سیستم ایمنی بدن با کووید
تحقیقات نشان میدهد که سیستم ایمنی بدن ما در حال سازگاری با ویروس کرونا است، اما این تأثیر روانی شیوع ویروس کرونا است که بسیار عمیق است و سیاست گذاریها برای مهار این بحران ناکام مانده است.

تحقیقات نشان میدهد که سیستم ایمنی بدن ما در حال سازگاری با ویروس کرونا است، اما این تأثیر روانی شیوع ویروس کرونا است که بسیار عمیق است و سیاست گذاریها برای مهار این بحران ناکام مانده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از گاردین، اطلاعات متناقضی درباره واکنش سیستم ایمنی بدن در بیمارانی که از بیماری کووید-۱۹ بهبود یافته اند، منتشر میشود.
مثلا یک روز یک مطالعه در مورد کاهش آنتی بادیها یا همان پادتنها در بیش از ۳۵۰ هزار نفر در انگلیس منجر به انتشار تیترهایی میشود که میگویند ایمنی بدن ظرف چند ماه پس از بروز عفونت، به سرعت کاهش مییابد.
روز بعد، مطالعه دیگری نتیجه عکس آن را بازتاب میدهد و میگوید در بیش از ۳۰ هزار بیمار کرونایی در شهر نیویورک، اکثریت آنها میزان بالای آنتی بادی IgG را نشان دادند که نوعی از آنتی بادی است که به طور معمول ویروس "Sars-Cov-۲" را که عامل بیماری کووید-۱۹ است، خنثی میکند.
طبیعتاً این نتایج و اخبار پیرامون آنها بسیار گیج کننده هستند.
آیا "Sars-Cov-۲" یک ویروس ابرقدرت است که میتواند سیستم ایمنی بدن را که به طور موثری از ما در برابر بسیاری از عوامل بیماری زا محافظت میکند، مختل کند؟
آیا افرادی که از کرونا بهبود یافتهاند، میتوانند ایمنی محافظتی طولانی مدتی داشته باشند یا خیر؟
بعید است پشت سر هم به کروناویروس مبتلا شویم
خبر خوب این است که بعید است ما به طور مکرر و چندین دفعه به "Sars-Cov-۲" آلوده شویم تا اینکه در نهایت بتواند همه ما را از بین ببرد.
بیشتر شواهد در بیماران کرونایی و مدلهای حیوانی نشان میدهد که پاسخ ایمنی به این عفونت حاد ویروسی کاملاً معمولی است.
در ابتدا، بدن سطح بالایی از آنتی بادی IgG را افزایش میدهد، اما پس از پاک شدن عفونت، آنتی بادیها به سطح پایه تقلیل مییابند که ممکن است زیر حد تشخیص برخی از آزمایشات سرولوژیکی باشد.
آنتی بادیها توسط سلولهای B تولید میشوند که یک نوع سلول ایمنی خاص است که یک آنتی ژن خاص یا هدف ویروسی را تشخیص میدهد.
هنگامی که عفونت برطرف میشود، سلولهای B تولید کننده آنتیبادی از سلولهای پلاسما که به طور تخصصی مقادیر زیادی از آنتی بادیهای خاص "Sars-Cov-۲" را تولید میکنند، به "سلولهای B حافظه" تبدیل میشوند.
این سلولها میزان کمتری آنتی بادی IgG تولید میکنند.
اما مهمتر اینکه آنها سالها در بدن باقی میمانند تا اگر دوباره در معرض ویروس "Sars-Cov-۲" قرار بگیریم، به سرعت به سلولهای پلاسما تبدیل شوند و دوباره شروع به تولید سطح بالایی از آنتیبادی کنند.
هیچ نشانهای وجود ندارد که بیشتر بیماران کووید-۱۹ حافظه ایمنی ندارند و حیوانات آزمایشگاهی آلوده به "Sars-Cov-۲" در برابر آلودگی مجدد با دوزهای بالای ویروس محافظت میشوند.
بیشتر افرادی که از کووید-۱۹ بهبود مییابند تا ماهها پس از بروز عفونت، آنتیبادی خنثی کننده قابل تشخیص دارند.
این نشان میدهد که عفونت "Sars-Cov-۲" یک پاسخ ایمنی ایجاد میکند که حداقل برای چند ماه از بدن در مقابل کروناویروس محافظت میکند.
متأسفانه ما برای تعیین اینکه این محافظت چه مدت طول میکشد، چاره ای جز صبر نداریم.
ویروس "Sars-Cov-۲" کمتر از یک سال است که در جمعیت انسانی در حال گردش است و راهی برای مطالعه دوام ایمنی به جز صبر و دیدن نتایج وجود ندارد.
علاوه بر این، آنتی بادیها تنها قسمت مهم سیستم ایمنی بدن نیستند.
سلول های T نیز یکی از اجزای اصلی پاسخ ایمنی هستند.
