تخصیص شعبه ویژه دادسرا مربوط به سلاح/ لزوم فرهنگ سازی استفاده از سلاح در ایلام
داشتن اسلحههای غیر مجاز و نگهداری آنها در منازل، امنیت عمومی را نشانه گرفته و به معضلی جدی در ایلام تبدیلشده و نیازمند فرهنگ سازی و تشدید نظارتها از سوی متولیان امر است.

داشتن اسلحههای غیر مجاز و نگهداری آنها در منازل، امنیت عمومی را نشانه گرفته و به معضلی جدی در ایلام تبدیلشده و نیازمند فرهنگ سازی و تشدید نظارتها از سوی متولیان امر است.
به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، اخیرا مخاطبان فارس سوژهای را در سامانه فارس من با عنوان «اسلحهها از شهرستان ملکشاهی جمعآوری شود» ثبت کردهاند و خبرنگاران فارس بر آن شدند تا موضوع را پیگیری کنند.
استان ایلام یک استان قبیلهای- عشایری و طوایفی است که مردم به ویژه جوانان این دیار با اسلحه مانوس شدهاند و در بیشتر منازل میشود اسلحه یافت؛ علی رغم اینکه اسلحه به عنوان یک ابزار دفاعی مورد استفاده قرار میگرفته اما امروزه برای نسل جوان به عنوان یک قاتل خونین به شمار میآید.
در رسانههای خبری و شبکههای مجازی شاهد این هستیم که به قتل یا نزاع دسته جمعی به وسیله سلاحهای شکاری و غیر شکاری در ایلام اعلام میشود که اگر به همین رویه پیش برود جزو خونینترین استانهای کشور در آینده نزدیک خواهیم بود.
اما چرا این سلاح مرگبار به راحتی و به صورت غیر مجاز در سطح استان ایلام در دسترس مردم به ویژه جوانان قرار گرفته، خرید و فروش میشود و به عنوان یک وسیله تفریحی از آن استفاده میکنند.
اسلحه، اسمی آشناست که بیشتر مردم مرزدار استان ایلام در دوران گذشته از آن برای مقابله با بیگانگان و تهدید دشمنان استفاده میکردند تا بتوانند جان خود، خانواده و حتی کشور را حفظ کنند.
هر روز آمار قتلهای پی در پی در سراسر کشور و استان ایلام با استفاده از این قاتل خونین روز به روز در حال افزایش است و به یک فاجعه انسانی تبدیل شده است.
ایران یکی از کشورهایی است که استفاده از سلاحهای غیر مجاز را ممنوع کرده و حتی برای حمل و استفاده کننده این سلاح طبق قانون مجازاتی در نظر گرفته است.
اسلحه؛ وسیلهای برای خودنمایی جوانان
محمدرضا یوسفوندی یکی از رزمندگان دفاع مقدس در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: سلاح یک زمانی برای دفاع از دین، اسلام و انقلاب در برابر دشمنان قسم خورده این کشور مورد استفاده قرار میگرفت اما در زمان حال به طور معمول اکثر مواقع میبینم که حمل سلاح غیر مجاز توسط مردم به ویژه نسل جوان در شرایط کنونی برای خودنماییهای جوان است.
وی افزود: در سطح استان بعضی مواقع ناامنی هست و حتی از طریق رسانههای استانی، جراید پخش میشوند و حتی به گوش میرسد در سطح استان قتلهایی انجام میگیرد و مسوولین ساده از کنار این موضوع پر مخاطره میگذرند.
این رزمنده ادامه داد: هر چند نیروهای حافظ نظام از جمله سپاه، نیروی انتظامی و دستگاههای امنیتی بخش عظیمی از سلاحها و مهمات غیر مجاز را کشف و ضبط کردند اما نیاز است که عزمی راسخ و حمایت بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
وی افزود: به وضوح در بیشتر مواقع مشاهده میشود سلاح غیرمجاز دست عدهای نااهل و هنجارشکن به وفور پیدا میشود که باعث رعب و وحشت برای مردم به ویژه افراد کهنسالان جامعه میشود که امیدواریم مسوولین مربوطه در موضوع جمع آوری سلاحهای شکاری، غیر شکاری و غیر مجاز اقدام لازم و قانونی به عمل آورند.
