سنگهایی که از ماه تا خراسان جنوبی دیده میشوند
منشورهایی طلایی که تا هفت وجه دارند و تنها در یک نقطه جهان دیده میشوند؛ سنگهایی که سطح ماه را پوشاندهاند و حالا نمونه منحصر بفرد آن در دل طبیعت سربیشه خراسان جنوبی بیرون آمده است اما حاصل این بهترینها تنها زحمت و درآمدی ناچیز برای معدنچیان و مردم این استان است و در حالیکه اروپاییها و ژاپنیها از آن محصولات گرانبهایی میسازند در ایران یا به عنوان مصالح ساختمانی استفاده میشود و یا هنر کنند آن را خام به خارجیها بفروشند.

ایسنا/خراسان جنوبی منشورهایی طلایی که تا هفت وجه دارند و تنها در یک نقطه جهان دیده میشوند؛ سنگهایی که سطح ماه را پوشاندهاند و حالا نمونه منحصر بفرد آن در دل طبیعت سربیشه خراسان جنوبی بیرون آمده است اما حاصل این بهترینها تنها زحمت و درآمدی ناچیز برای معدنچیان و مردم این استان است و در حالیکه اروپاییها و ژاپنیها از آن محصولات گرانبهایی میسازند در ایران یا به عنوان مصالح ساختمانی استفاده میشود و یا هنر کنند آن را خام به خارجیها بفروشند.
در حالیکه در اروپا از سنگهای بازالت منشوری خاص سربیشه میز و صندلی و مجسمههای گرانبهایی میسازند و یا در ژاپن از آن میلگردهای سبک که یک دهم میلگردهای فولادی وزن دارند و برای طبقات فوقانی ساختمانها به منظور سبک سازی و جلوگیری از آسیبهای زلزله می سازند اما در ایران نهایتا به عنوان سنگ ساختمانی و یا برای تزئین جدول های خیابان استفاده میشود.
از سرامیکهای بازالتی گرفته تا نخها و الیاف عایق با نام پشم سنگ ساختمانها که در ساختمانهای لاکچری اروپا دیده میشوند، ارزش افزوده بالایی حاصل از فرآوری آن نصیب اروپاییها کرده است اما آنچه برای خراسان جنوبیها بدست میآید تنها رنج استحصالش هست.
معدنی با ذخیره ۴۵۰ هزار تن که سالانه ۳۰۰۰ تن از آن استخراج می شود؛ حالا یا با چکش و قلم یا با دیلم و انفجار سنگ و البته درست است که نوع منشوری طلایی چند وجهی آن تنها در سربیشه یافت میشود، اما از انواع دیگر به بیش از دهها میلیون تن در ایران ذخیره شده است.
این سنگ آتشفشانی بهصورت قوارهای و منشوری در معادن بوده و استخراج سالم این سنگ به دقت و ظرافت خاصی نیاز است که همین امر هزینه استخراج آن را افزایش میدهد؛ این سنگ با ارزش در ۷ کیلومتری سربیشه یافت میشود و از فاصله زیاد هم میتوان درخشش طلاییاش را دل کوه دید و البته شهرستان سربیشه دارای ۱۵ نوع ماده معدنی شامل مواد معدنی فلزی مانند کرومیت و منگنز و مواد معدنی غیر فلزی مانند منیزیت، گرانیت، مرمر، بازالت و خاک های صنعتی است که دقیقا وجود همین معادن، کمک بسیاری به حفظ جمعیت در روستاهای مرزی و تضمین امنیت در مرزهای شرق کشور کرده است.
اصلیترین مشکل معدنکاران شهرستان سربیشه، فروش نرفتن محصولات استخراج شده است و این در حالی است که این سنگ ها در خارج از کشور مشتریهای خاصی از جمله هلند در اروپا دارد چرا که اروپاییها از سنگ بازالت محصولات بی نظیری همچون میز و صندلی میسازند و به جهان میفروشند.
کارگران معدن با هزاران سختی در دل سنگهای بازالتی نفوذ کرده، آنان را جداسازی میکنند و گاهی در میانه کار آسیب میبینند، اما از سنگ بازالت آن چنان که باید در ایران مورد استفاده و فرآوری قرار نمیگیرد و این یعنی نبود ارزآوری و صادرات درست و در نهایت نادیده گرفتن زحمتهای این کارگران.
یکی از کارگران که در هوای گرم کویر در حال جدا کردن بازالتهای درخشان بود به ایسنا گفت: در اقتصاد کشور شرایطی پیش آمده که کارفرما نمیتواند اشتغالزایی داشته باشد و این امر به فروش کالای داخلی برمیگردد.
