خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

جمعیت مشهد به سرعت در حال رشد است

ایسنا | استان‌ها | پنجشنبه، 29 آبان 1399 - 13:54
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه امروزه جمعیت اکثر کلان‌شهرهای جهان در حال کاهش است، گفت: با این وجود جمعیت مشهد به سرعت در حال رشد است که موجب گسترش فیزیکی شهر شده و تخریب ارتفاعات جنوبی، توسعه غرب و تداخل مشهد با شهرهای همسایه از اولین تبعات آن است.
شهر،مشهد،شهرهاي،شهرها،توسعه،جمعيت،شهري،سريع،غرب،مديريت،دانش، ...

ایسنا/خراسان رضوی عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه امروزه جمعیت اکثر کلان‌شهرهای جهان در حال کاهش است، گفت: با این وجود جمعیت مشهد به سرعت در حال رشد است که موجب گسترش فیزیکی شهر شده و تخریب ارتفاعات جنوبی، توسعه غرب و تداخل مشهد با شهرهای همسایه از اولین تبعات آن است.
محمد اجزاشکوهی در نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین‌المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری که امروز به صورت ویدئوکنفرانس در شورای اسلامی شهر مشهد برگزار شد، با اشاره به اینکه «یکی از معضلات اصلی کلان‌شهرهای جهان‌سوم رشد سریع جمعیت است»، گفت: نتایج همه آمارها و بررسی‌ها حاکی از رشد بسیار سریع جمعیت در مشهد است.
این در حالی ‌است که امروز در اکثر کلانشهرهای جهان رشد جمعیت منفی شده و با پدیده احتمال مرگ کلانشهرها مواجه هستیم.
در واقع مدتهاست در دنیای مدرن دیگر کلانشهرها رشد نمی‌کنند.
وی ادامه داد: این رشد سریع جمعیت در مشهد سبب گسترش فیزیکی شهر شده و مطرح شدن موضوعاتی مانند تخریب ارتفاعات جنوبی یا توسعه غرب و تداخل مشهد با شهرهای همسایه، از اولین تبعات آن است.
شکوهی با تاکید بر اینکه «مشکلات تدریجی مانند بیماری کرونا عموماً مورد غفلت واقع می‌شود»، افزود: بر اساس مطالعات ما مشهد در بین کلانشهرهای کشور یکی از ناقص‌ترین مجموعه‌های شهری را به دلیل تمرکز بالا در شهر داراست.
این نقیصه موجب رشد سریع قیمت‌ها در مناطق مرکزی، حذف فضای سبز، کاهش منابع آبی و...
خواهد شد.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد، قطبی شدن را مساله دیگری برشمرد که مشهد با آن درگیر شده و افزود: قطبی شدن به معنای تفاوت نیست، بلکه امروز شهر به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده که مرکز و غرب در پوشش اقشار با درآمد بالا و متوسط قرار گرفته و شرق شهر محل سکونت گروه‌های کم‌درآمد است.
وی بیان کرد: جدایی دانش و ثروت از تبعات چنین شهری است و در حال حاضر افراد با سواد بالا به سمت منطق کم برخوردار رانده شده‌اند و میانگین سواد و مدارک تحصیلی در مناطق کم برخوردار بسیار بالاتر از مناطق تحت پوشش خانوار پردرآمد است.
شکوهی خاطرنشان کرد: کمبود مسکن نیز بیشتر گریبان شرق شهر که پرتراکم و پرجمعیت است را گرفته و توسعه فیزیکی و رشد بی رویه شهر از بزرگترین مشکلات است.
ضمن اینکه پوشش‌های گیاهی شهر به سرعت فراوان در حال نابودی است و پیش‌بینی می‌شود مشهد ۲۰۵۰ به سمت غرب و جنوب توسعه یافته و به طرقبه شاندیز متصل می‌شود.
درواقع تفرجگاه‌های جانبی شهر به تصرف مشهد در می‌آید.
مهدی جمالی‌نژاد، معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور نیز در این مراسم با بیان اینکه «پایداری در شهرها چندوجهی و پیچیده است»، اظهار کرد: هرچند دانشگاه‌های جهان در حال حاضر بر روی مفاهیم برنامه‌ریزی شهری مشغول کار هستند، اما نهادسازی و وجوه آن در حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی کم‌تر مورد توجه بوده در حالی ‌که خصلت‌های شهرهای آینده و ملاحظات شهرهای امروز باید مدنظر قرارگیرند.
وی ادامه داد: باید در بدنه مدیریت شهرها، نگاه و گفتمان جدید و شهرهای دانش پایه ایجاد شود و شهر محل تبلور، نوآوری و ابتکار باشد.
باید حوزه‌های فنی و تکنولوژی در شهرها دارای کرسی و گفتمان باشند و شهرها ترسیم کننده آمال و آرزوی مردم خود باشند.
جمالی‌نژاد با اشاره به ویژگی‌های شهرهای مطلوب، تصریح کرد: شهر باید ارتقادهنده کیفیت زندگی و وصل نیازهای پایه شهروندان، تغییردهنده تعاملات و روابط انسانی و انعطاف‌پذیر با شرایط جو شهر باشند.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور با بیان اینکه «شهرداران نیز باید آرزوهای بزرگ داشته باشند در مدیریت شهر با رویکردی فراگیر و همه‌جانبه‌نگر فعالیت کنند»، خاطرنشان کرد: شهردار باید در تمام حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، معماری و هویتی دارای ایده و حرف تازه باشد و در سمت مقابل نیز شهروند باید مسئول باشد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای اسلامی شهر مشهد، وی افزود: شهر سبدی از مسئولیت‌ها و اقدامات است و شهرهای آینده توابع جدیدی از مسائل دارند.
در قرن جدید شهرها ناچار به پذیرش تغییرات اقلیمی و آب‌وهوایی و حوادث مختلف هستند.
گریزی از اپیدمی‌ها نیست و آمادگی ساختاری برای مقابله با این بحران‌ها بسیار مهم است، لذا مدیریت شهرها باید طوری باشند که انعطاف در برابر بحران و قدرت بسیج امکانات را داشته و مهم‌تر آن که شهروندمحور باشند.
جمال‌نژاد بیان کرد: در طراحی برنامه‌های مدیریتی شهرها باید پژوهش و مطالعات در تصمیم‌سازی اثرگذار باشد و دانش بومی ما می‌تواند در توسعه و توانمندی مدیران کمک شایانی باشد، اما توجه به تجارب و دانش نوین جهانی و الگوهای موفق شهرهای جهان را نباید از نظر دور داشت.
انتهای پیام