پیشرفت باید دانشبنیان و فرهنگمبنا باشد/تحقق شعار سال بدون رونق فرهنگی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در دیدار نوروزی با همکاران این شورا،تاکید کرد: باید پیشرفت در عین دانش بنیان بودن فرهنگ مبنا نیز باشد تا با زیست بوم فرهنگی و اسلامی کشور تناسب داشته باشد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در دیدار نوروزی با همکاران این شورا،تاکید کرد: باید پیشرفت در عین دانش بنیان بودن فرهنگ مبنا نیز باشد تا با زیست بوم فرهنگی و اسلامی کشور تناسب داشته باشد.
به گزارش ایسنا، دکتر عاملی در این مراسم طی سخنانی ضمن تبریک سال ۱۳۹۸ و حلول ماه شعبان المعظم گفت: امیدواریم در این سال شاهد تحقق "رونق تولید" و آرامش بیشتر ملت و کشورمان باشیم.
وی افزود: در ابتدای سال ما با جاری شدن سیل در بخشهای مهمی از کشور مواجه شدیم که امر هولناک و نگران کننده بود و موجب تخریب گسترده زندگی مردم شد.
اگر چه این حادثه یک بلای طبیعی محسوب میشود ولی عدم آمادگی زیرساختها و فقدان آب خیزداری مناسب و تمهیدات لازم برای مهار سیل هم نشان از کم کاری و ضعف در مدیریت در امور زیر ساختی است که دستگاه سیاست گذار و اجرایی کشور در قبال آن مسئول است.
الحمدلله مجموعه توان نظام اعم از دولت و قوای نظامی و انتظامی و توان مردم به یاری سیل زدگان رفته و تا استقرار آرامش مردم باید این امر ادامه پیدا کند.
مسئولیت شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده از ظرفیت علمی کشور و تقویت فرهنگ همکاری برای پیشگیری از بحرانهای ناشی از بلایای طبیعی و مواجهه نظاممند با اینگونه امور است.
البته پر شدن ذخایر آبی کشور و منابع زیرزمینی آب و احیا سدها و دریاچه و تالابها و هزاران برکت دیگر پیامدهای خیر باران گسترده و بی سابقه در پهنه ایران عزیز خواهد بود.
باید نحوه مقابله و مدیریت آثار و تبعات بلایای طبیعی ساماندهی و نظاممند شود
وی تاکید کرد: باید نحوه مقابله و مدیریت آثار و تبعات اینگونه بلایای طبیعی ساماندهی و نظاممند شود و همچنین مقابله دانشبنیان و فرهنگ محور با بلایای طبیعی نیز جدی گرفته شود.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به حدیثی از حضرت امام جعفر صادق «ع» که میفرماید هر روز، روزی جدید است که ما را خطاب میکند که در این روز کار خیر و خوب انجام بدهیم، گفت: بر اساس این فرمایش، هر روز جدید، انسان را به کار خیر و عمل صالح دعوت میکند و اگر این دعوت با خلاقیت و پویایی انسان گره بخورد، میتواند منشأ خیر و برکت مادی و معنوی باشد.
وی افزود: باید از فرصت و نعمت عُمر که از جانب خداوند متعال به انسان اعطا شده برای کار خیر و عمل صالح استفاده کنیم و از این منظر سال نو؛ سال فرصتهای جدید کار و تلاش مثبت و مفید است.
دکتر عاملی تاکید کرد: در حوزه توسعه اقتصادی نباید نگاه صرفاً اقتصادی داشته باشیم بلکه در این بخش باید محیط زیست، سلامت، خانواده و مجموعهای از عوامل که منشأ توسعه جامع و یکپارچه میشود را مورد توجه قرار داد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: توسعه از منظر اسلام باید موجب رشد انسان در همه ابعاد مادی و معنوی شود و هدف نهایی توسعه از منظر اسلام عبودیت و حرکت در مسیر الهی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» در مورد شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: از نگاه ایشان شورای عالی انقلاب فرهنگی یک نهاد فاخر و بلند مرتبه است و به همین دلیل وظایف بسیار بزرگی را بر عهده دارد.
دکتر عاملی ادامه داد: از نگاه رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» وظیفه اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی، راهبری و سیاستگذاری کلان در حوزه مهم و حساس فرهنگ و علم و ایجاد مسیرهای جدید و اثر گذار برای پیشرفت و تعالی کشور است.
نهادهای سیاستگذار مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی باید گوش شنوا نسبت به جامعه داشته باشد و از قدرت تشخیص و درک مسئله برخوردار باشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به لزوم تعامل و ارتباط با بدنه جامعه ادامه داد: نهادهای سیاستگذار مانند شورای عالی انقلاب فرهنگی نباید فقط حرف بزنند بلکه به شنیدن صدای جامعه هم نیاز دارد.
وی گفت: جامعه گاهی با رفتار خود با ما سخن میگوید و دستگاه سیاستگذار باید به خوبی این صدا را بشنود.
نگرش "فرا متغیری" میتواند مسیر تمدن نوین اسلامی را هموار کند
وی در تشریح این نکته افزود: نگرش "فرا متغیری" میتواند یک نگرش راهبردی و الهی باشد که ایجاد تمدن نوین اسلامی را دنبال کند.
