محیط زیست هدف از اسارت یوزپلنگ «فیروز» را شفاف سازی کند
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس درباره اسارت یوزپلنگ «فیروز»، گفت: تا وقتی که نتیجه مطالعات علمی مشخص و اهداف آن شفاف نشده است در صحت و سقم این برنامه شک داریم، لذا باید سازمان محیط زیست مشخص کند بر اساس چه پشتوانه علمی و سندی این زندهگیری انجام گرفته است.

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس درباره اسارت یوزپلنگ «فیروز»، گفت: تا وقتی که نتیجه مطالعات علمی مشخص و اهداف آن شفاف نشده است در صحت و سقم این برنامه شک داریم، لذا باید سازمان محیط زیست مشخص کند بر اساس چه پشتوانه علمی و سندی این زندهگیری انجام گرفته است.
خبرنگار فارس از تهران: اسفند ماه سال قبل بود که مشخص شد یک قلاده یوزپلنگ نر به طور مخفیانه برای اجرای طرح تکثیر در اسارت زندهگیری شده است تا با تکثیر و رهاسازی، از انقراض آن جلوگیری شود، که تا به حال مشخص نشده این طرح به چه میزان کارشناسی و علمی است.
سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در این مورد اظهار کرد: زنده گیری یک قلاده یوزپلنگ در نیمه ماه اسفند از پارک ملی توران سمنان در یک بیخبری اتفاق افتاده است که باید به صورت شفاف عمل میشد.
وی گفت: قطعاً به عنوان نماینده مجلس که وظیفه نظارت بر اجرای قوانین را بر عهده دارم پیگیریهایی انجام خواهیم داد و سازمان حفاظت محیط زیست باید نسبت به آن پاسخ گو باشد.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس ادامه داد: باید در نظر داشت که به استناد ماده ۸ «آیین نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست»، هرگونه تجاوز و تخریب محیطزیست حتی تعلیف احشام، قطع اشجار و بوته کنی در پارکهای ملی ممنوع است، چه رسد به زندهگیری و حذف یک یوزپلنگ آن هم از یک گونه در حال انقراض، که این بیتوجهی محض به قانون است.
رفیعی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست باید گزارش جامعی از جزئیات برنامه زندهگیری یوزپلنگ ارائه دهد و اهداف این طرح در بلند مدت مشخص شود، این گونه علاوه بر اینکه به لحاظ سطح حفاظتی یک گونه شدیداً در خطر انقراض بوده، مورد علاقه و توجه جامعه ملی و بین المللی نیز است، لذا اجازه آزمون و خطا بر روی این گونه که تعداد اندکی از آن در طبیعت وجود دارد را نمیدهیم.
وی با بیان اینکه باید طرح اجرایی دارای پشتوانه علمی کافی باشد، بیان کرد: تا وقتی که نتیجه مطالعات علمی مشخص نشده است و اهداف این کار را شفاف نکردهاند در صحت و سقم این برنامه شک داریم، لذا باید مشخص کنند بر اساس چه پشتوانه علمی و سندی این زندهگیری انجام گرفته است.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس اضافه کرد: از لحاظ مدیریت حیات وحش اولین نکتهای که مطرح میشود و اهمیت بالایی دارد این است که باید زیستگاه حفاظت شود و مدیریت زیستگاه انجام بگیرد، همچنین ترجیح علم اکولوژی هم به جای دستکاری یا زندهگیری، بهبود و افزایش کیفیت زیستگاه است.
رفیعی با بیان اینکه مدیریت باید علمی باشد و با مدیریت سلیقهای مخالفیم، عنوان کرد: سالها در طرح بین المللی حفاظت از یوزپلنگ بر روی این گونه کار شده است، باید این پرسش را داشت که نتایج آن طرح چه شد؟
و اینکه آیا این طرح زنده گیری و تکثیر در اسارت و رهاسازی، بخشی از یک نقشه راه در حفظ این گونه ارزشمند است یا صرفاً یک امر سلیقهای بوده که توسط برخی مدیران اتفاق افتاده است، لذا باید در این باره شفاف سازی انجام گیرد.
وی ابراز کرد: بر اساس رده بندی لیست قرمز اتحادیه حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی، چندین سطح حفاظتی برای گونهها وجود دارد که یک نوع آن منقرض در طبیعت بوده، یعنی نسل یک گونه در طبیعت منقرض شده است، ولی تعدادی از آن را در اسارت داریم، این در حالی است که برای گونه یوزپلنگ به این سطح نرسیدهایم، لذا باید تمام تلاشمان را برای حفظ این گونه در طبیعت و مدیریت زیستگاه آن به کار بگیریم.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با بیان اینکه دو گونه آفریقایی و آسیایی از یوزپلنگ وجود دارد، گفت: نسل گونه آسیایی یوزپلنگ در دیگر نقاط آسیا منقرض شده است و این گونه فقط در ایران یافت میشود، گونه یوزپلنگ، گونهایی روزگَرد است یعنی در طول روز به شکار مشغول میشود که به همین دلیل بیشتر در معرض دید شکارچیان و آسیبهای دیگر قرار میگیرد.
رفیعی در پایان خاطر نشان کرد: متأسفانه در برخی نقاط کشور مشاهده میشود که در وسط زیستگاه، جاده کشیده شده است که همین امر باعث تخریب زیستگاه این گونه کم یاب و کاهش جمعیت آن در اثر تصادف جادهای شده است.
انتهای پیام/۶۷۰۷۸/م/س