توافق با چین باعث رغبت آمریکا نسبت به احیای برجام شده است
یک تحلیلگر مسائل بینالملل توافق با چین را به عنوان یکی از دلایلی که باعث ایجاد رغبت در آمریکا نسبت به احیای برجام شده عنوان کرد و گفت: این توافق به لحاظ استراتژیک برای آمریکاییها هزینهدار است. طبیعتا آمریکا نمیخواهد چین دامنه نفوذ خود را گسترش دهد.

ایسنا/خراسان رضوی یک تحلیلگر مسائل بینالملل توافق با چین را به عنوان یکی از دلایلی که باعث ایجاد رغبت در آمریکا نسبت به احیای برجام شده عنوان کرد و گفت: این توافق به لحاظ استراتژیک برای آمریکاییها هزینهدار است.
طبیعتا آمریکا نمیخواهد چین دامنه نفوذ خود را گسترش دهد.
دکتر احمد فاطمینژاد در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نشستی که قرار است روز آینده با حضور نماینده ایران و اعضای 1+4 در وین، پایتخت اتریش برگزار شود، اظهار کرد: در این خصوص رسانههای داخلی و خارجی فضای خوشبینانهای را ترسیم میکنند و احساس میکنند این نشست بسیار تعیینکنده خواهد بود، اما با توجه به پیششرطهایی که از طرف ایران مطرح شده و همچنین با توجه به دغدغههایی که آمریکا دارد، من فکر میکنم احتمالا این نشست نتواند منجر به نتیجه خاصی شود و شاید نهایتا طرفین برای تداوم مذاکرات توافق کنند.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی ادامه داد: احتمال اینکه آمریکا شرط ایران، یعنی لغو یکباره تمامی تحریمها را بپذیرد بسیار بعید است؛ چراکه تمام اظهار نظرات گذشته آمریکا، اتهاماتی که علیه جمهوری اسلامی مطرح میکند و بازگشت ایران از تعهدات برجامیاش، همه مانع این است که آمریکا تمام تحریمها علیه ایران را بردارد و اجازه راستیآزمایی به ایران دهد.
همچنین با توجه به اینکه در نشست وین مذاکره مستقیمی بین ایران و آمریکا انجام نخواهد گرفت، احتمال اینکه این نشست بتواند به نتیجه خاصی منتهی شود دور از ذهن است.
وی با اشاره به طرحهایی که از طرف روسیه، اروپا و برخی مقامات آمریکایی در خصوص بازگشت همزمان ایران و آمریکا به تعهدات برجامی مطرح میشود، گفت: این طرحها نیز با شرطی که ایران برای بازگشت به تعهداتش مطرح کرده است در تعارض است.
فاطمینژاد اضافه کرد: اما نکتهای که شاید طرح بازگشت همزمان را امکانپذیر کند این است که ما در روزهای اخیر دیدیم که به غیر از گفتوگوهایی که با روسیه وجود داشته است، ظریف با وزرای امور خارجه فرانسه و انگلیس صحبت کرده است و خواهان نقش سازنده اروپاییها در اجرای تعهدات آمریکا و دیگر اعضای برجام شده است.
شاید اینها فضایی را برای گفتوگو و پایین آمدن ایران از شرطی که گذاشته است، باز کند.
در این صورت ممکن است طرحهایی چون بازگشت همزمان و لغو گام به گام تحریمها عملیاتی شود.
همچنین در این صورت ممکن است از سمت آمریکا مشوقهایی برای ایران مطرح شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه برجام یکی از بهترین گزینههای پیش روی ایران است، تصریح کرد: در عرصه سیاست خارجه و روابط بینالملل، شرایط بسیار تحولپذیر است و معلوم نیست شرایط امروز، در آینده نیز برای ایران مهیا باشد.
شرایط ایران و جهان متفاوت خواهد شد.
طی ماههای آینده ما برگزاری انتخابات را در پیش رو داریم، در آن زمان سیاستهای دیگری در ایران ممکن است رخ دهد و همچنین تا چند ماه دیگر آمریکا نیز ممکن است تغییر سیاست دهد.
