خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 03 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شخصیت همه افراد جامعه ریشه در کودکی دارد

ایسنا | استان‌ها | یکشنبه، 14 دی 1399 - 06:24
یک جامعه‌شناس گفت: از دید علمی شخصیت همه افراد جامعه ریشه در کودکی آن‌ها دارد، این که افراد چگونه صحبت می‌کنند، چگونه عصبانی می‌شوند و نسبت به رویدادهای اطراف خود چه نوع واکنشی و با چه شدتی نشان می‌دهند رابطه مستقیم با تربیت خانواده، محیط زندگی و ژنتیک افراد دارد.
فرهنگ،جامعه،تحصيلات،عمومي،آقابابايي،اشاره،زندگي،شعور،متغيرها ...

ایسنا/چهارمحال و بختیاری یک جامعه‌شناس گفت: از دید علمی شخصیت همه افراد جامعه ریشه در کودکی آن‌ها دارد، این که افراد چگونه صحبت می‌کنند، چگونه عصبانی می‌شوند و نسبت به رویدادهای اطراف خود چه نوع واکنشی و با چه شدتی نشان می‌دهند رابطه مستقیم با تربیت خانواده، محیط زندگی و ژنتیک افراد دارد.
عزیزالله آقابابایی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص رابطه فرهنگ و سواد، اظهار کرد: در جهان امروز، موقعیت فرهنگ روز به‌روز پیچیده تر، حساس‌تر و در عین حال اهمیت بیش‌تری پیدا می‌کند، زندگی روزمره ما بیشتراز گذشته زیر نفوذ فرهنگ و جلوه‌های گوناگون قرار گرفته است و همچنین از سوی دیگر تحولات اجتماعی، فرآیند پرشتاب جهانی شدن، رشد بی‌سابقه فناوری، گسترش و نفوذ بی‌مانند ارتباطات و پدیده‌های دیگر از این دست، دگرگونی‌های بنیادی و بلا انقطاع را در فرهنگ سبب شده است.
این جامعه‌شناس افزود: همین تحولات مداوم در فرهنگ، باور به دشواری یا ناممکن بودن برنامه‌ریزی فرهنگی را موجب شده است به‌گونه‌ای که عده‌ای معتقدند در این دنیای پرتلاطم، برنامه‌ریزی برای فرهنگ ممکن نباشد و یا دست کم کاری سخت و دشوار است.
وی با اشاره به فرهنگ رایج جامعه و یا همان فرهنگ عمومی، خاطرنشان کرد: فرهنگ عمومی حوزه‌ای از نظـام فرهنگـی جامعه است که برخلاف حوزه فرهنگ رسمی عمـدتاً بر پذیرش و اقناع، استوار شده و بنابراین تحقیق در آن معادل بـا تحلیـل و تبیـین آموخته‌ها، یافته‌ها، گرایشات و رفتارهای مردم جامعـه است، زیرا اصلاح فرهنگ عمـومی عمـدتاً بـه ویژگـی‌هـای اکتسابی شهروندان یک جامعه در گذر سـال‌ها یا حتی قرن‌ها اطـلاق مـی‌شـود.
آقابابایی با بیان اینکه تعریف جامع از فرهنگ عمومی تا حدودی دشوار است، تصریح کرد: دو نکته روشنگر فرهنگ عمومی است، فرهنگ عمومی اکتسابی و آموختنی است و چون آموختنی خواهد بود، بنابراین این فرهنگ تغییرپذیر نیز است و باتوجه به پویایی فرهنگ باید گفت که یکسری از عوامل و متغیرها به طـور مـستقیم بـر فرهنگ عمومی تاثیرگذار هستند.
این جامعه شناس با اشاره به اینکه متغیرهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، مذهبی و ..
در فرهنگ موثر هستند، توضیح داد: متغیرهــای فرهنگــی- اجتمــاعی تاثیرگذار در فرهنگ شامل مدرسـه، وسـایل ارتبـاط جمعـی، خـانواده، دوسـتان، نهادهای مردمـی و نیـز برنامـه‌هـای فرهنگـی از جمله همایش‌ها، سخنرانی‌ها، فعالیت‌های هنری و مراسـمات فرهنگی از مولفـه‌هـای فرهنـگ عمـومی است.
