خواجهسروی: احیای شورای عتف، تولید علم هدفمند برای رفع نیازهای کشور را ممکن میکند
غلامرضا خواجهسروی معاون اسبق فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، احیای شورای عالی عتف و عملیاتی کردن قانون علوم، فناوری و تحقیقات را دو راهکار مناسب برای هدفمند کردن فعالیت دانشگاهها دانست.

به گزارش خبرنگار گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، خواجهسروی گفت: اجرای قانون علوم، فناوری و تحقیقات، موجب پیوند خوردن تمامی دانشگاههای ایران با نیازهای جامعه و برنامه ریزی برای رفع این نیازها میشود.
زیرا بر طبق آن دولت موظف است ۳.۵ درصد از بودجه عمومی کشور را به امر پژوهش اختصاص دهد و تفریغ بودجه تمامی وزارتخانهها منوط به رعایت این امر و تأیید آن توسط شورای عالی عتف است.
این بودجه صرف ارتقای علم و فناوری و تحقیقات در این زمینه میشود.
اجرای این قانون باید از طریق شورای عتف پیگیری شود تا بودجه وزارتخانههای مختلف طبق نظر شورای عتف در حوزه حمایت از تولید، مانع زدایی از تولید و غیره هزینه شود.
ولی متأسفانه در سالهای اخیر از این امر کاملاً غفلت شده است.
وی افزود: با اجرای این قانون میتوان اقتصاد کشور را احیا کرد و نهضت تولید محصولات داخلی را راه اندازی کرد و بودجه مورد نیاز برای این کار نیز از ۳.۵ درصد بودجه عمومی کشور تأمین میشود و دیگر از بابت نبود منابع مالی نگرانی وجود نخواهد داشت.
نتیجه این امر بی اثرشدن تحریمهای ظالمانه غرب و به خصوص دولت آمریکا، افزایش توان ایستادگی، بازدارندگی و بیشتر شدن توان چانه زنی کشور در مذاکراتی همچون برجام با طرف غربی خواهد بود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: به عنوان مثال کشور نیاز به تولید بذر داخلی دارد و بودجه تحقیق در مورد آن در اختیار وزارت کشاورزی است.
همچنین کشور به موتور جت، خودرو و غیره نیازمند است، اما بودجه تحقیق و تولید آن در کنترل وزارت صمت است.
با فعال شدن شورای عالی عتف و اختصاص بودجه ۳.۵ درصدی از این وزارتخانهها به امر پژوهش در وزارت علوم، این وزارتخانه به ستاد فرماندهی تولید و مانع زدایی از تولید مبدل میشود و علم و فناوری به شکل بنیادی در دانشگاهها شکل میگیرد.
معاون اسبق فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم ادامه داد: این کار علاوه بر حوزههای فنی و مهندسی، باید در حوزههای علوم انسانی، هنر، پزشکی، علوم پایه و غیره نیز انجام شود تا نیازهای ضروری کشور در داخل مرتفع شود.
خواجهسروی با انتقاد از انفعال وزارت علوم در این زمینه گفت: در هشت سال اخیر شورای عالی عتف حتی یک بار تشکیل جلسه نداده و دبیرخانه آن نیز نیمه تعطیل و منفعل است.
همین مساله موجب شده بسیاری از قراردادهای قبلی با وزارتخانهها و مؤسسات دولتی صنعتی و دفاعی لغو شود و عملاً به قهقرا برویم.
رئیس شورای عالی عتف شخص رئیس جمهور و دبیر آن وزیر علوم، تحقیقات و فناوری است و آقای روحانی باید در مورد عدم پیگیری این امر مهم و عدم تشکیل حتی یک جلسه شورای عالی عتف در طول هشت سال گذشته پاسخگو باشد.
وی در پایان گفت: شورای عالی عتف گلوگاهی است که نیازهای کشور را بر اساس معیارهای علمی تشخیص داده و برای رفع این نیازها وارد عمل میشود.
از این طریق میتوان تولید علم را در کشور هدفمند و رشتههای دانشگاهی را نیازمحور کرد.
با این کار شاهد رونق پژوهش و تولید و نیز امیدآفرینی در دانشگاهها و جامعه خواهیم بود و رئیس جمهور آینده حتماً باید به این نکات توجه داشته باشد.
انتهای پیام /