عدالت رکن مهم دستیابی به تمدن اسلامی است
اصفهان - مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان گفت: تمدنسازی اسلامی بدون فراگیر و نهادینه شدن عدالت ممکن پذیر نیست و اگر هم حاصل شود تمدنی مطلوب محسوب نمی شود.

حجت الاسلام مهدی مسائلی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران تحولی بزرگ در مفهوم اسلام ایجاد کرد و آغازی برای احیای تعالیم سیاسی و اجتماعی اسلام بود.
وی افزود: در واقع زمانی که امام خمینی در سال ۱۳۴۲ شمسی حرکت انقلابی خویش را آغاز کرد، بسیاری انقلابی همچون انقلاب ۵۷ را امری محال و غیرممکن تلقی میکردند و حاضر به همراهی با ایشان در آن هنگام نبودند.
مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با بیان اینکه انقلاب ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ نیز آغازی برای احیای تعالیم سیاسی و اجتماعی دین اسلام و تمدنسازی اسلامی است که بعضی آن را محال یا غیرممکن میدانند، تاکید کرد: گام دوم پس از تثبیت انقلاب، حرکتی هوشمندانه در این مسیر است؛ مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب، ورود کشور به «دومین مرحلهخودسازی و جامعهپردازی و تمدنسازی» را متذکر شدند و «ایجاد تمدن نوین اسلامی» را آرمان بزرگ انقلاب دانستند.
وی با بیان اینکه ایشان این نکته را نیز یادآور شدند که حرکت در مسیر این تمدنسازی با تکیه جوانان و تجربهها و عبرتهای چهل ساله انقلاب «به دشواری گذشتهها نیست»، تصریح کرد: باید این نکته را در نظر بگیریم که تمدنسازی کار یک جمع محدود نبوده و یکروزه نیز اتفاق نمیافتد، هرچند بعضی آن را به صورت کاریکاتوری مطرح میکنند و با تأسیس دفاتری یا تشکیل گروههایی میخواهند تمدنی جهانی ارائه کنند.
تمدن سازی فرایندی زمانبر است
مسائلی با ارائه نکاتی بر پایه سخنان رهبر معظم انقلاب درباره «تمدن نوین اسلامی» گفت: باید توجه داشته باشیم که تمدن سازی فرایندی زمانبراست و به زمان طولانی و مستمر احتیاج دارد و نباید شتابزده آن را مطرح و پیگیری کرد.
وی با اشاره به اینکه مطابق سخنان رهبر معظم انقلاب تمدنسازی ابعاد فراوانی دارد، ابراز داشت: در واقع تمدن تکبُعدی نیست و در حیطههای مختلف مادی و معنوی باید اتفاق بیفتد و همچنانکه برای دستیابی به یک تمدن برتر، باید پیشرفت متوازنی در همه حیطههای مادی و معنوی صورت گیرد.
مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان تاکید کرد: بر این اساس تمدنسازی کار یک فرد و گروه و حتی جریان فکری نیست بلکه کار ملت و امت است، رهبری انقلاب دراینباره میفرماید: «این کار عظیم و ماندگار تاریخی، این کاری که سر و کارش با نسلها و قرنهاست، این را نباید با کارهای دفعی، جزئی و شعاری اشتباه کرد.
این کاری است که باید گام به گام، هر گامی محکمتر از گام قبل، با نگاه دقیق نسبت به هر قدمی که برمیداریم و با دید نافذ نسبت به مسیری که طی میکنیم، همراه باشد.
وی با اشاره به اینکه بر مبنای سخنان رهبر انقلاب توحید هدف مشترک برای تمدنسازی است، ابراز داشت: تمدنسازی باید هدف و آرمان داشته باشد و پیشرفتها و برتریها مادی را به سمت آرمانی معنوی هدایت کند.