وی افزود: متغیرهــای مــذهبی ماننــد مــساجد، روحانیون، هیأت‌های مذهبی و جلسات قرآنی، متغیرهای سیاسی شامل حکومت، رهبری، روابط با کشورهای خارجی، احزاب و متغیرهای اقتصادی از جمله بـازار، تـورم، عرضـه و تقاضـا و ...
نیـز از عوامـل مـوثر بـر فرهنگ عمومی هستند که از آن تاثیر می‌گیرند.
آقابابایی با بیان اینکه این روزها جمله تحصیلات شعور نمی‌آورد را از زبان بسیاری از افراد جامعه می‌شنویم، گفت: بسیاری از زمان‌ها، رفتارهایی را از برخی افراد تحصیل‌کرده مشاهده می‌کنیم که باب میلمان نیست و از این رفتارها متعجب می‌شویم و مشاهداتمان حاکی این مسئله است که تحصیلات شعور نمی‌آورد.
فرد بی‌شعور به چه کسی اطلاق می‌شود؟
این جامعه شناس اضافه کرد: معمولا فرد بی‌شعور به کسی اطلاق می‌شود که رفتاری متناسب با موقعیت در جامعه نداشته باشد، یعنی توقعات معمول عرف را در مناسبات اجتماعی برآورده نکند، این مسئله می‌تواند گستره وسیعی از افکار و رفتارها را شامل شود.
وی بیان کرد: از دید علمی شخصیت همه افراد جامعه ریشه در کودکی آن‌ها دارد، این که افراد چگونه صحبت می‌کنند، چگونه عصبانی می‌شوند و نسبت به رویدادهای اطراف خود چه نوع واکنشی و با چه شدتی نشان می‌دهند رابطه مستقیم با تربیت خانواده، محیط زندگی و ژنتیک افراد دارد.
آقابابایی در خصوص این سوأل که آیا تحصیلات می‌تواند موجب افزایش شعور و سطح فرهنگ در افراد شود، یادآور شد: درهرصورت خواندن مطالب سخت بیش‌تر از آنچه فکرش را بکنیم روی سلول‌های مغز شما تاثیر دارند و این کار به افراد کمک می‌کند بتوانید به مسائل پیچیده‌تری فکر کنید.
این جامعه شناس تاکید کرد: در بسیاری از موارد بی‌شعوری از فرهنگ و باورهای افراد ناشی می شود، در محیط دانشگاه همه افراد متعلق به یک منطقه و فرهنگ نیستند و از نظر سطح زندگی و نگرش بسیار متنوع هستند و باتوجه به اینکه دامنه رفتار و باورهای افراد را گسترده‌تر می‌کند موجب می‌شود خواندن مطالب جدید و تلاش برای یادگیری، قابلیت های مغز هر انسانی را افزایش دهد و افراد را تغییر دهد.
وی ادامه داد: بسیاری از اوقات تحصیلات به میزان شعور در افراد ارتباط داده می‌شود، در حالیکه علم و دانش بر تربیت کودکی و ژنتیک افراد تاثیری ندارد، همچنین تحصیلات لایه بیرونی هر انسان و یک نشانه در دسترس برای اشاره کردن به افراد است، در صورتی که رفتارهای افراد در لایه‌های درونی‌تر قرار می گیرند، برای همه آسان‌تر است که برای اشاره به یک شخص به کاپشن قرمز او توجه کنیم تا تی‌شرت سورمه‌ای!
یک فرد تحصیل‌کرده از شخص بدون تحصیلات بهتر نیست
آقابابایی با اشاره به اینکه تحصیلات مایه فخر و مباهات اشخاص در جامعه است، خاطرنشان کرد: یک فرد تحصیل‌کرده از شخص بدون تحصیلات بهتر نیست، او ممکن است از نظر فرهنگ، باورها و رفتارها بسیار پایین‌تر باشد چون چارچوب شخصیت او در سال‌های اول زندگی ساخته شده درست در زمانیکه سواد خواندن و نوشتن نداشت.
این جامعه‌شناس در پایان توضیح داد: تحصیلات، مطالعه و بودن در محیط‌های آکادمیک باعث می‌شود افراد نسبت به گذشته خود فرد بهتری شوند، اما این بهتری لزوما از نظر اخلاقی نیست، بلکه موجب می‌شود بیشتر فکر کنیم، با نظریه‌ها و باورهای مختلف مواجه شده و راحت‌تر تنوع آن‌ها را بپذیریم، همچنین نگاه علمی‌تری به جهان و پدیده‌ها خواهیم داشت.
انتهای پیام