خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

چهارشنبه، 11 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

لبنان ۷۷ سال پس از استقلال، هنوز درگیر پیامدهای استعمار فرانسه است

ایسنا | بین‌الملل | یکشنبه، 02 آذر 1399 - 15:32
لبنان که ماه‌ها است با بدترین بحران اقتصادی و مالی روبه‌رو است، با وجود اینکه ۷۷ سال قبل به صورت رسمی از استعمار فرانسه رهایی یافته و به استقلال رسید. اما هنوز از اختلافات فرقه‌ای و مذهبی ناشی از آن دوره رنج می‌برد.
لبنان،فرانسه،استعمار،استقلال،كشور،سياسي،طرح،تشكيل،جمهور،دليل ...

لبنان که ماه‌ها است با بدترین بحران اقتصادی و مالی روبه‌رو است، با وجود اینکه ۷۷ سال قبل به صورت رسمی از استعمار فرانسه رهایی یافته و به استقلال رسید.
اما هنوز از اختلافات فرقه‌ای و مذهبی ناشی از آن دوره رنج می‌برد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه، استعمار فرانسه بر لبنان (از ۱۹۲۰ تا ۱۹۴۳) سیاست "تفرقه بینداز و حکومت کن" را جهت گسترش کنترل و نفوذ قدرتمند خود در این کشور اجرا کرد، سیاستی که اختلاف‌نظرها و درگیری‌های طایفه‌ای موجود در جامعه لبنان را تشدید کرد و لبنان هنوز هزینه آنها را می‌پردازد.
لبنانی‌ها به دو گروه تقسیم شدند، گروه اول مسلمان‌ها بودند که رویای استقلال کامل و رهایی از استعمار را در سر داشتند و گروه دوم مسیحی‌ها بودند که هدف آنها نیز استقلال بود اما در سایه حمایت فرانسه.
لبنان ۲۲ نوامبر ۱۹۴۳ پس از انتخاباتی استقلال یافت که یکی از دو طرف آن لبنانی‌های وابسته به فرانسه و طرفداران انزوای لبنان از کشورهای عربی به ریاست امیل ادة بودند.
طرف دوم این انتخابات نیز فراکسیون قانون اساسی به ریاست شیخ بشاره الخوری بود، این فراکسیون وابسته به انگلیس و طرفدار همکاری میان کشورهای عربی بوده و در انتخابات پیروز شد.
استعمار فرانسه بذر طایفه‌گرایی و اختلافات را کاشت
خالد الجندی، تاریخ‌شناس لبنانی در این رابطه به خبرگزاری آناتولی گفت: فرانسه از زمان مداخله‌اش در لبنان با تفاوت قائل شدن میان طایفه‌ها، عامدانه برای تقویت طایفه‌گرایی در این کشور تلاش کرد.
الجندی در ادامه علت اختلافات مذهبی کنونی در لبنان را استعمار فرانسه دانست و گفت: این استعمار طایفه مارونی را ترجیح داد و تلاش کرد لبنان را زیر حکومت مارونی‌ها ببرد و همین مساله موجب تقویت طایفه‌گرایی در لبنان از آن مرحله تا امروز شد.
این مورخ لبنانی افزود: در جریان اعلام کشور بزرگ لبنان، فرانسه تلاش کرد رئیس جمهور فقط از طایفه مارونی باشد تا لبنان تحت حکم آنها باقی بماند، حتی فرانسه با این مساله که رئیس جمهور از شاخه ارتدوکس مسیحی باشد، مخالف بود.
لبنانی‌ها اول سپتامبر سال جاری میلادی صدمین سالگرد تشکیل کشور بزرگ لبنان در سال ۱۹۲۰ را جشن گرفتند، در آن سال ژنرال هنری گورو، کمیساریای عالی فرانسه در اشغال لبنان و سوریه در پی سرنگونی حاکمیت عثمانی در منطقه تشکیل کشور بزرگ لبنان را اعلام کرد.
تلاش‌های فرانسه برای احیای استعمار
الجندی در پاسخ به این سوال که آیا فرانسه در دخالت اخیر خود در لبنان قادر به تحمیل سلطه خود بر لبنان هست یا نه، گفت: طرحی که (امانوئل ماکرون) رئیس جمهور فرانسه کلید زد، بشردوستانه نیست و استعمار فرانسه یک جمعیت خیریه نبود.
این تاریخ‌شناس افزود: تجربه استعمار فرانسه تجربه سختی بود، کاری که فرانسه در ۳۰ سال انجام داد، هیچ کشوری در جهان انجام نداد، فرانسه نمی‌تواند بازگردد و ما هرگز به آن راضی نخواهیم شد.
ماکرون چند روز پس از انفجار بزرگ بندر بیروت در تاریخ چهارم اوت گذشته و استعفای کابینه حسان دیاب، با سفر به بیروت طرحی را با عنوان "طرح نجات" کلید زد که با وجود تلاش‌های فرانسه برای اجرای آن با شکست‌های پی در پی مواجه شد و مصطفی ادیب، نخست وزیر مکلف لبنان در تاریخ ۲۶ سپتامبر گذشته به دلیل ناتوانی در تشکیل کابینه عذرخواهی کرد اما ماکرون روز بعد مهلت دیگری را اعلام کرد.
در ادامه میشل عون، رئیس جمهور لبنان در ۲۲ اکتبر گذشته سعد حریری را مامور تشکیل کابینه کرد.
چند روز قبل نیز مهلت دوم فرانسوی‌ها تمام شد و حریری نتوانست کابینه‌ای از چهره‌هایی غیر وابسته به احزاب سیاسی تشکیل دهد و این مساله موجب پیچیده‌تر شدن فضای سیاسی لبنان شد.
طرح ضعیفی که هرگز به نتیجه‌ای نخواهد رسید
در سایه شکست‌های پی‌ در پی فرانسه همزمان با جشن استقلال لبنان، تونی بولس، نویسنده و تحلیلگر سیاسی در گفتگو با لبنان تاکید کرد: طرح فرانسه از همان ابتدا ضعیف بود و گهگاه تلاش‌هایی برای احیای آن انجام می‌شد.
بولس اظهار کرد: از ابتدا روشن بود که این طرح هرگز به هیچ نتیجه‌ای نخواهد رسید زیرا بر پایه اصول منطقی یعنی حاکمیت و استقلال لبنان طراحی نشده بود.
او افزود: هدف این طرح نابود کردن گروه حزب‌الله و طبقه سیاسی حاکم بود چرا که می‌دانست مردم (لبنان) در ۱۷ اکتبر ۲۰۱۹ علیه این طبقه انقلاب کردند.
شرط‌بندی ماکرون شکست خورد
تونی ابی نجم، نویسنده لبنانی گفت: طرح فرانسه به دلیل روابط تاریخی و فرهنگی میان لبنان و فرانسه برقرار است.
او افزود: ماکرون امید بسته بود با کشاندن لبنان به لبه پرتگاه می‌توان طبقه سیاسی آن را به تغییر عملکرد مجبور کرد اما موفق نبود.
همزمان با هفتاد و هفتمین سالگرد استقلال لبنان، بحران‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در این کشور ادامه دارند و خدماتی چون آب، برق و فرصت‌های شغلی وجود نداشته و کرونا نیز شیوع یافته است.
ریاست جمهوری لبنان نیز برای دومین سال پیاپی مراسم مربوط به جشن استقلال را لغو کرد.
مراسم امسال به دلیل شرایط بهداشتی مربوط به شیوع کرونا لغو شد و مراسم سال گذشته نیز به دلیل تظاهرات‌ها در این کشور لغو شدند.
انتهای پیام