منظر شهر اردبیل زیبا نیست؛ غفلت از مولفههای اجتماعی در شهرسازی
گروه استانها ـ یکی از دغدغههای جدی شهروندان اردبیلی نابهسامانی و آشفتگی منظر شهری است، موضوعی که حتی مسئولان به آن معترفاند و اردبیل را شهری زیبا نمیدانند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، نام اردبیل در کتب تاریخی درخشش غیر قابل انکار دارد.قدمت تاریخی این شهر نشان میدهد که اردبیل مهد حیات و حضور تمدنها و حکومتهای مختلف بوده و موقعیت جغرافیایی، ظرفیتهای خدادادی و طبیعت آن از زمانی که بشر به دنبال یافتن مکانی مناسب برای شهرسازی بوده مورد توجه قرار گرفته است.
اما امروز در عصری که شیوهها، فن آوریها و ابداعات متعددی برای شهرسازی وجود دارد، اردبیل گرفتار آشفتگی در منظر و فراموشی هویت خود شده است.
آرمان این شهر آن چیزی است که رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر اردبیل تحت عنوان «شهر سالم» از آن یاد میکند و از توضیحاتی که در ویژگیهای شهر سلام ایراد میکند میتوان نتیجه گرفت که اردبیل چه به لحاظ تامین سلامت جسمی و چه به لحاظ تامین سلامت روانی شهروندان خود، شهر موفقی نیست.
تضمینسلامتشهروندانمحلسوالاست
علیرضا پوستی با اشاره به اینکه در شهر سالم تمامی مولفههای تامین سلامت شهروندان مورد بررسی قرار میگیرد، افزود: سوال اساسی این است که ما تا چه حد توانستیم سلامت شهروندان را تضمین کنیم.
وی با اذعان به اینکه مقوله سلامت در دو بعد سلامت جسمانی و روانی بررسی میشود، اضافه کرد: در بخش تضمین سلامت جسمانی یکی از مهمترین مقولهها آموزش شهروندان در امر مبارزه با انواع بیماریها است.
عضو شورای اسلامی شهر اردبیل با ذکر مثالی به ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: در ویروس کرونا به عینه اهمیت آموزش عمومی به اثبات رسید و مشاهده شد که شهرداری نقش موثری در کنترل بیماری واگیردار با آموزش شهروندان دارد.
به گفته پوستی در کنار بیماریهای واگیر بخشی از بیماریهای غیرواگیر که مرتبط با سبک زندگی افراد و شهروندان است میتواند با تعریف زیرساختهای مناسب مهار شود.
وی با اشاره به بیماریهایی مانند چاقی و اضافه وزن، بیماریهای قلبی عروقی و تنفسی تصریح کرد: اینکه با برنامه ریزیها ورزش همگانی در شهر افزایش یابد، نقطه قوتی برای شهر محسوب میشود.
پیاده راه ها در اردبیل باید افزایش یابد.
رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر با بیان اینکه یکی از اقدامات مطلوب شهرداری در این خصوص اجرای پیاده راه در حد فاصل چهارراه امام (ره) و میدان عالی قاپو بود، اضافه کرد: اردبیل نیازمند افزایش پیاده راههای خود به ویژه در مرکز شهر است.
پوستی با اذعان به برخی اعتراضات اصناف و بازاریان در خصوص اجرای پیاده راه اضافه کرد: هر چند ممکن است برخی اصناف در این طرح متضرر شوند اما در دراز مدت این زیان مرتفع خواهد شد و شهر به سمت ترویج فرهنگ پیاده روی گام برخواهد داشت.
وی افزود: البته در کنار افزایش پیاده راهها لازم است زیرساخت های مورد نیاز مردم مانند پارکینگ تدارک دیده شود تا بتوان به مرور به شاخصههای یک شهر سالم دست یافت.
آلودگیهوابرایدرازمدتجدیگرفتهشود
وی با اشاره به اینکه در کنار سلامت جسمانی لازم است مجموعه اقدامات مدیریت شهری به سلامت روانی شهروندان نیز توجه داشته باشد، اضافه کرد: به ویژه مباحثی مانند آلودگی صوتی، بصری و ترافیک در این حوزه باید مورد توجه قرار گیرد.
پوستی با ذکر مثالی به افزایش آلودگی هوا در اردبیل اشاره کرد و گفت: هرچند امروز در وضعیت تهدیدآمیزی نیستیم اما لازم است برای دراز مدت فکری به حال شهر کرد.
به تجربه مشاهده میشود شهرهایی که غفلت کردهاند در حال حاضر دچار مشکلات جدی هستند.
عضو شورای اسلامی شهر اردبیل تاکید کرد: قرار بود ایستگاه پایش هوا با همکاری شهرداری و کمک استانداری در مرکز شهر اردبیل نصب شود که فعلا عملیاتی نشده است و این در حالی است که تنها ایستگاه شهر در کنار دریاچه شورابیل و تقریبا در بخش حاشیه شهر واقع شده و ما معیار مناسبی برای سنجش آلودگی نداریم.
وی همچنین به نیاز شهر برای ایجاد مرکز مکانیزه کردن ترافیک شهری و هوشمند سازی کنترل ترافیک نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه این طرح نیز فعلا عملیاتی نشده و به هنگام عصر تمامی خیابانهای شهر قفل میشود.
پوستی با اذعان به اینکه ترافیک یک معضل جدی در شهر بوده و آرامش روانی شهروندان را نشانه گرفته است، ادامه داد: لازم است موضوع کنترل ترافیک با جدیت مورد توجه قرار گیرد.
ازامکاناتخدادادیبهشکلمطلوباستفادهنکردیم
رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر بخشی دیگر از معضلات شهری را موضوع زیبایی منظر آن عنوان کرد و گفت: هرچند امکانات خدادادی متعددی از جمله رودخانه درون شهری بالخلی چای و دریاچه شورابیل داریم اما به حد مطلوب از آنها استفاده نکردیم.
وی متذکر شد: در مجموع شهر زیبایی نداریم و این در حالی است که میشود از نظرات کارشناسان و متخصصان امر برای اجرای ایدههای جدید در شهر استفاده کرد.
پوستی با بیان اینکه دیمی کار کردن و بیتوجه بودن به کار کارشناسی یک آسیب است، اضافه کرد: در زیباسازی شهر اردبیل قویا نیازمند کارهای کارشناسی هستیم و به عنوان مثال راه اندازی مرکز پژوهش های شورای شهر و استفاده از ظرفیت اساتید دانشگاه و متخصصان میتواند در این خصوص موثر عمل کند.
وی همچنین به ضرورت ارتقا تنظیف شهری نیز اشاره و تاکید کرد: به عنوان مثال در خیابانهای اصلی شهر کمبود سطل زباله به عینه احساس میشود.
عضو شورای اسلامی شهر اردبیل متذکر شد: اینکه مغازه دار به دلیل نبود سطل، زباله مغازه خود را به پیاده رو جارو می کند، قابل قبول نیست و لازم است با ارتقا امکانات فرهنگ تنظیف شهری و تمیزی شهر نیز ارتقا یابد.
به گفته پوستی علاوه بر این در شهر سالم باید نیازمندی گروههای خاص مانند کودکان، سالمندان، معلولان و روشندلان دیده شود و امکانات خاص مورد نیاز این افراد در دسترس آن ها قرار گیرد.
گفتگو ونوسبهنود
انتهای پیام/136/ش