وقتی «سیل» به «بهارستان» میرسد/ مسئولان و وزرا تاکنون چه کردهاند؟
بررسی موضوع بارندگی و سیلهای اخیر کشور با حضور مسئولان ذیربط در مجلس شورای اسلامی بررسی شد.

گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از یک روز سیل زده در خانه ملت؛
به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، مجلس شورای اسلامی در حالی صبح امروز (شنبه ۲۵ فروردین ماه) آغاز شد که موضوع بارندگیها و سیلابهای اخیر کشور با حضور وزرای جهاد و کشاوری، نیرو، راه و شهرسازی به بحث و بررسی گذاشته شد.
تاجبخش: سیل اخیر ناشی از تغییر اقلیم بود/ از ۷۲ ساعت قبل درباره سیلابها اطلاعیه صادر کرده بودیم
سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کل کشور در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۲۵ فروردین) مجلس شورای اسلامی در صحن علنی گفت: از ۲۵ الی ۱۳ فروردین ماه ۳ سامانه جوی فعال شده که این امر منجر به سیلاب و رانش زمین شد، سامانه اول در روزهای ۲۶ تا ۲۹ فروردین خسارات بسیاری را در گلستان ایجاد کرد.
وی افزود: طی سال ۹۷ - ۹۸ مجموع کل بارش ۲۰۴ میلی متر است که ۲۲ درصد افزایش یافته است، اما با توجه به اینکه ۶۵ درصد کشور تحت تأثیر خشکسالی بودهاند به نظر میرسد که ما همچنان تحت تأثیر خشکسالی هستیم و بارشها ناشی از تغییر اقلیم جهانی است و بر اساس اطلاعات آماری بارش کشور تا پایان فروردین قابل ملاحظه خواهد بود.
رئیس سازمان هواشناسی کل کشور در پاسخ به سوال علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه آیا سازمان هواشناسی پیش از بروز این سیل پیش بینی نیز داشته است، بیان کرد: پیش بینیهای ما در سه بازه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تقسیم میشوند؛ بررسیهای احتمالی کاملا وجود داشته و پیش بینیهای بلند مدت نیز بر اساس نرم بینالمللی بوده است.
وی بیان کرد: اطلاعیه و اخطارهای سازمان هواشناسی روزهایی که شرایط جوی کمی نامساعد است، ۷۲ ساعت قبل صادر و ۴۸ ساعت قبل از نیز اخطار صادر میشود و برای سیلاب اخیر نیز ۷۲ ساعت قبل پیش بینیهای لازم انجام شده بود.
تاجبخش درباره پیش بینیهای میان مدت، افزود: ما توان پیش بینی ۱۵ - ۱۵ را هم داریم، اما هر چه به زمان رخداد نزدیک میشویم میتوانیم اطلاعات بهتری به مردم ارائه کنیم، لذا این توانایی در حال حاضر در سازمان هواشناسی وجود دارد، اما به حد آن از ۱۵ روز جلوتر قابل اعتماد نیست.
رئیس سازمان هواشناسی کل کشور خاطرنشان کرد: ما معمولا برای بارشها این کار را انجام نمیدهیم، چون هوا متغیر است و ترجیح این است که طبق شرایط ۷۲ ساعت قبل اطلاعیهها را صادر و ۴۸ ساعت قبل از وقوع بارشها نیز اخطار صادر کنیم.
وی اظهار کرد: سازمان هواشناسی ۱۵۰ اطلاعیه، ۹۰ اخطاریه به دستگاههای اجرایی و ۱۹۵۰ گزارش رادیویی و تلویزیونی در شرایط مخاطره آمیز داشته است.
پیوندی: ۱۳۰ میلیارد تومان از منابع هلال احمر برای رسیدگی به سیل زدگان اختصاص یافت
علی اصغر پیوندی رئیس جمعیت هلال احمر در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۲۵ فروردین ماه) مجلس شورای اسلامی با اشاره به وقوع سیل در کشور، اظهار کرد: جمعیت هلال احمر بر اساس وظیفه و ذات خود تلاش میکند تا در ساعات اولیه حوادث در کنار مردم باشد، لذا بر این اساس از تاریخ ۲۵ اسفند ماه ۹۷ تا ۲۳ فروردین سال جاری در مدتی که ۳۱ استان کشور درگیر سیل بودهاند، تلاش کردیم تا در ۵ محور وظیفه خود را انجام دهیم.
