«هادیآباد» محلهای ناتنی در قلب شهر قزوین/ مسئولان چه کردند؟
در گذر روزها، ماهها و سالها محله محروم و مظلوم هادیآباد شاید بهعنوان محلهای ناتنی در شهر قزوین، هنوز همچشم انتظار قدمی برای حل مشکلات و مطالبات بهحق خود از سوی مسئولان است.

در گذر روزها، ماهها و سالها محله محروم و مظلوم هادیآباد شاید بهعنوان محلهای ناتنی در شهر قزوین، هنوز همچشم انتظار قدمی برای حل مشکلات و مطالبات بهحق خود از سوی مسئولان است.
به گزارش ایسنا، در حکایتها آمده است پادشاهی گذرش به یکی از برجهای شهر افتاد.
نگهبانی را دید که در سرمای زمستان با لباسی معمولی ایستاده بود.
پادشاه از او پرسید: «با این لباس کم سردت نمیشود؟»، نگهبان پاسخ داد: «به سرما عادت دارم قربان!»، پادشاه گفت: «نه اینطور نمیشود، دستور میدهم تا غروب لباسی گرم و مناسب برایت بفرستند».
پادشاه رفت و در مشغولیتهای دربار نگهبان را فراموش کرد.
فردا صبح خبر آمد نگهبان موصوف از شدت سرما یخزده و در همان محل نگهبانی مرده است!
پادشاه با یادآوری جریان دیروز خود شخصاً به محل نگهبانی رفت.
نگهبان گوشهای کز کرده و یخزده بود.
کنارش روی دیوار، با ذغال نوشتهشده بود: «به سرما عادت داشتم، اما وعده لباس گرم مرا نابود کرد!»
مدتی است خبرگزاری ایسنا در حوزه محله هادیآباد قزوین ورود پیداکرده و با بررسی جوانب مختلف در این منطقه به وضعیت آن و اقدامات مسئولان میپردازد.
مسئولانی که گاه با یک شوی تبلیغاتی و کارناوالی از همراهان در محلهها و کوچههای هادیآباد قدم زده، از نزدیک خانه به خانه اهالی را دیده و در نهایت با دادن وعدههایی دلخوشکنک بازمیگردند.
هادیآباد محله ضعیف نشین و کم برخوردار
بار دیگر راهی کوچهپسکوچههای محله مجاهد یا همان هادیآباد قزوین میشویم تا بار دیگر از مردم بشنویم و از آنها بگوییم.
در ابتدای امر سراغی از مسجد کوچک اما باصفا و پربرکت امام علی (ع) گرفتیم؛ مسجدی که با وجود اینکه از جمله مساجد ضعیف به دلیل مالی محسوب میشود و بنا به شرایط، منبع درآمدی ندارد و برای مباحث عمرانی نیاز به مساعدت دارد با این حال توانسته با کمک خیران 160 نفر از فقرا را تحت پوشش قرار دهد.
حجتالاسلام مرتضی عبدالهی که سه سالی است در کسوت امام جماعت مسجد امام علی (ع) از نزدیک در جریان زندگی و مشکلات و دغدغههای مردم منطقه است، به خبرنگار ایسنا میگوید: این منطقه مردمان ضعیف بسیار از نظر مالی و امکانات اجتماعی دارد و نیاز است مسئولان ضمن بررسی وضعیت مردم این منطقه نسبت به حل مشکلات آنها اقدامات عملی انجام دهند ازاینرو از مسئولان تقاضا داریم برای حل مشکلات مردم این منطقه کمک و مساعدت بیشتری داشته باشند.
وی با اعلام اینکه در خیابان هادیآباد بیش از ۱۰۰ خانواده فقیر داریم که نیاز به رسیدگی ویژه دارند، ادامه میدهد: در بازدیدهایی که از منازل اهالی داشتیم از نزدیک شاهد نفوذ آسیبهای اجتماعی در پیکره جامعه هستیم، بحث اعتیاد و مشکلات زیرساختی در منطقه بسیار است و همین امر هادیآباد را به منطقهای کم برخوردار، ضعیف نشین و فقیر تبدیل کرده است.
کوچههای این منطقه بسیار تنگ و باریک است و اگر حادثهای در کوچه و محلهای رخ دهد به دلیل سخت بودن عبور و مرور در کوچهها نمیتوان کار جدی و سریعی انجام داد لذا بازسازی محلات یک امر لازم است.
