خوشمزههای همدان/ از آش و آبگوشت تا کماج و انگشتپیچ + فیلم
غذاها و سوغات همدان بینظیر است، کافی است یکبار آن را امتحان کنید حتما شیفته آن خواهید شد.

غذاها و سوغات همدان بینظیر است، کافی است یکبار آن را امتحان کنید حتما شیفته آن خواهید شد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، غذاها و سوغات همدان در دنیا بینظیر است و کافی است که یکبار آن را امتحان کنید.
انواع آشها و آبگوشتها در کنار انواع شیرینیها در سراسر طول سال بر اساس سنت به جا ماده در گذشته طبخ و مصرف میشود.
همه با خوردن این غذاها شگفتزده میشوند.
برخی از غذاها تنها در تابستان تهیه و خورده میشود و برخی نیز مخصوص زمستانهاست.
کوفته همدانی، ویژه سیزدهبهدر
کوفته همدانی که به کوفته 13 بدر نیز معروف است یکی از غذاهای لذیذ محلی استان همدان است.
از مواد اولیهای چون گوشت گوسفند، لپه، پیاز، نخود، تخم مرغ، برنج، نمک، فلفل، زرد چوبه و آرده نخودچی تهیه میشود.
میان این کوفته که برخی قدیمیها آن را «هلو کباب» نیز میخوانند، موادی چون تخم مرغ پخته، آلو، گردو، بادام، پیاز تفت داده و کوفتهریز که بسیار مورد توجه کودکان قرار میگیرد وجود دارد.
آش اوماج
«آش اوماج» یکی از چندین غذای لذیذ محلی و سنتی استان همدان است.
این آش از اوماج، سبزی آش (تره، پیازچه)، پیاز داغ، سیر، عدس، لوبیا چشم بلبلی، تخم مرغ و نمک، فلفل، زرد چوبه به میزان دلخواه تهیه میشود.
برای تهیه خود اوماج هم باید آرد را با نمک مخلوط کرد که البته تخصص ویژه خود را میخواهند که در ید قدرت بانوان همدانی است.
آش برنج
پای ثابت درمان سرماخوردگی در زمستان همدان آش برنج است.
این آش از غذاهای سنتی همدان است که با استفاده از مواد غذایی سادهای شامل گروههای مختلف غذایی تهیه میشود.
هضم ساده، وجود منابع مواد مغذی مختلف و سادگی پخت از خصایص آن است.
سرمای زمستانهای همدان، سرمای معروفی است.
در آن هوای سرد، تهیه و مصرف انواع آشها و غذاهایی که در برابر سرما به حفظ سلامت کمک کند، از سنتهای دیرینه این شهر است.
این آش از موادی چون برنج، گشنیز خرد شده، عدس، آب قلم، نمک تهیه شده و اغلب با ماست صرف میشود.
آش بادمجان
این غذا از خطه ملایر میآید، حتما میدانید که ملایر غذاهای اصیل زیادی دارد که حتی تعدادی از آن ها در بسیاری از شهرهای ایران هم طبخ میشود.
یکی از آش های اصیل این ناحیه آش بادمجان ملایر است که عطر و طعم بی نظیری دارد.
از مواد اصلی این آش بلغور و عدس است که خیلی از پزشکان مصرف آنها را برای سلامتی سفارش میکنند.
آش ترخینه
یکی از آشهای سنتی همدان است که در زمستان و برای سرماخوردگان بسیار مفید است.
این آش با مایع ترخینه(ترکیب بلغور، دوغ و سبزی پخته- تیغ دوراب کوهی)، حبوبات نظیر نخود و لوبیا، سبزی آش پخته میشود که در برخی مناطق بادمجان و پیاز سرخ شده نیز به آن افزوده میشود.
آش ترش
«آش ترش» با میوه، آش محلی استان همدان است.
مواد لازم برای طبخ آن عبارت است از سبزی آش (برگ چغندر، گشنیز، تره و جعفری)، پیاز ، رشته آش، نخود، لوبیاچیتی، عدس، هویج، چغندر پخته، قیصی، آلو خورشی، سرکه، شکر، نعناداغ.
آبگوشت غوره
آبگوشت غوره از غذاهای محلی همدان است.
مواد لازم برای تهیه این غذا عبارت است از گوشت گوسفند، نخود، لوبیا، ادویه، زردچوبه، غوره، پیاز، سیب زمینی.
کباب سرداشی
«کباب سرداشی» همدان نیز یکی از غذاهای مشهور و محبوب این استان است که طرفداران بسیاری را نه تنها در جایجای این ناحیه از کشور، بلکه در سراسر ایران از آن خود کرده است.
این غذا از گوشت گوسفند، پیاز، سیبزمینی، فلفل سبز، نمک، ادویه و گوجهفرنگی تهیه شده است.
در گذشته، مردم استان همدان پس از تهیهی مواد و ترکیب آنها با یک دیگر، آن را به نانوایی سنگکی برده تا با حرارت تنور طبخ شود.
به همین دلیل این غذا به سرداشی یعنی تهیه شده روی سنگ گفته میشود.
آب دوغ خیار
آب دوغ خیار غذایی بدون گوشت و سرد است و غذای مخصوص روزهای تفتیده و سوزان تابستان به شمار میآید و گرما و عطش را به خوبی از بین میبرد.
