البرز و معجونی از جاذبههای گردشگری/از اسکی روی برف تا کویرگردی
کرج - شمال استان البرز کوهستانی و جنوب استان کویری است، با توجه به نزدیکی به سال جدید و آغاز تعطیلات نوروز معجونی از جاذبه های گردشگری در انتظار گردشگران و طبیعت گردان است.

خبرگزاری مهر - گره استانها: سی و یکمین استان ایران که در دامنه رشته کوههای البرز مرکزی واقع است دارای جاذبههای گردشگری فراوانی است که کمتر از آن سخن گفته شده اما هر چه پیش تر میرویم از آن بیشتر خواهید شنید.
استان البرز سرزمین پدیدههای طبیعی دست نخورده و بناهای تاریخی فراوان واقع در شمال ایران و در دامنه رشتههای کوههای البرز مرکزی مقصدی مناسب برای گردشگری است وجود آب و هوای متنوع، ویژگی خاصی به این استان بخشیده و در مجموع البرزی دیدنی و شنیدنی را در پیش چشم مسافران و گردشگران و همچنین محققان قرار داده است.
گردشگرانی که البرز را مقصد نهایی خود انتخاب میکنند در یک روز هم میتوانند از سرسبزی جاده چالوس بهره مند شوند و هم میتوانند در کویر اشتهارد شبی پر ستاره را سپری کنند و اما برخی که به ورزشهای زمستانی علاقه مند هستند با حضور در پیست اسکی دیزین و خور میتوانند لذت اسکی روی برف را تجربه کنند در واقع میتوان ادعا کرد استان البرز استانی چهارفصل است.
پیست «دیزین» و «خور» هدف نهایی گردشگران علاقه مند به ورزشهای زمستانی
پیست اسکی دیزین در ۱۲۳ کیلومتری شهرستان کرج و ۷۰ کیلومتری روستای زیبای ولایت رود واقع شده است.
وجود پیست دیزین و کوهها و دشتهای زیبا باعث شده است که روستای ولایت رود یکی از روستاهای هدف گردشگری استان البرز باشد.
در ادامه به معرفی پیست دیزین، خور و روستای ولایت رود میپردازیم ارتفاع پیست دیزین از سطح دریا حدود سه هزار و ۸۰۰ متر است و دارای ۲۳ بالابر در مسیر اسکی، ۳ تله کابین، ۷ تله اسکی و بالابرهای دوچرخه است.
امکانات تفریحی و آموزشی متنوعی مانند زمینهای تنیس، والیبال، زمین بازی کودکان و پیست اسکی روی چمن در پیست دیزین تعبیه شده است تا هم وطنان برای گذران اوقات خود گزینههای متفاوتی برای انتخاب پیش رو داشته باشند.
گردشگرانی که به کوهنوردی و سوارکاری علاقه مند هستند میتوانند در پیست دیزین به این خواسته خود جامه عمل بپوشانند، این پیست دارای اقامتگاههای ممتاز، رستورانهای زیبا و مجهز و هتل از جمله هتل معروف «گاجره» است.
پیست دیزین در سال ۱۳۴۸ تأسیس شد و در شمار پیستهای معروف جهان قرار دارد دیزین اولین پیست در ایران است که از طرف فدراسیون جهانی اسکی مورد تأیید برای برگزاری مسابقات رسمی قرار گرفت و به عنوان پیست بین المللی شناخته شد پیست دیزین دارای ۳ مسیر تله کابین، ۲ تله سیژ، ۲۳ پیست اسکی و ۷ تله اسکی بشقابی و تله اسکی چکشی و پیست چمن است که در فصول مختلف سال پذیرای علاقه مندان به اسکی و سایر ورزشهای تابستانی و زمستانی است.
دسترسی به این پیست در فصل تابستان از سمت شمشک در استان تهران همچنین جاده کرج – چالوس و روستای ولایت رود امکان پذیر است ولی در زمستانها به دلیل بهمنگیر بودن محور شمشک به دیزین، غیرقابل تردد بوده و تنها از جاده کرج – چالوس قابل دسترسی است.
