زادگاه امیرکبیر، خفته در مشکلات
روستای هزاوه زادگاه امیرکبیر است، اما سهمش از توسعه، عکسهای یادگاری مسوولان و سهمش از عرق ساکنانش هم بهره برداری محصول و کوچ کردن به اراک در فصل سرماست.

روستای هزاوه زادگاه امیرکبیر است، اما سهمش از توسعه، عکسهای یادگاری مسوولان و سهمش از عرق ساکنانش هم بهره برداری محصول و کوچ کردن به اراک در فصل سرماست.
به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، روستای هزاوه با همه آوازهاش و با وجود فاصله 18 کیلومتری با اراک با همه زیباییهای طبیعی و طبیعت چشم نوازش و عجین شدن نامش به نام امیرکبیر و زادگاه این مرد بزرگ که نشان از قدمتش دارد باز هم دیده نمیشود و سهمش از توسعه عکسهای یادگاری مسوولان و سهمش از عرق ساکنانش هم بهره برداری محصول و کوچ کردن به اراک در فصل سرما است.
روستای خوش آب و رنگ هزاوه مقصد یک عصر پاییزی میشود که در فصل انگور و شیره با ساکنین همکلام شویم و وضعیت این روستای تاریخی و گردشگری را از نزدیک رصد کنیم.
شاید حدود هشت کیلومتر از اراک به سمت روستای هزاوه فاصله گرفتیم که لغزش وسیله نقلیه به دلیل دست اندازهای سطح جاده شروع شد از طرفی باریک بودن عرض جاده هم به مشکل رانندگی اضافه کرد و کمی بی توجهی کافی بود که وسیله نقلیه به سمت جاده خاکی منحرف شود.
بعد از طی کردن جاده پر مسئله به ابتدای روستا رسیدیم و این مجسمه امیرکبیر بود که خود نمایی میکرد، محیط روستا اما، بسیار از ابهت و سازندگی و تفکر زندگی بخش این مرد بزرگ فاصله داشت.
در فصل سرما جمعیت بسیار کاهش پیدا میکند
اسماعیل هزاوهای یکی از اهالی روستا گفت: فصل و انگور و شیره باعث شده کمی روستا شلوغتر شود در فصل سرما جمعیت بسیار کاهش پیدا میکند که مهمترین دلیل آن نبود امکانات است و مردم چارهای به جز مهاجرت به اراک ندارند.
وی ادامه داد: پسرم دوم دبیرستان است و به دلیل ضعیف بودن اینترنت تنهایی را ترجیح داد و در اراک مانده است البته با توجه به اینکه به دلیل شیوع کرونا مدارس تعطیل و از طریق فضای مجازی تحصیل ادامه دارد به او حق میدهم.
نبود آب کافی لوله کشی در بخشهای حاشیهای روستا
احمد بادکوبهای نبود آب کافی لوله کشی در بخشهای حاشیهای روستا را دلایل نارضایتی و مهاجرت مردم عنوان کرد و گفت: تنها ساعاتی از روز آب لوله کشی در اختیار داریم و بعد از قطع شدن و تمام شدن ذخیره آب تانکر مجبور به تامین آب از قنات روستا هستیم که بسیار دشوار است.
جمع آوری پسماند وضعیت بسیار نابسامانی دارد
فاطمه امیری نیز نرخ بالای اعتیاد را از دیگر چالشهای هزاوه عنوان و بیان کرد: متاسفانه تعداد مصرف کنندگان و فروشندگان مواد مخدر در روستا زیاد است، برخی از فروشندگان خورد مواد مخدر هیچ منبع درآمد و شغلی ندارند و در روستا هیچ شغلی برای آنها موجود نیست توان مالی برای مهاجرت به اراک را هم ندارند و همین باعث شده این کار را به صورت خرد و جزئی انجام دهند.
وی ادامه داد: مسئله دیگر مربوط به جمع اوری پسماند است که وضعیت بسیار نابسامانی دارد و در برخی از معابر که امکان تردد وسیله حمل زباله نیست شاهد وضعیت نامناسب تری هستیم.
امیری یادآور شد: حدود چهار سال قبل قول کف سازی و به سازی رودخانه روستا داده شد و کماکان به همان وضع قبل باقی مانده و در زمان بارندگی آب رودخانه وارد معابر روستا میشود.
