قدیری ابیانه: جریانهای رسانهای غیروابسته عملا به چالشی برای دولت آمریکا تبدیل شدهاند
اقدام اخیر دولت آمریکا در مسدود سازی دامنه دات کامِ جریانهای رسانهای محور مقاومت مخصوصا شبکه پرس تی وی، به وضوح نشان داد که آنها به مرحله تاثیرگذاری رسیدهاند و در عرصه معادلات رسانهای، نقش تعیین کنندهای را بازی میکنند.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، وزارت دادگستری آمریکا اخیرا در اقدامی، دامنه وب سایت های 36 رسانه خبریِ ایران (از جمله پرس تی وی) و وابسته به محور مقاومت را مسدود کرده است.
واشنگتن دلیل اصلی این اقدام خود را که در تناقض آشکار با ادعاهای دور و دراز آن مبنی بر حمایتِ بی چون و چرا از اصول آزادی بیان و رسانه هاست، «نقض تحریم های آمریکا» عنوان کرده است.
امری که البته به عقیده بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران نظیر ریچارد مدهرست، به هیچ عنوان حقیقت ندارد و آمریکا صرفا این اقدام را با هدف بارزه با آن دسته از رسانه هایی در منطقه خاورمیانه عملیاتی کرده که نقطه اصلی تاکید خود را بر مبارزه با استعمار و امپریالیسم قرار دادهاند.
رسانه هایی که عملا با افشاگری از رویه های غلط ایالات متحده آمریکا در عرصه بینالمللی، عملا منافع و دستورکارهای خارجی دولت آمریکا را که بدون توجه به منافع مردم منطقه اتخاذ می شوند، با چالش رو به رو می کنند.
در این راستا، محمد حسن قدیری ابیانه، کارشناس مسائل بینالملل و سفیر اسبق ایران در استرالیا و مکزیک، در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، به بررسی دلایل، محرک ها و همچنین پیامدهای اقدام اخیر دولت آمریکا در مسدودسازی دامنه وب سایت های خبری ایران و محور مقاومت پرداخته است.
تسنیم: به نظر شما دلیل و محرک اصلی اقدام اخیر دولت آمریکا در مسدود کردن دامنه دات کامِ شماری از جریانهای رسانهای وابسته به محور مقاومت از جمله شبکه خبری پرس تی وی چه بود؟
قدیری ابیانه: اقدام اخیر دولت آمریکا در عینِ غیرقانونی بودن نشان داد که جریان های رسانهای محور مقاومت مخصوصا شبکه پرس تی وی، به مرحله تاثیرگذاری رسیدهاند و در عرصه معادلات رسانهای، نقش تعیین کنندهای را بازی میکنند.
تاثیرگذاری این جریان های رسانهای نیز تا حد زیاد ناشی از این مسئله است که حتی در خودِ کشورهای غربی نیز بسیاری از افکار عمومی و نخبگان رسانهای به این نتیجه رسیدهاند که جریان های سیاسی و رسانهای غربی، قادر به اقناع مخاطبان خود نیستند و به دنبال صداهای جدید می گردند.
در این شرایط، اطلاع رسانی درستِ جریان های رسانهای جدید در دنیا نظیر شبکه پرس تی وی و دیگر رسانه های خبری غیروابسته غربی، عملا به چالشی برای دولت های غربی و به ویژه دولت آمریکا تبدیل شده است و برخورد اخیر آن ها با این جریانهای رسانهای و حذف دامنه دات کام جریان های رسانهای وابسته به محور مقاومت هم، نمودی عینی از تناقضی است که دورویی دولت آمریکا را در برخورد با صداهای مخالف نشان می دهد.
آن ها مدام دَم از دموکراسی و ضرورت شنیدن صدای مخالفان می زنند اما در عمل، جریان های رسانهای را که بخواهند حق و حقیقت را بگویند، به شدیدترین وجه ممکن سرکوب کرده و سعی می کنند که آن ها را بایکوت کنند.
امری که تاثیری مخرب و فاجعه بار بر قدرت نرم آمریکا در عرصه بینالمللی داشته و دارد.
تسنیم: همانطور که مستحضرید در جریان مذاکرات هستهای وین، شبکه خبری پرس تی وی به نقل از منابع آگاه، اقدام به اطلاع رسانی در مورد ماهیت مذاکرات مذکور می کرد.
در این رابطه حتی برخی منابع در داخل کشورمان عنوان می کردند که این مسئله می تواند منجر به بی اعتمادی طرف های غربی در جریان مذاکرات، به کشورمان شود.
شما این گزاره را چگونه ارزیابی می کنید؟
قدیری ابیانه: شبکه پرس تی وی در مورد مذاکرات هستهای وین در مورد چیزهایی اطلاع رسانی کرده که به نحو مشابه و به طرق مختلف، جریان های سیاسی و رسانهای غربی نیز به آن ها اشاره کردهاند.
