خسارت رانش زمین به 15 روستای مینودشت و بیخانمانی 188 خانوار «قلعهقافه»
هیولای رانش زمین به 15 روستای مینودشت خسارت زد و 188 خانوار قلعهقافه را بیخانمان کرد و باعث شد مردم این روستا خانههای خود را تخلیه کنند و حالا با کمک مردم و مسؤولان نبض زندگی به وقت «برنجوین و قلعهقافه» کمی تندتر میزند.

هیولای رانش زمین به 15 روستای مینودشت خسارت زد و 188 خانوار قلعهقافه را بیخانمان کرد و باعث شد مردم این روستا خانههای خود را تخلیه کنند و حالا با کمک مردم و مسؤولان نبض زندگی به وقت «برنجوین و قلعهقافه» کمی تندتر میزند.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، 188 خانوار در روستای کوهستانی «قلعهقافه» از توابع شهرستان مینودشت بر اثر رانش زمین بیخانمان شدند اتفاقی که حدود 800 نفر از مردم این روستا را آواره کرد، فقط کافی بود این حادثه تلخ رسانهای شود تا در کانون توجه مردم و مسؤولان قرار بگیرد.
گرچه اخبار سیلاب و آبگرفتگی در گنبدکاووس، آققلا و گمیشان در صدر خبرهای رسانه ملی و استانی قرار گرفت اما خبر هیولای رانش زمین که مردم زیادی را در 15 روستای مینودشت درگیر خود کرده بود در حاشیه قرار گرفت.
اما خبرگزاری فارس با انتشار مطلبی وضعیت بغرنج مردم روستاهای برنجوین و قلعهقافه را رسانهای کرد تا سیل محبت مردمی به این منطقه به راه افتد و مسؤولان برای کمک به مردم خسارتدیده بسیج شدند تا هر کدام آلامی بر زخمهای مردم باشند.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان گلستان تدارک بازدید تعدادی از خبرنگاران را برای انعکاس وضعیت مردم منطقه روستایی برنجوین و قلعهقافه را فراهم کرد تا کمبودها و کمکرسانیها به تصویر کشیده شود و امدادرسانی به مردم خسارتدیده سرعت بیشتری به خود بگیرد.
خانه 188 خانوار روستای قلعه قافه قابل سکونت نیست
در همین راستا رئیس شورای روستای قلعهقافه بالا در خصوص آخرین وضعیت روستا پس از رانش زمین و اقدامات مسؤولان برای کمک به مردم گفت: جمعیت روستای قلعهقافه بالا حدود یکهزار و 500 الی 2 هزار نفر است از این تعداد 188 خانوار طبق آمار بنیاد مسکن خسارت دیدند و خانهها را تخلیه کردند.
پرویز کوهی افزود: مردم این روستا اکنون در اماکن عمومی، مدارس شبانهروزی، بقاع متبرکه و منازل بستگان و اقوام خودشان که دارای خانههای سالم هستند برای مدتی سکونت پیدا کردند.
وی با بیان اینکه خانههای 188 خانوار روستایی که حدود 800 نفر گزارش شده در روستای قلعهقافه قابل سکونت نیست، گفت: کمکهای خیرین به این مردم رسیده و فقط خوراک و پوشاک خانوارها تامین شده است.
رئیس شورای روستای قلعهقافه بالا بیان کرد: طبق آماری که فرمانداری داده قرار است زمینی برای خسارتدیدگان خریداری کنند و بنیاد مسکن آمار 188 خانوار خسارتدیده را آماده کند و پس از آنکه کارشناسان زمینشناسی منطقه مورد نظر را برای ساخت مسکن جانمایی کردند نسبت به ساخت خانههای خسارتدیدگان اقدام شود.
کوهی در خصوص وضعیت اسکان افراد خسارت دیده ناشی از سیل و رانش زمین در مدارس گفت: مدارس تا روز جمعه تعطیل بود برای اینکه مردم در آنجا سکونت داشته باشند، اما وقتی که مدارس از شنبه 24 فروردین باز میشود این تعداد از مردم دوباره آواره میشوند و باید در مساجد یا امامزادهها سکونت یابند.
وی با بیان اینکه ارزش ریالی خسارتها به مسؤولان ارائه شده؛ بدون ذکر آماری بیان کرد: خانههای 188 خانوار در این روستا صددرصد خسارت دید و تخلیه شد، ما در این روستا تلفات احشام را هم داشتیم، خسارت زیادی به زمینهای کشاورزی مردم و منازل مسکونی آنها وارد شد که این آمار به مسؤولان ارائه شده است.