آنها در دو نوع وجود دارند: سلولهای T کمکی که پاسخهای ایمنی را هماهنگ میکنند و حافظه ایمنی را تسهیل میکنند و "سلول های T قاتل" که سلولهای آلوده را از بین میبرند.
مطالعات قبلی نشان داده است که عفونت "Sars-Cov-۲" باعث واکنشهای قوی از جانب "سلول T" میشود.
ممکن است سطحی از محافظت در بخشی از جمعیت جهان وجود داشته باشد
جالب توجه است که برخی از افرادی که هرگز به کووید-۱۹ مبتلا نشدهاند، سلول های T حافظه ناشی از ابتلاهای قبلی به سرماخوردگی دارند که ویروس آن نیز از خانواده کروناویروسها است و در مقابل "Sars-Cov-۲" نیز واکنش متقابل نشان میدهد.
این نشان میدهد که ممکن است سطحی از محافظت در بخشی از جمعیت جهان وجود داشته باشد.
لازم به ذکر است که نقش سلولهای T در محافظت در برابر "Sars-Cov-۲" تا حد زیادی ناشناخته است و این یک زمینه فعال تحقیقاتی است.
بعید به نظر میرسد که سلولهای T به تنهایی از ایمنی کامل در برابر کووید-۱۹ پشتیبانی کنند، اما این یک عامل اصلی در حافظه ایمنی است و نشان میدهد که سطح آنتی بادی به تنهایی مسئولیت کامل حفظ ایمنی محافظتی را بر دوش نمی کشد.
کرونا یک ابر ویروس نیست
واکنش این سلولها بیشتر تأکید میکند که ویروس "Sars-Cov-۲" یک ویروس غیرعادی نیست که قادر به عملکردهای معجزه آسای فرار از سیستم ایمنی بدن باشد، اما این ویروس مطمئناً می تواند برخی از واکنشهای ضد ویروسی سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند و احتمالاً به همین ترتیب باعث ابتلای شدید به بیماری کووید-۱۹ در بعضی از افراد میشود، اما اینطور نیست که در برابر سیستم ایمنی بدن آسیب پذیر نباشد.
در حالی که مواردی از ابتلای مجدد گزارش شده است، هنوز هیچ شواهدی مبنی بر شایع بودن این موضوع وجود ندارد.
همچنین ممکن است ابتلای مجدد منجر به بیماری خفیفتری شود، اگرچه این هنوز یک فرضیه آزمایش نشده است.
در هر حال لازم است تحقیقات بیشتری در مورد ابتلا یا عفونت مجدد انجام شود تا درک شود که چقدر شایع است، اما ما نباید آن را به عنوان مدرکی برای بی فایده بودن مصونیت سیستم ایمنی بدن قلمداد کنیم و به این نتیجه برسیم که هیچ امیدی برای جلوگیری از ویروس "Sars-Cov-۲" در آینده نیست.
بلکه بر عکس، در مطالعات حیوانی و آزمایشات بالینی، یافتههای امیدوار کنندهای وجود دارد که واکسنهای بالقوه قادر به تحریک تولید سطح آنتی بادی معادل با بیماران بهبود یافته از کووید-۱۹(با بالاترین سطح آنتی بادی) هستند و این آنتی بادیها دوام دارند.
به عنوان مثال، این موضوع در مورد واکسن شرکت "فایزر"(Pfizer) صادق است و به تازگی اعلام شده است که پس از تجزیه و تحلیل موقت دادههای آزمایش بالینی مرحله سوم، این واکسن از افراد در برابر کووید-۱۹ محافظت میکند.
این نشان میدهد که واکسنها نسبت به آلوده شدن طبیعی، محافظت قوی و بادوامتری ایجاد میکنند.
جستجوی ما برای ایمنی کاربردی در برابر ویروس "Sars-Cov-۲" بیشتر از اینکه یک مسئله زیست شناختی باشد، یک مسئله روانشناختی است.
برای توضیح شیوع و انتقال گسترده و مرگ و میر ناشی از این ویروس، تعداد بیشماری از مشکلات مزمن روانی از بیماران مبتلا شده به کووید-۱۹ گزارش شده است که بیماری را پشت سر گذاشتهاند و بهبود یافتهاند، اما از لحاظ روانی بازیابی نشدهاند و در زندگی روزمره خود دچار اختلال شدید هستند.
در واقع، سیاستهای غیر دقیق و نامناسب و فقدان استراتژی مبتنی بر شواهد در سیاستگذاری بهداشت عمومی است که ما را به جایی که امروز در ایالات متحده، انگلستان و بقیه اروپا و سایر کشورهای دارای میزان بالایی از ابتلا و مرگ و میر شاهد آن هستیم، رسانده است.
سیستم ایمنی بدن ما عمدتا به روشی که انتظار داریم به این ویروس واکنش نشان میدهد، اما این مسئولان ما هستند که واکنش مناسبی در قبال این بحران ندارند و سیاستهایشان شکست خورده است.
انتهای پیام