از این رو، این شبکه، به ماموریت اصلی خود که همان اطلاع رسانی صحیح و شفاف سازی در مورد مذاکرات هستهای وین بوده عمل کرده و از این بابت نه تنها نباید با آن برخورد شود، بلکه باید از این شبکه خبری تقدیر نیز کرد.
من این رویکرد پرس ی وی را کاملا در راستای منافع ملی کشورمان می بینم.
به هرحال نباید فراموش کرد که دیپلماسی رسانهای یکی از ارکان اصلی دیپلماسی و سیاست خارجی رسمی کشور است و باید حتما به آن توجه کرد.
بدون تردید حذف آن از دیپلماسی کشور در مسائل مهمی نظیر مذاکرات هستهای با قدرت های جهانی، خطایی بزرگ برای ایران خواهد بود.
ما به طور خاص در مورد کشوهای غربی و ریکرد آن ها به مذاکرات هستهای با کشورمان به کرات شاهد بودهایم که آن ها اغلب با دست خالی در مذاکرات حاضر می شوند و تکیه زیادی به جریان ها و ابزارهای رسانهای خود دارند و حقایق واضح را نیز وارونه نشان می دهند و سعی می کنند خود را از موضع بدهکار خارج و ژست طلبکاران را بگیرند.
در این راستا بارها شاهد بودهایم که رسانه هایی نظیر رویترز، بلومبرگ و بسیاری از رسانههای مطرح غربی، در این پازل بازی کردهاند و سعی داشتهاند به طرق مختلف ایران را تحت فشارِ خواست های نامتعارف و غیرمنطقی خود قرار دهند.
در این راستا، بعید نیست که اقدام اخیر دولت آمریکا علیه پرس تی وی و دیگر رسانه های جریان مقاومت، نیم نگاهی به نقشِ آگاهی بخش این شبکه و جریان های رسانهای نیز داشته و به نوعی به دنبال نوعی تسویه حساب با آن ها بوده باشد.
از این منظر، شفاف سازی این جریان های رسانهای در مورد مذاکرات وین و دیگر مسائل مهم منطقهای و بینالمللی، عصبانیت دولت آمریکا را به دنبال داشته و به اصطلاح، مُشت آن ها و اهداف پلیدشان را برای افکار عمومی باز کرده و همین مسئله واشنگتن را وادار کرده تا به برخورد قهری علیه این جریان های رسانهای روی بیاورد.
تسنیم: در منطقه نیز شاهد تحولاتی هستیم.
در شرایط فعلی، نیروهای آمریکایی در حال خروج از افغانستان هستند و دولت بایدن نیز برنامه دارد تا میزان حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه را تا جای ممکن کاهش دهد.
آیا هدف قراردادن جریان های رسانه ای محور مقاومت و همزمان شدن آن با این مسئله، می تواند گویای یک واقعیتِ معنا دار باشد؟
قدیری ابیانه: بدون تردید محور مقاومت در منطقه در حال رشد است.
اگر قرار باشد از اقدام اخیر آمریکا علیه جریان های رسانهای محور مقاومت تعجب کنیم، این تعجب باید معطوف به این مسئله باشد که چرا تاکنون این اقدام را علیه آن ها انجام ندادهاند.
جریان های رسانهای غربی و مخصوصا آمریکایی سال هاست که حقایقِ منطقه خاورمیانه را آنگونه که مطلوبِ خودشان است، پوشش می دهند و در این مسیر از هیچ دروغ و تحریفی فروگذار نمی کنند.
بدون تردید بلند شدنِ صدای جریان های رسانهای محور مقاومت مخصوصا شبکه پرس تی وی در عرصه بینالمللی، چالشی اساسی را برای آمریکا ایجاد کرده و در آینده نیز این چالش ابعاد وسیع تری را به خود خواهد گرفت.
آمریکایی ها و به طور کلی غربی ها مایلاند آن روایت و گفتمانی در منطقه خاورمیانه از پدیده ها و تحولات این منطقه جا بیفتد که به بهترین وجه در راستای اهداف و منافع آن ها باشد.
چالش جریان های رسانهای نظیر پرس تی وی علیه آن ها در این شرایط، حقیقتا پر هزینه و خسارت بار است و با توجه به اینکه آن ها به طور منطقی نمی توانند با این چالش برخورد کنند، راهی جز برخورد قهری ندارند.
امری که نمود آن را در مسدودسازی دامنه دات کام شبکه پرس تی وی و دیگر جریان های رسانه ای محور مقاومت در مدت اخیر مشاهده کردیم.
از این رو می توان اینگونه نیز استدلال کرد که کاهش حضور و تاثیرگذاری آمریکا در منطقه و در جبهه مقابل، حضور پررنگِ محور مقاومت و جریان های رسانه ای وابسته به آن در عرصه معادلات منطقه خاورمیانه، عملا واشنگتن را آشفته کرده و این کشور را بر آن داشته تا به برخورد قهری با این جریان های روشنگر روی بیاورد.
انتهای پیام/