بررسی چهارواکسن کرونای اصلی روسیه/ واکسن استنشاقی و تکدوز تلاشی برای سرعتدادن به پایان کرونا
«اسپوتنیک وی»، «ایپیواک کرونا»، «کوویواک» و «اسپونتیک لایت» اسامی واکسنهای روسیه است که هر کدام در بازه زمانی مختلف توسعه یافته و به تأیید رسیده است.

«اسپوتنیک وی»، «ایپیواک کرونا»، «کوویواک» و «اسپونتیک لایت» اسامی واکسنهای روسیه است که هر کدام در بازه زمانی مختلف توسعه یافته و به تأیید رسیده است.
گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، در این روزها که دنیا برای واکسینه کردن مردم در تلاشی نفس گیر قرار دارد، استراتژی های مختلفی برای واکسیناسیون مردم در کشورها به کار می رود.
در برخی از کشورها واکسیناسیون از سالمندان و اقشار آسیب پذیر شروع شده است و در برخی دیگر از کشورها جوانان در اولویت دریافت واکسن قرار دارند، اما به طور کلی کمبود واکسن مهار همهگیری را سخت کرده و دولتها باور دارند، با هر واکسن قابل اعتمادی که امتحان خود را به خوبی در آزمایشها پس داده باید تلقیح مردم را تسریع کرد؛ واکسنهای ساخت روسیه نیز در همین دسته قرار میگیرند که مشهورترین آنها در حال حاضر در تعداد زیادی از کشورهای دنیا تزریق میشود؛ در این گزارش به آنچه که باید از واکسنهای روسیه بدانیم میپردازیم:
* اسامی واکسن روسی
«اسپوتنیک وی»، «ایپیواک کرونا»، «کوویواک» و «اسپونتیک لایت» اسامی واکسنهای روسیه است که هر کدام در بازه زمانی مختلف توسعه یافته و به تأیید رسیده است.
۱.
واکسن اسپونتیک وی
* تاریخ واکسن اسپوتنیک وی
همه چیز از روز ۱۱ اوت سال گذشته آغاز شد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در این روز خبر تولید واکسن اسپوتنیک وی را رسانهای کرد.
این نخستین واکسن مقابله با کرونا بود که در سطح جهان به ثبت میرسید و مجوز استفاده از آن صادر میشد.
انتخاب روز ۱۱ اوت نیز تصادفی نبود.
در روز ۱۱ اوت سال ۱۹۵۷، اتحاد شوروی در کارزار رقابت با غرب، سفینه خود را با موفقیت به فضا پرتاب کرده بود و با این اقدام خود بر آن بود تا پیشتازی تکنیکی خود را در جهان به نمایش بگذارد؛ این واکسن ساخت موسسه میکروبیولوژی و اپیدیمیلوژی گامالیاو نخستین واکسن ثبتشده در جهان است.
* فناوری مورد استفاده در اسپوتنیک
این واکسن نوترکیب با استفاده از وکتور آدنو ویروس انسانی ۲۶ برای واکسن نوبت اول و آدنوویروس انسانی ۵ برای واکسن نوبت دوم تولید شده است.
ژن تولید گلیکوپروتئین S در ژنوم آدنو ویروس قرار داده شده، از این رو آدنو ویروس در سطح خودش این آنتی ژن را دارد که باعث تحریک سیستم ایمنی میشود.
آنتی ژن S سبب اتصال ویروس کرونا به سلولهای بدن و آغاز روند بیماری میشود، از این رو با تحریک سیستم ایمنی میتوان از ابتلا به بیماری محافظت کرد.
آدنو ویروس استفاده شده به عنوان وکتور، به شکلی تغییر داده شده که قابلیت تکثیر و بیماری زایی در بدن نخواهد داشت.
* مجله لنست اسپونتیک وی را تأیید کرد
در ۲ فوریه ۲۰۲۱، یک تحلیل مقدماتی از آزمایشهای فاز ۳ انسانی این واکسن در لنست منتشر شده که نشاندهنده تأثیر ۹۱٫۶ درصد بدون اثرات جانبی نامعمول بود؛ صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه نیز اعلام کرد که واکسن اسپوتنیک وی تولید شده در این کشور، جزو سه داروی برتر علیه ویروس کرونا در جهان، از لحاظ تعداد موارد تأیید آن در کشورهای مختلف، جای گرفته است.
۲.
واکسن ای پی واک کرونا
* درصد ایمنی واکسن
این واکسن به صورت استنشاقی است.