وی افزود: گزینههایی مانند بازگشت همزمان و لغو گام به گام تحریمها نشاندهنده این است که آمریکا تمایل به حل مسئله برجام دارد و این باعث میشود که انزوایی که آمریکا در زمان ترامپ به آن دچار بود و در مسئله برجام به عنوان مقصر شناخته میشد، از بین برود و ایران به عنوان مقصر مطرح شود.
فاطمینژاد خاطرنشان کرد: تجریبات گذشته ما نیز این موضوع را تایید میکند.
در سالهای ۸۲ و ۸۳ و در دولت آقای خاتمی و پیش از آن که پرونده ایران به شورای امنیت برود، اروپاییها بستههای تشویقی شگفتانگیزی را برای اینکه ایران تعدیلهایی در برنامه هستهای خود انجام دهد، مطرح میکردند و ما دیدیم که تا دو سال بعد شرایط ایران متفاوت شد و دیگر از این بستهها خبری نبود.
در حال حاضر هم اگر برخی از سیاستها ادامه پیدا کند، ممکن است دو سال دیگر شرایط کنونی و بازگشت به برجام برای ما به یک رویا تبدیل شود و شاید ما مجبور شویم در شرایط سختتری تن به مذاکرات و توافقات جدید بدهیم.
اکنون رغبت بایدن نسبت به احیای برجام بیش از هر زمان دیگری است
این تحلیلگر مسائل بینالملل با تایید این موضوع که اکنون رغبت بایدن به احیای برجام بیشتر از هر زمان دیگری است، عنوان کرد: در شروع کار دولت بایدن، مسئله برجام جزو اولویتهای او نبود.
در آن زمان کرونا یکی از مهمترین اولویتهای بایدن بود و حالا که در زمینه واکسیناسیون مردم کشورش توانسته به موفقیت خوبی دست یابد، میتواند به سایر مسائل مانند برجام بپردازد.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی اضافه کرد: همچنین بایدن این دغدغه را دارد که یا بتواند مسئله برجام را حل کند، یا یک اجماع جهانی علیه ایران به وجود آورد و حتی برخی از طرحهایی که برای ترغیب ایران برای بازگشت به برجام مطرح میکند، به همین دلیل است که بعدا بتواند در مورد شکست برجام، از دولت آمریکا سلب مسئولیت کند.
فاطمینژاد ادامه داد: چنانچه بایدن پس از اوباما به ریاست جمهوری میرسید، برجام روند طبیعی خود را ادامه میداد، اما حالا که بایدن پس از ترامپ آمده، لازم است کمابیش از اقداماتی که ترامپ میکرده، مانند بحث سیاست فشار حداکثری، بهره ببرد؛ چراکه در غیر این صورت یک بازگشت به عقب برای آمریکا محسوب میشود.
در مورد جمهوری اسلامی نیز اقدامات ایران و کاهش تعهداتش در برجام، برایش یک ابزار فشار بوده است و حالا دور از ذهن است که بخواهد بدون دستاورد به این تعهدات برگردد، ایران و آمریکا از این نظر در نوعی تله حیثیتی گرفتار شدهاند.
این استاد دانشگاه توافق با چین را به عنوان یکی از دلایلی که باعث ایجاد رغبت در آمریکا نسبت به احیای برجام شده است مطرح کرد و گفت: این توافق به لحاظ استراتژیک برای آمریکاییها هزینهدار است.
طبیعتا آمریکا نمیخواهد چین دامنه نفوذ خود را گسترش دهد.
فاطمینژاد اضافه کرد: همچنین انتخابات ریاست جمهوری در ایران نیز از دیگر دلایلی است که باعث انجام اقداماتی در دولت آمریکا در جهت تسریع احیای برجام شده است.
هرچند برخی شخصیتها همچون رابرت مالی بیان میکنند انتخابات ایران برایشان اهمیتی ندارند و نمیخواهند مذاکرات را به آن گره بزنند، اما این ظاهر قضیه است و در حقیقت برای آمریکاییها مهم است که چه جناحی در ایران سر کار باشد.
آنان طبق تجربهشان به این نتیجه رسیدهاند که میانهروها برای انجام مذاکره مناسبتر از تندروها هستند، لذا امریکا به دنبال این است که مسئله برجام تا قبل از انتخابات ایران به نتیجه برسد.
انتهای پیام