خشکسالی مراتع خراسان جنوبی را به یغما برد / کاهش ۶۰ درصدی علوفه
بیرجند - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: کاهش بارندگی شرایط مراتع استان را بسیار بحرانی کرده و پیش بینی میشود تولید علوفه در مراتع تا ۶۰ درصد نسبت با پارسال کاهش پیدا کند.

علیرضا نصرآبادی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه از کل سطح استان که بیش از ۱۵ میلیون هکتار است ،۱۴.۵ میلیون هکتار را عرصههای منابع طبیعی تشکیل داده است، اظهار کرد: از این مقدار ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار سطح مراتع استان است.
وی افزود: در مقوله بررسی پوشش گیاهی کشور که توسط بخش GIS استان خراسان انجام شده مراتع کشور بر اساس درصد تاج پوشش، به سه دسته عمده طبقه بندی شدند که شامل مراتع متراکم (خوب)مراتع نیمه متراکم (متوسط) و مراتع کم تراکم(فقیر)است.
وی ادامه داد: سهم ما از مراتع متراکم و خوب فقط ۰.۰۱ درصد یعنی تنها ۶ هزار و ۲۷۸ هکتار از وسعت ۸ میلیونی مراتع است .
وی بیان داشت: مراتع متوسط یا نیمه متراکم ۱۰.۱ درصد معادل ۹۳۹ هزار و ۶۶۶ هکتار و مراتع فقیر یا کم تراکم ۸۹.۹ درصد معادل ۷ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۱۳۰ هکتار است.
وی تصریح کرد: مراتع از جمله ذخیره گاههای طبیعی مهم تولید علوفه و دامداری به شمار میروند که بارش یا عدم آن به مقدار کافی میتواند بر تراکم پوشش و بالطبع توان تولیدی آنها اثرگذار باشد.
نصرآبادی گفت: تا کنون در نتیجه وقوع خشکسالیهای متعدد تولید علوفه مراتع به شدت کاهش یافته و پوشش گیاهی نیز تخریب شده است.
به گفته وی همچنین تأثیر خشکسالی بر وضعیت و گرایش مراتع به سمت مراتع فقیر بیشتر شده است که این مساله قابل تأملی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به کاهش ۷۰ درصدی بارندگیها افزود: بر اثر کاهش بارندگیها گیاهان با کاهش زادآوری و دوره رویش روبرو میشوند و بر اثر از بین رفتن پوشش گیاهی خاک، مراتع در معرض فرسایش شدید قرار گرفته که حاصل آن به وجود آمدن طوفانهای شن و فعال شدن تپههای شنی است.
وی با تاکید بر این موضوع که خشکسالی هر ساله، مراتع و بالاخص دامها را تحت تأثیر قرار میدهد، ادامه داد: اگر بخواهیم مراتع پایدار و بهره برداری از آن همواره برقرار باشد، باید به عوامل محدودکننده تولید مراتع از جمله خشکسالی توجه ویژهای داشته باشیم در غیر این صورت پایداری در امر تولیدات دامی همیشه مساله ساز خواهد بود.
دام مازاد در استان
وی درباره دام موجود در استان در مقابل میزان مراتع اعلام کرد: دام موجود استان ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار واحد دامی است، بر اساس این آمار دام موجود متکی به مراتع استان ۳ میلیون و ۵ هزار واحد دامی است که از مراتع تغذیه میکنند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اضافه کرد: این در حالی است که دام مجاز بر اساس ظرفیت مراتع باید یک میلیون و ۳۶ هزار واحد دامی باشد.
وی عنوان کرد: این آمار نشان میدهد در حال حاضر بر اساس ظرفیت مراتع استان یک میلیون و ۶۹ هزار واحد دامی مازاد در استان داریم.
نصرآبادی گفت: با توجه به پایین بودن سطح مراتع دارای وضعیت پوشش گیاهی مطلوب و خوب (معادل ۶۲۷۸ هکتار)، در شرایط نرمال بارندگی نیز، میزان تولید علوفه مورد نیاز دامها در سطح پایینی بوده است به گونهای که پاسخگوی نیاز کامل غذایی دام نیست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: علوفه مورد نیاز دام متکی به مراتع استان یک میلیون و ۴۶۴ تن است، که متأسفانه با شرایط خشکسالی و دام موجود ۸۱۲ هزار تن کمبود علوفه داریم.
نصرآبادی اظهار داشت: با توجه به افت شدید میزان بارندگی در سال ۱۳۹۹ و روند کاهشی آن در سال جاری، تولید علوفه در سطح مراتع استان سیر نزولی چشمگیری داشته و پیش بینی میشود بیش از ۶۰ درصد با کاهش تولید علوفه در مراتع مواجه باشیم.