معضل وفور سلاحهای غیر مجاز در ایلام
عبدالله منصوری یکی از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس گفت: یکی از عوامل قتلهای طایفهای و محلی و حتی محل کار وجود سلاحهای غیر مجاز بوده است؛ سلاحهای غیرمجاز و مخفی همیشه در تمام جوامع و کشورهای بشری یکی از عوامل مخل امنیت و آرامش بوده و هست؛ سلاحهای غیرمجاز در درون جامعه نه مضاعف بلکه چند برابر شده است.
وی افزود: فرصتطلبان فروش سلاح و مهمات، فرصت را غنیمت شمرده و کار انتقال سلاحهای غیرمجاز را به نقاط مختلف آغاز و استان ایلام که استان مرزی و درگیر جنگ بود از آن بینصیب نماند و هر از چند گاهی با همین سلاحها حوادثی در گوشه و کنار استان ایلام اتفاق میافتد که مردم را آزار و جریحهدار میکند.
این رزمنده تصریح کرد: انصافاً تاکنون اقدامات خوبی برای کشف این گونه سلاحها صورت گرفته ولی کافی نبوده و سلاحهای زیادی که فاقد مجوز هستند در دست افرادی در جامعه وجود دارد که نیاز به عزمی قوی و کاملتر برای جمع آوری سلاح توسط دست اندرکاران را دارد.
وی در پایان گفت: به عنوان یک شهروند ایلامی درخواست جدی از مسوولین برای خارج کردن و کشف سلاحهای غیر مجاز را داشته و از مردم عزیز هم تقاضای کمک و یاری دادن به آنها را دارم.
وجود دو کارگروه در خصوص سلاح و مهمات
محمدامین ایمانیمقدم دادیار دادسرای ایلام در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: دو کارگروه در خصوص سلاح و مهمات وجود دارد که زیر نظر شورای تامین استان ایلام بوده و اعضای ثابتی دارد که از سازمانها، ارگانهای نظامی، امنیتی و قضایی تشکیل شده است.
وی افزود: یک کار گروه کار جمع آوری سلاح و مهمات غیر مجاز را انجام میدهد و زیر نظر شورای امنیت کشور است و برای هر استان بر اساس ملاکهای موجود و کشفیات سالهای قبل شاخص تعیین میکنند.
دادیار دادسرای ایلام گفت: کارگروه دوم مسوولیت جلوگیری از به کارگیری سلاح و مهمات در مراسمات و جشنها است که بیشتر رسالت فرهنگ سازی است بر عهده دارند.
وی افزود: در کارگروه کاهش استفاده از سلاح غیر مجاز مصوب شد از طریق دفاتر ازدواج و طلاق به افراد در خصوص استفاده از سلاح در مراسمات تذکرات لازم داده شود و از این افراد تعهد اخذ و در صورت انجام برابر قانون برخورد شود.
تخصیص شعبه ویژه در خصوص جرائم مربوط به سلاح و مهمات
ایمانیمقدم ادامه داد: از دیگر اقدامات دادستانی در این خصوص تخصیص شعبه ویژه در دادسرای ایلام در خصوص جرائم مربوط به سلاح و مهمات است.
وی افزود: آموزش پلیس اطلاعات و امنیت به صورت ویژه در این خصوص از جمله راهکارهای قانونی برای برخورد با استفاده کنندگان از سلاح این است که در کیفر خواستهای اضطراری پیشنهاد توقیف سلاح و یا ضبط به عنوان مجازات تکمیلی در دادگاه لحاظ شود.
دادیار دادسرای ایلام گفت: هنوز آمار دقیقی از قتلهایی که با استفاده از این سلاح مرگبار صورت میگیرد در دسترس نیست.