اما در ادامه لازم است یکی دیگر از پیستهای مهم و معروف استان البرز را معرفی کنیم؛ پیست خور یکی از ظرفیتهای گردشگری سی و یکمین استان کشور است واژه خور به معنای خورشید نام روستایی تاریخی واقع در ۳۰ کیلومتری شمال شرق کرج است.
در جاده کرج – چالوس قبل از تأسیسات سد کرج و روستای خوزنکلاه در سمت راست جاده و پس از روستای گوراب و سیجان در منتهی الیه جاده روستای خور واقع شده است که در ابتدای روستا، بر دامنه کوههای بلند گندم چال، پیست اسکی قرار دارد و با کمی عبور از پیچ و خمهای کوههای جنوب روستای خور به مناظر زیبای طبیعی و آبشار خور میرسید.
ساخت این پیست به پیش از سال ۵۷ باز میگردد و پس ار دوران جنگ تحمیلی مجدداً راه اندازی شده است در سال ۸۸ با تغییر در شیوه مدیریت و تفویض اختیارات مربوطه آغاز به کار کرد این پیست اسکی دارای دو مسیر یک هزار و ۸۵۰ متری و ۳۵۰ متری است.
پیست اسکی خور هم اکنون در طول هفته برای استفاده همگان آماده است امکانات بالابری این پیست تله اسکی بشقابی و یک دستگاه برفکوب است البته یک رستوران برای پذیرایی از اسکی بازان نیز وجود دارد.
چشم اندازهای زیبا و بکر این پیست توجه بازدیدکنندگان را در چهار فصل سال به خود جلب کرده است.
رودخانه خروشان ولایت رود در جنوب روستا جریان دارد
اما در ادامه در خصوص روستای ولایت رود باید گفت؛ این روستا از جنوب به کوه لارک و از جنوب شرقی به کوههای دیزین محدود میشود.
آب و هوای آن در فصل بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است.
رودخانه خروشان ولایت رود در جنوب روستا جریان دارد.
این روستا از ییلاقات خوش آب و هوا و زیبایی برخوردار است از دوره قاجاری مورد توجه بوده است و سابقه تاریخی طولانی دارد.
مردم روستای ولایت رود به زبان فارسی و با لهجه محلی سخن میگویند.
الگوی سکونت و معیشت بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۷۵ روستای ولایت رود دارای یکهزار و ۱۷۳ نفر بوده است که در سال ۸۵ به یکهزار نفر کاهش یافته است.
قدمت برخی از روستاهای محور چالوس هزارساله است
درآمد اکثر مردم این روستا از فعالیتهای دامداری، باغداری و تولید عسل تأمین میشود.
سیب، گیلاس، گلابی، آلبالو وگردو و فرآوردههای لبنی مانند شیر، ماست، دوغ و کشک از محصولات باغی و دامی این روستاست.
با تفاسیر ارائه شده باید گفت؛ محور کرج – چالوس یکی از جادههای زیبای جهان است که به جز هم وطنان بسیاری از گردشگران بینالمللی نیز آن را به خوبی میشناسند، در این خصوص معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی البرز در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: این محور شناخته شده دارای ظرفیتهای گردشگری بالایی است به طوری که بسیاری از هم وطنان در طول سال برای یک بار هم که شده از این جاده دیدن میکنند.
احمد ترکاشوند تاکید کرد: یکی از ظرفیتهای گردشگری این محور وجود روستاهای با قدمت هزار ساله است به طوری که بسیاری از پایتخت نشینان و همچنین شهروندان کرجی تعطیلات آخر هفته خود را در ویلاهای روستاهای محور چالوس میگذرانند.
گردشگری روستایی افزایش درآمد روستانشینان را بدنبال دارد
وی بازدید گردشگران از روستاهای این محور را منبع درآمدی برای روستاییان دانست و گفت: بازدید گردشگران باعث شده که بسیاری از روستا نشینان هوای مهاجرت نداشته باشند و ترجیح دهند که در روستا بمانند و به کار دامپروری و کشاورزی بپردازند.