نامی از قلعه قافه برده نمیشود
زن ۵۳ سالهای که در روستای قلعهقافه زانوی غم بغل گرفته و به خانه فروریختهاش چشم دوخته است؛ خودش را رقیه شهمرادی معرفی میکند، در ذهنش وقایع تلخ رانش زمین را مرور میکند و از لحظات سخت زندگی که با چشم بر هم زدنی به وقوع پیوست یاد میکند.
رقیه خانم که دست دعا به سمت خدا برداشته و این اتفاق را حکمت الهی میداند از مسؤولان میخواهد تا در این وضعیت و شرایط سخت آنها را فراموش نکنند، او میگوید همه اتفاقات در یک لحظه بود، یادم است که داشتم نماز میخواندم ناگهان خانه از هم پاشید، آن وقت سر از پای نشناختم و به سمت بیرون از خانه دویدم، همسر و پسرم آن زمان در خانه نبودند.
این مادر دلنگران که دیوارهای خانهاش فروریخته و سقف آن شکاف بزرگی برداشته است، به این خانه و کاشانه دلبسته برای اینکه برای داشتن این زندگی خون دلهای زیادی خورده است، رقیه میگوید بعد از اینکه این اتفاق افتاد دو شب در منزلمان خوابیدیم بعد از آن در مدرسهای در روستای معصومزاده اسکان گرفتیم.
شهمرادی ادامه میدهد ما دو خانوار در این خانه زندگی میکنیم، آن طرف حیاط را ببینید آنجا خانه پسر و عروسم است که چهار نفر هستند و ما هم در این خانه با جمعیت چهار نفر زندگی میکنیم، وسایل زندگیمان خیلی خسارت ندیده است، زمانی که وسایلمان را به خانه دخترم در روستای معصومزاده انتقال دادیم یخچال و آبگرمکن ما کمی خراب شد.
او در ادامه حرفهایش به وعدههای مسوولان اشاره میکند و میگوید آنها به ما قول دادند که ۴۰ میلیون تومان وام کمبهره و ۱۰ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض میدهند و ۵ میلیون تومان هم برای خسارت وسایل و اسباب اثاثیه به صورت بلاعوض به ما میدهند.
این بانوی 53 ساله میگوید مردم آبادی ما خودشان بر اثر رانش زمین خسارت زیادی دیدند و نتواستند به یکدیگر کمک کنند ما چشم امیدمان به خیرین و مسوولان است.
وقتی از این مادر میپرسم که انتظارتان از مسوولان چیست با گلویی بغضآلود میگوید مسوولان خودشان شرایطمان را میبینند و میدانند که چه حال و روزی داریم، آنها ۱۰ بار اینجا آمدند و گزارش گرفتند اما اصلا در گزارشهای تلویزیونی نامی از قلعه قافه برده نمیشود همه از سیل آققلا و گمیشان میگویند، خانه ما داغون شده و دلمان خون است انگار کسی از دل پردرد ما خبری ندارد.
شهمرادی که همسرش بازنشسته است و گاهی کشاورزی میکند، دست روزگار به زمینهای کشاورزی آنها خسارت وارد کرده و از مسوولان میخواهد کمی بیشتر به آنها فکر کنند.
او در پایان حرفهایش این درددل را میکند که ما تا کی میتوانیم در خانه مردم باشیم، پولی نداریم که اجازه بدهیم، ماهانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان از ما اجاره میگیرند از شما خبرنگاران میخواهیم که حرفهای ما را به مسوولان برسانید تا به حال و روزمان فکری عاجل کنند.
همه دست به دست هم دادند تا کمرمان زیر بار غم خم نشود
فرصت را مغتنم شمردیم و به سراغ مادر داغدیده زینب تیموری رفتیم؛ خانوادهای که غم فراغ دختر پنج سالهشان از سویی؛ و ویرانی صددرصدی خانهشان بر اثر رانش زمین از طرف دیگر قلبشان را سخت آزرده کرده و حالا قرار است خانه امیدشان به همت خیرین و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با عنوان «خانه زینب» در شهر دوزین طی دو الی سه ماه آینده ساخته شود.
این مادر داغدیده که هشت سال در خانه استیجاری زندگی کرد تا پس از مدتها طعم شیرین خانهدار شدن را در عید امسال تجربه کند بر اثر رانش زمین همه سرمایه زندگیاش از بین رفت و خاطره تلخی از آن روزها به کاماش نشسته است.
