سیتیاسکنهای بیرویه آسیبزا میشود
کارشناس مسئول رادیولوژی بیمارستان امیرالمومنین (ع) خدابنده گفت: مقدار اشعه جزئی که در سیتیاسکن ریه وارد بدن انسان میشود، تقریبا بالای ۷۰ برابر مقدار اشعه جزئیگرافی ریه است و این نشان میدهد که باید تا حدی از سیتیاسکنهای بیرویه جلوگیری شود.

ایسنا/زنجان کارشناس مسئول رادیولوژی بیمارستان امیرالمومنین (ع) خدابنده گفت: مقدار اشعه جزئی که در سیتیاسکن ریه وارد بدن انسان میشود، تقریبا بالای ۷۰ برابر مقدار اشعه جزئیگرافی ریه است و این نشان میدهد که باید تا حدی از سیتیاسکنهای بیرویه جلوگیری شود.
مریم گنجخانلو در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: سیتیاسکن ریه یک روش تصویربرداری پزشکی از بدن و ارگانهای داخلی بیماران است که با تابش اشعه ایکس به بدن و دریافت اطلاعات و پردازش آن توسط کامپیوتر پیشرفته انجام میشود که امکان بازسازی اطلاعات و تهیه تصاویر را در مقاطع مختلف ممکن میسازد.
وی با اشاره به وضعیت کرونا در شهرستان خدابنده، تصریح کرد: از آغاز شیوع ویروس کرونا، تعداد سیتیاسکن ریه انجام شده در بیمارستان امیرالمومنین (ع) این شهرستان، ۱۱ هزار و ۳۸۰ مورد است که آمار مذکور ۶.۳ درصد از جمعیت خدابنده را شامل میشود.
گنجخانلو با اشاره به اینکه در حال حاضر تشخیص قطعی بیماری کرونا توسط تست آزمایشگاهی RT - PCR صورت میگیرد، ادامه داد: تصویربرداری ریه نیز به عنوان بخشی از روند ارزیابی تشخیص بیماری میتواند تاثیرگذار باشد؛ به خصوص در شرایطی که امکان دسترسی به تشخیص مولکولی وجود نداشته باشد، بسیار کاربردی خواهد بود.
این مسئول با یادآوری اینکه اغلب بیمارانی که مبتلا به کرونا هستند و مشکلات متوسط تا شدید تنفسی دارند، در هنگام سیتیاسکن ریه، به علت پرشدن فضاهای هوایی (آلوئولها) با مایعات ناشی از خونریزی در این قسمتها به صورت کدورتهایی (در اصطلاح تخصصی گراند گلس) دیده میشود، عنوان کرد: تشخیص ویروس در فرد آلوده از طریق تستهای PCR نسبتا بالا است، این در حالی است که سیتیاسکن ریه دارای حساسیت بیشتری است، یعنی ممکن است بعضی از بیماران کرونایی که تست آزمایشگاهی آنها منفی بوده، در سیتیاسکن ریه علائم بیماری را نشان دهد.
کارشناس مسئول رادیولوژی بیمارستان امیرالمومنین (ع) خدابنده با تاکید بر اینکه استفاده بیش از حد از سیتیاسکن ریه و بدون تجویز پزشک، به علت وجود اشعه ایکس باعث آسیب فرد میشود، یادآورشد: با توجه به اوجگیری کرونا و تغییر ماهیت آن در فصول مختلف سال، بسیاری از مردم از ترس ابتلا به بیماری کرونا در خواست سیتیاسکن ریه میکنند، این در حالی است که طبق دستورالعملهای ارسالی از سوی وزارت بهداشت و درمان به مراکز درمانی ضرورتی به این امر نیست؛ چراکه طبق دستورالعملها انجام سیتیاسکن با تشخیص پزشک معالج در بیماران دارای علائم متوسط تا شدید تنفسی و در صورتی که سطح اکسیژن خون آنها کمتر از ۹۳ باشد، انجام میشود.
گنجخانلو با بیان اینکه مقدار اشعه جزئی که در سیتیاسکن ریه وارد بدن انسان میشود تقریبا بالای ۷۰ برابر مقدار اشعه جزئی گرافی ریه است، اظهار کرد: سیتیاسکن بیرویه میتواند بعد از چند سال به دلیل مضرات اشعه ایکس به صورت سرطان خود را نشان دهد.
همچنین انجام سیتی اسکنهای بیرویه و بدون اندیکاسیون و صلاحدید پزشک متخصص، باعث افزایش دوز تجمعی اشعه در جامعه و افراد شده و احتمال اینکه در سالهای آینده با تعداد مبتلایان به بیماری سرطان و آسیبهای ژنتیکی نسلهای آینده، ناشی از پرتوهای ایکس سیتیاسکن مواجه شویم، دور از ذهن نخواهد بود.
انتهای پیام