حجتالاسلام عبداللهی نیمنگاهی هم به وعدههای اجرا شده و نشده مسئولان داشته و تأکید میکند: حضور مسئولان در شهر و مسجد و محلات برای حل مشکلات مردم موجب خوشحالی است و جای شکر دارد اما نباید این بازدیدها با نیت انتخاباتی باشد چنانچه برخی از مسئولان میآیند و با دادن یک سری وعدهووعید میروند و در عمل از سوی آنها اتفاقی برای بهبود منطقه مشاهده نمیشود؛ امیدواریم وعدههایی که دادهشده هر چه زودتر عملیاتی شود و مسئولان در راستای خدمترسانی هر چه بیشتر تلاش کنند.
از سوی دیگر شاهد تلاش برخی از مسئولان و کارآمدی آنها هستیم که فعالیت آنها بهطور واقع کمکحال مردم میشود، همچنین حضور گروههای جهادی در این مدت بسیار مفید و کارساز است و آنها توانستهاند بذر امید و خدمت را در منطقه بکارند.
بحث بازآفرینی شهری مهمترین مشکل منطقه هادیآباد است
حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین در گفتوگو با ایسنا میگوید: اینگونه بازدیدها تأثیر بسیاری در تسریع روند پیگیری مسئولان دارند چرا که حضور میدانی بسیار سازندهتر از این است که مسئولان اجرایی از روی کاغذ مشکلات را رصد کنند.
در منطقه هادیآباد طرحهای مختلفی وجود دارد ولی طولانی شدن روند اجرایی آن دلایل مختلفی دارد، بحث بازآفرینی شهری مهمترین مشکل منطقه هادیآباد و دلیل طولانی شدن آن است؛ باید این طرح اتفاق بیافتد اما برای این موضوع نیازمند همکاری خود مردم محله نیز هستیم، آنها باید از خانههایشان بلند شوند تا خانهها تخریب، تجمیع و ساخته شوند.
اجرای این طرح بدون همکاری افراد میسر نیست لذا برای این موضوع یک همکاری چندجانبه نیاز است.
ثبتنام دانشجویان در ایام نوروز به زودی آغاز میشود
«علیرضا (عماد) یوسفی» دانشجوی رشته علوم سیاسی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) و دبیر جمعیت «امام حسن (ع) استان قزوین» با بیان اینکه بسیاری از شهدای شاخص چون شهید حسنپور، شهید بابایی و مدیران قزوین اهل هادیآباد هستند، میگوید: هادیآباد با وجود آنکه حاشیه شهر نیست اما جزء مناطق ضعیف شهر محسوب میشود که همگونگی آن با مرکز شهر بسیار زیاد است و متأسفانه کمترین فعالیت در بحث عدالت اجتماعی در این منطقه انجام شده است؛ شاید یکی از دلایل آن فقدان روحیه مطالبه گری باشد از این رو تلاش میشود فرهنگ نقد را به شهروندان یاد داده تا مطالبه گر تربیت شوند.
از آنجا که منطقه هادیآباد بیشترین آسیبهای اجتماعی را به خود اختصاص داده است جمعیت «امام حسن (ع) استان قزوین» این منطقه را برای شروع کار انتخاب کرده است و فعالیتهای ما در ۵ عرصه مطالبه گری، اندیشکده، اشتغال، عمران، بهداشتی درمان و فرهنگی- اجتماعی بر حول محور مساجد این منطقه پایهریزی شده است.
با استقرار بیمارستان سیار دندانپزشکی در مسجد امام علی (ع) زمینه ویزیت رایگان به 70 نفر از سوی گروه منتظر المهدی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی قزوین و ارائه خدمات مختلف، انجام پروژههای عمرانی در این منطقه به نام شهید عالم باقری شهید سازندگی در قالب بازسازی منازل، ساخت مسکن و تعمیرات فنی است که توسط گروه جهادی انجام شده است.
ثبتنام از دانشجویان برای شرکت در اردوی جهادی جمعیت امام حسن (ع) به زودی آغاز میشود تا دانشجویان علاقهمند از 6 تا 11 فروردینماه در قالب تیمهای پزشکی، عمرانی، فرهنگی و آموزشی در منطقه حاضر و به ارائه خدمت به مردم همت کنند.
خانههای فرهنگ با کمترین عایدی برای اهالی محله هادیآباد
یوسفی با اشاره به تجربیات خود در مدت حضور در منطقه هادیآباد تصریح میکند: بسیاری از مسئولان کارهایی را به نام کارهای فوقالعاده برای این منطقه ذکر میکنند در حالی که این اقدامات از وظایف روتین آنها محسوب میشود.