وی تصریح کرد: از مردم و خانوادهها میخواهم که نسبت به استفاده از سلاح توسط فرزندان خود هوشیار باشند همچنین با برهم زنندگان نظم و امنیت برای مردم با استفاده از سلاحهای غیرمجاز به شدت برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
اما جای سؤال است که چرا سازمانها و ارگانهای نظامی آمار دقیقی از قتلهایی که با اسلحه صورت میگیرد در دسترس ندارد یا حاضر به شفافیت سازی این آمار ندارند.
بررسی موضوع از دیدگاه روانشناسی
سیدمحمد موسوی متخصص روانشناسی به فارس گفت: یکی از دلایل روانشناختی تمایل به مالکیت سلاح، استفاده از اسلحه و اینکه در نسل نوجوان و جوان هیجان بیشتری برای استفاده از آن چه به صورت گرم یا سرد وجود دارد این است که بحث ناهشیاری جمعی و فرهنگی به وجود میآید یعنی این که سالهای سال در یک نسل و فرهنگ از گذشته دور تا الان از سلاح استفاده میکنند و سلاح به عنوان یک وسیله ضروری برای دفاع در جامعه مطرح شده است.
وی افزود: سلاح در دستهها و انواع گوناگونی از گذشته تا به امروز به سلاح های مدرن که تیراندازی میکنند میتوانیم اطلاق کنیم؛ ناهشیاری جمعی یعنی اینکه از گذشته دور در تاریخ یک نوع مخلوق مثل انسان سلاح وجود داشته و نسل به نسل منتقل شده بنابراین در ناهشیار جمعی و پس ذهنی ما تمایل به داشتن ابزار برای دفاع رسوخ کرده است.
این روانشناس ادامه داد: نوجوانان و جوانان و به طور کلی همه افراد سعی میکنند که از الگو استفاده کنند؛ بنابراین پرخاشگری میتواند به دو شکل کلامی و فیزیکی باشد، شکل فیزیکی میطلبد که فرد از یک ابزار برای پرخاشگری استفاده کند ممکن است این ابزار مشت، لگد و یا هر ابزاری که در دسترس است باشد و به آن منبع ناکام کننده حمله و با آن تقابل کند این الگو از گذشته وجود داشته، اسلحه نیز میتواند وسیلهای است برای پرخاشگری فیزیکی باشد.
وی افزود: در سالهای اخیر فضای مجازی این موضوع را تشدیدتر کرده نوجوانان و جوانان از فضای مجازی الگوبرداری، الگوگیری و اقتباس میکنند و میخواهند مانند آنها باشند؛ فضای مجازی قابل دسترس است و جوانان یا نوجوانان میتواند از آن استفاده کنند.
ضعف در آشنا نبودن با قوانین مربوط به حمل سلاح
موسوی گفت: ضعف قوانین مربوط به مالکیت سلاح و یا آنکه حتی اگر قوانین هم وجود داشته باشد، عدم آشنایی افراد با این قوانین مربوط به حمل سلاح مسئله مضاعفی شده است؛ خیلی از جوانها و نوجوانها نمیدانند که قوانین حمل سلاح یا مالکیت سلاح چی هست و آنها در قبال اسلحهای که مربوط به خانواده یا اعضای خانواده است در واقع هیچ مالکیتی ندارند و نباید از آن استفاده کنند و یا خود مالک این سلاح هم سهل انگاری کرده و اسلحهای که مالکیتش متعلق به آنهاست را در اختیار دیگران قرار میدهد و به این ترتیب شرایط و فضای برای آنها آماده میکنند.
وی افزود: میزان هیجان خواهی بالا در سن نوجوانی و جوانی وجود دارد همین هیجان خواهی باعث میشود که یک جوان دست به مخاطره بزند و ریسک پذیری کند از آنجایی که هم نسبت به اتفاقات تجربهای ندارند آن هیجان خواهی بالا باعث میشود که از اسلحه استفاده نامناسبی کنند.
موسوی تصریح کرد: سلاح برای فرد میتواند لذت بخش باشد چرا یکی از دلایلی که تمایل به مالکیت سلاح و استفاده از آن در دوره نوجوانی و جوانی ممکن است اتفاق بیفتد نیاز افراد به ابزار برای ابراز احساسات خودشان است.
