چشمپوشی دولت و مجلس از درآمدهای مالیاتی در قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده
براساس برخی از برآوردها کلیه معافیتهای مالیاتی قانون مالیات بر ارزش افزوده، حدود چهل درصد از ظرفیت مالیاتی این پایه مالیاتی را کاسته است و همچنین معافیتهای جدید قانونی نیز حداقل ده هزار میلیارد تومان از درآمدهای مالیاتی دولت را در ماههای پیش رو کاهش خواهد داد.

خبرگزاری فارس؛ بالاخره با گذشت بیش از چهار سال و پس از کش و قوسهای فراوان قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در تاریخ 12 تیرماه به دولت ابلاغ گردید.
فارغ از توجه به نحوه بررسی و تصویب قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده در مجلس شورای اسلامی و احیاناً اعمال نفوذ برخی از دستگاههای اجرایی و یا تعارض منافع آنها در فرآیند تصویب، قانون مالیات بر ارزش افزوده از تاریخ 12 دی ماه امسال یعنی شش ماه پس از ابلاغ به رئیس جمهور، لازمالاجرا است.
در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده تغییرات اساسی و مهمی نسبت به قانون قبلی مصوب سال 1387 بوجود آمده است که موارد متعددی از این تغییرات منجر به کاهش مشکلات و چالشهای فعالان اقتصادی در مسائلی نظیر حذف یا کاهش ممیزمحوری، اصلاح فرآیند دادرسی مالیاتی، توجه به معاملات غیر نقدی و نسیه در مالیات بر ارزش افزوده، حل مشکلات پیمانکاران طرف قرارداد با پیمانکاران بخش خصوصی، استرداد اعتبار مالیاتی و ....
شده است لیکن متأسفانه برخی از تغییرات مندرج در قانون جدید گام مثبتی محسوب نمیشوند و با شرایط اقتصادی کشور همخوانی ندارند.
گسترش میزان معافیتهای مالیاتی در قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400 از جمله موارد مذکور است که منجر به تضعیف نظام مالیاتی کشور خواهد شد و با اسناد بالادستی کشور ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی مانند بندهای (16) و (18) سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و همچنین بند (الف) ماده (6) قانون برنامه ششم توسعه همخوانی ندارد.
گسترش میزان معافیتهای مالیاتی در قانون مالیات بر ارزش افزوده توان دولت در افزایش درآمدهای مالیاتی به منظور جبران کسری بودجه کاهش داده و اِعمال نقش تنظیمگری و سیاستگذاری دولت در اقتصاد را با چالش جدی همراه میسازد.
مسلماً کاهش درآمدهای مالیاتی که مناسبترین و پایدارترین نوع درآمدها برای تأمین مالی بودجه عمومی دولت محسوب میشوند، میتواند منجر به استقراض دولت از بانک مرکزی و ...
گردد که اثرات تورمی آن بر کسی پوشیده نیست.
معافیت فرش دستباف و مواد اولیه آن، نرخ صفر شدن صادرات به مناطق آزاد تجاری – صنعتی، صنایع دستی، هتلها و مراکز اقامتی، خدمات ورزشی (حتی باشگاههای ورزشی لوکس)، خدمات پزشکی در حوزههای زیبایی، حمل و نقل بار، فرآوردههای گوشتی نظیر سوسیس وکالباس، برخی از خدمات بیمهای،خدمات پزشکی دامی برای حیوانات خانگی، کلیه خدمات بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی و تکمیلی آن و ...
از جمله معافیاتهای جدیدی میباشند که در قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400 به فهرست معافیتهای قبلی افزوده شدهاند و موجبات کاهش درآمدهای مالیاتی دولت را فراهم میآورند.
در خصوص بسیاری از معافیتهای مذکور هیچگونه پشتوانه کارشناسی و تجربه عملی در سایر کشورها وجود ندارد.
به عنوان مثال چه دلیلی برای معافیت فرش دستباف و صنایع دستی که عمدتاً توسط ثروتمندان مورد استفاده قرار میگیرد، وجود دارد؟!
باشگاههای ورزشی لوکس و ورزشهای خاص چه جایگاهی در سبد مصرفی اکثریت خانوارهای ایرانی دارند که باید معاف شوند؟!
برخی از مواد غذایی بعضاً مضر مانند روغن، سوسیس، کالباس و ...
به چه دلیلی باید از مالیات بر ارزش افزوده معاف شوند؟!
مشمول شدن حمل و نقل بار که میتوانست نقش بیبدیلی در جلوگیری از قاچاق و شفاف شدن نحوه توزیع کالا در سطح کشور داشته باشد، براساس کدام مطالعه کارشناسی از مالیات بر ارزش افزوده معاف گردید؟!
در اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده و دائمی کردن آن، انتظار بر آن بود که معافیتهای قبلی ساماندهی و کاهش یابند لیکن در کمال تعجب کالاها و خدماتی که پیش از آن مشمول مالیات بر ارزش افزوده بودند و خریداران آنها مالیات پرداخت میکردند، در قانون جدید معاف شدند.
در ایران علاوه بر آنکه نرخ مالیات بر ارزش افزوده در مقایسه با متوسط جهانی پایینتر است، میزان معافیتهای مالیاتی نیز بسیار گسترده تر است و همین امر نیز پائین بودن شاخص مالیات به تولیدناخالص داخلی در کشور را در پی داشته است.
براساس برخی از برآوردها کلیه معافیت های مالیاتی قانون مالیات بر ارزش افزوده، حدود چهل درصد از ظرفیت مالیاتی این پایه مالیاتی را کاسته است و همچنین معافیتهای جدید قانونی نیز حداقل ده هزار میلیارد تومان از درآمدهای مالیاتی دولت را در ماههای پیش رو کاهش خواهد داد، درآمدی که میتوانست بخشی از کسر بودجه دولت را جبران نماید.
حال پیشنهاد میشود که دولت جدید با استفاده از ظرفیت شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برخی از معافیت جدید و یا معافیتهای غیر ضروری قبلی را برای یک سال موقوف الاجرا نماید.
یادداشتی از عبدالرضا ارسطو کارشناس اقتصادی
انتهای پیام/