دود اختلاف توانیر و شرکت گاز در چشم مردم/ مقصر اصلی قطعی برق دیروز کیست؟
هنوز خاموشیهای تابستان از یاد مردم نرفته است که خاموشیهای زمستان هم به آن اضافه شد به طوری که مشکلاتی را در بخشهای مختلف ایجاد میکند.

به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هنوز خاموشیهای تابستان از یاد مردم نرفته است خاموشیهای زمستان هم به آن اضافه شد به طوری که مشکلاتی را در بخشهای مختلف ایجاد می کند.
طبق بررسی های انجام شده وزارت نیرو کمبود گاز در نیروگاه ها را متهم اصلی قطع برق در کشور بخصوص تهران می داند به طوری که نتایج بررسی ها نشان میدهد که اگر مصرف گاز در کشور کاهش نیابد ممکن است این خاموشی ها به طور مداوم دوام داشته باشد.
تابستان امسال را با قطع شدن برق گذراندیم بررسی دادههای آماری نیز نشان میدهد در شرایط عادی حدود ۳۳ درصد و در شرایط اوج بار، حدود ۵۰ درصد از برق مصرفی کشور در بخش خانگی مصرف میشود.
همچنین تفاوت اوج مصرف برق در زمستان و تابستان حدود ۲۰ هزار مگاوات است که نشاندهنده نقش چشمگیر وسایل سرمایشی در افزایش مصرف برق در تابستان است؛ لذا این دو موضوع حاکی که دولت باید تمرکز خود را بر مدیریت مصرف خانگی بهویژه کاهش مصرف وسایل سرمایشی بگذارد.
گزارشها از قطع و اختلال توزیع برق از صبح روز گذشته سه شنبه 23 دی در برخی شهرها مانند تهران، گیلان، کرج، اراک، اصفهان، خوزستان، سمنان، قم و اردبیل حکایت دارد.
اگر چه درخصوص دلیل قطعی برق در کلان شهرهای ایران نظرهای متفاوتی ارائه شده اما مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق ایران گفته است که برخی خاموشیها ناشی از کمبود سوخت نیروگاههاست.
سخنگوی صنعت برق: عذرخواهیم!
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور در در گفتوگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،درباره قطع برق در مناطق ۲، ۳، ۶، ۹، ۱۱،۱۳ و ۱۴ تهران اظهار کرد: در برخی از مناطق کشور محدودیت موقتی به دنبال موضوع محدودیت سوخت نیروگاهها اعمال شده است که باعث شد در برخی مناطق خاموشی مقطعی داشته باشیم.
او افزود: با توجه به اینکه خاموشی مقطعی بوده، امکان اطلاع رسانی نداشتیم.
به محض اینکه مشکل سوخت و محدودیت تامین گاز برطرف شود، خاموشی نخواهیم داشت.
او تاکید کرد: اگر مردم ۱۰ درصد در مصرف گاز صرفه جویی کنند مشکل قطعی برق نخواهیم داشت.
رجبی مشهدی درباره مذاکره با وزارت نفت برای تامین بیشتر سوخت گفت: با تامین گاز خانگی است و صرفه جویی این موانع برطرف خواهد شد.
این مقام مسئول از مشترکان خواست که برای کمک به حفظ پایداری شبکه برق و تامین گاز همه مناطق، با خاموش کردن لامپهای اضافی در منزل و محل کار، پوشیدن لباس گرم در منزل و کاهش یک درجهای دمای هوای منزل و محل کار، در این اقدام به دست اندرکاران صنعت برق و گاز همکاری کنند.
البته که او امروز در گفتگوی زنده تلویزیونی نیز بابت از پیش هماهنگ نبودن زمان قطعی برق در کشور نیز به نوعی عذرخواهی کرد.
بررسی دادههای آماری شرکت مادرتخصصی توانیر نشان میدهد طی ۱۰ سال اخیر با وجود آنکه مصرف برق، تعداد مشترکین و سرانه مصرف برق در ایران رشد قابلتوجهی داشته است، میزان تولید برق در ایران و سرمایهگذاری در تولید برق به نسبت مصرف کشور افزایش نیافته است، لذا در حال حاضر میزان حداکثر تقاضای مشترکان از حداکثر توان تولیدی شبکه کل کشور پیشی گرفته و شاهد خاموشی برق در شهر تهران و سایر نقاط کشور هستیم.