خانههایی به نام خانه فرهنگ توسط شهرداری در این منطقه با اجاره ماه دو میلیون تومان راهاندازی شده که کمترین هماهنگی و برکت و عایدی برای اهالی محل دارد و مردم نمیدانند فعالیت این سازمانها که ذیل شهرداری و بهزیستی تعریف میشود چیست؟
نیروی انتظامی در پارک هادیآباد کانکس گذاشته اما نیازمند حضور پررنگتر آنها در محل هستیم تا برخورد جدیتری با توزیعکنندگان مواد مخدر انجام شود.
پارک نه دی این منطقه بدون برق بود و بعد از پیگیریهای مختلف در نهایت توانستیم اقدامات لازم را برای سامان بخشی به آن داشته باشیم و وضعیت پارک رو به بهبود است هر چند شهرداری هنوز اقدامی برای همکاری در این راستا نداشته است.
در بحث ساماندهی خانههای این محله بسیاری از خانههای مردم خریداری شده است اما تدبیری برای اهالی بعد از فروش نشده چنانچه بسیاری از صاحبخانه بودن به مستأجر تبدیل شدهاند و به دلیل گران شدن خانه و تحمل فشار بسیار بر سکنه و عدم توانایی برای خرید بلوکهایی که قیمت آن دو برابر یا بیشتر شده است، تبدیل به مستأجر شده و یا مجبور به سکونت در منطقههای حلبیآباد و حاشیهنشین قزوین شدهاند.
برای همین در حال حاضر بسیاری از اهالی حاضر به فروش مسکن خود نیستند.
کارگاههای اشتغال زودبازده؛ نیاز اساسی هادیآباد
عادل رحیمی مسئول مرکز نیکوکاری مسجد امام علی (ع) واقع در منطقه هادیآباد نیز میگوید: طی این تقسیمبندی خانوادههای درجهیک در حدود 100 خانوار با وضعیت بسیار حاد، حدود 150 خانوار درجه دو با وضعیتی نامناسب اما وضعیت آنها از خانوارهای درجهیک بهتر است و خانوادههای درجه 3 نیز حدود 150 خانوار هستند که هر سه ماه یکبار کمکهای لازم به آنها صورت میگیرد البته برخی از آنها زیر نظر کمیته امداد یا بهزیستی هستند.
مهمترین مشکل خانوادهها در این منطقه بیکاری است لذا انتظار داریم مسئولان با برپایی و راهاندازی کارگاههای اشتغال زود بازه زمینه استفاده از توانمندی افراد در راستای داشتن منبع درآمدی برای آنها ایجاد شود.
ایجاد این کارگاههای زودبازده چون خیاطی میتواند زمینه اشتغال افراد را فراهم کند چراکه به نظرم باید به افراد ماهی گیری یاد داده شود تا اینکه لقمه داده و آنها را عادت به دریافت بدون تلاش کنیم.
رحیمی خطاب به مسئولان تأکید میکند: امیدواریم مسئولان نسبت به عمل به وعدههای خود تلاش کنند چراکه بسیاری از افراد به این وعدهها دلخوش کردهاند.
کودکان و نوجوانانی که مجبور به ترک تحصیل میشوند
در گذر از کوچههای منطقه به خانهای رسیدیم که توسط دانشجویان جمعیت امام حسن (ع) و تعدادی از خیران در حال تکمیل است و تا هفته آینده کاشیکاری آن به اتمام میرسد، مهدی بردبار از جهادگران جمعیت امام حسن (ع) قزوین و دانشجو معلم دانشگاه فرهنگیان با اشاره به حضورش در این منطقه برای خدمترسانی به مردم میگوید: بعد از حضور در منطقه و بررسیهای صورت گرفته به این نتیجه رسیدیم که بسیاری از بچههایی که در این منطقه زندگی میکنند با وجود داشتن استعداد بالا مجبور به ترک تحصیل شدهاند و اکثراً تا پایه تحصیلی ششم یا هفتم درس خواندهاند.
ازاینرو تصمیم گرفتیم ضمن ارتباط با مدیریت اداره سوادآموزی استان و با هماهنگی آنها زمینه آموزش آنها را توسط دانشجویان جهادی اعضای جمعیت امام حسن (ع) فراهم کنیم؛ ما آماده هستیم بهصورت رایگان به افراد بازمانده از تحصیل آموزش دهیم.
