6 هزار هکتار از اراضی دشت سگزی به احیای فوری نیاز دارد
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اصفهان گفت: دشت سگزی، 6 هزار هکتار فضای نیاز به احیا دارد که 4 هزار هکتار آن بحرانی است و باید به زودی احیا شود.

امیرمحسن ولی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان با اشاره به اهمیت منابع ارزشمند و بهرهبرداری از آنها با رعایت اصل عدم آسیب در مسیر توسعه پایدار، اظهار داشت: منابع طبیعی سه عنصر بقاء آب و خاک و هوا را در دل خود تامین میکند، نقش بسیار موثری در زندگی ما ایفا میکند.
وی افزود: منابع طبیعی فرامرزی و فرا نسلی هستند، فرامرزی به این مفهوم که محدود به یک مرز مشخص نیست و اگر اتفاقی در یک نقطه افتاد، نقاط دیگر را نیز تحت الشعاع قرار میدهد به عنوان مثال منابع طبیعی عراق آسیب میبیند و ریزگردهای ناشی از آن پایتخت ایران را آزار میدهد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان با بیان اینکه نسل گذشته آسیبهایی را به منابع طبیعی کره زمین وارد کردند، گفت: نسل حاضر متحمل ضرر شده و در صورت عدم مدیریت ما، قطعا نسل بعدی بیشتر اذیت میشود و منابع طبیعی، امانتی در دست ماست که باید به بهترین وجه تحویل نسل آتی بدهیم.
900 هکتار منابع طبیعی شهر اصفهان را مراتع درجه 2 و 3 تشکیل میدهد
وی ادامه داد: شهرستان اصفهان، یک میلیون و 500 هزار هکتار وسعت دارد و حدود یک میلیون و 300 هزار هکتار منابع طبیعی را در دل خودش جای داده است؛ حدود 900 هکتار از این مقدار را مراتع درجه 2 و 3 و ما بقی را اراضی بیابانی به خودش اختصاص داده است.
ولی تصریح کرد: 900 هزار مرتع حدود 44 هزار تن علوفه خشک قابل برداشت، برآورد کردیم که برای دامها مورد استفاده قرار گیرد، طبق تحلیلهای انجام شده حدود 2 هزار تن پروتین ارگانیک بر اساس مجوزهایی که برای چرای دام در مرتع صادر شده، تولیداتی است که از پوشش گیاهی مرتع به صورت سالیانه تحویل بازار میشود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان با اشاره به جایگاه ویژه پروتین ارگانیک، اظهار داشت: فواید آن نهفته و ناشناخته مانده است به همین علت کارهایی در دست اجراست و امیدواریم در آینده نزدیک به سمتی برویم که پروتین ارگانیک را یک پتانسیل برای ارتقای معیشتی بهرهبردارهای مرتعی استفاده کنیم.
وی افزود: حوزه کاری اداره منابع طبیعی در شهرستان اصفهان به سه بخش تقسیم شده که شامل بخش مرکزی، بخش جرقویه علیا و سفلی و بخش جلگه، بن رود و کوهپایه است.
ولی خاطرنشان کرد: در حوزه شهرستان اصفهان، 600 هزار هکتار مرتع قشلاقی و 100 هزار هکتار مرتع ییلاقی وجود دارد که قشلاقیها یک هزار و 278 بهرهبردار و ییلاقیها 67 پرونده بهرهبرداری را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه برای 200 هزار هکتار مراتع، سند مرتعداری وجود دارد، گفت: در مجموع 238 بهرهبردار مرتعی پوشش میدهیم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان خاطرنشان کرد: یک فصل چرای مشخص قشلاق از اوایل آذر تا اسفند و ییلاق از اواخر اردیبهشت تا شهریور ماه ادامه دارد و ییلاقیها در ارتفاعات سمت ظفره تا گردنه ملا احمد واقع میشوند و بقیه سطوح شهرستان، مجوز چرای دامهایشان در قالب پروانه قشلاقی صادر شده است.
وی ادامه داد: 4 تعاونی بهرهبردار مرتع در سطح شهرستان که شامل یک تعاونی بزرگ ورزنه، جلگه و کوهپایه، جرقویه علیا و جرقویه سفلی که با هدف حضور و مشارکت مردم در برنامههای حفظ، توسعه، احیا و بهرهبرداری تاسیس شدند.