وضعیت بد پوشش شبکه اینترنت
آهو احمدی با انتقاد از وضعیت پوشش شبکه اینترنت گفت: دو روز است اینترنت قطع شده و دخترم که در پایه ششم ابتدایی تحصیل میکند برای حضور در مدرسه مجازی با مشکل مواجه شده و میتوانم بگویم تمام این دو روز را با ناراحتی و گریه کردن گذرانده است.
میزان آب لوله کشی که به روستا تخصیص داده میشود محدود است
عضو شورای روستای هزاوه درخصوص جاده دسترسی به این روستا گفت: سالها است که قول تعریض یک متری جاده داده شده است و بعد از چند سال انتظار حدود پنج کیلومتر از جاده تنها 80 سانتیمتر تعریض شد و برای تعریض مابقی جاده نیز قول سال آینده داده شده است.
علی بادکوبه هزاوه در خصوص وضعیت آب این روستا نیز بیان کرد: میزان آب لوله کشی که به روستا تخصیص داده میشود محدود است و بعد از ساعتی استفاده از این آب با قطعی در حاشیه روستا مواجه می شویم.
وی ادامه داد: برخی از ساکنین آب لوله کشی را برای آبیاری باغ و باغچههای خانگی مورد استفاده قرار میدهند که در کاهش ساعت اسفاده از آب لوله کشی تاثیر دارد اما با این حال راهکارهای مختلفی وجود دارد که اهالی با قطعی آب مواجه نشوند.
مدیرعامل شرکت تعاونی روستای هزاوه افزود: جمعیت روستای هزاوه در فصل گرما بیش از پنج هزار نفر و در فصل سرما کمتر از دو هزار نفر است که این تغییر جمعیت به دلیل نبود شرایط و امکانات لازم است.
بادکوبه اظهار کرد: برای پایه ابتدایی روستا تنها دو معلم فعالیت دارند و از طرفی وضعیت آنتن دهی اینترنت و خطوط تلفن همراه بسیار نامناسب است که همین یک مسئله خود باعث کاهش تمایل نسل جوان برای حضور در روستا است.
اشتغال وضعیت بسیار نابسامانی دارد
عضو شورای روستای هزاوه گفت: متاسفانه اشتغال وضعیت بسیار نابسامانی دارد، به دلیل گردشگری بودن روستا اجراه احداث کارخانه را نمیدهند از طرفی شغل دیگری هم برای جوانان موجود نیست و با این شرایط نمیتوان انتظار داشت که فرزندان ما در روستا ماندگار شوند.
وی وضعیت معابر روستا را نامطلوب توصیف و بیان کرد: معبر روستا زیرسازی و مناسب سازی نشده است و باید توجه داشت همین تفاوتها باعث کم علاقه تر شدن جمعیت به ماندگاری در روستا است.
بادکوبه ای در پاسخ به این پرسش که چرا اهالی روستا برا توسعه گردشگری از ظرفیت داخلی و بومی استفاده نمیکنند، گفت: توسعه گردشگری بدون زیرساخت ممکن نیست باید برنامهای تعریف شود که مردم طبق آن برنامه حرکت کنند و نمیتوان انتظار داشت به صورت شخصی این صنعت در روستا توسعه پیدا کند.
هوا کاملا تاریک شده است و روستا تقریبا میتوان گفت در تاریکی مطلق فرو رفته است برای گذر از معابر و رسیدن به جاده اصلی به دلیل نبود روشنایی و معابر بسیار نامناسب مسیر دشواری را طی کردیم.
گفتههای عضو شورای روستا در ذهنم تداعی میشود، وضعیت تردد در روستا که حداقل ترین شرایط برای توسعه گردشگری است وضعیت نابسامانی دارد از طرفی مشکل آب مصرفی، اینترنت، پسماند، اعتیاد از دیگر عواملی است که به عنوان موانع توسعه گردشگری در این روستا محسوب می شود.
نمیتوان برای توسعه گردشگری روستاهایی که مستعد هستند تنها به همت و سلیقه مردم اکتفا کرد و توقع داشت که ساکنان همه روستاها بدون آموزش، زیارساخت مناسب و...
همانند عباس برزگر در روستای بزم یزد رفتار کنند و به صورت فردی و خودجوش توسعه گردشگری را در یک منطقه رقم بزنند.
انتهای پیام/ح