مسائلی اضافه کرد: در واقع توحید مهمترین اصل اسلامی است که تمام مسلمانان و حتی ادیان الهی بر اساس آن میتوانند به تمدنی واحد دعوت شوند.
توحید، هدف مشترکی است که بر اساس آن میتوان به تمدنسازی دست زد.
تعامل با سایر تمدنها در مسیر دستیابی به تمدن اسلامی
مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان تعامل با سایر تمدنها و بهرهگیری از آنها را از دیگر ابعاد دست یابی به تمدن اسلامی برشمرد و گفت: تمدناسلامی هرچند استقلال خود را در برابر سایر تمدنها حفظ میکند و در آرمانها و اهداف از تمدن مادی غرب متمایز است ولی از تعامل با دیگر تمدنها نمیگریزد و از پیشرفتهای آنها بهره میگیرد به نوعی رهبری در این باره میفرماید: «همچنانکه اروپاییها آن روز از دانش مسلمین استفاده کردند، از تجربهی مسلمین استفاده کردند، از فلسفهی مسلمین استفاده کردند، ما [هم] امروز از دانش جهان استفاده میکنیم، از ابزارهای موجود جهانی برای برپا کردن تمدّن اسلامی، منتها با روح اسلامی و با روح معنویّت استفاده میکنیم».
وی برانگیختن عزم ملی و اسلامی را از دیگر نکات مهم در این ارتباط دانست و گفت: تمدنسازی فرایندی دستوری و آئیننامهای نیست و تا اراده و عزم ملی بر آن وجود نداشته باشد، تحقق پیدا نمیکند، تجربهی تاریخ معاصر نیز نشان داده است که برای تحقق این امر نباید بر حکومتها و سیاسیون تکیه کرد.
عدالت رکن مهم دستیابی به تمدن اسلامی
مسائلی با اشاره اینکه بر پایه سخنان رهبر انقلاب عدالت رکن مهم دستیابی به تمدن اسلامی است، گفت: تمدنسازی بدون فراگیر و نهادینه شدن عدالت ممکن پذیر نیست و اگر هم حاصل شود تمدن مطلوب نیست.
وی افزود: عدالت نیز با توصیه و نصیحت حکم فرما نمیشود، عدالت با شفافیت و اصلاح نهادهای توزیعی و جزایی حاصل میشود.
برای تحقق عدالت باید حقوق مردم را مشخص نمود و از آزادیهای فکری و مدنی آنها دفاع نمود.
مقام معظمرهبری در اینباره میفرماید: «پیشرفت بدون عدالت همان نتیجهای را خواهد داد که شما از تمدن پرجلوهی غرب، امروز دارید مشاهد میکنید....
ما پیشرفت را لازم داریم، پیشرفت به همان معنایی که امروز در ادبیات غربی بهعنوان توسعه یاد می شود… این پیشرفت، قطعاً بایستی همراه با عدالت باشد.
مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان با تاکید بر اینکه تمدنسازی اسلامی مراحلی را دارد که باید همگام با آنها حرکت نمود و از شتاب برای تحقق مراحل آینده اجتناب ورزید، اظهار داشت: هرچند از مقدمهسازی برای تحقق مراحل آینده نیز نباید غفلت ورزید؛ مراحل انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، کشور اسلامی و تمدن و دنیای اسلامی باید به ترتیب و یکی پس از دیگری طی شوند و گرنه نمای کاریکاتوری از تمدنسازی اسلامی به نمایش میگذاریم.
وی اضافه کرد: بر این اساس، راه تمدن سازی از پیشرفت و اسلامی شدن کشور ایران آغاز میشود و سپس در جهت تمدنسازی امت اسلامی باید گام برداشت.
بخشهای سختافزاری و نرمافزاری تمدن اسلامی
مسائلی با اشاره به بخشهای سختافزاری و نرمافزاری تمدن اسلامی بیان داشت: در تمدنسازی اسلامی افزون بر پیشرفتهای سختافزاری، پیشرفت نرم افزاری در فرهنگ، دیانت و سبک زندگی نیز باید صورت بگیرد که جز از راه تربیت امکانپذیر نیست و دشواری و زمانبر بودن آن شاید بسیار بیشتر از پیشرفتهای سختافزاری است.