وی افزود: ۲ هزار و ۱۴۵ روستا و شهر و بخش تحت تأثیر سیل و سیلاب قرار گرفتند و مهمترین وظیفه و محور فعالیتهای ما خارج کردن کسانی بود که درگیر حادثه شدهاند، لذا در مدت مذکور ۴۴۵ هزار نفر را از مهلکه خارج کرده و به مکانهای امن منتقل کردیم و با توجه به محاصره آب، ۸۰۹ ساعت را به رساندن مواد غذایی به نقاط لازم اختصاص دادیم.
رئیس جمعیت هلال احمر بیان کرد: با توجه به اینکه سیل زدگان باید در مناطق امن اسکان مییافتند، حدود ۲۲۷ هزار نفر را اسکان اضطراری دادیم که باید از وزارت آموزش و پرورش و وزارت ورزش که محلهای مناسب را در اختیار ما قرار دادند تشکر کنیم.
وی افزود: همچنین ۴۰ هزار چادر را به تناسب شرایط در استانها و شهرهای آسیب دیده توزیع کردیم و هزینههایی که از منابع داخلی هلال احمر برای جبران خسارات سیل جمع آوری شد، بالغ بر ۱۳۰ میلیارد تومان بود.
پیوندی ادامه داد: همچنین ما بستههای غذایی را در انواع ۷۲ ساعته و ۱ ماهه با توجه به شرایط به مناطق سیل زده رساندیم و بیش از ۱۳۰ هزار بسته توزیع کردیم.
رئیس جمعیت هلال احمر افزود: با توجه به اینکه سیل و حادثه استرس بسیاری را بر زنان و کودکان وارد میکند، ما با اعزام تیم زبده روانشناس و ایجاد شادی تلاش کردیم تا مردم را از شرایط سیل خارج کنیم.
وی تاکید کرد: صد میلیارد تومان کمک نقدی به حساب جمعیت هلال احمر واریز و ۳۰ میلیارد اقلام غیرنقدی از سوی مردم برای کمک به سیل زدگان به جمعیت هلال احمر ارائه شد که این کمکهای غیرنقدی به مناطق سیل زده ارسال شده است.
پیوندی خاطرنشان کرد: از طریق دستگاه دیپلماتیک از فدراسیون جهانی صلیب سرخ درخواست کمک کرده است، ۱۰ کشور با ارسال اقلام غذایی، قایق نجات و تصفیه آب به ایران کمک کردند، اما به دلیل تحریمهای آمریکا و بسته بودن حسابهای ارزی، کمکهای ایرانیان خارج از کشور، اتحادیه اروپا و صلیب سرخ جهانی به ایران ارسال نشد و تاکنون حتی یک دلار یا یورو به ایران کمک نشده است.
اردکانیان: هواشناسی بهمن شرایط بارندگی در سال جدید را نرمال اعلام کرد
رضا اردکانیان، وزیر نیرو در صحن علنی امروز (یکشنبه ۲۵ فروردین ماه) و در جریان بررسی موضوع خسارتهای سیل اخیر گفت: شدت بارش، طول بارش و وسعت بارندگی در وقوع سیل بسیار مهم هستند که طی سه هفته گذشته ترکیب این سه عامل موجب بروز شدیدترین، طولانیترین و پهناورترین سیل در کشور شد.
وی با اشاره به اینکه میزان بارندگی در دو هفته اول فروردین سال ۹۷ سه میلی متر بود، افزود: میزان بارندگی در دو هفته اول فروردین ماه امسال ۵۷ میلی متر شد و این یعنی ۱۹ برابر سال گذشته بارندگی در کشور داشتیم.
اردکانیان تأکید کرد: اگر برخی نظریهها درباره تغییر اقلیم تأیید شود امکان دارد ما خشکسالیهای شدید و ترسالیهای شدیدی در کشور داشته باشیم لذا باید با ایجاد آمادگی حداکثر استفاده را از دوران ترسالی داشته باشیم هرچند خسارتهای مصیبتبار جانی، مالی و روحی وارد شده، اما نباید فراموش کرد در این مدت ۴۰ تالاب کشور از ۴۰ تا ۱۰۰ درصد سیراب شده و ۱۰۰ سد کشور هم از نظر آبی تأمین شده است.
وزیر نیرو افزود: حتی مشکل ریزگردها که کانون آن در داخل کشور بود و موضوع تولید برق هم به موجب این بارش حل شده است به هر تقدیر ما باید هر مقدار امکانات و تجهیزات مورد نیاز را فراهم کنیم تا پیش بینیها دقیقتر شده و میان پیش بینی و هشدار تفکیکی ایجاد کنیم یعنی سازمان هواشناسی باید تجهیز شود.
