فرش صنعت ناتنی زنجان/ فرش صنعتی سودآور برای دلالان!
نبود سرمایهگذار در زنجان برای صادرات فرش موجب شده تا تولیدات استان به نام سایر استانها به فروش رسیده و سود آن به جای جیب بافندگان به جیب دلالان ریخته شود.

نبود سرمایهگذار در زنجان برای صادرات فرش موجب شده تا تولیدات استان به نام سایر استانها به فروش رسیده و سود آن به جای جیب بافندگان به جیب دلالان ریخته شود.
به گزارش خبرگزاری فارس، زنجان سرزمینی با هنرهای مختلف است، از مس گرفته تا ملیله و فرش هر کدام برای خود دنیایی از ظرافت و زیبایی دارد، فرش به عنوان یک هنر اصیل ایرانی دنیایی از نقش و طرح و رنگ بوده که چشم هر هنردوستی را مینوازد.
هنر فرشبافی هر چند قدمت زیادی دارد و این هنر بین زنان روستایی محبوبیت و مقبولیت بالایی داشته اما در گذشته این هنر به شکل کنونی انجام نمیشد و نقوش و حتی مواد اولیه مورد استفاده برای بافتن فرش دستخوش تغییر شده است.
فرشبافی در استان زنجان بیشتر در شهرستانهای زنجان، طارم و خدابنده و روستاهای تابعه آنها مقبولیت داشته و طرح قالب مورد استفاده برای بافت آن افشار است که به دو صورت فرش با تار و پودهای پشمی و ابریشمی تهیه میشود، هر چند زنجان ظرفیت بالایی در حوزه بافت فرش، صادرات و ارز آوری در این حوزه دارد اما نتوانسته موفقیت چشمگیری کسب کند و استادکاران ماهر این استان تنها تبدیل به کارگران ارزان قیمت برای بافت فرش شده و سود حاصل از این صنعت در جیب دیگران میرود.
نبود زنجیره کامل بافت و فروش فرش در زنجان موجب شده تا این کالا با قیمت ارزان از هنرمندان زنجانی خریداری و توسط تجار سایر استانها چندین برابر قیمت صادر شود، به نحوی که فرشهای بافته شده در زنجان به نام هنر سایر استانها به فروش برسد.
نیاز به حمایت داریم
یکی از فعالان حوزه بافت فرش در زنجان در گفتوگو با خبرنگار فارس در زنجان با اشاره به فعالیت چند ساله در حوزه فرش اظهار کرد: فرشهای بافته شده در زنجان از کشورهای مختلفی چون کویت، آلمان و...
خریدار دارد.
وحید خسروی با بیان اینکه بیماری کرونا معادلات را بهم ریخته است، بیان کرد: با این وجود صنعت فرش چندان تحت تاثیر قرار نگرفته و سفارش بالایی داریم اما در مجموع صنعت فرش دچار رکورد شده است.
وی وجود مشکلات در حوزه بیمه را از مهمترین علل این رکود دانست و ادامه داد: عدم اجرای کامل تعهدات مالی توسط تجار خریدار فرش از دیگر مشکلات این بخش است.
این فعال حوزه بافت فرش در زنجان با اشاره به اینکه حمایت موجود در استان کامل نبوده است، بیان کرد: در حالی که برخی استانها چون قم در زمینه بافت فرش نام و نشان پیدا کرده، اما بافندههای اصلی در کشور بیشتر اهالی استانهای شمالغرب هستند.
وی با بیان اینکه تجار قمی با روابط خود به راحتی فرش تولیدی را به چندین برابر قیمت خرید میفروشند، ادامه داد: در زنجان در مورد حمایت از این صنعت زیاد صحبت میشود اما خبری از عمل نیست و همه وعدههای مسؤولان در حد حرف است.
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه راهاندازی سامانه صادراتی فرش یک حرکت رو به جلو در حوزه صادرات فرش است، گفت: البته این پایانه ۶ ماه برای نشان دادن ظرفیت خود فرصت دارد.
خسروی با اشاره به تاثیر نوسانات دلار بر صنعت فرش بیان کرد: در مجموع این صنعت نیازمند حمایت صریح استاندار و مسؤولان استان است.