شنیدن جریان زندگی پر فراز و نشیب این خانواده؛ از زبان مادر زینب شنیدنی است وقتی میگوید ما حدود هشت سال در خانه استیجاری زندگی کردیم تا عید امسال را در خانه خودمان باشیم، نمیدانستیم که قرار است چنین اتفاق تلخی برایمان بیفتد.
این مادر رنجکشیده که غم عجیبی در سینه دارد در حالیکه قاب عکس دختر پنج سالهاش را به آغوش کشیده و گاهی گریه میکند و روی صورت دخترش دست میکشد ادامه میدهد؛ زینب کنار پدرش نشسته بود و من رفته بودم که برای درست کردن شیرینی عید از مغازه شیر بخرم وقتی رسیدم خانه؛ دخترم زینب پرسید که مامان کجا بودی و به او گفتم قرار است کیک عید امسال را خودم درست کنم و بعد برای اینکه صبحانه را آماده کنم داخل آشپزخانه رفتم درب یخچال را که باز کردم صدای ریزش کوه و خراب شدن خانهمان همچون آواری بر سرمان خراب شد آن لحظه یادم است که فریاد کشیدم یا حضرت زینب (س) به بچههایم و خانوادهام کمک کن، واقعا لحظه سختی بود.
این مادر که از چهار فرزندش یکی را به خانه بخت فرستاده و برای دختر دیگرش بساط ازدواج را فراهم کرده بود، قبل از رفتن دختر به خانه بخت همه جهیزیه با رانش زمین از بین رفت و در زیر خروارها خاک پنهان شد، در جریان این اتفاق تلخ، زینب پنج ساله دختر کوچک خانواده هم جان به جان آفرین تسلیم کرد و مظلومانه جان داد.
مادر که داغ فرزند را نمیتواند هرگز فراموش کند از مردم روستا تشکر میکند و میگوید وقتی سقف خانه بر سرمان خراب شد سینهخیز خودم را به هر طریقی که بود بیرون کشیدم و فریاد زدم که مردم به کمک ما بیایند؛ خدا خیرشان دهد که آنها ما را تنها نگذاشتند، خودم و همسرم در این اتفاق آسیب دیدیم، همسرم حالا روی تخت افتاده و دختر پنج سالهام از دنیا رفت.
این مادر مهربان که به همراه همسر و خانواده در خانه پدرشوهرش زندگی میکنند از مسوولان و خیرین تشکر میکند و از اینکه همه دست به دست هم دادند تا کمر آنها زیر بار غم بیش از این خم نشود قدردان است از بنیاد مسکن، دهیار، شورا، بخشدار، امام جمعه و همه و همه کسانی که به او و خانوادهاش کمک کردند تشکر میکند و بهترینها را از خدا برای این مردم میطلبد.
فعالیت موکب حضرت زینب (س) مینودشت با عنوان شورای هماهنگی امداد مردمی
امام جمعه مینودشت نیز از کمکهای مردمی و امدادرسانی بیمنت مسوولان به مردم آسیبدیده این منطقه قدردانی کرد و گفت: امسال موکب حضرت زینب (س) در مینودشت با عنوان شورای هماهنگی امداد مردمی برای کمک به خسارت دیدگان ناشی از سیل و رانش زمین فعالیت میکند.
حجتالاسلام سیدحسین حسینی افزود: شورای هماهنگی امداد مردمی تمامی اعانات مردم را جمع آوری میکند تا در راستای اسکان موقت، تهیه مایحتاج مردم و اسکان دائم آنها هزینه کند.
وی گفت: همه به فکر مردم این مناطق آسیبدیده هستند، مسوولان هم کمکهای خوبی خواهند کرد تا وضعیت این مردم بهبود پیدا کند، خیال مردم از این بابت راحت باشد که مشکلات آنها به زودی با کمک مردم، خیرین و مسوولان حل خواهد شد.
منازل مسکونی خسارتدیدگان طی مدت ۶ ماه و حداکثر تا یک سال ساخته میشود
فرماندار مینودشت نیز ضمن دلجویی با مردم خسارتدیده روستاهای قلعقافه و برنجوین گفت: ۱۵ روستای مینودشت در معرض رانش زمین قرار گرفتند و بسیاری از راههای روستایی دچار رانش شدند.
سید رضا طباطبایی افزود: 188 خانه در روستای قلعهقافه دیگر قابل سکونت نیست و باید جابهجا شوند و تعدادی هم در روستاهای دیگر دچار خسارت رانش شدند.