وی با بیان اینکه پیش بینیها توسط سازمان هواشناسی هر سه ماه انجام میشود، گفت: بر اساس آخرین پیش بینی که در روز ۲۹ بهمن ماه سال ۹۷ انجام و در شورای عالی آب مطرح شد در سه ماهه اسفند، فروردین و اردیبهشت شرایط از لحاظ بارشی نرمال بوده و حتی تنها در زمان هشدار احتمال وقوع سیل مطرح میشود که ما در دو روز مدت زمان میان فرصت هشدار تا وقوع سیل اقدامات سریع را انجام دادیم.
اردکانیان اظهار کرد: رئیس جمهور بعد از وقوع این سیل دستور تشکیل هیئت ویژه بررسی و تدوین گزارش ملی سیلاب را ارائه کرد که ما بعد از رد شدن از بحران کنونی به این موضوع سریعا خواهیم پرداخت تا مدیریت زیرساختها، شهرسازی، جنبه محیط زیست، اقتصاد سیل و...
را بررسی کنیم.
وزیر نیرو با تأکید بر اینکه ۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت به تأسیسات آبی کشور وارد شده است، گفت: از ۲ هزار و ۳۵۲ روستایی که قطع برق داشتند، اکنون تنها ۳۵ روستا برق ندارد که در حال اقدام است و ۳ هزار و ۷۸۸ روستا هم که با قطعی آب مواجه شدهاند توانستهایم مشکلات را حل کرده و اکنون تنها ۱.۵ درصد این روستاها دارای مشکل هستند.
وی اظهار کرد: تا سال ۱۴۰۰ باید تمام ۷۵ هزار کیلومتر رودخانه مهم کشور را از نظر حریم و بستر و لایروبی مورد بررسی و اقدام قرار دهیم.
اردکانیان در ادامه در پاسخ به سوال لاریجانی درباره اینکه بر اساس پیش بینی بهمن ماه درباره بارندگیها شما چه تصمیماتی اتخاذ کردید، گفت: شرایط توسط هواشناسی نرمال اعلام شد، اما بر اساس بارشهای ایجاد شده ما مدیریت مخازن را آغاز کردیم.
لاریجانی: وزیر نیرو برنامه مشخصی درباره لایروبی بستر رودخانهها به مجلس ارائه دهد
لاریجانی رئیس مجلس بعد از اظهارات اردکانیان وزیر نیرو خطاب به وی تأکید کرد: با توجه به ادامه ترسالی شما باید یک برنامه مشخص درباره لایروبی بستر رودخانهها تدوین و به مجلس ارائه کنید تا بتوانیم راههای اساسی را برای حل مشکل پیدا کنیم.
اسلامی: بیش از ۱۴ هزار کیلومتر از راههای اصلی کشور آسیب دید/ تخریب ۱۰۸ کیلومتر از جاده اصلی پلدختر
محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در صحن علنی امروز (یکشنبه ۲۵ فروردین ماه) در جریان بررسی موضوع سیل اخیر در کشور، گفت: وزارت راه و شهرسازی با توجه به مسئولیت خود در ایام نوروز ستاد سفرهای نوروزی را تشکیل داد و در این ایام فعالترین دوره خدمت رسانی را داشته است.
وی تصریح کرد: وقوع سیلاب موجب شد تا همکاران ما با تلاش مضاعفی نقش خود را ایفا کنند که از ۲۶ اسفند ماه تا ۱۷ فروردین در ۲۴ استان، ۲۱۳ شهرستان و ۲۰۹ شهر با موضوع سیلاب مواجه شدیم تلاشهایی را انجام و ستاد بحران وزارت راه به صورت شبانه روزی اقدام میکرد.
اسلامی تأکید کرد: تا امروز بیش از ۱۴ هزار کیلومتر از راههای اصلی، فرعی و روستایی کشور در بیش از ۶ هزار و ۸۰۰ نقطه دچار آسیب شده و بیش از ۱۰ هزار و ۹۰۰ ابنیه فنی مانند آبنما آسیب دیده است، البته چشمههایی هم که سالها خشک شده بود خروشان شده و این موضوع آسیب بیشتری به جادهها زده است.
وزیر راه و شهرسازی افزود: حجم آب روان شده در مسیر رودخانهها در این سیل به ویژه در استانهای گلستان و لرستان بیش از سه برابر طول زمان بلندمدت بود لذا حجم سنگینی از آب از روی پلها هم رد شد که این نشان میدهد در زمان ساخت این پلها دبی آب کمتر بوده است.
