سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

حضور بانوان در عملیات های آتش نشانی به کجا رسید؟

فارس | اجتماعی و حوادث | چهارشنبه، 19 آذر 1399 - 15:13
سخنگوی شورای شهر تهران گفت: ضرورت حضور بانوان به عنوان نیروی عملیاتی و ایمنی توسط شهردار و معاونانش نباید نادیده گرفته شود.
جذب،سازمان،تهران،داوطلب،بانوان،ايمني،آتش،آتشنشان،نشاني،خانم

به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری فارس، علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران در صفحه شخصی خود در توئیتر درباره جذب آتش‌نشانان زن اظهارداشت:صبح امروز به سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی رفتم و با تعدادی از بانوان داوطلب آتشنشان به عنوان نمایندگان ٨منطقه عملیاتی و همچنین مدیرعامل و معاونین این سازمان دیدار کردم.
وی افزود:حضور تعداد زیادی از نیروهای داوطلب و به ویژه بانوان سرمایه بسیار مهمی برای سازمان آتش نشانی، شهرداری و شهر تهران است.
در خلال گفتگوها دریافتم بانوان داوطلب آتش نشان که بیش از ١٠سال به طور مستمر به فعالیت داوطلبانه پرداخته اند، تجربه طولانی و مهارت و دانش عمیقی در حوزه خدمات ایمنی و آتش نشانی دارند؛ دریغ است که برخلاف بسیاری از کشورهای جهان، ما در تهران ضرورت حضور خانم ها در قامت نیروی عملیاتی ایمنی و آتشنشانی را در قامت نیروهای رسمی نادیده بگیریم و شهروندان از توان و ظرفیت های ویژه آنها در عملیات و ایمنی بهره مند نشوند.
سخنگوی شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: خوشحالم که قرار است به زودی ١٦ بانوى آتشنشان جذب سازمان شوند.اما با توجه به وجود این تعداد بانوان داوطلب فعال و آموزش دیده در طول بیش از ١٠سال همچنین ضرورت حضور خانم های آتشنشان، مناسب مى دانم شهردار و معاونت منابع انسانی با نگاه ویژه نسبت به حفظ این نیروهاى داوطلب ارزشمند، پرانگیزه، علاقمند و آموزش دیده؛ جذب و ایجاد ظرفیت قانونى آن را در فرایند جذب بانوان نادیده نگیرند.
به گزارش فارس، مهدی داوری، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران اخیرا اعلام کرد: جذب 116 نیروی آتش‌نشانی در دستورکار سازمان است که 100 نفر از این افراد آقا و 16 نفر خانم هستند.
وی با تأکید بر این موضوع که از اواخر ماه جاری جذب آتش‌نشانان زن در تهران آغاز می‌شود، گفت: تعداد آتش‌نشانان زن در این مرحله کم است، چرا که کار به صورت پایلوت است و می‌خواهیم مشکلات را احصاء کنیم و بعد در مراحل بعد تعداد بیشتری جذب کنیم.
انتهای پیام/