اصفهان به لحاظ داشتن تعاونیهای مرتعداری، سرآمد کل کشور است
وی با اشاره به تعاونی مرتعداری که کار ارزشمندی است که طی سالهای اخیر، اصفهان را در کل کشور سرآمد کرده، اظهار داشت: به واسطه تعاونیهای مرتعداری، سطح معیشت خانوادهها را بالا بیاوریم و فشار را از روی پوشش گیاهی برداریم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان افزود: حدود 450 هزار هکتار شهرستان اصفهان را اراضی بیابانی تشکیل میدهند که به صورت نواری از دشت سگزی آغاز و به سمت شرق و جنوب شهرستان کشیده شده است و قسمتهایی از جلگه، ورزنه و جرقویه علیا و قسمتهایی از جرقویه سفلی را نیز در بر میگیرد.
دشت سگزی، کانون بحران فرسایش بادی درجه یک، نزدیک اصفهان قرار دارد
ولی خاطرنشان کرد: دشت سگزی، کانون بحران فرسایش بادی درجه یک نزدیک شهر اصفهان قرار دارد و کارهای مدیریتی منابع طبیعی در آن اتفاق افتاده و هم همزمان تخریبهایی در آنجا صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه مجوزهایی برای برداشت مواد معدنی گچ، گچ خاکی، خاک رس و شن و ماسه داده شده، گفت: 26 واحد فراوری شن و ماسه، 90 کوره گچ، 90 کوره آجر در این محدوده فعال بودند که به دلیل مشکلاتی که دشت سگزی برای شهر اصفهان داشت، در سال 88، شورای برنامهریزی استان تصمیم به متوقف کردن معادن در این منطقه گرفت و بر آن اساس کارهای زیادی در مدیریت کلان استان انجام شد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان ادامه داد: تا کنون معادن شن و ماسه تا حد زیادی متوقف شده، پروانه یکی از معادن گچ باطل شده و پروانه معدن دوم هم تا پایان سال 98 به اتمام میرسد ولی متاسفانه حدود 5 هزار هکتار از اراضی دشت سگزی، صرفا با برداشت ماده معدنی گچ خاکی تخریب شده و موجب ایجاد یک بحران بزرگ در این منطقه شده است.
وی تصریح کرد: حدود 2 هزار هکتار نیز در اثر برداشت خاک رس، شن و ماسه تخریب شده و مجموعا 6 هزار هکتار این منطقه تخریب شده اما با تصمیمات خوبی که گرفته شده، بخش قابل توجهی حدود 700 هکتار از معادن شن و ماسه ظرف چند سال گذشته، عملیات احیایی و مهار بیابان انجام شده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان با اشاره به اجرایی نشدن عملیات احیایی منطقه گچی، اظهار داشت: نیاز به عزم جدی چند سازمان در استان دارد و در حال حاضر رایزنیهایی در این زمینه انجام گرفته است.
4 هزار هکتار از اراضی دشت سگزی بحرانی است
وی افزود: از سال 93 به بعد عزم جدی برای بیابانزدایی در دشت سگزی انجام گرفته و حدود 4 هزار اراضی بحرانی در دشت سگزی وجود دارد که باید احیا شوند، 6 هزار هکتار کل فضایی است که باید احیا شود که 4 هزار هکتار آن بسیار بحرانی است و حتما حتما باید احیا شوند که نیاز به اعتبارات ملی و استانی دارد تا بتوانیم ریزگردهایی که از ناحیه دشت سگزی به سمت اصفهان میآیند و مشکل ایجاد میکنند را بخش قابل توجهی را مهار کنیم.
ولی خاطرنشان کرد: بخشی از پساب فاضلاب را به سمت دشت سگزی برای مهار بیابان و تقویت پوشش گیاهی به وسیله کانالهایی هدایت شده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان گفت: حدود 10 هزار و 500 هکتار جنگل دست کاشت طاق در دشت سگزی وجود دارد که میتواند به عنوان یک موقعیت اکوتوریسمی روی آن کار شود.
با متخلفان و تخریب کنندگان منابع طبیعی به شدت برخورد میشود
وی ادامه داد: یکسری افراد ناآگاهانه عامل تخریب منابع طبیعی هستند که آنها را توجیه میکنیم ولی عدهای افراد فرصت طلب هم هستند که در صورت مهار نشدن آنها، حقوق همه مردم از بین میرود و ما با آنها برخورد بسیار جدی میکنیم.
ولی تصریح کرد: چند ماه پیش، افرادی که شبانه قصد تخریب خاک در دشت سگزی را داشتند، دستگیر کردیم و موفق شدیم با طرح مجرمان یک سرقت در محاکم قضایی، حکم چند سال زندان بگیریم که در حال بررسی است.
انتهای پیام/ش