وی بازدید گردشگران و طبیعت گردان در روستاهای محور چالوس را باعث توسعه فرهنگی بومیان این روستاها دانست و افزود: گردشگری روستایی راهی مناسب برای تقویت اقتصاد روستاهای استان و افزایش منابع درآمد روستانشینان است.
وی به رابطه دو سویه گردشگر و روستانشینان اشاره کرد و گفت: از یک سو گردشگری به مردم بومی سود میرساند و از سویی دیگر نیز، بومیان در توسعه گردشگری نقش ایفا میکنند.
معاون گردشگری میراث فرهنگی البرز در پایان توسعه گردشگری روستایی در البرز را منوط به فراهم کردن زیرساختهای مناسب فیزیکی و همچنین فرهنگسازی دانست.
روستای ولایت رود مملو از دشتهای سرسبز و درههای خوش آب و هوا است
ولایت رود از روستاهای میانکوهی منطقه کرج محسوب میشود و بافت مسکونی متراکمی دارد.
جمعیت این روستا در فصل زمستان کاهش مییابد ولی با آمدن بهار و اعتدال هوا، افزایش مییابد.
خانههای روستاییان اغلب در یک طبقه با دیوارهای ضخیم و سقفهای مسطح و یا شیروانی ساخته شدهاند.
مصالح عمده به کار رفته در آنها شامل لاشه سنگ، سیمان، گچ و تیرآهن است.
ویلاهای ییلاقی زیبایی نیز در اراضی ولایت رود بنا شدهاند که جلوه ییلاقی خاصی به روستا بخشیدهاند.
جاذبههای گردشگری روستای ولایت رود در میان کوهستان البرز واقع شده است و آب هوایی پاک، چشم اندازهای زیبا و طبیعت دست نخوردهای دارد.
چشمههای پر آب، دشتهای سرسبز و پهناور و دره خوش آب و هوا و زیبای ولایت رود، جذابیت ویژه ای به این روستا بخشیده است.
ترانههای محلی با گویش مازنی و گیلکی وِرد زبان اهالی است
سرچشمههای اصلی رودخانه کرج از اطراف این روستا جریان مییابند و موجبات سرسبزی و طراوت چشمگیر فضاهای پیرامونی را فراهم میآورند.
باغات سرسبز و انبوه میوه و پوشش گیاهی غنی و اراضی حاصلخیز جذابیتهای این روستا را دو چندان کردهاند.
انواع جانورانی مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، قوچ، میش، بز کوهی، گراز، خرس، کبک و قرقاول در اطراف این روستا زندگی میکنند.
مردم روستای ولایت رود نیز همانند سایر مردم ایران، اعیاد ملی و مذهبی نوروز، قربان، فطر و میلاد پیامبر (ص) را با مراسم خاص به جشن و شادی و ایام وفات ائمه (ع) را به عزاداری میپردازند.
در این روستا ترانههای محلی به گویش مازندرانی و گیلانی رایج است و در مراسم عروسی و سایر جشنهای نواخته و خوانده میشوند.
مهمترین سوغات این روستا انواع میوه، خشکبار و فرآوردههای لبنی است
مهمترین سوغات این روستا انواع میوه، خشکبار و فرآوردههای لبنی است از مهمترین غذاهای رایج روستا میتوان به انواع کباب، آش ها و غذاهای محلی اشاره کرد که با سبزیهای کوهی و محصولات داخل روستا طبخ میشوند.
روستای ولایت رود از طریق جاده کوهستانی و زیبای کرج – چالوس قابل دسترسی است.
در پایان باید گفت؛ شمال استان البرز کوهستانی و جنوب استان کویری است، با توجه به نزدیکی به سال جدید و آغاز تعطیلات نوروز معجونی از جاذبههای گردشگری در انتظار گردشگران و طبیعت گردان است.