مرکز وکتور شرکت سازنده واکسن روسی «ای پی واک کرونا» اعلام کرد: این واکسن سه خط دفاع ایمنی را در برابر ویروس تشکیل می دهد که احتمال ایمنی در مقابل این بیماری را ۱۰۰ درصد افزایش می دهد؛ دانشمندان مرکز نووسیبیرسک وکتور پیشتر نتایج موقت تحقیق ای پی واک کرونا، دومین واکسن روسی علیه ویروس کرونا را ارائه دادند.
به گفته آنها این واکسن با درصد ایمنی ۱۰۰درصد، نسبت به اسپوتنیک ایمنی بیشتری از خود نشان داده است.
* فناوری مورد استفاده و طول مدت مصونیت
شرکت سازنده این واکسن می گوید که بر اساس عوامل مصنوعی پپتیدی ساخته شده است و می تواند در بدن مصونیت دربرابر ویروس کووید ۱۹ ایجاد کند.
آزمایش های بالینی این واکسن از مهر ماه سال گذشته آغاز شده بود.
نتایج یک بررسی که پیرامون دومین واکسن ای پی واک کرونا صورت گرفته با دادههایی همراه بوده که انتظار میرود واکسن اپی واک کرونا (واکسن دوم کرونای روسیه) برای یک سال مصونیت ایجاد کند
۳.
واکسن «کوویواک»
* مزیت اصلی، مصونیت در برابر همه سویهها
کوویواک از نوع ویروسی کامل (Whole-virion) است؛ یعنی از نسخه غیرفعال ویروس کرونا که قابلیت تکثیر از آن گرفته شده استفاده میکند.
متخصصین روسی میگویند مزیت کوویواک این است که به خاطر داشتن تمام عناصر ویروس کرونا یک پاسخ ایمنی گستردهتر ایجاد میکند که احتمالاً فرد را در در برابر تمام سویههای این ویروس مصون خواهد کرد.
این واکسن توسط مرکز علمی چاماکوف در مسکو تولید شده است.
واکسن کوویواک بر خلاف اسپوتنیک وی که از یک ویروس تغییر یافته بیضرر برای رساندن ژنهای کرونا ویروس به درون بدن و تحریک دستگاه ایمنی استفاده میکند، از ویروس کرونای غیرفعال بهره میبرد که توانایی تکثیر خود را از دست داده است.
نتایج آزمایشهای اولیه نشان میدهد که میزان تأثیرگذاری این واکسن ۹۱.۴ درصد است.
* تزریق در سه دز
یشوخاماتوف، مدیر مرکز سازنده سومین واکسن روسی کرونا به خبرگزاری تاس گفت: مرکز علمی سازنده واکسن برای تحقیق و توسعه محصولات ایمنی و بیولوژیکی، سه دز واکسن کوویواک برای تزریق را در نظر گرفته است.
این واکسن در دمای معمولی یخچال یعنی بین دو تا هشت درجه سلسیوس قابل نگهداری است.
کارآزمایی بالینی واکسن ذکر شده در تاریخ ۲۱ سپتامبر سال گذشته میلادی آغاز شد نتایج این آزمایشات نشان میدهد که تزریق واکسن جدید هیچگونه عارضه جانبی مانند افزایش دمای بدن را نخواهد داشت.
۴.
واکسن اسپونتیک لایت
* تزریق در یک دز
* صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه ماه گذشته اعلام کرد که واکسن «تک دزی» اسپوتنیک لایت اجازه رسمی برای استفاده را از وزارت بهداشت این کشور دریافت کرده است.
* ایمنی بیش از ۷۹ درصد
صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه اعلام کرده است بر اساس تحقیقاتی که از پنجم دسامبر ۲۰۲۰ تا ۱۵ آوریل امسال انجام شده، ۲۸ روز بعد از تزریق واکسن اسپوتنیک لایت، ایمنی تا حد ۷۹.۴ درصد مقابل کرونا ایجاد میشود.
در فاز سوم تزریق آزمایشی این واکسن، ۷۰۰۰ نفر در روسیه، امارات، غنا و برخی دیگر از کشورها مشارکت کردهاند.
* اثربخشی در برابر جهشهای ویروس
گزارش مرکز تحقیقات ملی گامالیا در روسیه حاکی از آن است که اسپوتنیک لایت در مقابل دیگر گونههای جدید ویروس کرونا نیز موثر است و عوارض جانبی جدی پس از تزریق آن به ثبت نرسیده است.
* قیمت کمتر از ۱۰ دلار
صندوق سرمایه گذاری های مستقیم روسیه گفته است: هزینه یک بار تزریق اسپوتنیک لایت در بازارهای خارجی کمتر از ۱۰ دلار خواهد بود و الزامات استاندارد رژیم دمای ذخیره سازی آن تدارکات ساده دارو را تضمین می کند.
انتهای پیام/