گردوی چرخ شده، خیار نگینی ریز شده و سبزیجات معطر، تازه و خورد شده مانند نعناع، ترخون، ریحان و پیازچه، کشمش، خامه و نمک را در کاسههای سفالی پرنقش و نگار میریزند.
دوغ را روی آنها اضافه میکنند و هم میزنند.
برای افرایش جاذبه بصری تربچه را نیز خورد کرده در ظرف هم میزنند.
همچنین چاشنی خوشرنگی مانند گلبرگ و پودر گل محمدی از دیگر افرودنیهای آبدوغ خیار است که هم طعم آن را مطبوع و طبعش را متعادل میکند و هم به دلیل رنگ زیبایش بر چشمنوازی این غذای ساده میافزاید.
البته اگر به آن نان خشک سنگک خورده شده اضافه شود، «ماست تلیت» نامیده خواهد شد.
قِوُت
قوت یک عصرانه است که خانمهای همدانی درست میکنند این عصرانه را میتوان با طعمهای مختلف درست کرد.
قوت درسته شده با پنیر و سبزی و گردو رایجترین نوع آن است.
اما برخی سیب زمینی پخته شده با روغن حیوانی نیز با قوت درست میکنند.
نان سنگک که خشک بشود در هاونهای آهنی قدیمی کوبیده میشود و سپس با مواد دیگر ترکیب شده و به قوت لذیذ خوشمزه بدل میشود.
شیرینیهای مخصوص همدان
اگر از غذاهای پختنی بگذریم شیرینیهای همدان به عنوان سوغات این شهر بینظیر است.
چهار شیرینی همدانی چون «حلوا زرده»، «کماج»، «شیرمال» و «انگشت پیچ» به ثبت ملی نیز رسیده است.
البته به جز اینها باز هم همدان شیرینیهای دیگری نیز دارد که دارای ظرفیت ثبت ملی هستند.
حلوا زرده
«حلوازرده» دسر شیرینی است که ظاهری شبیه به فرنی دارد اما رنگ آن متمایل به نارنجی و غلظت آن بیشتر است.
این دسر بسیار مقوی سرشار از انرژی می باشد.
زرده تخم مرغ، شکر، نشاسته، زعفران، گلاب و روغن مواد اولیه حلوازرده را تشکیل میدهند و در نوع صنعتی آن آرد برنج نیز به کار می رود.
انگشت پیچ
از ترکیب سفیده تخم مرغ، گلاب، شکر و آب محصول خوشمزه ای به دست می آید که بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ سال قدمت دارد.
این ترکیب را آنقدر هم می زنند تا ترکیب سفتی شبیه عسل به دست آید.
زرده هایی که از تهیه این محصول باقی میماند در طبخ حلوا زرده استفاده میگردد.
لغت انگشت پیچ به طور کلی به هر چیز غلیظ و بستهای که دور انگشت می پیچد، مانند عسل و شیره انگور، اطلاق میگردد.
انگشت پیچ میتواند به صورت حلوا نیز تهیه شود که در تهیه آن از قند، زاج سفید، تخممرغ، عرق بیدمشک، آبلیمو و هل استفاده می گردد.
ممکن است از ترکیب موادی که خاصیت دارویی دارند نیز انگشت پیچ دارویی درست کنند.
آبنبات قیچی
«آبنبات قیچی» یکی از شکلاتهای سنتی است که در همدان تهیه میشود.
این آبنبات از ترکیب شکر، روغن، آب و زعفران درست می شود.
گاهی مغزهای مختلف یا طعم دهندههای دیگری نیز به ترکیب آن اضافه میشود.
کماج
در سفر به همدان چشیدن طعم «کماج» را از دست ندهید چراکه این نان یکی از شیرینیهای قدیمی این شهر است و کمتر کسی میتواند به راحتی از کنار آن بگذرد.
آرد و شکر و آب مواد اصلی تشکیل دهنده آن هستند و برخی ممکن است در آن از گردو و دارچین نیز استفاده کنند.
نقل
«نقل» یکی از شیرینیهای سنتی ایران است که در بسیاری از مناطق رواج دارد.
این شیرینی در همدان نیز یافت میشود و میتواند تجربه شیرینی برای شما رقم بزند.
شهرستان تویسرکان و نهاوند نقلهای ویژه خود را دارند.
حلوا لوزی
نوع خاصی از حلوا در همدان درست میشود که به دلیل برش آن به شکل لوزی به «حلوا لوزی» شهرت دارد.
آرد برنج، مغز گردو، سبوس گندم، عسل و زعفران موادی هستند که در طبخ این شیرینی به کار می روند.
چای بغدادی
«چای بغدادی» یکی از محصولات ویژه همدان است که مزه دارچین و زنجبیل آن بسیار محسوس است.
وجود گیاهان و عرقیات دارویی در آن باعث میشود تا ارزش غذایی و دارویی فراوانی پیدا کند.
استفاده از زنجبیل، دارچین، هل و میخک، طبع بسیار گرمی به این شیرینی بخشیده است.
خشکبار
همدان به دلیل قرارگیری در موقعیت جغرافیایی مناسب کشاورزی دارای محصولات مرغوبی در زمینه کشت انگور، هلو، زردآلو، سیب، بادام و گردو و انواع دیگر میوههاست، بسیاری از افراد در این استان به کشاورزی مشغولند و به تولید قیسی، برگه، مویز و کشمش نیز می پردازند.
انتهای پیام/89033/ 40