اما با وجود این موضوعات وزارت نیرو قطع برق را به دلیل نبود گاز می داند به طوری که باتوجه به اینکه بیژن زنگه وزیر نفت کمبود گاز را دلیل قطع شدن گاز می داند ولی شرکت گاز این موضوع را تکذیب می کند.
کمبود گاز در نیروگاه های کشور تکذیب شد
محمد عسگری سخنگوی شرکت ملی گاز ایران، در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تاکید مسئولان وزارت نیرو مبنی بر کمبود گاز در نیروگاه ها و قطعی برق به این علت بیان کرد: قطع برق به دلیل کمبود یا قطعی گاز صحت ندارد.
او گفت: مسئول گازرسانی ما نیز این موضوع را اطلاع رسانی کرده که قطعی گاز نیروگاه های برق، ناشی از مسائل دیگری است و ارتباطی با شرکت گاز ندارد، شرکت ملی گاز ایران یک تعهدی دارد که طبق تعهدش در حال انجام گازرسانی است.
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران در پایان تاکید کرد: این گازرسانی نسبت به سال گذشته بیشتر شده و کمتر نشده است.
بر این اساس دادههای آماری نشان میدهد گرچه میزان صادرات سالانه برق ایران به کشورهای منطقه بیش از میزان واردات از آنهاست، دو نکته در این بین در محافل خبر مغفول مانده است، بهطوریکه اولا میزان صادرات برق ایران در قبال میزان مصرف و تولید برق بسیار ناچیز است و ثانیا ایران در روزهای اوج مصرف و بهویژه در تابستان، میزان واردات برق ایران از همسایگان، کمتر از صادرات برق به آنها است.
نتایج عملکرد سالانه شرکت توانیر نشان میدهد ایران در سال ۸۷، ۳۸۷۶ مگاوات برق صادر کرده است که این میزان در سال ۹۱ به ۱۱ هزار مگاوات، در سال ۹۲ به ۱۱ هزار و ۴۵۰۰ مگاوات، در سال ۹۳ و ۹۴ به ۹۸۰۰ تا ۹۶۰۰ مگاوات و در سال ۹۵ به ۶۶۰۰ مگاوات و درنهایت در سال ۹۶ به ۷۸۰۰ مگاوات رسیده است.
اما ایران طی سالهای ۸۹ تا ۹۶ سالانه در قبال صادرات خود، بین ۴۲۰۰ تا ۳۰۰۰ مگاوات برق از کشورهای منطقه وارد کرده است که این موضوع نشاندهنده تبادل انرژی است و به آن معنا که برخی رسانهها مدعی بودند مصداق ضربالمثل «چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است»، نیست.
همچنین تفاوت میزان تبادل نیز به این معناست که در سایر فصلهای سرد که مصرف برق کشور پایین است، ایران بخشی از برق مازاد بر نیاز خود را صادر کرده که قابل ذخیره نبوده و منطقیترین روش، همان صادرات یا مصرف در بخشهای دیگر چون صنعت و کشاورزی و...
بوده است.
میزان صرفه جویی مردم در برق فقط یک "لامپ" است!
حمیدرضا منصوری معاون بهره برداری و دیسپچینگ شرکت توزیع برق در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به خاموشی های امروز برخی مناطق تهران بیان کرد: افزایش مصرف سوخت طی دو هفته اخیر، موجب ایجاد محدودیت هایی برای سوخت نیروگاه های کشور شد.
این محدودیت ها منجر به کاستی ها در تولید برق می شود.
محدودیت های سوخت در برخی از نیروگاه های شمالی کشور، باعث ایجاد اختلال در تولید شده و جهت حفظ پایداری شبکه برق، مجبور به خاموشی در برخی از نقاط شهر تهران شدیم.
این مقام مسئول بیان کرد: در چنان مواقعی چند سناریو داریم.
این خاموشی را در سطح شهر میچرخانیم که شاهد خاموشیهای بلند مدت در یک منطقه نباشیم.
مدیریت اضطراری در تهران به طور چرخشی همه مناطق تهران را در بر گرفت.
از این رو بیش از ۷ تا ۸ درصد از مشترکان برق در لحظه خاموش نبودند.