ضرورت توجه به صادرات محصولات دانشبنیان
یکی از فعالان و صاحبنظران عرصه فعالیتهای دانشبنیان با تأکید بر صادرات محصولات دانشبنیان گفت: معاونت علمی و صندوق پژوهش تلاشهایی را در این زمینه دارند ولی کفایت نمیکند و در این عرصه باید بیشتر تلاش کنیم، تا صادرات نداشته باشیم نمیتوانیم محصولات دانشبنیان را جایگزین نفت کنیم.

ایسنا/قزوین یکی از فعالان و صاحبنظران عرصه فعالیتهای دانشبنیان با تأکید بر صادرات محصولات دانشبنیان گفت: معاونت علمی و صندوق پژوهش تلاشهایی را در این زمینه دارند ولی کفایت نمیکند و در این عرصه باید بیشتر تلاش کنیم، تا صادرات نداشته باشیم نمیتوانیم محصولات دانشبنیان را جایگزین نفت کنیم.
سیدمحمدرضا فاطمی حسینی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: شرکتهای دانشبنیان محصولات جدید تولید میکنند در حالی که بازار و اشخاص حقیقی و حقوقی تغییرپذیری کمتری دارند و مواجهه آنان با محصولات نو به سختی اتفاق میافتد و به سختی تغییر را در زندگی و خرید قبول میکنند.
وی ادامه داد: معمولاً در دنیا بخش خصوصی برای خرید محصول دانشبنیان تسهیلاتی را در نظر میگیرد ولی بهدلیل عدم ثبات اقتصادی در کشور این امکان در ایران وجود ندارد بنابراین دولت بایستی این خلأ را با تسهیلگری و واسطهگری مناسب پر کند.
این صاحبنظر عرصه فعالیتهای دانشبنیان بیان کرد: البته دولت باید اولین مصرفکننده محصول شرکتهای دانشبنیان باشد تا این شرکتها بتوانند رونق بگیرند.
منظور از تسهیلگری پرداخت تسهیلات نیست دولت میتواند هر گونه تسهلیگری داشته باشد تا محصولات این شرکتها به بازار برسد و در بازار آزمون و خطای لازم را داشته باشند.
وی تصریح کرد: کار نو انجام دادن خطر بیشتری نسبت به انجام دادن کارهای معمولی دارد، در کار نو تحقیقات انجام میشود و معلوم نیست که به ثمر برسد یا خیر بنابراین برای تولید انبوه، نگهداری، بازار فروش و خدمات پس از فروش نیز مشکلاتی وجود دارد لذا در این موارد نیاز است که سیستمهای مختلف به میدان آیند و کمک کنند.
فاطمی اشاره کرد: در کشور دستگاهها و تجهیزات خوبی در مراکز آموزشی در حال خاک خوردن هستند در حالی که شرکتهای دانشبنیان در مراحل تحقیقات مجبور هستند هزینه کرده و یا اینکه تجهیزاتی را خریداری کنند اگر این شرکتها بتوانند از امکانات دولتی بهرهمند شوند هزینه تحقیقات آنان کاسته خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه در دانشگاهها شاهد مدرکگرایی هستیم، افزود: در حال حاضر اساتید دنبال پایاننامه و دانشجویان نیز بهدنبال نمره هستند و هیچ یک به دنبال خروجی مطلوب نیستند.
آموزش در دانشگاهها به شدت ضعیف شده است و دانشجویان در دوره تحصیل مهارتهای لازم را نیز کسب نمیکنند.
رشد رشتههای علوم پایه در گرو رشد شرکتهای دانشبنیان
این صاحبنظر عرصه فعالیتهای دانشبنیان تشریح کرد: دانشجویان رشتههای پرمخاطب اگر روحیه خلاقیت و کارآفرینی نداشته باشند بازار کشش لازم را نخواهد داشت؛ واقعیت این است که در سطح علوم پایه دچار ضرر و زیان شدیم و توجهی به آنها نمیشود.
جایگاه رشتههای علوم پایه در موسسات و شرکتها روشن نیست بنابراین مخاطب زیادی ندارد بر همین اساس اقبال افراد به رشتههای پایه کم است، اگر شرکتهای دانشبنیان رشد کنند رشتههای علومپایه نیز رشد خواهند کرد چون این شرکتها به این علوم نیاز دارند.
وی گفت: باید صادرات محصولات دانشبنیان را به جد پیگیری کنیم، معاونت علمی و صندوق پژوهش تلاشهایی را در این زمینه دارند ولی کفایت نمیکند و در این عرصه باید بیشتر تلاش کنیم؛ تا صادرات نداشته باشیم نمیتوانیم محصولات دانشبنیان را جایگزین نفت کنیم.
این صاحبنظر عرصه فعالیتهای دانشبنیان یادآور شد: به محض معرفی محصول به شرکت خارجی آنان تحقیق میکنند تا ببینند محصول دانشبنیان در کشور خودمان مصرف میشود یا خیر، با این وجود اگر مسئولین دولتی از محصولات دانشبنیان خرید کنند علاوه بر توسعه بازار داخل به صادرات محصول دانشبنیان نیز کمک خواهند کرد.
انتهای پیام