فعالیت ۶٠ هزار بافنده در زنجان
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با اشاره به رواج قالیبافی در همه مناطق استان اظهار کرد: بخش قرهپشتلو، بخش افشار، انگوران و ایجرود مراکز عمده تولید فرش دستباف در سطح استان است.
ناصر فغفوری با اشاره به اینکه در مجموع ۲۱ هزار و ۵۵۰ دار قالی در استان وجود دارد، اضافه کرد: شهرستان خدابنده با ۵ هزار و ۴۰۰ دار، بیشترین دار قالی را در استان دارد.
وی با بیان اینکه در مجموع ۵۹ هزار و ۷۰۰ بافنده فرش در استان فعال هستند، ادامه داد: شهرستان زنجان با ۲۱ هزار بافنده بیشترین تعداد بافندگان را دارد.
علت فروش فرش زنجان به نام سایر استانها در دست بررسی!
در حالی که فرش استان زنجان به کام و حتی نام استانهای دیگر به فروش رسیده و عرضه میشود استاندار زنجان چند ماه پیش دستور داد علل صادرات و فروش این صنعت به اسم سایر استانها و شهرها بررسی و در جلسات اقتصادی استان اعلام شود، دستوری که خبری از اجرای آن شامل ریشهیابی مشکل و ارائه راهکار برای آن نیست، در حالی که ارشدترین مقام استان زنجان دنبال پرتقال فروش میگردد، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی استان زنجان شرایط موجود فرش زنجان را متاثر از نبود سرمایهگذار استانی میداند.
علی یگانهفرد با اشاره به اینکه در زمینه تولید فرش در استان مشکلی نداریم، اظهار کرد: ۶ هزار بافنده رسمی در استان زنجان فعالیت دارند.
نبود سرمایهگذار در زنجان برای فرش
وی با بیان اینکه سرمایهگذاران سایر استانها از فروش فرش تولیدی در زنجان سود میکنند، ادامه داد: بسیاری از فرشهای بافته شده در زنجان از سایر استانها و به نام آنها صادر میشود.
رئیس اتاق بازرگانی استان زنجان با بیان اینکه بهبود شرایط موجود نیازمند سرمایهگذاری است، گفت: این موضوع دستوری نمیشود و باید با پیشبینی مشوقها سرمایهگذار را علاقهمند به سرمایهگذاری کرد.
وی با اشاره به وجود سرمایهگذار در حوزه فرش عنوان کرد: این سرمایهگذاران تنها میتوانند از ۲٠ درصد ظرفیت استان بهره گرفته و ۸٠ درصد دیگر ظرفیت این صنعت در استان توسط سرمایهگذاران سایر استانها مورد بهرهگیری قرار میگیرد.
یگانهفرد با بیان اینکه متولی حوزه فرش باید اقدامات مورد نیاز برای حل مشکلات را انجام دهد، ادامه داد: این اتاق نیز تلاش خود را در این حوزه انجام داده، اما اقبال چندانی نداشته است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه پایانه فرش یک ظرفیت است، گفت: این پایانه فرصتی است تا سرمایهگذار وارد استان شود که یک مزیت است که نیازمند حمایت است.
اهمیت و جایگاه صنعت فرش بر هیچ کس پوشیده نیست و همه فعالان حوزه اقتصاد، مدیریت و قانونگذاران در اندیشه یافتن راه حلی برای سود حداکثری در حوزه فرش به عنوان بخشی از صنایع دستی که باید به فکر اصلاح زنجیره تولید تا صادرات آن باشند تا بتوان گامی بلند در زمینه کاهش وابستگی به نفت برداشت.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر در صنایع دستی بحثهای آخر زنجیره تولید را انجام دهیم، قطعا سود خوبی برای بافنده ایجاد خواهد شد، اضافه کرد: این صنعت میتواند اشتغالزایی خوبی داشته باشد و در واقع باید بازار فروش فرش تضمین شود.
مصطفی طاهری با بیان اینکه باید با استفاده از روشهای نو و متناسب با نیاز جامعه بازار فروشی برای تولیدات فرش شناسایی کرد، خاطر نشان کرد: باید در زمینه فروش و بازاریابی محصولات تولیدکنندگان، به صورت جدی وارد شود.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به ظرفیتهای صنعت فرش ادامه داد: با حمایت لازم از فعالان صنایع دستی 400 هزار شغل ایجاد خواهد کرد.
انتهای پیام/۷۳٠٠۹/ق/ق