بردبار با اشاره به حضور مسئولان در منطقه هادیآباد عنوان میکند: مسئولان در بازدیدهایی که از خانوادههای ساکن در منطقه هادیآباد داشتند وعدههای زیادی دادهاند و ما امیدوارم مسئولان به قولهایی که به این خانوادهها دادهاند عمل کنند چرا که آنها چشمانتظار تحقق این قولها و وعدهها هستند.
این دانشجوی جهادگر قزوینی به حضور جهادگران در منطقه هادیآباد اشاره و بیان کرد: این حرکات صد در صد محرک خوبی برای همه چه خودمان و چه برای مسئولان است برای مثال برای خودمان در راستای خودسازی و برای مسئولان هم از این جهت که ببینند جوانانی با تمام وجود پای میدان هستند و در نتیجه انگیزه مضاعف برای آنها ایجاد میکند.
مگر خون مناطق دیگر نسبت به هادیآباد رنگینتر است؟
نزد مردم محل رفتیم و از آنها پرسیدیم چه خبر در هادیآباد؟
جوابها جالب بود:
-مشکلات محل بسیار است، خیابانها و کوچههای هادیآباد حتی از نعمت داشتن یک جوب آب محروم است.
خیابان کمعرض و ترافیک در آن شدید است، بیشتر مسئولان هم فقط وعدهووعید میدهند و میروند.
-مدتی است دانشجویان در هادیآباد هستند و کمکهای بسیاری به مردم منطقه کردهاند و هر چه داشتند را در طبق اخلاص گذاشتهاند.
خدا خیرشان بدهد، برای یارانه من مشکل پیشآمده بود و یارانه دریافت نمیکردیم اما جمعیت امام حسن (ع) این مشکل من را درست کردند.
خدا خیرشان بدهد.
-بیشتر مردم این منطقه از قشر کارگری هستند و مشکل اصلی ما بیکار بودن جوانان است، مسئولان باید به مردم خدمت کنند اما تاکنون حل شدن مشکلاتمان را از سوی آنها ندیدهایم.
-این منطقه یک پارک درستوحسابی ندارد.
چرا در دیگر مناطق مثل خیام و پادگان رسیدگی میشود و امکانات زیاد است اما اینجا در هادیآباد مردم از کمترین امکانات برخوردار هستند؟
مگر خون آنها رنگینتر از خون مردم هادیآباد است؟
چرا استاندار برای حل مشکلات ما به این منطقه نمیآید؟
مسئولان به داد مردم برسند.
-ما کسبه هادیآباد هستیم، در حال حاضر از ما مالیاتی بیشتر از دیگر خیابانها میگیرند، در حالی که دخل و خرج ما به هم نمیخورد برای همین مسئولان باید مالیات را از کسبه معاف کنند.
- مردم این منطقه بسیار انسانهای خوبی هستند اما اکثریت آنها فقیرنشین هستند، ما مستأجر هستیم و وضع اجارهها و رهن خانهها بالاست، گرانی بیداد میکند، مسئولان کاری کنند که مستأجرها دغدغه کمتری داشته باشند.
پیگیری مصوبات جلسه بهمنماه مسئولان در مسجد امام علی (ع)
پرسوجویی که از معتمدین محل در خصوص آخرین وضعیت وعدههای دادهشده مسئولان استان در جلسه بهمنماه سال جاری به مردم در منطقه هادیآباد که در مسجد امام علی (ع) انجام شد، متوجه شدیم «جمعیت هلالاحمر» به وعده خود عمل کرده، اداره کل کمیته امداد استان هم گامهای نصفه و نیمهای برداشته است اما از سوی سازمان بهزیستی هیچ اتفاقی در جهت عمل به وعدههای دادهشده رخ نداده و شهرداری قزوین نیز همکاری در این باب نداشته و حتی بدهی برق تنها پارک هادیآباد را هم پرداخت نکرده است.
از سوی نماینده مردم قزوین در مجلس و مسئولان دیگر نیز جلسهای برای رایزنی در خصوص تشکیل کارگروههایی برای مقابله با آسیبهای اجتماعی منطقه برگزار نشده است؛ ایسنا باز هم پیگیری خواهد کرد.
حرفها زده شد؛
اجازه دهید بار دیگر به حکایت آغازین این نوشتار بازگردیم!
اینک مردم هادیآباد بیرون از قصر وعدههای فراموششده مسئولان، به انتظار نشستهاند؛ آیا آنها هم به سرنوشت سرباز یخزده دچار خواهند شد یا این بار وعدهها روی تحقق به خود میگیرد؟
گذر زمان پاسخ این سؤال را خواهد داد...
گزارش از رقیه ملاحسنی خبرنگار ایسنا منطقه قزوین
انتهای پیام