این روانشناس گفت: یعنی یک فرد بزرگسال وقتی که عصبانی یا ناراحت میشود ممکن است این عصبانیت یا گلایه را بیشتر به صورت کلامی بیان کند اما چون نوجوان و جوان احساسات عمیقتری دارد و یا احساسات در آنها بیشتر است این ابراز احساسات برای آنها راحت تر است و به جای گفتوگو ترجیح میدهند از طریق احساسات خواستههای خود را نشان دهند و برای نشان دادن این احساسات آنجایی که احساس خشم، عصبانیت و پرخاشگری دارند نیاز دارد به یک ابزار و این ابزار اسلحه که به صورت گرم و یا سرد می توانند از آن استفاده کنند.
وی در پایان گفت: مجموعه این دلایل میتواند تاثیر گذار باشد در استان ما تمایل به حمل اسلحه چه گرم یا سرد در بین جوانان و استفاده نامناسب از آن هم زیاد است.
بررسی موضوع از جنبه حقوقی
مجتبی عباسی وکیل و مشاور حقوقی قوه قضاییه گفت: تامین امنیت جان، مال و آسایش عمومی جامعه بر عهده حکومت و دولت است و یکی از عمدهترین عواملی که همواره این مهم را تهدید میکند قاچاق، تولید، توزیع، خرید و فروش اسلحه و مهمات است.
وی افزود: در اغلب کشورهای جهان استفاده از سلاح برای شهروندان مجاز نیست و صرفاً در موارد معدودی برخی اشخاص قادر به حمل و استفاده از سلاح میباشند؛ کشور ایران نیز جز این دسته قرار میگیرد.
این وکیل ادامه داد: در نظام حقوقی ایران با درک اهمیت ویژه تامین امنیت ملی و اجتماعی جامعه قانونگذار با حساسیت و اشراف به موضوع اقدام به جرم انگاری و وضع مجازات نسبتاً شدید برای این دسته جرائم کرده است.
وی افزود: در سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز را مصوب کرده است که در آن سعی شده تعریفی جامع از اسلحه غیر مجاز و توسعه شمول آن ارائه دهد و در قانون جدید آنچه که امنیت جامعه را تهدید میکند در زیرمجموعه سلاح غیر مجاز بوده و برای هر یک مجازات تعیین کرد است.
وی ادامه داد: در ماده (۲) قانون مزبور مقصود از سلاح و مهمات انواع اسلحه گرم، سرد، شکاری و مهمات مربوط به آنها است و مجازات استفاده کنندگان با توجه به اصل قانونی بودن جرم و مجازات که از آن هیچ فعل یا ترک فعلی جرم نبوده، مگر آن که قانونگذار برای آن مجازات تعیین کرده باشد و آن دسته از افرادی که با اسلحه و مهمات غیرمجاز در ارتباط هستند قانونگذار را به جرم انگاری موضوع و شمول تعریف جرم قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز پرداخته است.
عدم پاسخگویی نیروی انتظامی
لازم به ذکر است؛ علیرغم تلاشهای فراوان برای برقراری ارتباط با نیروی انتظامی که یکی از مسوولیتهای مهم آن شناسایی، جمع آوری و برخورد قاطع با مسببین افزایش سلاحهای غیرمجاز بوده مسوولین آن حاضر به پاسخگویی نبودند.
مسوولین ارشد استان به ویژه شورای تامین امنیت استان ( اداره کل اطلاعات استان، نیروی انتظامی، سپاه، ارتش و دادگستری) نسبت به این امر مهم و حساس اقدامات قانونی و عملی راسختر در این زمینه داشته باشند که شاهد افزایش این چنین ابزار مخرب و خونین بار که شاهد افزایش قتلهایی که در استان ایلام شده، نباشیم.
نیرویهای مرزبانی انتظامی استان قطعا با تشدید و کنترل مرزها از ورود اسلحههای غیرمجاز را به صورت کوله بری به داخل وارد میشوند جلوگیری کنند که میتوانند در این امر مهم نقش مهمی ایفا کنند.
انتهای پیام/ ۹۷۰۸