وی با اشاره به اینکه بخش نرمافزاری پیشرفت متن و اصل تمدنسازی و پیشرفتهای سختافزاری ابزاری برای آن به شمار میآید، تصریح کرد: رهبری انقلاب دراینباره میفرماید: «ما اگر پیشرفت همهجانبه را به معنای تمدنسازی نوین اسلامی بگیریم …این تمدن نوین دو بخش دارد: یک بخش، بخش ابزاری است؛ یک بخش دیگر، بخش متنی و اصلی و اساسی است.
به هر دو بخش باید رسید.»
مبلغ تخصصی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان اضافه کرد: آن بخش ابزاری از دیدگاه رهبر انقلاب ارزشهایی است که ما امروز به عنوان پیشرفت کشور مطرح میکنیم مانند علم، اختراع، صنعت، سیاست، اقتصاد، اقتدار سیاسی و نظامی، اعتبار بینالمللی، تبلیغ و ابزارهای تبلیغ اما بخش حقیقی، آن چیزهایی است که متن زندگی ما را تشکیل میدهد که همان سبک زندگی در امور مختلف روزمره است که مبانی بسیاری مانند ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، نوع خوراک، نوع آشپزی، تفریحات، مسئلهی خط، مسئلهی زبان، مسئلهی کسب و کار، رفتار ما در محل کار، رفتار ما در دانشگاه، رفتار ما در مدرسه، رفتار ما در فعالیت سیاسی، را شامل میشود.
نفی سلطهگری در گسترش تمدن اسلامی
وی با اشاره به نفی سلطهگری در گسترش تمدن اسلامی به عنوان اصل دیگر در این ارتباط تاکید کرد: رهبری انقلاب دراینباره میفرماید: «ما باید دنبال تمدن نوین اسلامی باشیم برای بشریت؛ این تفاوت اساسی دارد با آنچه قدرتها دربارهی بشریت فکر میکنند و عمل میکنند؛ این بهمعنای تصرف سرزمینها نیست؛ این بهمعنای تجاوز به حقوق ملتها نیست؛ این بهمعنای تحمیل اخلاق و فرهنگ خود بر دیگر ملتها نیست؛ این بهمعنای عرضه کردن هدیهی الهی به ملّتها است، تا با اختیار خود، با انتخاب خود، با تشخیص خود راه درست را انتخاب کنند و امروز نوبت مسلمین است که با همت خود، تمدن نوین اسلامی را شالودهریزی کنند.»
وی اضافه کرد: بر این اساس تمدنسازی اسلامی یک حرکت سلطهطلبانه نیست بلکه حرکتی فرهنگی و هدایتگر است از این رو با دستآوردهای نظامی را ابزاری برای گسترش تمدنسازی قرار داد و با تسلط نظامی در پی تحقق آن در جهان اسلام بود.
وحدت و گفتگوی اسلامی مقدمه دستیابی به تمدن اسلامی
مسائلی وحدت و گفتگوی اسلامی مقدمه دستیابی به تمدن اسلامی برشمرد و گفت: برای رسیدن به تمدن اسلامی باید مقدماتی را طی کرد که مقدمه اساسی رسیدن به تمدن اسلامی وحدت امت اسلامی و دستیابی به گفتگوی برادرانه اسلامی است.
وی با بیان اینکه شناخت ملتهای اسلامی و به رسمیت شناختن اختلافهای فکری در دایره اسلام و قرآن لازمه رسیدن به وحدت اسلامی است، تاکید کرد: برای وحدت اسلامی باید مدارا را اساس تربیت قرار داد و امکانات سخت افزاری و نرمافزاری گفتگو را فراهم نمود.