وی با بیان اینکه تا زمانی که چرخه فروش درست نشود نمیتوان انتظار داشت از کارگر و زحماتش به خوبی حمایت شود، افزود: امیدواریم مسئولان استانی برای قراردادهای موقت کارگران چارهای بیندیشند، چرا که عدم امنیت شغلی یکی از دغدغههای اصلی کارگران است.
آن چیزی که کارگران را آزار میدهد نبود امنیت شغلی و جایگاه اجتماعی مناسب در جامعه است.
آنها با این همه تلاشی که میکنند اما چندان دل خوشی از دستمزدهایشان ندارند.
با روزی حدود و یا بیش از ۱۲ ساعت کار شاید کف حقوق قانون کار را داشته باشند.
نبود امنیت شغلی و قراردادهای سفید امضای شغلی، همان چیزی است که کارگران را میآزارد و رفع این امر کوچکترین توقع برای ساعتها ایستادن پای سنگهای معدنی و کار سختی است که دارند.
سنگ بازالت منشوری، نوعی سنگ تزئینی است که کاربرد آن در جدولهای پارکها و معابر شهری است
عباس جرجانی، سرپرست سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی به ایسنا گفت: سنگهای منیزیت سربیشه جزو معادن شاخص و مزیت استان خراسانجنوبی بهشمار میرود و همچنین سنگ بازالت که سنگ منشوری است، جزو معادن خاص بهشمار میرود؛ دو نوع مواد معدنی فلزی و غیرفلزی در نهبندان و سربیشه وجود دارد که مهمترین و بیشترین آنها سنگهای گرانیت، بازالت و خاکهای نسوز است.
وی با بیان اینکه سنگ بازالت منشوری، نوعی سنگ تزئینی است که کاربرد آن در جدولهای پارکها و معابر شهری است، تصریح کرد: مهمترین کاربرد این بازالتها در کارهای ساختمانی است چراکه به خاطر شکل منحصربهفرد خود میتواند در برخی از کارهای تزئینی مثل پارکها، جویها و...
از آن استفاده شود و حتی در بعضی موارد میتوان آن را برش زده و به عنوان سنگ فرش خیابان از آن استفاده کرد.
جرجانی ادامه داد: واحدهای فرآوری چون سنگبری و کارخانه آجر نسوز نیز در سربیشه فعال هستند که مهمترین آن واحد نسوز سربیشه است که آجرهای نسوز برای کورههای سیمانی و سایر کاربردهای دیگر در بخش نسوز را تولید میکنند.
وی افزود: در کل معادن سربیشه جزو معادن مستعد استان بهشمار میرودند، از اینرو مطالعات اکتشافی خوبی هم در این منطقه در حال انجام است، بنابراین معادن سربیشه فرصتهایی را برای سرمایهگذاری در استان فراهم کرده است.
نقص های صنعت و معادن خراسان جنوبی از نگاه معاون وزارت صمت
مهدی اصفهانی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز چندی پیش در سفر به خراسان جنوبی گفت: در بخش صنعت استان نقصهایی وجود دارد؛ خراسان جنوبی بالغ بر ۱۵۱ هزار کیلومتر مربع وسعت داشته و دارای ۷۷۰ هزار نفر جمعیت است که در نگاه اولیه دو بخش عمده معدن، تجارت و بازرگانی ظرفیتهای خوبی دارند که باید در کنار هم فعالیت کنند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: بزرگترین حرکتها و آتشها را میتوان با یک فنجان آب خاموش کرد، اما بستگی به زمان ورود به آتش سوزی دارد.
اصفهانی با بیان اینکه باید متناسب با زمان و موقعیت فعالیت کنیم، افزود: خراسان جنوبی، رتبه هفتم استخراج معادن کشور، رتبه پنجم ظرفیت معادن کشور و ارزش افزوده معدن آن ۷۹۰ هزار میلیارد است که برای حدود ۸۰ هزار نفر اشتغال ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه ارزش افزوده سهم بازرگانی در این استان ۶.۲۷۵ میلیارد ریال است، تصریح کرد: چهار طرح بزرگ را در خراسان جنوبی آغاز کردهایم که امیدواریم به بهرهبرداری برسد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: چهار محور اصلی در برنامههای مقام معظم رهبری را سرلوحه کار خود قرار دادهایم و هم اکنون حرکات، شور و هیجان در خراسان جنوبی از نقطه نظر توسعه آغاز شده که باید با سرعت بیشتری پیش برود.
انتهای پیام