مرگومیر مادران بر اثر زایمان از شاخصهای توسعه کشورها است
اهواز- رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان گفت: مرگومیر مادران به دلیل عوارض بارداری و زایمان از مهمترین شاخصهایی است که نشاندهنده توسعه کشورهاست.

به گزارش خبرنگار مهر، بهدیس عطایی عصر امروز در نشست خبری اظهار کرد: تمام مادران با هر وضعیتی از سلامتی و بیماری باید در زمانهای مناسب (پیش از بارداری، بارداری، حین زایمان و تا ۶ هفته پس از زایمان) به مراکز ارائهدهنده خدمات (اعم از بخش دولتی یا خصوصی) مراجعه کنند و خدمات اثر بخش و کارآمد را از این مراکز دریافت دارند.
وی افزود: بانوان باردار پس از رد کردن این دوره دچار مرگ و عوارض نمیشوند و در صورت ابتلاء به هر مشکلی، درمان مناسب و مؤثر را دریافت میکنند و همچنین گذر از این دوران خاطرهای خوش را برای آنها بر جای خواهد گذاشت.
رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان تصریح کرد: مرگومیر مادران به دلیل عوارض بارداری و زایمان از مهمترین شاخصهایی است که نشاندهنده توسعه کشورهاست؛ علت انتخاب این شاخص به عنوان نمایه توسعه، تأثیر عوامل مختلف اجتماعی و اقتصادی در کاهش یا افزایش آن است.
عطایی خبر داد: تعداد مادران باردار دانشگاه جندیشاپور ۲۶ هزار و ۵۸ نفر است که در مرحله اول غربالگری در بیماری کرونا، ۱۰۰ درصد و در مرحله دوم ۹۸.۶ درصد و در مرحله سوم ۱۰۰ درصد تحت پوشش قرار گرفتهاند.
وی عنوان کرد: تزریق واکسیناسیون آنفولانزا ۴۳.۶ درصد با اولویت مادران باردار پرخطر انجام شده است.
رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان در خصوص مرگ زنان باردار گفت: در سال ۹۷، تعداد ۱۸ نفر و در سال ۹۸، ۱۵ نفر و امسال تاکنون ۱۵ مورد فوتی گزارش شدهاند که در مورد اخیر ۶ مورد بر اثر ابتلاء به کرونا و ۹ مورد دیگر به دلیل خونریزی و سندرم هلپ و خودکشی اتفاق افتاده است.
عطایی بیان کرد: خدمات باروری سالم و پیش از بارداری، مراقبتهای دوران بارداری و پس از زایمان، بیمارستانهای دوستدار مادر (مراقبتهای داخل بیمارستانی) و ترویج زایمان ایمن (کاهش سزارین بدون اندیکاسیون) از جمله فعالیتهای انجام شده مرکز بهداشت خوزستان برای زنان باردار است.
وی یادآور شد: انجام آزمایشهای بارداری (دو نوبت) و سونوگرافی (یک نوبت) برای گیرندگان خدمت به صورت رایگان است؛ همچنین اسید فولیک (از ابتدای بارداری تا پایان بارداری)، آهن و مولتیویتامین مینرال (از شروع هفته ۱۶ بارداری تا پایان بارداری) برای گیرندگان خدمت نیز به طور رایگان است.
رئیس گروه سلامت مادران و جمعیت مرکز بهداشت خوزستان گفت: در صورت وجود یا سابقه رفتارهای پر خطر در زن باردار و یا همسر وی، ارجاع زن به مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری برای انجام آزمایش HIV و بررسیهای بیشتر در مراکز مجری طرح PMTCT تست تشخیص سریع HIV یک نوبت در اولین ملاقات نیز از جمله برنامههای اجرایی است که در حال حاضر به دلیل نبودن کیت مربوطه انجام نمیشود.
عطایی اضافه کرد: راهاندازی و تجهیز ۲۸ کلاس آمادگی برای زایمان در ۲۰ شهرستان تحت پوشش، تجهیز ۱۲ تسهیلات زایمانی در شهرستانهای تحت پوشش و راهاندازی و تجهیز هفت اسکان مادران باردار (مادران باردار ساکن در مناطق صعب العبور و دور از دسترس در زمان نزدیک به زایمان در محل نزدیک به مراکز درمانی اسکان مییابند) در شهرستانهای اهواز، ایذه، مسجدسلیمان، اندیمشک، باغملک، لالی و دهدز از دیگر اقدامات انجام شده است.
وی اظهار کرد: توزیع دو میلیون و ۱۹۳ هزار و ۱۴ عدد قرص آهن، یک میلیون و ۴۲۳ هزار و ۵۱۲ عدد قرص مولتی ویتامین، یک میلیون و ۴۵۸ هزار و ۸۵ عدد قرص اسید فولیک برای ۲۶ هزار و ۵۸ زن باردار در ۶ ماهه اول امسال، تجهیز و راهاندازی ۱۶ کلینیک پرخطر مادران باردار، راهاندازی ۲۰ خط اورژانس مادران باردار در شهرستانهای تابعه و اجرای چهار هزار و ۳۰ در برنامه مادران (سامانه پاسخگویی به سوالات مادران) نیز از دیگر برنامههای اجرایی در این زمینه بودند.