اهمیت تاحدی است که از تربیت صحیح یک عالم، شخصیتی همچون مولانا به وجود میآید.
شاید بپرسید از عطار چرا مولانا پدید میآید که باید در جواب به یک داستان اشاره کنم.
در زمانی که بهاولد پدر حضرت مولانا قصد هجرت داشت در سفر خود به نیشابور رسید و در آن شهر با عطار نیشابوری دیداری داشت.
در این دیدار که مولانا کودکی خرد بود نیز بههمراه پدر خود حاضر بود.
عطار بعد از پایان دیدار یک نسخه از اثر خود را به مولانا هدیه میدهد.
این دست نوشتهها روی مولانا بهصورتی تاثیر میگذارد که وی در آینده در فهرست تاثیرگذارترین متفکران بشری قرار میگیرد و با اشعار خود تاثیر فراوانی را بر افکار عموم مردم دنیا میگذارد.
تماس این دو بزرگوار بهترین گواه آن است که تا چه حدی یک دیدار با یک کودک و راهنمایی درست به او میتواند خوبی بیافریند.
البته در این رابطه نباید اندازه روح پدر مولانا، بهاءالدین نادیده گرفته شود که خود گنجی از معرفت بود.
این ایرانشناس اهل بوسنی و هرزگوین در بخش دیگری از سخنانش گفت: برای اینکه بتوانیم با اشعار عطار آشنا شویم، بهتر است کمی راجع به شخصیت وی حرف بزنیم.
عطار فردی بوده که نشان داده است مشخصه روحی وی خارج از محدوده زمان است.
با خود کمی درنگ کنیم که چرا سخنان او بعد از اینهمه سال ارزشمند هستند؟
پاسخ اینجاست: چون به ما کلید واژه میدهند.
یک کلیدواژه که در درون زمان و مکان محدود نیست.
امروزه فیزیک کوانتم هم ثابت کرده است که هر کلمه از پس خود، اثری از انرژی را برجای خواهد گذاشت.
پس اگر میخواهیم این مفاهیم را متوجه شویم باید سطح خودمان را بالا ببریم.
باید از متوسط بودن عبور کنیم و از خودمان بپرسیم چهطور میتوانیم به درجهای برسیم که مولانا و عطار و دیگر بزرگان دین و ادبیات بودند.
موسیچ در ادامه ضمن اشاره به حدیثی از حضرت علی (ع) که میفرماید هر وقت کفر از در وارد شود، ایمان از پنجره خارج میشود، گفت: باید از خود این سوال را بپرسیم که چرا ما در کنار همه تجربیاتمان که ظاهراً نسبت به تجربیات و علوم گذشته بسیار بیشتر و ارزشمندتر هستند، توانایی درک مسائل را به مانند این بزرگان نداریم؟
مشکل انسان امروزی و مدرن، سطحی نگری است.
عطار در مقایسه با قهرمانان یونان باستان که راجع به دنیای سایهها سخن میگویند، راجع به دنیای اعمال حرف میزند.
از نظر عطار نیشابوری، دنیای منافق دنیای دورویی است.
این دورویی شاید خودآگاه و شاید گاهی حتی ناخودآگاه صورت پذیرد اما نتیجه و عاقبت کار یکی است.
وی در پایان گفت: ما بهعنوان یک انسان که اینهمه گنجینههای عظیم را به ارث بردهایم با تاسی از این بزرگان دین و ادبیات که در چند دقیقه گذشته تنها قطرهای از این اقیانوس را با هم چشیدیم، باید سعی کنیم تا به علم و دانایی برسیم تا به این وسیله بتوانیم یکدیگر را غنی سازیم.