وی با اشاره به تخریب بخشی از جاده اصلی پلدختر به خرم آباد تصریح کرد: کرد: از ۱۰۸ کیلومتر جاده ۴۰ کیلومتر آسیب جدی دیده که ۲۸ کیلومتر آن قابلیت بازسازی دارد البته خطوط ریلی هم آسیب دیده است.
اسلامی با اشاره به برآورد خسارتها در این سیل در کشور بیان کرد: سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان خسارت جادهای و ریلی ایجاد شده که البته پیمانکاران بخش خصوصی و نیروهای مسلح در این شرایط به ما بسیار کمک کردند و ما از همان لحظهای که سیلاب فروکش کرد کار بازسازی را آغاز کردیم که امیدواریم منابع آن هرچه سریعتر تأمین و در اختیار وزارت راه قرار گیرد.
وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: جانمایی شهر، روستا و حریم رودخانهها مهمترین موضوعی است که باید در شورای شهرسازی بررسی شود، زیرا اکنون این جانماییها با دبی جدید از رودخانهها انطباق ندارند و باید در این مسائل بازنگری شده و حریم و مسیر رودخانهها باز بماند.
حجتی در صحن علنی: ۱۳ هزار میلیارد به بخش کشاورزی خسارت وارد شده است/ بررسی چگونگی تأمین خسارات مناطق غیر شمال در جلسه امروز هیئت دولت
محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در جلسه علنی امروز یکشنبه ۲۵ فروردین در صحن علنی اظهار کرد: خدا را شاکریم که نعمت باران را بر ما نازل کرد اگر چه بسیاری از هموطنان ما متحمل آسیبهای جدیای شدهاند، اما تلاش میکنیم تا مشکلات مالی آنها را با کمک دولت و مجلس حل کنیم.
وی افزود: اگر بخواهیم این حادثه را ریشهیابی کنیم میبینیم که برای آن آمادگی نداشتهایم، لذا راهکار مدیریت این امر در آینده این است که مسائل مربوط به آبخیز داری را در حوزههای بالادست انجام دهیم و ما باید در گرگان طرح ۲۱۸ هزار هکتاری زهکشی دشت را انجام دهیم.
حجتی ادامه داد: دولت در چند روز گذشته میزان خسارات را برآورد کرده و به صورت میدانی از مناطق آسیب دیده بازدید به عمل آورده است لذا آسیب به بخش کشاورزی حدود ۲ هزار میلیارد تومان است که تا امروز حدود ۱۳ هزار میلیارد تنها به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی خسارت وارد شده است.
وی بیان کرد: ما مصوباتی در خصوص خدمات بلاعوض به سیلزدگان داشتهایم که ابلاغ شده و دستورالعملهای آن در حال اجراست.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: حدود ۶۵ میلیارد تومان تاکنون پرداخت شده و حدود ۷۵۰ میلیارد تومان نیز در دست پرداخت است لازم به ذکر است که بیشتر خسارت در حوزه زراعت، دام، باغبانی و زنبور عسل بوده است به نحوی که حدود ۶۰۰ هزار واحد مرغداری آسیب دیدهاند.
حجتی ادامه داد: در استانهای دیگر نیز به جز گلستان و مازندران نیز برآورد خسارات انجام شده و امیدواریم که بتوانیم در جلسه امروز دولت مصوبه چگونگی تأمین آنها را صادر کنیم.
وی گفت: همچنین ما در حوزه امداد و نجات به فعالیتهایی پرداختیم که از جمله آن میتوان به کار دامپزشکی به منظور دفن کردن لاشههای دامهای از بین رفته و جلوگیری از شیوع بیماریها اشاره کرد.
وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: یکی از کارهایی که در دستور کار ما قرار دارد، خارج کردن ماند آبهایی است که در مزارع وجود دارد تا کشاورزان بتوانند کشت بهاره خود را انجام دهند، امیدواریم باتوجه به مصوبات بتوانیم بخشی از آلام مردم را کاهش دهیم.
لاریجانی: وزیر کشاورزی موضوع بیمه کشاورزی را در اولویت خود قرار دهد
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در واکنش به صحبتهای وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگر موضوع بیمه کشاورزی حل شود بسیاری از چنین مشکلاتی مرتفع خواهد شد، لذا به این موضوع اهتمام داشته باشید.
این خبر در حال تکمیل است...