وی ادامه داد: مردم خانههایی که ایمنی لازم را ندارند به مکانهای اسکان اضطراری منتقل و در آنجا مستقر شدند تا از نظر ایمنی مشکلی پیدا نکنند، پشتیبانیهای لازم از سوی جمعیت هلال احمر برای این افراد صورت میگیرد.
فرماندار مینودشت این خبر خوش را به مردم داد که در فرصت ۶ الی یک ساله باید خانههای خسارتدیدگان را بسازیم و در ادامه گفت: افرادی که خانه آنها بر اثر رانش خسارت دیده باید در جای مطمئنی قرار بگیرند.
طباطبایی ابراز کرد: پیشنهاد شد اگر خانوادههایی توانستند جایی را در محلههای نزدیک به روستایشان را اجاره کنند ما در پرداخت اجاره بهای آن کمک میکنیم تا در مدت شش ماه الی یک سال وضعیت بهتری را پشت سر بگذارند تا مبلغ ۳۰۰ هزار تومان کمکهزینه اجاره مسکن به آنها داده میشود.
وی گفت: باید بلافاصله زمینی برای این افراد خسارت دیده تهیه کنیم، با کمک مردم، خیرین و دولت در مکانهای ایمن زمینهایی تهیه خواهد شد تا نسبت به ساخت مسکن دائمی اینها اقدام شود چراکه این منطقه رانش شدید داشته است، زمین مورد نظر به موسسه تحقیقاتی بنیاد مسکن معرفی شده تا با آزمایش خاک و کارهای پژوهشی نسبت به تأییدیه آن اقدام کنند پس از آن سریعاً به اقدام ساخت مسکن خواهد شد.
فرماندار مینودشت با بیان اینکه تسهیلات خوبی برای مردم در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: ۴۰ میلیون تومان تسهیلات با سود کمبهره، ۱۰ میلیون تومان تسهیلات بلاعوض و ۵ میلیون تومان تسهیلات برای معیشت خسارتدیدگان به صورت بلاعوض داده میشود.
طباطبایی ادامه داد: ضمن اینکه خیرین هم اعلام آمادگی کردند در مصالح ساختمانی و تأمین آن کمک کنند؛ رئیس بنیاد مستضعفان نیز سیمان رایگان برای کمک به مردم را تقبل کرده است.
وی گفت: عمده روستاهایی که باید منازل مسکونی آنها در مناطق جدید جانمایی و ساخته شود روستای قلعه قافه و برنجوین در بخش کوهسارات است، تعداد خانههای رانشی در این مناطق زیاد است اما بقیه روستاها که میزان رانش در آنجا کم بوده در همان روستا و در مکانهای دیگری که جانمایی خواهد شد منازل مسکونی آنها طی مدت ۶ ماه و حداکثر تا یک سال ساخته خواهد شد.
سیلاب 4800 میلیارد تومان به گلستان خسارت زد
گلستان در آخرین روزهای سال 1397 با یکی از کمنظیرترین بارشهای تاریخ خود مواجه بود بهطوریکه برابر دادههای هواشناسی در نقاط مختلف این استان بین 74 میلیمتر تا 353 میلیمتر باران در مدت زمان کوتاهی بارید و همین عامل باعث طغیان رودخانهها و سرریز سدهای منطقه شده که این شرایط همچنان ادامه دارد.
شهرهای آققلا، گُمیشان و روستاهای تابعه بیشتر از سایر نقاط استان گلستان بر اثر وقوع سیل آسیب دیدهاند.
برآوردهای اولیه نشان میدهد که سیل اخیر، حدود 4 هزار و 800 میلیارد تومان خسارت به بخشهای مختلف تولیدی، صنعتی، زیرساختی و ...
استان وارد کرده که ظرف چند روز آینده میزان دقیقتر آن اعلام میشود.
حدود 270 هزار هکتار از اراضی استان تحت تأثیر سیل قرار گرفتند که حدود 100 هزار هکتار به طور کامل محصول خود را از دست دادند و با توجه به ماندگاری سیلاب در زمینها امکان افزایش این میزان وجود دارد.
12 هزار و 500 واحد مسکونی شهری و روستایی تحت تأثیر سیلاب بوده که 3 هزار و 400 واحد به طور 100 درصد نیاز به تخریب دارند.
با وجود تلاشهای دستگاههای خدماترسان، مشکلات زیرساختی در بخشهای آب و برق و راه و ...
در بسیاری از مناطق موقتا برطرف شده اما نیازمند بازسازی است.
===================
تهیه و تنظیم: زهره رجبی
===================
انتهای پیام/83001/ق