منظور از نگرش فرامتغیری، حوزه خلاقیت هاست که با بکار گیری روشهای جدید، رویکردهای جدید؛ مدلهای مدیریتی متفاوت، مسیر مناسبی را برای احیا ارزشهای اسلامی و الهی پیدا کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: حرکت در این مسیر مستلزم همفکری، همراهی و انسجام بین همه ماست و از این مسیر است که "مدیریت منسجم و یکپارچه حوزه فرهنگ و علم اهمیت پیدا میکند.
دکتر عاملی با اشاره به تغییر نگاه به موضوع پیشرفت از دهه ۸۰ میلادی گفت: از این دهه به بعد، پیشرفت چند بعد پیدا کرد و توجه از بعد صرفاً اقتصادی به ابعاد دیگر مانند فرهنگی، محیط زیست، سلامت و حتی موضوعات معطوف به تعالی ارزشها توسعه پیدا کرد و دانش و مدیریت دانش یکپارچه را وارد حوزه مدیریت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کرد.
وی افزود: به همین دلیل سیاستگذاری در مسیر مدیریت منسجم و یکپارچه اهمیت کلید و محوری دارد که امیدواریم در حوزه علم و فرهنگ بتوانیم گامهای مناسبی برداریم.
دکتر عاملی با اشاره به خط مشیهای ۹ گانه سال ۱۳۹۸ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص شعار سال یعنی "رونق تولید" گفت: پیشرفت باید هم دانش بنیان و هم فرهنگ مبنا باشد و پیشرفت تک بعدی نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه موجب مشکلا زیادی نیز خواهد شد.
پیشرفت باید در عین دانش بنیان بودن فرهنگ مبنا نیز باشد
وی افزود: باید پیشرفت در عین دانش بنیان بودن فرهنگ مبنا نیز باشد تا با زیست بوم فرهنگی و اسلامی کشور تناسب داشته باشد.
دکتر عاملی با اشاره به لزوم حسن ظن در ارتباط با جامعه ادامه داد: داشتن پیشفرض منفی نسبت به جامعه از موانع مهم در برقراری ارتباط سالم و منطقی با جامعه است و به همین دلیل است که در معارف اسلامی ما مکلف هستیم که عمل سایرین را حمل بر صحت کنیم.
یکی از تبعات منفی سو ء ظن به جامعه، تنهایی و انزوا بخشی از جامعه است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در تشریح اثرات منفی سو ء ظن به جامعه گفت: یکی از تبعات منفی سو ء ظن به جامعه، تنهایی و انزوا است و باید در سیاستگذاریها از سیاستهایی که موجب تنهایی یک فرد، یک قوم و یا حتی یک جریان سیاسی میشود، پرهیز کنیم.
وی افزود: خوشبختانه در ساختار حقوقی نظام جمهوری اسلامی، که در قانون اساسی جمهوری اسلامی تبلور پیدا کرده تأمین احترام همه اقوام، اقشار و اقلیتهای اجتماعی و دینی مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر عاملی در خصوص ضرورت به مشارکت در آوردن همگان و استفاده از مشورت نخبگان در امر سیاستگذاری گفت: رهبر معظم انقلاب «مدظله العالی» بر توسعه حوزه مشورت در شورای عالی انقلاب فرهنگی و بهره گیری از تنوع نظرات نخبگان و اندیشمندان تاکید دارند.
بهره گیری از آرا گسترده متخصصین، موجب میشود تا بتوانیم تحولات جامعه را بهتر و عمیقتر درک و راه حل های مناسب را پیدا کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به حدیثی از پیامبر اعظم «ص» که میفرماید: داناترین مردم کسی است که دانش مردم را با دانش خود جمع کند، بر اهمیت عقل جمعی تاکید کردند.
بدنه کارشناسی شورا بیشتر با دانشگاه و صنعت تماس داشته باشد
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: به همین منظور باید سازوکاری ایجاد کنیم که بدنه کارشناسی شورا بیشتر با دانشگاه، صنعت و جامعه تماس داشته باشد.
وی با اشاره به تحولات ایجاد شده در شیوهها و روش تحقیق افزود: شیوهها و روشهای تحقیق پیچیدهای با استفاده از علوم تجربی برای شناخت بهتر تحولات اجتماعی ایجاد شده که باید مورد استفاده ما قرار گیرد و از تنوع روشهای کمی و کیفی برای فهم واقعیتهای موجود بهره مند شد.
رونق تولید اگر با رونق فرهنگی و اجتماعی همراه نباشد، موفق نخواهد بود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به الزامات تحقق "رونق تولید " ادامه داد: رونق تولید اگر با رونق فرهنگی و اجتماعی همراه و هماهنگ نباشد، موفق نخواهد بود.
اصلاح نظام بروکراسی یک اصل مهم در تسریع رونق تولید است
از سوی دیگر دکتر عاملی با تاکید بر لزوم اصلاح ساختار اداری کشور گفت: رونق تولید بدون این اصلاح ممکن نیست و گاهی مشکلات و معضلات موجود در ساختار اداری کشور موجب بدبینی مردم نسبت به اصل نظام و انقلاب اسلامی میشود.
لذا اصلاح نظام بروکراسی با هدف کاهش مراحل اداری انجام کارها؛ یک اصل مهم در تسریع رونق تولید و رسیدن به رشد چشم گیر و کاهش فساد است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر عاملی در پایان تاکید کرد: سیاستگذاریها باید واقع بینانه، معطوف به مسائل مهم و چالشهای بزرگ در مسیر زندگی مردم و رساندن جامعه به وضعیت مطلوب باشد.
انتهای پیام